Kultúrne pamiatky mesta Bojnice

Medzi najznámejšie pamiatky Bojníc patrí jednoznačne Bojnický zámok. Ak však plánujete navštíviť aj Staré mesto s historickým námestím, nevynechajte príležitosť pozrieť si ďalšie národné kultúrne pamiatky mesta Bojnice.

Bojnice boli významným centrom hornej Nitry

Kúpeľné mestečko Bojnice sa nachádza neďaleko mesta Prievidza v Trenčianskom kraji. Leží na juhovýchodnom úpätí Malej Magury, na okraji Hornonitrianskej kotliny. Práve jeho výhodná poloha a prítomnosť termálnych prameňov, ktoré v okolí Bojníc vyvierali a stále vyvierajú v hojnom počte, podnietili usadenie ľudí a postupný rozvoj mesta.

Bojnice osídľovali skupiny neandertálskeho človeka v okolí Bojnického zámku a neskôr v priestore Prepoštskej jaskyne. Stopy osídlenia dokladajú archeologické nálezy aj v priebehu mladšieho paleolitu a neolitu v období halštatu či z prelomu letopočtov, kedy sa predpokladá prítomnosť prvého hradiska na hradnom travertínovom vŕšku v období púchovskej kultúry.

Na osídľovanie doliny v prievidzsko-bojnickej oblasti slovanskými kmeňmi v 5. až 6. storočí n. l., mala veľký vplyv stará obchodná cesta, prechádzajúca údolím rieky Nitry smerom na Turiec a do Krakova. Prítomnosť viacerých slovenských sídlisk v priestore Bojníc vytvára predpoklad, že od 9. storočia sa stali Bojnice významnejším centrom horného Ponitria.

V časoch Veľkej Moravy boli Bojnice významným centrom Hornej Nitry a toto postavenie si udržali aj v neskoršom období. Zrejme už v 12. storočí tu stál kráľovský hrad. Sídlila tu aj tzv. hradská fara ako centrum vicearchidiakonátu. Kostol v Bojniciach sa spomína prvýkrát v roku 1224.

História mesta a jednotlivých zachovaných pamiatok je prepojená s bojnickým panstvom. Najznámejšou národnou kultúrnou pamiatkou v Bojniciach je nepochybne hrad Bojnice. Okrem Bojnického hradu v meste nájdete aj niekoľko ďalších dôležitých pamiatok, ktoré sú tiež zapísané do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Medzi významné kultúrne pamiatky mesta Bojnice patria:

  • Gotický Kostol svätého Martina
  • Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
  • Mestské opevnenie Bojníc
  • Renesančné meštianske domy na Hurbanovom námestí
  • Kúpeľný dom Mier a kúpeľný park
  • Archeologická lokalita – vyvýšené hradisko na kopci Hradište

Gotický Kostol svätého Martina v Bojniciach

Gotický Kostol svätého Martina pochádza zo 14. storočia. Archeologický výskum pod súčasnou stavbou odkryl zvyšky románskej baziliky. Išlo zrejme o trojloďovú baziliku, datovanú do prvej polovice 12. storočia. Severovýchodná časť stavby sa po zániku využila pri výstavbe gotického kostola ako jeho sakristia, ktorá bola neskôr dvakrát rozširovaná.

V rámci barokovej prestavby kostola bola pristavaná hranolovitá veža. Vo veži sú v súčasnosti umiestnené tri zvony. V strede hlavného oltára je umiestnený obraz patróna kostola. Ukážkou nádhernej rezbárskej práce sú bočné oltáre – Panny Márie, ukrižovania a kazateľnica. Súčasťou kostola je aj hrobka neznámeho prenajímateľa. Ku kostolu okrem toho prináleží Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, pohrebná Kaplnka sv. Michala archanjela, cintorín a fara s Rajskou záhradou.

Kaplnka sv. Jána Nepomuckého

Ďalšou pamiatkou, ktorá sa nachádza v juhovýchodnom nároží Hurbanovho námestia medzi knižnicou a hudobnou školou, je Kaplnka svätého Jána Nepomuckého. Kaplnka bola postavená v roku 1732. Vznikla prestavbou pôvodnej renesančnej dvojpodlažnej brány cintorína, ktorý sa nachádzal v okolí kostola. S bohatým zastúpením barokových prvkov na fasáde patrí k významným pamiatkam v Starom meste. V interiéri sa nachádza kľačiaca kamenná socha sv. Jana Nepomuckého. Je dielom Dionýza Stanettiho, ktorý pracoval v Bojniciach pre rod Pálfiovcov.

Bojnická kaplnka sv. Jána Nepomuckého, v pozadí s vežou kostola sv. Martina patria medzi významné pamiatky mesta Bojnice

Foto/Zdroj: Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, v pozadí s vežou kostola sv. Martina patria medzi významné pamiatky mesta Bojnice / Wikimedia, licencia CC, Pufacz

Mestské opevnenie Bojníc

Mestské opevnenie Bojníc vymedzuje hranicu historického jadra mesta a zároveň aj pamiatkovej zóny Bojnice. Pozostáva z južnej brány opevnenia na Podzámockej ulici a z kamenného hradbového múru mesta. Bojnické opevnenie vzniklo v polovici 17. storočia. Neskôr po poslednom povstaní uhorskej šľachty proti Habsburgovcom stratilo opevnenie svoju funkciu a odvtedy je mestské opevnenie v Bojniciach viac dekoratívne ako funkčné. Zaujímavosťou je, že mestské opevnenie prechádza v niektorých miestach cez súkromné pozemky. Preto si od 18. storočia obyvatelia Bojníc vytvárali v múroch priechody a brány. 

Renesančné meštianske domy na Hurbanovom námestí

V centre mesta, na Hurbanovom námestí, sa nachádza niekoľko kultúrnych pamiatok. Ide o niekoľko meštianskych domov v renesančnom štýle, ktoré neskôr barokov prestavali.

Kúpeľný dom Mier a kúpeľný park v Bojniciach

Medzi národné kultúrne pamiatky a významné pamiatky mesta Bojnice je zapísaný aj historický objekt kúpeľov – liečebný dom Mier. Pôvodne bol postavený ako renesančný objekt v 16. storočí. Následne bol niekoľkokrát prestavaný. Súčasťou pamiatky je aj kúpeľný park a nádvorie liečebného domu. Viac o histórii mesta Bojníc sa dozviete v článku nižšie, v časti História.

Liečebný dom Mier sa môže pýšiť aj jedinečným prvenstvom – je najstarším slovenským kúpeľný dom vôbec.

Archeologická lokalita – výšinné hradisko na kopci Hradište

Mestská časť Dubnica a jej okolie bola osídlená už v praveku. V období mladšej a strednej doby bronzovej, okolo 1200 – 700 rokov pred n. l., prišiel na územie Bojníc ľud lužickej kultúry. Na ťažko dostupných miestach si budoval opevnené hradiská. Takéto hradisko vybudovali na polohe Hradište, severozápadne od obce. Na základe svojho významu sa lokalita stala v roku 1967 kultúrnou pamiatkou.

Hradisko sa skladalo z vrcholovej kamennej plošiny, ktorú chránil mohutný val. Nálezy dokazujú existenciu hradiska aj v staršej dobe železnej (halštatskej). Slovanské osady boli doložené archeologickými výskumami v nižších polohách okolo Hradiska vo viacerých častiach.

V súčasnosti vedie na kopec Hradište jedna z obľúbených bojnických turistických trás – náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište. Po žltej turistickej trase zdoláte náučný chodník za 2 hodiny.

Turistické trasy Bojnice

V Bojniciach sa nachádza viacero atraktívnych turistických trás:

  • Z kúpeľov Bojnice ku Kaplnke sv. Vendelína
    • nasledujte turistické značenie: žltá turistická značka, červená turistická značka, zelená turistická značka
  • Dubnický náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište
    • trasa: Bojnice, časť Dubnica – Bohatka – Hradište – Bojnice, časť Dubnica
    • turistické značenie trasy: žltá turistická značka
  • Turistická trasa z Bojníc až do Kanianky
    • trasa: Bojnice, Dubnica – Bohatka – Šútovské sedlo – Plešina – Kanianka
    • turistické značenie trasy: žltá turistická značka, modrá turistická značka
  • Výstup na Malú Maguru
    • trasa: Bojnice, námestie – Vendelín, kaplnka – Šútovské sedlo – Boškovie laz – Malá Magura
    • turistické značenie trasy: červená turistická značka

Viac o turistických trasách v okolí Bojníc sa dozviete v článku Turistické trasy v Bojniciach a ich okolí.

História mesta Bojnice

Prvá písomná zmienka o Bojniciach pochádza z roku 1113, keď sa v zoborských listinách spomína Bojnický zámok a jeho podhradie „de suburbanis Baimoz…“. V listinách sa spomína i budova fary, a prítomnosť kostola, čo potvrdzuje pozíciu mesta ako strediska náboženského života na hornej Nitre. Mestské výsady, ktoré potvrdzovali právo na jatky, mlyn, kúpele a jarmočné právo, čím sa podporoval rozvoj obchodu a remesiel, potvrdil Bojniciam kráľ Ľudovít I. v roku 1366.

Obdobie neskorého stredoveku prinieslo nepokojné obdobie. Turzovci a neskôr Pálfiovci dali postaviť ochranný systém, ktorý bol dokončený v roku 1663. Význam Bojníc posilnilo aj vybudovanie kráľovskej cesty Magna via z Viedne cez Bojnice až do Sedmohradska. Mesto bolo od roku 1613 až do roku 1823 jednou z poštových staníc, kde sa zároveň obchodovalo so soľou, železom a drahými kovmi. Rozvoj remesiel a obchodu podnietil vznik cechov. Od roku 1653 sa spomína cech ševcov, murárov, čižmárov, krajčírov, tkáčov, farbiarov, kožušníkov a debnárov. Na čele mesta stál richtár s 12 senátormi.

Bojnice ostali až do roku 1872 hospodárskym, administratívnym a vojenským centrom regiónu. Od začiatku 20. storočia túto úlohu postupne prebrala susedná Prievidza.

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7 . Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Doprajte si viac času na prieskum všetkých bojnických pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu mesta s pobytom v Bojniciach a nechajte na seba pôsobiť liečebné účinky minerálnych prameňov, ktoré si vysoko cenil aj slávny zlínsky podnikateľ Tomáš Baťa.

Parkovanie

V meste nájdete niekoľko dostupných spoplatnených parkovísk (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku. Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkovisko.

Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné a pokojné prostredie. Galéria ponúka rôzne expozície a Bojnice to je moja srdcovka , krásne, pokojné a romantické mesto z množstvom zábavy , kultúry, turistiky, liečebných procedúr ,okrem zámku , zoologická záhrada úžasná , vyhliadková veža , dobré reštaurácie , krásne okolie na turistiku skrátka číslo 1 na hornej Nitre vrele doporučujem 👍🍀
Suzanne G.na nádvorí je krásna kaviareň.

Paula D.

Veľmi pekné námestie pre mňa hlavne v zime, keď je tá alej krásne rozsvietená. No je tam mnoho skvelých reštaurácií a kaviarničiek 🙂
Judita M.

Mohlo by vás zaujímať

Plážové kúpalisko Bojnice

Plážové kúpalisko Bojnice, každoročne privíta mnohých návštevníkov. Kúpalisko má k dispozícii okrem bazénov aj väčšiu vodnú plochu, rôzne športoviská, ale i detské ihriská. O zábavu sa postarajú rôzne hudobné skupiny na festivaloch, ktoré sa na plážovom kúpalisku konajú v priebehu letných mesiacov.

Zistiť viac
Termálne pramene Bojnice Termálne pramene v Bojniciach

Okolie Bojníc bolo od minulosti bohatým zdrojom prírodných liečivých termálnych vôd. Prírodné termálne pramene v Bojniciach boli známe a využívané ľuďmi od najstarších čias, o čom svedčia aj nálezy artefaktov v ich okolí. Prítomnosť liečivých termálnych vôd podnietila obľubu kúpeľov, od stredoveku až po súčasnosť.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore