Múzeum praveku Bojnice – Prepoštská jaskyňa

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Prepoštská jaskyňa

Múzeum praveku predstavuje život neandertálskeho človeka

Múzeum praveku v Bojniciach, známe aj ako Prepoštská jaskyňa, je originálne a jedinečné múzeum svojho druhu na Slovensku. Verejnosti predstavuje zaujímavou formou život neandertálskeho človeka a paleolitického osídlenia Bojníc.

Expozícia pravekého múzea vznikla na mieste Prepoštskej jaskyne, ktorá sa nachádza v centre mesta Bojnice na úpätí mohutnej travertínovej kopy. Mimoriadny význam Bojníc dokladá 11 vrstiev pravekého osídlenia a jedny z najbohatších nálezov existencie neandertálskeho pračloveka moustierskeho typu na území Európy.

Na čo sa môžete tešiť v Múzeu praveku?

Múzeum praveku Slovenska bolo založené v roku 2007. Tvorí ho náučná historická expozícia. Návštevníci sa zoznámia priamo s miestom, kde žil neandertálsky človek, akým spôsobom lovil alebo ako zhotovoval nástroje.

Medzi hlavné ciele Múzea praveku Slovenska v Bojniciach patrí predovšetkým ochrana tejto najvýznamnejšej paleolitickej lokality, ale aj prezentácia pravekých dejín Slovenska širšej verejnosti hravou a nevšednou formou. Návšteva múzea môže byť zaujímavá ako pre deti, tak i dospelých. Nočná prehliadka bude pre Vás nevšedným zážitkom, pokiaľ si vyberiete navštíviť múzeum vo večerných hodinách.

Fotogaléria

Prepoštská jaskyňa patrí k najbohatším paleolitickým náleziskám 

Prostredie Bojníc vytvorilo v minulosti výborné podmienky pre život neandertálskeho človeka. Opakované archeologické výskumy, ktoré sa konali v Prepoštskej jaskyni, ju zaradili medzi najbohatšie jaskynné sídliská na Slovensku. Objavených tu bolo viac ako 3 000 artefaktov, čo ju zaradilo k vzácnym paleolitickým náleziskám Slovenska a strednej Európy.

Prepoštská jaskyňa patrí medzi národné pamiatky Slovenska. Chráni ju mohutný skalný previs. Jej dĺžka predstavuje 11 m. Osídlenie jaskyne bolo doložené na sklonku posledného severského zaľadnenia, čo potvrdzujú kostrové nálezy zvierat, ktoré boli korisťou vtedajších obyvateľov. Práve početné nálezy kostí zvierat vypovedajú o tom, že pravekí obyvatelia Bojníc boli vynikajúci lovci. V areáli doposiaľ neboli objavené kostrové pozostatky človeka.

Neandertálci (Homo neanderthalensis) sa v priestore Bojníc usadili v období štvrtohôr – v strednej fáze staršej doby kamennej pred 120.000 – 90.000 rokmi, konkrétne v priestore terajšieho Bojnického zámku. Mladšia etapa osídlenia Bojníc človekom je následne datovaná do obdobia pred 60.000 rokmi, v mieste Prepoštskej jaskyne.

Karol Anton Medvecký

Objavenie Prepoštskej jaskyne

Prvé archeologické objavy vykonal roku 1926 bojnický prepošt a amatérsky archeológ Karol Anton Medvecký. Vykopané nálezy Medveckým potvrdili významnosť objavu zaradením do obdobia mladého paleolitu. Na jeho počesť bola travertínová jaskyňa pomenovaná Prepoštská.

K. A. Medvecký opísal Prepoštskú jaskyňu týmito slovami:

„Na východnom zakončení tufového bloku stojí prepoštský dom a pod ním, na strmom svahu brala, 276 m nad hladinou mora, asi 7 m nad úrovňou Prepoštskej záhrady, utvára sa jaskyňa. Spredu ohradená je veľkými balvanmi, v zadnej stene má ukrytú chodbu, dnes už spolovice zasypanú… V septembri 1926 s pomocou niekoľkých tunajších gymnazistov začali sme pozorne odkrývať vrstvy niekoľkých kútov hojne artikulovaného úzadia. Veľká bola naša radosť, keď sme okrem veľmi zachovalého mamutieho polzuba a iných mamutích a zvieracích kostí, z malej čiastky i opracovaných kostí, našli na stá kamenných artefaktov: škrabačiek, pazúrikov, vrtáčikov, päsťových klinov, ale i niečo prastarej keramiky.“

Doprava

Kúpeľné mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7. Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

V Bojniciach sa nachádza niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkoviská. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 €/deň za osobný automobil. Najviac parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku.

Mapa miesta

Trasa

Múzeum praveku v Bojniciach sa nachádza v starom historickom centre mesta v areáli Prepoštskej jaskyne – cca 5 až 7 minút pešo od hlavného Hurbanovho námestia. Z Bojnického zámku a bojnickej ZOO sa do Múzea praveku dostanete pešo príjemnou prechádzkou za cca 10 minút.

Program/Akcie

Múzeum praveku v Bojniciach pravidelne pripravuje rôzne prednášky, tvorivé dielne pre deti, vzdelávacie programy pre školy, poskytuje výučbové materiály, rôzne kvízy či nočné prehliadky.

Aktuálny prehľad podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea praveku Prepoštská jaskyňa – kalendár podujatí, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Z tohto múzea sme si odniesli naozaj krásne zážitky. Okrem zaujímavých informácií nás čakal pri vstupe milý a usmievavý personál. Počas návštevy múzea sme behali bosí, z čoho sme mali neskutočnú radosť. Návštevu sme si okorenili aj testom, z ktorého sme dostali nakoniec 1*, a zábavnými atrakciami ako napríklad lovenie mamuta. Musím pochváliť super značenie od centra a možnosť zaparkovať blízko múzea. Do tohto múzea určite ešte zavítame a už teraz sa tešíme. Ďakujeme! 😊
Ivana H.

Zábavné putovanie pravekom hádzanie oštepom na mamuta návšteva šamana,cestou k jaskyni posedenie s pravekou rodinou samozrejme foto potom ešte skok ako zajac do diaľky hodnotím super s rodinou a deťmi to stojí.
Jakub K.

Vstupné/Cenník

Vstupné sa pohybuje v rozmedzí 4, 00 € až 8,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea praveku Prepoštská jaskyňa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Múzeum praveku Prepoštská jaskyňa je otvorené od apríla do konca októbra počas víkendov. K dispozícii sú denné a nočné prehliadky. Pre školské zájazdy a skupinové návštevy je podľa dohovoru možnosť navštíviť múzeum aj mimo oficiálnych otváracích hodín

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea praveku Prepoštská jaskyňa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Múzeum praveku Prepoštská jaskyňa
Rybníčky
972 01 Bojnice

GPS súradnice: 48.7781069°, 18.5834954°

Mohlo by vás zaujímať

Hojdačky, preliezky sú ideálne pomôcky pre vyplnenie voľného času detí. Kam s deťmi za zábavou v Bojniciach

Ak plánujete navštíviť Bojnice, vaše ratolesti budú mať o zábavu postarané. Okrem známych atrakcií, tu môžete natrafiť aj na tie menšie, v blízkosti turisticky atraktívnych miest. Zabaviť sa v labyrinte zrkadiel, do sýtosti sa vyšantiť na skákacích hradoch či spoznať dinosaury.

Zistiť viac
Hájska skala nad Rázotčnom Hájska skala a Hájska jaskyňa Ráztočno

Turistika k Hájskej skale, ktorá sa nachádza nad obcou Ráztočno, je obľúbeným výletným miestom domácich, ale i návštevníkov obce. Pod vápencovým svahom Hájskej skaly sa nachádza rovnomenná Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore