Kúpeľný park v kúpeľoch Bojnice

Kúpeľný park, ktorý obklopuje kúpele v Bojniciach, patrí medzi najkrajšie kúpeľné parky na Slovensku. Udržiavané okolie, krásne kvetinové záhony či stromové aleje, člnkovanie na jazere alebo minerálne pramene ukryté vo vyhliadkach, to všetko objavíte pri potulkách kúpeľným parkom bojnických kúpeľov.

Kaviareň Bašta pri prameni, Kúpele Bojnice

Kúpeľný areál v Bojniciach sa stal oázou pokoja

Kúpele v Bojniciach patria medzi najnavštevovanejšie kúpele na Slovensku. Azda nikoho neprekvapí, že najväčším lákadlom kúpeľov je okrem bojnických prírodných liečivých zdrojov aj čarokrásna príroda a množstvo turistických atrakcií, ktoré sa nachádzajú priamo v Bojniciach, alebo len v tri kilometre vzdialenom meste Prievidza. 

História Bojnických kúpeľov siaha až do stredoveku. Minerálne pramene v Bojniciach ľudia poznali a využívali od nepamäti. Prvá písomná zmienka o bojnických prameňoch pochádza z 12. storočia. Dejiny kúpeľov boli spojené s bojnickým panstvom, rodinou Pálfyovcov a neskôr s Jurajom Baťom. 

V súčasnosti tvorí kúpele Bojnice niekoľko liečebných domov, ktoré sú obklopené rozsiahlym kúpeľným parkom a všadeprítomnou zeleňou. Mohutné stromové aleje, lesopark, a oddychové miesta poskytujú návštevníkom dostatok miesta na oddych v prírode.

Prostredie areálu kúpeľov tvorí romantický kúpeľný park

Kúpele Bojnice tvorí viac ako 100 hektárový areál. Kúpeľný park je v súčasnosti považovaný za jeden z najkrajších a najromantickejších kúpeľných parkov na Slovensku. Okolie jednotlivých bojnických liečebných domov je udržiavané.

Všadeprítomný zelený trávnik, kvetinové záhony letničiek, menšie parčíky s oddychovými miestami, jazierka, fontány, stromové aleje, to všetko môžeme objaviť pri prechádzkach kúpeľným parkom v Bojniciach.

Areálom kúpeľov prechádza množstvo udržiavaných chodníkov a cestičiek. Kúpeľný park dopĺňajú rôzne sochy či záhradné plastiky, záhradné besiedky, pergoly a detské ihriská. Pre návštevníkov sú k dispozícii aj príjemné kaviarničky.

Fotogaléria

Kaviareň a reštaurácia Bašta pri Prameni

Pri prechádzkach kúpeľným parkom nevynechajte návštevu najobľúbenejšej časti kúpeľov v Bojniciach. Ak prejdete cez príjemný chládok ihličnatých stromov, za liečebným domom Bôrina sa vám naskytne pohľad na dve vyhliadkové vežičky, ktoré svojím zovňajškom pripomínajú veže neďalekého Bojnického zámku

Na konci kúpeľného areálu sa nachádza obľúbená kaviareň a reštaurácia známa ako Bašta pri Prameni. Romantické okolie dopĺňajú jazierka s možnosťou člnkovania. V priebehu letných mesiacov sa v priestoroch kaviarne pravidelne konajú hudobné večery. Pri káve si môžete oddýchnuť napríklad aj v Kúpeľnej kaviarničke alebo Kaviarničke pod platanom. I tu sa v priebehu letných mesiacov konajú rôzne tanečné podujatia či hudobné večery. 

Za Baštou pri prameni bolo vybudované ďalšie väčšie jazero s fontánami. Večer nejedného návštevníka prekvapí krásna svetelná šou, ktorá rozohrá jazero všetkými farbami.

Z histórie bojnického kúpeľného parku

Je pravdepodobné, že okolie kúpeľných domov v Bojniciach obklopoval kúpeľný park aj v minulosti. Zmienky o založení kúpeľného parku pochádzajú z 19. storočia, keď správu zdedených rodových majetkov prevzal gróf Ján František Pálfy, ktorý začal s opätovnou rekonštrukciou a výstavbou v bojnických kúpeľoch. 

V roku 1885 začal s rozsiahlymi opravnými prácami. Nechal odvodniť a vysušiť močariny. V tých miestach založil kúpeľný park, nechal vysadiť stromy vrátane platanov. Zároveň nechal vydláždiť kúpeľný dvor. 

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7 . Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

Pre kúpeľných hostí je k dispozícii vyhradené spoplatnené parkovisko. Vstup do kúpeľov je pre automobily zakázaný.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pri prechádzke kúpeľným parkom narazíte na túto baštu,postavenú v štýle vežičky na Bojnickom zámku. Vďaka starostlivej úprave záhradníka je obsypaná nádhernými kvetmi a skvelým pozadím na spomienkové fotografie z návštevy kúpeľov! Za nápad,umiestnenie a evidentnú starostlivosť záhradníka o túto atrakciu,za mňa plný počet hviezdičiek… 👍
Ivo

Veľmi pekné fontány, v noci osvetlené. Nádherné prostredie.
Miloš K.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kúpeľov je voľne prístupný aj pre neubytovaných hostí.

Video

Kontakt

Kúpeľný park spravuje:

Kúpele Bojnice a.s.

972 01 Bojnice

GPS súradnice: 48.7728501°, 18.5714968°

Mohlo by vás zaujímať

Zobrazenie neandertálseho človeka – Múzeum Praveku Múzeum praveku Bojnice

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Kúpele Bojnice História kúpeľov v Bojniciach

Liečivé pramene v Bojniciach boli známe od najstarších čias. Dnes, vďaka mnohým historickým prestavbám a úpravám, môžeme obdivovať krásu bojnických kúpeľov. Históriou bojnických kúpeľov vás prevedieme v nasledujúcich riadkoch.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore