> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Nimnica

Kúpele Nimnica

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_c5b011c3f304b9fd3f008b2ab33912ca"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Pohľad z kúpeľného domu Balnea Grand na parkovú výsadbu a KD Salvator

Kúpele Nimnica sa nachádzajú v malej obci s rovnomenným názvom, nad vodnou nádržou Nosice, medzi Púchovom a Považskou Bystricou. Spolu s kúpeľmi Dudince patria k jedným z najmladších kúpeľov na Slovensku. Napriek tomu, že nie sú svetoznáme ako kúpele Piešťany, právom sú označované ako “Minerálna perla Slovenska”. 

Samotné kúpele pritom vznikli úplnou náhodou. Pri hĺbení základového múru priehrady na rieke Váh, narazili vrtmajstri v roku 1953 na zvláštnu vodu, ako neskôr zistili, s blahodárnymi účinkami na zdravie. Kúpele vznikli v roku 1959, ale pod názvom Nosice, pôvodne ako liečebňa Trenčianskych Teplíc. Kúpele obklopuje pohorie Javorníky s množstvom turistických trás, vhodných na nenáročné prechádzky, či turistické výlety.

Turistické zaujímavosti v Nimnici

Nimnica je malá obec, ale každý si tu príde na svoje. Okrem liečivej vody vás očarí krásna príroda, ako stvorená na prechádzky kúpeľným parkom, ktorý prirodzene prechádza do lesoparku. Po prechádzke, či športových aktivitách v “prírodnej telocvični”, si môžete vyskúšať účinky Kneippovho kúpeľa pred liečebným domom Balnea Grand, ktorý je voľne prístupný aj verejnosti. 

Pre veriacich návštevníkov je v liečebnom dome Manín zriadená kaplnka. Nosická vodná nádrž ponúka taktiež možnosť vodných športov, rybolovu, ale aj plavby výletnou loďou. Obec Nimnica je spojená s mestom Púchov, vzdialeným asi 4 km, cyklotrasou.

Čo treba zažiť

Vyskúšať účinky minerálnej liečivej vody 

Vedeli ste, že nimnická liečivá voda je zložením takmer totožná s vodou v Luhačoviciach? Nimnická minerálka má 12 - 14 °C a využíva sa nielen na pitné a inhalačné procedúry, ale aj na vaňové kúpele. Nimnickú minerálku môžete ochutnať aj priamo z prameňa. Je ľahko dostupný, nachádza sa pod cestou oproti kúpeľom. Pri prameni nájdete popisok so zložením vody a jej liečivými účinkami, ale taktiež informácie, pre koho voda nie je vhodná.

Poprechádzať sa kúpeľným parkom

Kúpele Nimnica ležia v príjemnom prostredí kúpeľného parku, ktorý postupne prechádza do lesoparku. Po absolvovaní liečebných procedúr sa môžete poprechádzať v pokojnom prostredí kúpeľného parku, kde sú osadené lavičky na oddych. Okrem toho sa tu nachádza aj prírodná telocvičňa s rôznymi posilňovacími strojmi. 

Vychutnať si kávu v Kursalone

Poznáte nejaké kúpele bez Kursalonu? Kursalon je miesto, ktoré pôvodne slúžilo na stretávanie sa kúpeľných hostí. Nie je tomu inak ani v súčasnosti. Kursalon v Nimnici je kultúrno-spoločenské centrum, konajú sa tu rôzne podujatia, zábavy, alebo si len vychutnáte kávu pri dobrom koláčiku. Nechýba bowlingová dráha, stolný tenis, biliard a kalčeto.

Na otvorenej terase Kursalonu sa môžete opaľovať alebo sa ponoriť do čítania knihy, ktorú si požičiate z tunajšej knižnice. Nechýba detský kútik, kaderníctvo, či pedikúra. Každý si tu nájde svoje.

Zrelaxovať v Medicínskom wellness centre

V kúpeľoch môžete zrelaxovať vo wellness centre s relaxačným bazénom, vírivkou a saunami s tepidáriom, nielen ako kúpeľní hostia. Wellness centrum je otvorené aj pre verejnosť, ale odporúčame telefonickú rezerváciu vopred.

Vydať sa na plavbu po Nosickej priehrade mládeže

Kúpele Nimnica ležia nad Nosickou vodnou nádržou, ktorá sa kedysi nazývala Priehrada mládeže. So svojou dĺžkou 12 km a šírkou 1 km je nielen rajom rýb, vodných vtákov, ale tiež rekreačnou oblasťou s možnosťou vodných športov, či vyhliadkových plavieb počas sezóny.

Fotogaléria zaujímavostí z Nimnice

Tipy na výlety z Nimnice

Okolie Nimnice spolu s Nosickou priehradou ponúkajú viacero možností náročnejších, ale aj ľahších turistických trás. Ak ste v kúpeľoch spolu s deťmi, odporúčame výstup na vrch Holíš (533 m n.m.) po modrej turistickej značke priamo z kúpeľov. Naskytne sa vám krásny výhľad na Nosickú priehradu

Okolo vodnej nádrže vedie cyklotrasa dlhá asi 30 km. Kúpele sa nachádzajú v podhorí Javorníkov, ktoré sú vyhľadávanou turistickou oblasťou s množstvom turistických a cyklotrás, ale v zimnom období aj bežeckých tratí, či upravených zjazdových svahov. Nevynechajte návštevu Považského hradu, či archeologického múzea a ojedinelého múzea kolies v 5 km vzdialenom Púchove.

V prípade, že sa vydáte ešte ďalej smerom k Trenčínu, tak nevynechajte návštevu pútnického miesta Skalka s Benediktovou jaskyňou. V širšom okolí Nimnice môžete navštíviť hrad Lednica, Dubnický kaštieľ, ktorý bol zaradený aj do zoznamu kultúrnych pamiatok Slovenska, alebo slávnu historickú obec Čičmany.

Zaujímavým tipom na výlet môže byť aj spoznávanie našej sklárskej histórie, ktorú vám priblížia hneď na dvoch miestach, a to v Slovenskom sklárskom múzeu v Lednických Rovniach, či skanzene Sklenný sen.

Nadšenci techniky si na svoje zase prídu v Leteckom múzeu pri Slavnici, kde na vlastne oči môžu uvidia hoci aj Mig-15, či jedno z prvých československých práškovacích lietadiel, takzvaného Čmeliaka.

Odporúčané trasy

Viaceré turistické zaujímavosti môžete navštíviť aj v rámci jednodňového výletu, preto sme pre vás pripravili tipy na celodenné výlety:

  1. Kúpele Nimnica – Považský hrad – Manínska Tiesňava
  2. Kúpele Nimnica – Trenčiansky hradGaléria M. A. Bazovského – Mesto Trenčín

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Nimnica a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • 1. apríla 1959 vznikli kúpele Nosice, pretože voda bola v katastri obce Nosice, ale budovy ležali na území Nimnice. Neskôr zostala Nosická priehrada a kúpele nimnické.
  • Legenda hovorí, že v čase navŕtania minerálneho prameňa pod priehradou klesol tlak vody v kúpeľoch Luhačovice.
  • Budovu Balneoterapie postavili v roku 1979 na mieste pôvodného amfiteátra, ktorý následne presunuli na terajšie miesto.
  • Názvy jednotlivých kúpeľných domov boli pôvodne inšpirované prírodnými útvarmi z okolia alebo osobami, ktoré v kraji pôsobili. Premenovanie na súčasne názvy prebehlo v roku 2009. A tak sa z LD Neptún stal Salvator, z LD Súľov - Salus, z LD Komenský - Caritas, z LD Jilemnický - Veritas a z LD Váh - Caritas II.
  • Nosická priehrada krátko po svojom vzniku zabránila ničivej povodne, kedy Váh v roku 1958 dosiahol úroveň tzv. storočnej vody. V Liptovskom Mikuláši bolo v tom čase zaplavených 21 obcí.
  • Vodu v rekreačnom bazéne wellness centra dezinfikujú pomocou ozónu a tým pádom je voda menej dráždivá na pokožku aj dýchacie cesty.
  • Soľná jaskyňa v kúpeľoch je postavená v priestoroch bytu MUDr. Jozefa Vajdu, otca slovenského herca Jozefa Vajdu a tenisového trénera Mariána Vajdu.

História kúpeľov Nimnica

V okolitej oblasti Nimnice sa vyskytovali pramene kyseliek, ktoré obyvatelia využívali na pitie, či varenie. Ako sme už spomínali, kúpele Nimnica vznikli ale náhodou. Pri budovaní priehrady Nosice, vtedajšej priehrady mládeže na rieke Váh, vrtmajstri narazili pri budovaní základov priehradného múru na vodu, ktorá bola až príliš slaná a šumela. Po hydrogeologickom prieskume sa zistilo jej zloženie a taktiež padlo rozhodnutie, že sa táto voda využije na kúpeľné účely. Ide o zásaditú uhličitú minerálnu vodu. 

A tak v roku 1959 oficiálne vznikli kúpele, ktoré boli pôvodne súčasťou kúpeľov Trenčianske Teplice. Prvotne sa na ubytovanie kúpeľných hostí využívali robotnícke ubytovne z čias výstavby priehrady. Na prízemí ubytovní sa nachádzali balneoterapeutické prevádzky. Veľkú zásluhu na vzniku kúpeľov má legenda vodných stavieb na Váhu Ing. František Smrček, Rudolf Žákovic a vtedajší závodný lekár stavby MUDr. Jozef Vajda. 

Kúpele sa neskôr v rámci reorganizácie kúpeľov stali súčasťou kúpeľov Rajecké Teplice a v roku 1989 kúpeľov Bojnice. Od roku 1995 sú kúpele samostatnou akciovou spoločnosťou Kúpele Nimnica, a.s.. Zrekonštruovali sa staršie budovy a do prevádzky uviedli modernú balneoterapiu. V súčasnosti na liečbu a ubytovanie slúžia domy Balnea Grand, Caritas, Veritas, Manín a Salvator.

Praktické informácie

Doprava

Obec Nimnica sa nachádza medzi Púchovom a Považskou Bystricou. Od mesta Púchov je vzdialená asi 4 km, od Považskej Bystrice asi 14 km a od krajského mesta Žilina 45 km. Do kúpeľov jazdia diaľkové autobusové aj medzimestské autobusové spoje z Púchova aj Považskej Bystrice. Najbližšiu železničnú zastávku nájdete v Nosiciach a železničnú stanicu v Púchove. 

Nakoľko ide o malú obec, v rámci Nimnice sa môžete pohybovať pešo, či na bicykli. Crossový bicykel alebo čoraz obľúbenejší elektrobicykel si môžete požičať na recepcii KD Balnea Grand. Záujem je potrebné nahlásiť deň vopred.

Parkovanie

Parkovať v areáli kúpeľov môžete za poplatok pred liečebným domom Salvator. Držitelia preukazu ZŤP majú parkovanie zdarma.

Turisticko-informačná kancelária

Informačný servis pre návštevníkov zabezpečuje kancelária denne do 15:00 až do 16:00 hodiny.

Púchovské informačné centrum: Hoenningovo námestie 2002/5, 020 01 Púchov

Hrad Lednica na skalnom brale

Hrad Lednica

Zrúcanina Lednického hradu sa nachádza na vysokom skalnom brale. Lednický hrad mal za úlohu chrániť hranicu Uhorského kráľovstva. Okrem samotnej prehliadky hradu na vás čaká aj adrenalínový výstup na vyhliadku Straka, odkiaľ si dozaista vychutnáte nádherné výhľady do […]

Hrad Lednica Čítať viac

Radenov dom v Čičmanoch (expozícia Považského múzea)

Čičmany – história, kultúrne pamiatky a múzeum

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Čičmany – história, kultúrne pamiatky a múzeum Čítať viac

Návrat hore