Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie sklárskou históriou výroby skla na Slovensku až po súčasnosť. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. V článku nájdete prierez dôležitých informácií o múzeu od histórie, otváracích hodinách až po možnosť parkovania v okolí.

Čo nájdete v sklárskom múzeu

Slovenské sklárske múzeum (SMM) v Lednických Rovniach je múzeum zamerané na sklársku výrobu na Slovensku. V zbierkach ukrýva aj niekoľko pozoruhodných historicky cenných artefaktov. Celková zbierka tvorí okolo 3 646 predmetov.  Múzeum bolo roku 1988 umiestnené do zrekonštruovaného kaštieľa zo 16. storočia. 

Stála expozícia sa venuje dejinám slovenského skla od najstarších čias až po súčasnosť. Nájdete tu aj najstarší sklársky výrobok zo Slovenska – kalich z tenkého mliečneho skla s emailovou maľbou z roku 1636. Najväčšie zastúpenie má sklo z obdobia 17. – 19. storočia.

Časť expozície tvoria pracovné nástroje a pomôcky sklárov spolu s mapou historických sklární. 

Od roku 2001 si môžete pozrieť aj expozíciu s dielami najlepších sklárskych majstrov a technológov z celého sveta (Japonska, Ameriky, Austrálie, Kanady a ďalších).

Múzeum poskytuje aj sprievodcovské služby v slovenčine a šiestich cudzích jazykoch, ako aj audiovizuálny program so zameraním na proces výroby skla, premietanie videofilmov so sklárskou tematikou. 

Anglický park

V okolí kaštieľa je anglický park s rozlohou 19,5 hektára, ktorý založil roku 1800 gróf Aspremont. Park je spolu s objektami Národnou kultúrnou pamiatkou Slovenska.

V samotnom parku vás prekvapia zaujímavé architektonické prvky, ktoré potešia aj deti. Ide napríklad o Chrám bohyne Minervy, ruiny starého kostola, alebo aj mauzóleum Jozefa Schreibera. Okrem toho sa tu nachádza niekoľko vzácnych cudzokrajných drevín. Zaujímavá je šesťramenná lipa.

Stručná história kaštieľa Lednické Rovne

Obec Lednické Rovne vznikla spojením obcí Rovne a Prečínska Lehota v roku 1925 a prináležala panstvu hradu Lednica. V prvej písomnej zmienke z roku 1471 sa uvádza ako sídlo possesio Rowne.

Pôvodný renesančný kaštieľ dal postaviť pán hradu Lednica Michal Telekeši koncom 16. storočia. Presný dátum sa už nedozvieme, keďže pôvodný archív si šľachtickí majitelia odviezli zo sebou.

V roku 1890 sa stal kaštieľ majetkom rakúskeho podnikateľa s českým pôvodom Jozefa Schreibera. S ním prišiel do obce aj sklársky priemysel. Jozefa Schreibera pochovali v parku, ktorý je súčasťou kaštieľa. Dal si tu postaviť aj vlastné neorenesančné mauzóleum.

Historická fotografia kaštieľa v Lednických Rovniach

Míľniky

  • koniec 16. storočia – pán hradu Lednice Michal Telekeši dal postaviť pôvodný renesančný kaštieľ Lednické Rovne;
  • 1687 – Rákociovi dali panstvo do zástavy nitrianskemu biskupovi Ladislavovi Maťašovskému;
  • 1770 – kaštieľ vlastnil gróf Ján Gobert von Aspremont-Linden, syn cisárskeho generála Ferdinanda Goberta von Aspremonta a sestry Františka II. Rákociho;
  • 1880 – prestavba kaštieľa v klasicistickom slohu (pôvodné renesančné klenby sa zachovali len v prízemných miestnostiach strednej časti);
  • 1890 – syn grófovej dcéry Anny Márie, Filip Skrbenský, predáva lednický majetok aj s kaštieľom rakúskemu podnikateľovi Jozefovi Schreiberovi;
  • 1892 – vznikla skláreň v Lednických Rovniach;
  • 1890 – Jozef Schreiber dal postaviť neorenesančné mauzóleum;
  • 1945 – dochádza k znárodneniu lednického panstva a kaštieľ je adaptovaný na základnú školu;
  • 1981–1988 – kaštieľ prechádza renováciou a od tých čias v ňom sídli Slovenské sklárske múzeum.

Fotogaléria

Zaujímavosti 

Obec Lednické Rovne je pevne zviazaná so sklárstvom už po desiatky rokov. Na jednom mieste tu máte možnosť obdivovať umenie dávnych i súčasných sklárskych majstrov. Lednickorovnianske sklárske výrobky nás reprezentujú s hrdosťou po celom svete až dodnes. Jozef Schreiber udal smer, ktorým sa obec stala známou aj v tých najvyšších kruhoch, a nielen v sklárskom odvetví.

Eduard Schreiber

Technický talent zdedil aj jeden zo synov Jozefa Schreibera, Eduard, ktorý sa stal priekopníkom slovenskej kinematografie. Je po ňom pomenovaná aj základná škola v Lednických Rovniach. So svojou kamerou Pathé 1101 od firmy R. Lechner nakrútil okolo stovky dokumentárnych filmov (napríklad Rúbanie ľadu, Kritet a iné). Celý jeden film venoval aj svojmu automobilu, ktorý si kúpil v roku 1905.

V roku 1910 vytvoril aj film, ktorý sa odohráva v anglickom parku pri kaštieli Lednické Rovne. Bol to jeho jediný hraný film, Únos, ktorý sa dnes pokladá za vôbec prvý hraný film na Slovensku. Kamera, ktorou ho nakrútil bola vystavená v Lednických Rovniach, žiaľ po jej zapožičaní na výstavu do Prahy sa už viac nevrátila.

Mimo iné, Eduard Schreiber postavil aj malú parnú lokomotívu (s rozchodom 380 mm), ktorá je dodnes vystavená v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach.

Po roku 1945 bola rodina Schreiberovcov odsunutá z povojnového Československa bez akýchkoľvek finančných prostriedkov do Nemecka, kde aj dožili. V tom čase bolo Eduardovi už 70 rokov a nemal žiadnu možnosť sa v novej krajine uplatniť.  Umrel na starobu 17. januára 1962 vo veku 86 rokov.

Sklárne Lednické Rovne predajňa 

V blízkosti múzea nájdete aj značkovú predajňu tunajšej sklárne RONA (názov vychádza z historického mena obce „Lednicz Rone“)  so súčasným výrobným sortimentom. Sklo sa vyrába v obci už dlhých 125 rokov. RONA je jedna z mála zachovaných sklární, kde sa sklo vyrába až dodnes.

Produkty tohto výrobcu skla so sídlom v Lednických Rovniach nájdete aj v Buckinghamskom paláci, Bielom dome, luxusných hoteloch v Dubaji, ale nájdete ich aj ako darčeky pre fanshopy futbalového klubu Manchester Uniteda.

Stredná odborná škola sklárska

V obci Lednické Rovne sídli aj SOŠ sklárska Lednické Rovne, ktorá je na Slovensku jediná svojho druhu. Škola má vlastnú školskú hutu, dielne, ateliéry a dokonca aj výstavné priestory. Úzko spolupracuje aj s miestnym sklárskym podnikom Rona a.s., kde majú žiaci možnosť si svoje zručnosti overiť aj v praxi.

Časová os vzniku sklární na Slovensku

  • 1836 – vznik najstaršieho sklárskeho závodu na Slovensku v Zlatne;
  • 1841 – začala pracovať skláreň v Katarínskej Hute;
  • 1852 – pán  Štefan Kuchynka zakladá skláreň v Málinci;
  • 1971 – založenie sklárskeho závodu v  Poltári;
  • 1892 – pán Jozef Schreiber zakladá skláreň v Lednických Rovniach.

Ak vás zaujíma tematika výroby skla, navštívte aj Sklársky skanzen vo Valaskej Belej. Ide o jediný sklársky skanzen na Slovensku. Valaská Belá sa nachádza asi polhodinu cesty autom od Lednického Rovného.

Doprava

Lednické Rovne leží na strednom Považí južne od Púchova, v ohybe riečky Lednica, v Ilavskej kotline. Obcou prechádza cesta II. triedy číslo 507. Neďaleko obce sa nachádza napojenie na diaľnicu D1 a cestu I. triedy I/61.

V obci nie je osobná vlaková stanica, najbližšia leží v neďalekom Púchove, ktorý je od obce Lednické Rovne vzdialený 8,4 km.

Slovenské sklárske múzeum leží len pár kilometrov od kúpeľov Trenčianske Teplice. Návštevu sklárskeho múzea preto môžete spojiť aj s relaxačným pobytom v kúpeľoch Trenčianske Teplice.

Trenčianske Teplice – Lednické Rovne, 27,0 km
  • Z Trenčianskych kúpeľov sa do obce Lednické Rovne dostanete aj autobusovou dopravou, s prestupom v Ilave. Cesta trvá asi hodinu.
  • Z kúpeľov Trenčianske Teplice vám autom cesta potrvá okolo 30 minút. V Trenčianskej Teplej z  cesty 516 prejdete na  I/61 smer Dubnica nad Váhom. Máte možnosť využiť dve trasy, a to platenú (kde na najbližšom kruhovom objazde smerom na Dubnicu odbočíte na navádzač k D1), alebo budete pokračovať po I/61 až k Ilave (tam na kruhovom objazde už uvidíte odbočku na L. Rovne).
Nimnica – Lednické Rovne, 13,5 km
  • Z kúpeľov Nimnica sa dostanete do Lednických Rovní priamou autobusovou dopravou, alebo maximálne s jedným prestupom v Púchove. Cesta trvá asi polhodinu.
  • Autom vám cesta do obce Lednické Rovne potrvá okolo 20 minút. Tento výlet preto môže byť ideálnym spestrením kúpeľného pobytu.

Parkovanie

Parkovať môžete bezplatne priamo pred parkom pri detskom ihrisku na konci Schreiberovej ulice alebo na parkovisku pred kaštieľom.

Mapa miesta

Program/Akcie

Pravidelne v spolupráci so sklárňami Rona sa v Sklárskom múzeu Lednické Rovne konajú tematické výstavy. 

Informácie o nich pravidelne uverejňuje spoločnosť Rona na svojich facebookových stránkach (odkaz nájdete v sekcii Súvisiace odkazy). 

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Cena vstupného pre dospelú osobu sa pohybuje okolo 2,00 €.
Pracovné dni pondelok až piatok v čase prítomnosti personálu kaštieľa, približne od 07:30 do 14:30.

Pre informácie ohľadom aktuálneho cenníka a otváracích hodín, prosím, kontaktujte Slovenské sklárske múzeum, číslo telefónu uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Video

Kontakt

Slovenské sklárske múzeum
Schreiberova 365/10
020 61 Lednické Rovne

GPS súradnice: 49.067360°, 18.287297°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ v celej svojej kráse. Pohľad z výšky odkrýva jeho nepravidelný tvar a rozsiahlosť. Dubnický kaštieľ a Grotta

Milujete históriu a zaujíma vás rod Ilešháziovcov? Potom by ste mali navštíviť dubnický kaštieľ. Múzeum, ktoré tu sídli, vám priblíži nielen históriu tohto starého rodu, ale aj mesta a regiónu Dubnice nad Váhom. Poďte s nami objaviť jeho poklady. Veríme, že vás zaujme i prekvapí.

Zistiť viac
Vstup do jaskyne Jánošíkova jaskyňa

Jánošíkova jaskyňa je skoro neznáma prírodná pamiatka, ktorá leží na úbočí vrchu Klepáč v Strážovských vrchoch. Voľne prístupnú Jánošíkovu jaskyňu nájdete v tesnej blízkosti kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Nenáročná prechádzka poteší aj rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore