Jánošíkova jaskyňa

Jánošíkova jaskyňa je skoro neznáma prírodná pamiatka, ktorá leží na úbočí vrchu Klepáč v Strážovských vrchoch. Voľne prístupnú Jánošíkovu jaskyňu pritom nájdete v tesnej blízkosti kúpeľného parku v známych Trenčianskych Tepliciach. Nenáročná prechádzka poteší aj rodiny s deťmi.

Vstup do jaskyne

Jánošíkova jaskyňa a zbojníci

Prvá písomná zmienka o jaskyni pochádza z roku 1898. Z informačnej tabule sa dozvieme, že ju kedysi používali nielen zbojníci, ale neskôr aj miestni obyvatelia na náboženské účely. Dĺžka jaskyne je 10,5 m. Jaskyňa nemá typickú kvapľovú výzdobu. Aj tu však panuje špecifická mikroklíma. Nájdete v nej viaceré zaujímavé organizmy, okrem netopierov aj vzácne jaskynné bezstavovce.

Priestory Jánošíkovej jaskyne neskôr umelo rozšíril človek, čo dokazujú viditeľné stopy po odstreloch na stenách. 

Jaskyňa je prírodnou pamiatkou a spadá pod správu príspevkovej organizácie Správa slovenských jaskýň. Chráneným územím je od roku 1994. Turisti ju v súčasnosti navštevujú za účelom zotavenia a poznávania jej prírodných a historických hodnôt.

Zaujímavosti

  • Popri ceste k Jánošíkovej jaskyni v lese budete mať možnosť vidieť aj v našich končinách unikátnu stavbu. Konkrétne je to domček na strome. Nachádza sa približne 5 -10 minút chôdze od kúpeľného parku. Domček je postavený na troch bukoch. Do stromov sa nevŕtalo, čo im aj naďalej umožňuje pokojné rásť. Celá stavba je tak veľmi šetrná k prírodnému prostrediu a hlavne k lesu.
  • V oblasti Klepáča sa nachádzajú ešte ďalšie dve jaskyne a to Líščia jaskyňa a Priepasť na Klepáči. Tieto ale nie sú prístupné verejnosti a vstup do nich je zabezpečený.

Fotogaléria

Trasa

K jaskyni sa dostanete hneď dvoma turistickými chodníkmi, a to:

  • červenou značkou náučným chodníkom Klepáč;
  • zelenou značkou lesníckeho náučného chodníka Trenčianske Teplice.

Obe trasy sú obojsmerné, celoročne prístupné a začínajú priamo v kúpeľnom parku Trenčianske Teplice. Jaskyňa leží v nadmorskej výške 405 m n. m. Miernou chôdzou k nej dorazíte približne po 1,5 hodine. V letných mesiacoch vás príjemne osvieži lesný chládok. Husté lesy v okolí ponúkajú príležitosť okrem turistiky tráviť čas zberom húb

Trasa je nenáročná na fyzickú kondíciu, vhodná pre deti aj seniorov. Na trase nájdete miesta aj pre odpočinok a posedenie (lavičky). 

Chodník neodporúčame pre vychádzky s kočíkom, keďže povrch je vyasfaltovaný len na začiatku a postupne prechádza do lesného chodníka.

Po návšteve jaskyne si môžete oddýchnuť v kúpeľoch Trenčianske Teplice, ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci liečebných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Doprava

Východzí bod na chodník smerom k Jánošíkovej jaskyni je v kúpeľnom parku Trenčianske Teplice. Z centra mesta sa tam dostanete za necelých 10 minút.

Trenčín Trenčianske Teplice, 13,5 km
  • Do kúpeľov Trenčianske Teplice premáva z Trenčína pravidelná autobusová doprava.
  • Autom vám cesta potrvá okolo 20 minút, v Trenčianskej Teplej z  cesty I/61 odbočíte na cestu číslo 516 .
Nimnica Trenčianske Teplice, 42,0 km
  • V prípade využitia verejnej dopravy počítajte s niekoľkými prestupmi z vlaku na autobus a naopak. Cesta trvá v priemere 2 hodiny.
  • Autom vám cesta potrvá okolo 40 minút.

Parkovanie

V Trenčianskych Tepliciach je dostatok parkovacích miest, ale parkovanie je spoplatnené. Cena sa pohybuje od 1,00 € / 1 hod. 

Najbližšie parkovanie je na ulici Hviezdoslavovej.

Aktuálny cenník poplatkov za parkovanie nájdete na oficiálnej webovej stránke Trenčianskych Teplíc, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Mapa miesta

Otváracie hodiny a vstupné

Jaskyňa je voľne prístupná bez obmedzenia a bez poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Nenáročná trasa po náučnom chodníku od parku vedie až po Jánošíkovu jaskyňu,okolo domu na stromoch.Je to pekná turistika aj pre deti a ich rodičov. Pripravte si foťáky…
Peťo

Pekná prechádzka krásnou prírodou. Nie je to veľmi náročná prechádzka takže vhodná pre všetkých.
Miroslav C.

Video

Jánošíkova Jaskyňa, Trenčianske Teplice

Kontakt

Správa slovenských jaskýň
Hodžova 11
031 01 Liptovský Mikuláš

GPS súradnice: 48.904368°, 18.178907°

Mohlo by vás zaujímať

Plavecký bazén na kúpalisku Zelená žaba v súčasnosti Kúpalisko Zelená žaba

Areál kúpaliska Zelená žaba poskytuje harmonické prostredie pre regeneráciu a oddych v lesnom prostredí. V roku 2018 táto jedinečná a nadčasová stavba z 30. rokov prešla nákladnou rekonštrukciou. V článku nájdete súhrn základných informácii o tomto jedinečnom diele a snáď aj niečo navyše.

Zistiť viac
Pohľad z galérie v odpočivárni Hammam Trenčianske Teplice

Chceli by ste sa ocitnúť aspoň na malú chvíľu v ďalekom Oriente? Poďte s nami objaviť prostredie maurskej odpočivárne Hammam, ktoré sa ukrýva v srdci trenčianskych kúpeľov. Pýtate sa kto a prečo ich u nás postavil? Používajú sa aj v súčasnosti? Na tieto a mnoho iných otázok nájdete odpovede práve tu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore