Hrad Lednica

Zrúcanina Lednického hradu sa nachádza na vysokom skalnom brale. Lednický hrad mal za úlohu chrániť hranicu Uhorského kráľovstva. Okrem samotnej prehliadky hradu na vás čaká aj adrenalínový výstup na vyhliadku Straka, odkiaľ si dozaista vychutnáte nádherné výhľady do širokého okolia.

Hrad Lednica na skalnom brale

Nezabudnuteľný zážitok na Lednickom hrade

Lednický hrad patril k jedným z najťažšie prístupných hradov na Slovensku. V minulosti hrad Lednica spolu s ďalšími hradmi ako Tematín, Čachtický hrad, či Beckov, strážil hranice Uhorského kráľovstva. Ide o sieť pohraničných hradov, ktoré sa medzi sebou videli, ale Lednica je výnimkou, pretože z neho na žiadny iný vidno nebolo.

Samotná rozloha hradu nie je veľká, prehliadku zvládnete rýchlo. Samozrejme, treba byť obozretný hlavne s deťmi, keďže na hrade prebieha neustále obnova za pomoci dobrovoľníkov. Na hrade vás ale napriek tomu čakajú dva nezabudnuteľné zážitky

Jedným z nich je bezpochyby 12 m tunel, vysekaný cez skalu, ktorý je tiež jediným prístupom do palácových miestností. Druhý zážitkom bude výstup na vyhliadku, nazývanú Straka. Je prístupná až po 15.6. a to z dôvodu hniezdenia vtáctva. Dostanete sa k nej po oceľovom rebríku a následne schodoch, ktoré sú vytesané do kameňa. Takéto schody nájdete už len na hrade Likava a na Oravskom zámku.

Pod hradom sa nachádza studnička, z ktorej pil aj J. A. Komenský a nazýva sa Katarínkin prameň. Viaže sa k nej aj legenda, ktorá hovorí o vernosti svojmu milému až za hrob. Nájdete tu pamätnú tabuľu a lavičky.

Zaujímavosti

  • Na hrade nájdete netradičného “sprievodcu” v podobe tabuľky s QR kódom, ktorú keď načítate mobilným telefónom, dozviete sa množstvo zaujímavostí a faktov z histórie Lednického hradu. Hrad Lednica bol pritom prvou pamiatkou s QR kódom v Trenčianskom kraji.
  • Ak vás zaujíma ako vyzeral Lednický hrad v časoch jeho najväčšej slávy, navštívte Park miniatúr v Podolí neďaleko svetoznámych kúpeľov Piešťany.
  • Neďaleko hradu stál kedysi stredoveký kostol z 13. storočia. Aktuálne tu nájdeme jeho zvyšky, pretože v roku 1623 ho cisárske vojská zrútili pri obliehaní hradu.

Trasa

Turistické značky

Z obce Lednica je hrad ľahko prístupný. Od obecného úradu je to príjemná prechádzka v trvaní asi 15 minút. Ak zaparkujete pri hostinci, asfaltovou cestou sa dostanete až po úsek, kde začína poľná cesta a pokračujeme ďalej asi 10 minút smerom na hrad. 

Trasa pre rodiny s deťmi a seniorov

Trasa je vhodná aj pre seniorov, či deti. Nevhodný je akurát výstup na najvyššiu časť hradu, vyhliadku. Deti v školskom veku, ktoré majú skúsenosti s lezením, by to už zvládnuť mohli. Načerpať sily po výlete na Lednickom hrade môžete v neďalekých nimnických kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s víkendovým pobytom v Kúpeľoch Nimnica, určite neoľutujete.

Fotogaléria

História

Lednický hrad vznikol pravdepodobne v polovici 13. storočia, na ochranu severozápadnej hranice Uhorska. V rokoch 1259 – 1269 ho už mal v držbe Marek, župan z Lednice. Začiatkom 14. storočia sa hradu zmocnil Matúš Čák a po jeho smrti v roku 1321 sa hrad vrátil do rúk panovníka.

Od roku 1347 hrad vlastnili Pakšiovci, neskôr Henkovi. V 14. storočí sa tu vystriedalo viacero majiteľov z rodu Kaplonovcov. Až v roku 1466 prešlo zálohové právo na Podmanických, zostalo v ich rukách až do roku 1558.

Hrad následne získali Telekesyovci, avšak Michal Telekesy, ktorý vyrastal bez rodičov, sa stal lúpežným rytierom a páchal mnohé priestupky. Po okradnutí cisárskeho karavanu sa v roku 1600 uskutočnil zásah proti Lednickému hradu pod Thurzovým vedením. Michal bol zbavený majetku a popravný, čím rod Telekesy vymrel po meči.

V roku 1616 získal lednické panstvo sedmohradské knieža Juraj I. Rákoczi. Po bitke pri Trenčíne v roku 1708 Lednica spolu s okolitými hradmi pripadla cisárskemu vojsku a napokon v roku 1710 cisárske vojsko hrad vypálilo.

V roku 1746 sa vlastníkmi hradu stal biskup Ladislav Maťašovský a jeho brat Mikuláš, ktorý však bývali v zámku v Lednických Rovniach. Po vymretí ich rodu prevzala lednické majetky v roku 1754 kráľovská komora.

Vzhľad hradu kedysi a dnes

Hrad stojí na vysokom a strmom brale. V minulosti pozostával z troch úrovní. Na najvyššom brale bola pozorovateľňa, ku ktorej sa dalo dostať vytesanými úzkymi schodami. Vystupovalo sa na ňu zo stredného hradu, kde bol palác, obytné budovy a veža.

V minulosti sa k hradu dalo dostať dvoma padacími mostami cez 10 m dlhý tunel, vytesaný do skaly. Na nižšie položenom predhradí boli obranné bašty, väznica, miestnosť pre drábov, maštaľ pre kone i kováčska dielňa.

V roku 1999 sa ale zrútila časť severného múru a neskôr sa z prednej palácovej časti odtrhla asi 300 kg kamenná masa. Aktuálne sa o obnovu hradu stará od roku 2004 Historicko-astronomická spoločnosť s obcou Lednica.

Míľniky

  • 13. storočie – pravdepodobný vznik hradu;
  • 1259 –1269 v držbe Mareka z Lednice;
  • zač. 14. storočia – hrad Lednica v držbe Matúša Čáka;
  • 1321 – Lednický hrad sa vrátil do rúk panovníka;
  • 1347 – hrad vlastnili Pakšiovci;
  • 1466 – hrad vlastnili Podmanický;
  • 1558 – hrad získali Telekesyovci;
  • 1601 – rod Telekesyovcov vymrel po meči;
  • 1708 – hrad Lednica pripadol cisárskemu vojsku;
  • 1710 – hrad bol vypálený pri potlačení povstavnia Františka Rákociho II.;
  • 1890 – lednický majetok predali továrnikovi Jozefovi Schreiberovi, ktorý nechal hrad pustnúť;
  • 2004 – od tohto roku sa o záchranu hradu stará Historicko-astronomická spoločnosť v spolupráci s obcou Lednica.

Povesť

Lúpežní bratia a krásna Hedviga

Bratia Ján a Rafael Podmanickovci sa vybrali na Moravu okrádať kupcov. Ján ostal striehnuť pri sliezskej ceste, kde naďabil na poklad. Rafael zajal pannu Hedvigu, krásnu Poľku a mienil ju vymeniť za truhlicu dukátov od brata. Kým bratia vyjednávali medzi sebou, špehúni prišli so správou, že sa budatínski páni Szunyogovci chystajú do Trenčína. Bratia mali s nimi nevyrovnané účty, a preto sa im vybrali oproti. Toto bola však len pasca, ktorú pripravil Hedvigin brat, ktorý medzitým so svojimi ľuďmi vyplienil Lednicu a Hedvigu odviedol do bezpečia.

Lednická biela pani

Krásna Katarína mala zásnuby s hájnikom Ondrejom v lednickom kostole. Na hrade sa ale konala zábava a jeden z hradných pánov si dal doviezť Katarínu. Obliekol ju do krásnych bielych šiat. Katarína mu však v noci unikla z hradných komnát a aby sa mu nemusela oddať, skočila z hradieb do hlbín. Legenda hovorí, že kvapky jej krvi padali na lúku pod skalami. V mieste jej dopadu vytryskol na druhý deň silný prameň. Voda z tohto prameňa dodnes osviežuje pútnikov. Na mieste jej skonu dedinčania umiestnili drevený kríž. Jej duch odvtedy každú noc strašil hradného pána aj návštevníkov hradu. Zjavovala sa podvečer v letných mesiacoch v jasných snehobielych šatách ako lednická biela pani.

Doprava

Obec Lednica sa nachádza asi 16 km od okresného mesta Púchov. 

Vlastná vs verejná doprava

Premávajú sem pravidelné linky z Púchova. Cesta trvá asi polhodinu. Autom sa sem dostanete cestami 3. triedy, smerom od Púchova na Lednické Rovné a odtiaľ je tu už len 9 km. 

Ako sa dostať k Lednickému hradu z kúpeľov Nimnica

Lednický hrad je od kúpeľov Nimnica vzdialený asi 20 km. Vydajte sa smerom na Púchov po ceste II/507. V Lednickom Rovnom je potrebné zabočiť doprava na cestu 3/1951, neskôr 3/1953 vľavo, ktorá vás povedie až do obce Lednica. Prejdete popri kostole sv. Jána Nepomuckého. Môžete pokračovať ešte niekoľko metrov až k obecnému úradu. Alebo zabočiť pri kostole vľavo smerom k hostincu. Obe cesty Vás potom pešo dovedú až k zrúcanine hradu Lednica.

Parkovanie

Parkovať je možné v obci Lednica, pri obecnom úrade, či pri hostinci pod hradom.

Mapa miesta

Kontakt

Hrad Lednica
Lednica 403
020 63 Lednica

GPS súradnice: 49.1104600°, 18.2113180°

Facebook

Vstupné/Cenník

Cena sa pohybuje v rozmedzí 2 – 3 €. Seniori majú zľavu. Deti do 15 rokov a obyvatelia Lednice majú vstup voľný. Aktuálne na hrade stále prebieha rekonštrukcia, preto treba byť opatrný.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej facebookovej stránke hradu Lednica, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Otváracie hodiny

Hrad Lednica nie je voľne prístupný, ale je otvorený denne v sezóne od apríla do októbra. Rozhľadňa na brale Straka je však prístupná až od 15.6 a to kvôli hniezdeniu vtákov. V prípade nepriaznivého počasia je hrad uzavretý.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu prosím navštívte nájdete na oficiálnej facebookovej stránke Lednického hradu, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Program/Akcie

Na hrade Lednica sa konajú rôzne podujatia na Veľkú noc, teda počas zahájenia sezóny, ale aj počas letných mesiacoch. Spomenúť môžeme Noc na hrade Lednica. Párkrát do roka sa organizujú na hrade aj brigády, takže ak by ste chceli prispieť k obnove hradu, informácie sa určite dozviete aj na oficiálnej facebookovej stránke.

Postrehy návštevníkov

Nádherný hrad. Nie je síce veľký, ale o to zaujímavejší, ako je postavený okolo skaly. Výstup na hrad nie je náročný. Na hrade prebiehajú práce, ale výstup na vyhliadku je možný. Je to pre odvážnejšie povahy, ale stojí to zato. Na samotnom hrade, inak nie je čo obdivovať, čarovný je práve len tou vyhliadkou. Hneď pod hradom je prameň. V obci nie je žiadne parkovisko pre turistov, ale dá sa nájsť miesto.
Erik K.

Ľahko prístupný hrad nad obcou Lednica. Chôdza od obecného úradu trvá cca 10-15 min.. Cestou na hrad je Katarínkin prameň, kde sa možno osviežiť pramenitou vodou. Na hrade prebieha rozsiahla rekonštrukcia, nakoľko je hrad dosť poškodený vplyvom času. Rozlohou je to menší hrad. Ak ste ochotný vyjsť po oceľ. rebríku a následne po kamenných schodoch v hradbách, naskytne sa vám nádherný výhľad na obec i celé široké okolie kopcov Bielych Karpát. Odporúčam navštíviť a vstupným 2,5 E prispieť k postupnej obnove tohto hradu.
Reds fun

Video

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Lednické Rovné a Sklárske múzeum Slovenské sklárske múzeum

Slovenské sklárske múzeum v Lednickom Rovnom vás prevedie sklárskou históriou výroby skla na Slovensku. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. V článku nájdete prierez informácií o múzeu od histórie až po možnosť parkovania.

Zistiť viac
Nádvorie Považského hradu Považský hrad

Okolie Nimnice je bohaté na historické pamiatky. Popri relaxovaní v nimnických kúpeľoch máte teda možnosť navštíviť taktiež tieto zaujímavé miesta. Snáď najznámejším je Považský hrad, ktorý vyčnieva na strmom vrchu na pravom brehu rieky Váh.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore