Čachtický hrad

Čachtický hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia na obranu hranice Uhorska pred nepriateľmi. Zrúcanina tohto hradu sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Čachtice a Višňové. Kto by nepoznal Alžbetu Báthoryovú, krvavú čachtickú pani, ktorá na hrade žila v 17. storočí a údajne sa kúpala v krvi mladých dievčat? Vďaka výstupu na Čachtický hrad môžete aj vy spoznať temné tajomstvá, ktoré vďaka nej hrad ukrýva.

Hrad Čachtice

O Čachtickom hrade

Kto by nepoznal Čahtický hrad a jeho hrôzostrašný príbeh spájaný s Alžbetou Bátohryovou. Buďme, ale k hradu trochu zhovievavý, stojí na krásnom mieste, s prekrásnymi výhľadmi do okolia. Snáď aj preto (a nielen kvôli desivým príhodám) patrí k vyhľadávaným slovenským hradom. S obľubou aj vďaka jeho polohe ho navštevujú hostia západoslovenských kúpeľných miest.

Stavba kamenného hradu Čachtice súvisela s tatárskymi vpádmi, kedy chcel kráľ Belo IV. zabezpečiť hranice Uhorska pred nepriateľom. Hrad bol vybudovaný Kazimírom z rodu Hunt-Poznan v 13. storočí. Následne sa koncom 13. storočia hradu zmocnil mocný feudál, Matúš Čák Trenčiansky. 

Majitelia Čachtického hradu

Kráľ Žigmund Luxemburský daroval v roku 1392 hrad Stiborovi zo Stiboríc za jeho verné zásluhy. Po Stiborovej smrti hrad vlastnil jeho syn Stibor do roku 1434. Vtedy došlo pravdepodobne k rozšíreniu hradu o nádvorie s gotickou kaplnkou, obkolesenie hradu múrmi s cimburím, ale aj hospodárskymi budovami a dielňami. 

V 1436 daroval kráľ panstvo Michalovi Orsagovi de Gut. Tento rod ho vlastnil až 130 rokov. V 2. polovici 15. storočia bol vybudovaný parkán, ktorý vyústil do predsunutej opevnenej bašty s delovými strielňami. 

Po smrti rodu Orságovcov pripadol hrad aj panstvo kráľovi Maximiliánovi I. Ten ho dal v roku 1596 do zálohu Uršule Kanižajovej, vdove po Tomášovi Nádašdym. V roku 1602 odkúpil napokon panstvo jej syn František Nádašdy. Po jeho smrti ho zdedila jeho manželka Alžbeta Báthoryová. Po smrti Alžbety vznikli dedičské spory. 

V roku 1703 sa majiteľmi hradu stali členovia rodu Forgáčovcov a Berčéniovcov. Po dobytí vojskami F. Rákociho v roku 1708 začal hrad pustnúť a nakoniec v roku 1799 vyhorel. V roku 1765 získali panstvo Erdődyovci, neskôr v roku 1855 Bruenerovci a napokon v roku 1887 Springerovci. Vystriedalo sa tu teda množstvo významných uhorských rodov. 

V rokoch 2012– 2014 prebiehal projekt statického zabezpečenia veľkej časti hradu a po prvýkrát sa na hrade robil aj archeologický výskum. Dňa 20. júna 2014 bol hrad znovuotvorený pre návštevníkov.

Míľniky

  • 13. storočie vybudovanie hradu Kazimírom z rodu Hunt-Poznan;
  • koniec 13. storočia hradu sa zmocnil Matúš Čák Trenčiansky;
  • 1392 – kráľ Žigmund Luxemburský daroval hrad Stiborovi zo Stiboríc za verné zásluhy;
  • 1434 – do tohto roku vlastnil hrad syn Stibora – Stibor;
  • 1436 – kráľ Žigmund daroval hradné panstvo Michalovi Orsagovi de Gut;
  • 2. pol.15. storočia bol vybudovaný parkán a opevnená bašta s delovými strielňami;
  • 1596 – kráľ Maximilián I. dal do zálohy panstvo Uršule Kanižajovej, vdove po Tomášovi Nádašdym;
  • 1602 – panstvo odkúpil František Nádašdy, manžel Alžbety Báthoryovej;
  • 1703 – majiteľmi hradu sa stali členovia rodu Forgáčovcov a Bercsenyiovcov;
  • 1708 – hrad dobili vojská F. Rákociho;
  • 1765 – panstvo získal rod Erdődyovcov;
  • 1799 – hrad vyhorel;
  • 1855 – panstvo získal rod Bruenerovcov;
  • 1887 – panstvo získalo rod Springerovcov;
  • 2012 – 2014 – archeologický výskum na hrade;
  • 2014 – hrad znovu otvorený pre verejnosť.

Fotogaléria

Známe osobnosti

Elizabeth Bathory

Alžbeta Báthoryová

Narodila sa v roku 1560. Báthoryovci vlastnili rozsiahle majetky v Uhorsku, najmä Sedmohradsku. Ich predok Vid zabil podľa legendy draka, preto majú v erbe tri dračie zuby. V 14. storočí sa ich rod rozdelil na dve vetvy. Báthoryovcov z oboch vetiev charakterizovali výstredné povahové vlastnosti. Mali sklony k samoľúbosti, pýche, tyranstvu, zmyselnosti a sexuálnej zvrátenosti. Alžbeta mala rodičov z jednej rodiny, len z iných vetiev. To mohlo spôsobiť degeneráciu mozgu, ktorá spôsobila jej agresívne črty povahy. 

V 15-tich rokoch sa stala Alžbeta manželkou Františka Nádašdyho. Bol veľký vojvodca a bojovník. Pri týraní a vraždení mladých dievčat pomáhali Alžbete jej sluhovia: Ján Ujvári-Ficko, Katarína Benecká, Dorota Sentéš a Ilona Jó. Palatín Juraj Thurzo prichytil Báthoryovú pri čine v Nádašyovskom kaštieli a daj ju aj jej pomocníkov zviazať. Báthoryová bola väznená v obytnej veži na Čachtickom hrade. Zomrela v roku 1614, nie je známe kde. Jej pomocníkov dali odviesť do Bytče.

Povesť 

Slúžka pri česaní svojej pani Alžbety Báthoryovej jej nešťastnou náhodou vytrhla zopár vlasov. Alžbeta sa vraj veľmi nahnevala a slúžku udrela po tvári až ju zaliala krv. Zopár kvapiek frklo Báthoryovej na tvár. Báthoryčka si krv zotrela, ale všimla si, že na mieste, kde mala krv, bola jej pleť oveľa krajšia a sviežejšia. Od toho momentu ju zamestnávala myšlienka kúpania sa v krvi, aby si udržala svoju krásu. Na Čachtický hrad prichádzali nové slúžky, mnohé z nich však už nikto nikdy nevidel.

Zaujímavosti

  • Najkrajšou časťou hradu je kaplnka, ktorá bola v minulosti veľmi vysoká. Na samom vrchu sa nachádzal v minulosti stožiar, odkiaľ bolo vidieť všetky okolité hrady – hrad Branč, Tematín a Beckov. Hrady si medzi sebou posielali svetelné signály. Hrad postavili na tomto mieste preto, že sa pod kopcom nachádzala obchodná cesta spájajúca Uhorsko s Moravou.
  • Miniatúru Čachtického hradu a jeho vedeckú rekonštrukciu, teda podobu z roku 1700, nájdete v Parku miniatúr v obci Podolie vzdialenej asi 4 km južne od Čachtíc.
  • Z obce Čachtice z námestia sa za cca 7 minút dostanete do Čachtického podzemia. V súčasnosti je sprístupnených 150 m chodieb. Zaraďujeme ich do obdobia, kedy sa tu rozvíjalo vinárstvo, začiatok 16. storočia za éry Orságovcov. Jedna z legiend hovorí, že krvavá čachtická pani dala vybudovať podzemnú chodbu zo strachu pred spravodlivosťou za svoje činy. Katakomby sú zdobené románskymi a gotickými klenbami. Tieto podzemné priestory boli počas 2. svetovej vojny využívané aj ako protiletecké kryty.
  • V obci Čachtice na námestí nájdete najmladšiu sochu z roku 2013, ktorá zobrazuje krvavú grófku Alžbetu Báthoryovú aj so svojou obeťou. Je 4 m vysoká.
  • Juraj Jakubisko natočil v roku 2008 film Bathory o krvavej grófke z Čachtického hradu.
  • Na Čachtickom hrade sa natáčali filmy Tajomný hrad v Karpatoch a Dračie srdce.
  • Vďaka projektu KOCR Trenčín región pod názvom Okno do minulosti, pribudli v blízkosti siedmich hradov Trenčianskeho kraja priehľadné grafické panely, ktoré znázorňujú vzhľad daného hradu v minulosti. Okrem Čachtického hradu nájdete tieto panely aj na hrade Tematín, Beckove, Trenčianskom hrade, Lednici, Vršatci a Považskom hrade.

Hrad očami umelcov

Doprava k Čachtickému hradu

Obec Čachtice sa nachádza asi 7 km južne od Nového mesta nad Váhom a 22 km severne od Piešťan. Do obce Čachtice sa dostanete za pár minút priamou autobusovou dopravou alebo vlakovým spojením z Nového Mesta nad Váhom. Autom sa dostanete do Čachtíc po diaľnici D1, výjazd Nové Mesto nad Váhom/Rakoľuby/Beckov. Do centra obce je to asi 10 min.

Pri návšteve hradu a Čachtíc nevynechajte ani Čachtické múzeum, ktoré je zriadené v bývalom sídle chorvátskeho šľachtica Mikuláša Draškoviča. Ak vás miestny budú posielať k Draškovičovmu kaštieľu, tak vedzte, že to je Čachtické múzeum.

Ako sa dostať z kúpeľného mesta Piešťany k hradu

Čachtický hrad je od kúpeľov Piešťany vzdialený asi 22 km autom. Verejnou dopravou sa z Piešťan do obce Čachtice dostanete len s prestupmi. Najrýchlejšie spojenie je rýchlikom do Nového mesta nad Váhom a odtiaľ osobným vlakom priamo do Čachtíc. Premávajú sem aj autobusy, no spojenie trvá dlhšie. Z obce cesta pešo na hrad trvá asi 45 min., prípadne prídete autom po vstupnú bránu a odtiaľ asi 20 min. pešo. 

Ako sa dostať z kúpeľov Smrdáky ku Čachtickému hradu

Čachtický hrad je od kúpeľov Smrdáky vzdialený asi 53 km. Zo Smrdákov z cesty III/1146 sa v obci Rybky napojíte na II/581 do Myjavy. Za Myjavou je potrebné sa napojiť na cestu III/1261 do Krajného, za Krajným odbočíte vľavo na III/1229 až do Čachtíc. 

Verejnou dopravou bude spojenie trvať o niečo dlhšie. Zo Smrdákov do Čachtíc sa dostanete autobusovým spojením s niekoľkými prestupmi v Senici a Myjave. Z Myjavy premáva do Čachtíc osobný vlak.

Parkovanie

Pod hradom sa nachádza parkovisko. Odtiaľ na hrad je to pešo asi 20 minút po asfaltovej ceste. Parkovanie je spoplatnené podľa aktuálneho cenníka, ktorý nájdete na oficiálnej stránke Čachtického hradu. Odkaz uvádzame v sekcii kontakt.

Trasa

Z centra obce Čachtice trvá cesta po vstupnú bránu, kam sa viete dostať aj autom, asi 45 minút. Od vstupnej brány na hrad je to ešte asi 20 minút. Cestu nájdete ľahko podľa informačných tabúľ. Na hrad premáva v letnej sezóne v pravidelných intervaloch z obce turistický vláčik Báthory. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Čachtický hrad je bohatý na podujatia, či už pre deti, alebo dospelých. Aktuálny program akcií a podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Čachtického hradu, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Po mnohých rokoch sme opäť navštívili Čachtický hrad. Boli sme milo prekvapení, koľko sa za tie roky na hrade opravilo. Odporúčam vidieť. Cesta k hradu je nenáročná. je to pekné miesto na výlet.
Beata Š.

Super prechádzka, parkovisko buď bezplatné alebo za 3 eurá tesne pod hradom. Výborná prednáška o histórii hradu, možnosť kúpiť si suveníry či Bathory vínko. Perfekt! Určite sa oplatí, choďte!
Martin B.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Čachtický hrad je otvorený sezónne od marca do novembra. Cena vstupného je medzi 0,50 € – 4,00 €.

Pre aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny navštívte oficiálnu stánku Čachtického hradu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Čachtický hrad a podzemie

Kontakt

Čachtický hrad
Malinovského 769
916 21 Čachtice

GPS súradnice: 48.7251393°, 17.7609403°

Mohlo by vás zaujímať

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore