Hrad Likava

Likavský hrad sa vypína nad obcou Likavka. Patrí medzi obľúbené výletné miesta mnohých obyvateľov neďalekého Ružomberka, ale i turistov. Zrúcaninu hradu Likava môžete spoznať prostredníctvom expozície, ktorá sa na hrade nachádza. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte najväčší hrad na Liptove.

Hrad Likava

Hrad Likava sa radí medzi najväčšie hrady Liptova

Zrúcanina hradu Likava sa nachádza približne 1 km severne od obce Likavka v okrese Ružomberok a aktuálne ho spravuje ružomberské Liptovské múzeum. Tento kráľovský strážny hrad nechal vybudovať zvolenský župan Donč v prvej polovici 12. storočia. Od konca 14. storočia bol v držbe viacerých významných rodov, najmä Hunyadyovcov, Illésházyovcov a Thökölyovcov. V roku 1707 skončila niekdajšia sláva hradu, po povstaní Františka II. Rákocziho bol hrad zbúraný.

Počas svojej existencie bol Likavský hrad sídlom likavského hradného panstva. Architektúra hradu je pozoruhodným príkladom neskorej gotiky a renesancie. Palácový komplex, ktorý sa nachádzal na najvyššom mieste hradu Likava, môžeme v súčasnosti zaradiť medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku.

Hrad Likavka je obľúbeným cieľom i pre návštevníkov neďalekej Liskovskej jaskyne. Po túre na hrad môžete načerpať nové sily v neďalekých kúpeľoch a užiť si príjemný relaxačný pobyt v Kúpeľoch Lúčky. Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Ako vyzeral hrad v minulosti a čo môžeme vidieť v súčasnosti?

Hrad v minulosti tvoril renesančne upravený gotický horný hrad, jednotlivé paláce obklopovali nádvorie horného hradu. Do predhradia sa vstupovalo vstupnou bránou, do dolného hradu vstupnou vežou. Hrad bol chránený mohutným opevnením, vežami a baštami.

Hrad Likava bol v minulosti staticky zabezpečený. Táto rekonštrukcia však nebola historicky korektná. Na rekonštrukciu sa použili nevhodné materiály, ktoré narušujú celkový dojem hradu. V súčasnosti je pre návštevníkov prístupná Hunyadyho veža, v ktorej sa nachádza aj expozícia dejín hradu. Návštevníci majú k dispozícii stredovekú mučiareň a zároveň dve nádvoria dolného hradu.

Expozícia v Hunyadyho veži

Expozícia o histórii hradu, ktorá sa nachádza v takzvanej Huniadyho veži, pozostáva z panelov s bohatým ilustračným materiálom a sprievodným textom. Fotografická dokumentácia hradu za obdobie posledných troch desaťročí či reprodukcie dobových rytín, drevorytov, kresieb a malieb a dokumentácia archeologických nálezov z hradu pochádzajú z historických zbierok Liptovského múzea.

Fotografie

Zaujímavosti

  • Likava patrí k slovenským hradom bez maďarského ekvivalentu názvu, čo svedčí o etnicite obyvateľov Liptova a využití miestneho mena.
  • Palácový komplex hradu Likava sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku.
  • V roku 1447 sa Likava stala stoličným hradom a strediskom kráľovského hradného panstva, ku ktorému patrili mestá a mestečká Ružomberok, Nemecká Ľupča, Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Bobrovec a ďalších 17 obcí.

História hradu Likava

Strážny hrad pri ceste z Liptova na Oravu dal pravdepodobne postaviť magister Donč okolo roku 1335. Po jeho smrti Likavský hrad pripadol kráľovskej komore. Medzi rokmi 1431 – 1434 sa hrad stal významnou husitskou pevnosťou.

V priebehu 14. – 17. storočia prekonal Likavský hrad mnoho obliehaní i zmeny majiteľov. Patril Jánovi Hunyadimu, ktorý ho obnovil a vystaval novú západnú bránu, Matejovi Korvínovi či Štefanovi Zápoľskému, ktorý sa hradu zmocnil násilím. V roku 1528 dobil Likavský hrad cisársky generál Katzianer. Poškodené sídlo dostal Ľudovít Pekry a podľa erbových nápisov z rokov 1533 až 1535 ho veľkoryso obnovil a prestaval.

V roku 1566 hrad zakúpil vojvodca Ján Krušič z Lupoglavy, ktorý sa postaral o dôkladné opevnenie hradu proti tureckým nájazdom. S vdovou po Krušičovi vyženil likavské panstvo Štefan Illésházy. V polovici 17. storočia získal hrad kniežací rod Thökölyovcov.

Hoci Štefan Thököly vybudoval obrovské západné predhradie (dnes takmer stratené v lesnom poraste) nepomohlo pri obliehaní cisárskym vojskom, ktoré ho v roku 1670 dobylo. K opätovnému obsadeniu povstaleckými oddielmi Thökölyovcov a cisárskymi vojskami došlo aj v roku 1678. Po povstaní Františka II. Rákócziho v roku 1707 bolo rozhodnuté, ze hrad Likava nechajú zbúrať. Odvtedy sa stav hradu stále zhoršoval. Od roku 1980, kedy sa na hrade uskutočnil aj archeologický výskum, sa začali konzervačné práce.

Míľniky

  • 1335 – pravdepodobná výstavba hradu Magistrom Dončom,
  • 1431 – 1434 – hrad Likava sa stáva významnou husitskou pevnosťou,
  • 14. – 17. storočie – zmeny majiteľov, stavebné premeny, obliehania,
  • polovica 17. storočia – hrad získali Thökölyovci, prestavba hradu,
  • 1670 – hrad dobýja cisárske vojsko,
  • 1707 – zbúranie hradu po povstaní Rákócziho.

Známe osobnosti

Ján Hunyady ( 1407 – 1456 )

Ján Hunyady (1407, Hunedoara – 1456, Zemun)

Ján Hunyady bol sedmohradský šľachticom, vojvodcom a jednou z najvýznamnejších osobností 15. storočia. Bol otcom Mateja Korvína a Ladislava Huňadyho a známym bojovníkom s Turkami.

V roku 1437 viedol so svojím vojskom protihusitskú výpravu do Čiech. Od roku 1441 bol sedmohradským vojvodom, temešským županom a belehradským kapitánom. Na území Slovenska bojoval proti Jánovi Jiskrovi. V rokoch 1446 – 1452 bol regentom Uhorska.

V roku 1456 Ján Huňady zorganizoval križiacke vojsko, aby udrel na Turkov pri Belehrade. Zo svojho najväčšieho víťazstva sa však dlho netešil. Zomrel 11. augusta 1456 v Zemune na mor, ktorý sa rozšíril v tábore.

Povesti o Likavskom hrade

K Likavskému hradu sa viaže mnoho povestí. Vybrali sme pre vás 2 najzaujímavejšie.

Nešťastné dievča

Jedna z povestí o hrade Likava rozpráva, že na ňom býval kedysi mocný pán, ktorý mal krásnu dcéru. Chcel ju vydať za bohatého šľachtica, ktorý bol pekný, bohatý, no bezbožný. Dievča sa za šľachtica nechcelo vydať, tak do noci plakávalo vo výklenkoch hradu. Keď začul dievčinu dedinský šuhaj, pýtal sa jej čo sa stalo. Keď mu dievčina všetko rozpovedala, rozhodol sa ju oslobodiť. V noci vnikol do hradu a odniesol dievča, s ktorým sa ešte v tú noc oženil.

Povesť o hrade Likava

Na obliehanom hrade Likava hradný pán s pomocou sluhu zakopal v noci svoj poklad. Jediného svedka sťal, no v nastávajúcom boji sám prišiel o život. Skryté cennosti dodnes stráži popravený čeľadník, ktorý o polnoci chodieva pod hradom s hlavou pod pazuchou.

Trasa na Likavský hrad

Na okraji obce Likavka v smere od Dolného Kubína sa nachádza odbočka smerom na hrad. Tu je zároveň potrebné nechať auto. Pešo sa miernym stúpaním dostanete cez lúku až k rázcestiu. Odtiaľ pokračujte lesnou cestou, ktorá nás dovedie priamo k bráne hradu. Podstatné je držať sa červenej turistickej vychádzajúcej z obce. Hrad sa nachádza na trase, ktorá vedie z Ružomberka a Likavky na Veľký Choč. Výstup na hrad Likava je mierne náročný, trvá približne 25 až 30 minút, je vhodný pre rodiny s deťmi a seniorov.

Doprava

Obec Likavka sa nachádza na Liptove, susedí s mestom Ružomberok. Nachádza sa na pravom brehu rieky Váh priamo na dopravnej ceste č. 59, ktorá spája Oravu s Liptovom (smer Dolný Kubín). Hlavná vlaková stanica Ružomberok sa nachádza práve v katastrálnom území obce Likavka. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať k hradu Likava z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú od Likavského hradu vzdialené 14,8 km. Cesta autom vám zaberie cca 20 minút. Z Lúčok pokračujte do Liptovskej Teplej, cez Liskovú do Ružomberka. Odtiaľto pokračujte do obce Likavka. Za penziónom Koliba zabočte doprava, tu sa nachádza aj parkovisko pre autá. Odtiaľto pokračujte pešo na hrad.

Ideálne dopravné spojenie do Likavky predstavuje 56 minút a je potrebné prestupovať v Ružomberku. Odporúčame preto jazdu autom.

Ako sa dostať k hradu Likava z aquaparku v Bešeňovej

Z Bešeňovej vás od hradu Likavka delí necelých 15 km (cca 25 minút jazdy autom). Najrýchlejšie sa na hrad dostanete po ceste I/18 na ktorú sa napojíte pri Ivachnovej. Po približne 15 minútach jazdy, v Ružomberku odbočíte na cestu I/59, ktorá vás zavedie až do obce Likavka. V obci sa napojíte na miestnu komunikáciu, ktorá vás zavedie až pod hrad.

Prípadne môžete na hrad zamieriť z Bešeňovej aj po starej ceste číslo 2213, ktorá vedie cez obec LIsková a mesto Ružomberok.

Parkovanie

Parkovať môžete na okraji obce Likava, pred výstupom na hrad.

Mapa miesta

Program/Akcie

Liptovské múzeum každoročne na hrade Likava usporiadava mnoho kultúrno-spoločenských podujatí, podujatia pre deti, ale i podujatia pre školy. Viac informácií ohľadom podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

K hradu sa dostaneme za cca 25 minút z konca obce Likavka. Cesta k hradu je nenáročná, vedie lesom ale aj popod rozostavanu diaľnicu. Na konci pred hradom je asi 5 minútové stúpanie. Hrad je pekný, vysoký a majestátny, ale rozlohou malý. Expozícia je zaujímavá ale tiež malá. Vynahradí vám to krásny výhľad na okolie.
F.K

Veľmi pekná a nenáročná cesta k hradu, primerané vstupné 2€ dospelí . Nepustia vás však do celého hradu len na nádvorie a malej vežičky kde sú však zaujímavé mučiace nástroje.
Iva Z.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 1 až 2 €. Likavský hrad je otvorený počas roka v sezóne, pre verejnosť je mimo sezóny zatvorený.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Hrad Likava

034 95 Likavka

GPS súradnice: 49.1052496°, 19.3123354°

Mohlo by vás zaujímať

Včelársky náučný chodník v Lúčkach

Ak by ste mali záujem spoznať okolie kúpeľov Lúčky a dozvedieť sa niečo o význame včiel, vyskúšajte Včelársky náučný chodník v Lúčkach a vydajte sa po stopách včelieho spoločenstva.

Zistiť viac
Okolie vodopádu poskytuje príjemný tieň hlavne v letných dňoch Vodopád Lúčky a Lúčanské travertíny

Vodopád Lúčky je mnohými označovaný za najkrajší slovenský vodopád a patrí medzi slovenské Národné prírodné pamiatky. Navyše je veľkou zaujímavosťou i preto, že leží doslova uprostred dediny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore