Turistika a cykloturistika v okolí Veľkého Choča

Turistika na Veľký Choč je vyhľadávaná najmä pre úchvatné panoramatické výhľady, ktoré sa vám na vrchole naskytnú. Je to najkrajší vyhliadkový bod Slovenska. Ak sa aj počasie vydarí, dovidíte až na Západné a Nízke Tatry, Liptovskú Maru, Veľkú i Malú Fatru a Podtatranskú kotlinu. Byť tu je celoživotným zážitkom.

Majestátny Veľký Choč

Choč – národná prírodná rezervácia

Chočské vrchy sa delia na tri celky: Choč s výškou 1611 m n. m. (západná časť), Sielnické vrchy (stred), a Prosečné (východná časť). Sú jedinečné tým, že netvoria súvislý hrebeň, ale sú rozdelené hlbokými údoliami. Masív Choča má okrem hlavného vrcholu – Veľký Choč, viacero menších vrcholov: Predný, Malý, Stredný a Zadný Choč.

Turistika na Veľký Choč je obľúbená a to aj napriek tomu, že samotný výstup na vrchol nie je úplne nenáročný a preverí vašu kondičku. Výstup je možný počas celého roka. Na vrchole nájdete aj rozhľadovú ružicu, ktorá vám pomôže s identifikáciou okolitých vrchov.

Územie Choča bolo v roku 1982 vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu. V súčasnosti je zaradený aj medzi Územia európskeho významu a je v najvyššom 5. stupni ochrany prírody. 

Vyskytujú sa tu vzácne rastliny a živočíchy, napríklad fialka chočská a pri prechádzkach si dajte pozor aj na medveďa hnedého. Územie NPR Choč zasahuje do okresov Ružomberok a Dolný Kubín, pričom patrí do pôsobnosti Štátnej ochrany prírody – Správa TANAP.

V jednej z dolín v okolí Choča sa nachádza aj miesto so známou liečivou vodou – Kúpele Lúčky. Unaveným svalom po turistickom výstupe na Choč, tak môžete dopriať regeneráciu na relaxačnom či wellness pobyte v Lúčkach, nebudete ľutovať.

Fotografie

Chočské zaujímavosti

  • Obec Valaská Dubová, ktorá sa nachádza cca 17 km od Choča, je známa tým, že v nej chytili slávneho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka.
  • A v približne rovnako vzdialenej Jasenovej stojí rodný dom ďalšieho významného Slováka, Martina Kukučína.
  • Krásu Choču zvečnil vo svojich básňach aj Pavol Országh Hviezdoslav, ktorý sa narodil priamo pod Veľkým Chočom, vo Vyšnom Kubíne.
Vyšný Kubín
(úryvok z básne)

Nad dedinkou tou vysoké skaly,
jako by v stráži večnej čakali;
lež nosia, jako ľud môj hovorí,
na svojom mračnom čele dávnu slávu.

Slávna dedina, rodisko moje!
Do nej Choč driečny milo pozerá,
keď ho osvieti zora východa,
na ňu zahodí kment, veniec najkrajší.

Jako cítim, keď idem zdeľaka
cudzou neresťou, bôľom zmarený;
bôľom zmarený, neresťou cudzou,
lež občerstvený svätou, večnou túžbou
Pole moje
(úryvok z básne)

Spievajte mi poľom,
spevavé dievčiny!
Zrodili vás pekné,
spevavé doliny.

Pod Chočom, pod Chočom
vaša je otčina,
vašim otcom hrobľa,
vaša domovina.

Pod Chočom spievajte!
Choč je tiež Tatry brat,
veď nás sám boh vedel
v tak krásny kraj vybrať.

Doprava a turistické trasy na Veľký Choč

Veľký Choč sa rozprestiera v katastrálnom území obce Vyšný Kubín. Nachádza sa na rozmedzí okresov Dolný Kubín a Ružomberok. Na Veľký Choč sa môžete dostať z niekoľkých východiskových bodov, a to:. 

  • Likavka pri Ružomberku –  po červenej alebo modrej značke cez sedlo Spuštiak na Poľanu a odtiaľ po zelenej značke až na vrchol Veľký Choč (dĺžka trasy približne 11 km, časová náročnosť 4,20 hod.). Ak zvolíte červenú trasu, tak pôjdete aj okolo hradu Likavka.
  • Lisková – po žltej značke popri Liskovej jaskyni. Pod Smrekom sa napojíte na modrú značku, a zo Strednej Poľane po zelenej až na vrchol (dĺžka trasy 10,5 km, časová náročnosť 4,30 hod.).
  • Valaská Dubová – po modrej značke až k Strednej Poľane, odtiaľ sa napojíte na zelenú až na Choč. Táto trasa vzhľadom k svojej dĺžke je využívaná hlavne na turistiku s deťmi (dĺžka trasy 4,8 km, časová náročnosť 2,70 hod.).
  • Vyšný Kubín  –  po zelenej značke až na Drapáč, kde sa napojíte na červenú značku. Po ceste narazíte aj na prístrešok Chata pod Vŕškom. (dĺžka trasy 7,1  km, časová náročnosť 3,70 hod.).
  • Jasenová  – červená značka vás dovedie až na samotný vrchol Veľký Choč (dĺžka trasy 6,6  km, časová náročnosť 3,30 hod.).
  • Lúčky

Kúpele Lúčky – Veľký Choč

Priamo z Lúčok na Veľký Choč vedie červená trasa, ktorá zároveň kopíruje aj náučný chodník: Kúpele Lúčky – Jastrabia dolina, odkalište – Žimerová – sedlo Vráca – Veľký Choč (1611 m n. m.)

Dĺžka trasy je okolo 7,2 km, z toho stúpanie 6,7 km s prevýšením 1055 m. Odhadovaný čas na prejdenie trasy je okolo 4 hod. Táto trasa je považovaná za jednu z najkrajších, počas výstupu máte krásne výhľady na okolitú krajinu.

Upozorňujeme, že trasa sa radí medzi stredne náročnénáročné. Výstup rozhodne preverí vašu fyzickú kondíciu. Neodporúčame ho absolvovať v prípade, že máte zo sebou malé deti, menej zdatných turistov a seniorov. Za nepriaznivého počasia (dážď, sneh) sa na chodníku šmýka a trasa je ešte náročnejšia.

Ak pre výstup zvolíte iný východiskový bod ako Lúčky, do okolitých obcí sa dostanete aj autobusovými spojmi (treba rátať s prestupom v Ružomberku), alebo vlakom (Likavka, Lisková).

V okolí kúpeľov Lúčky sa určite nebudete nudiť. Okrem výstupu na Choč odporúčame navštíviť aj napríklad Lúčanský vodopád, hrad Likava, Liptovský hrad či termálny prameň Kalameny. V Lúčkach sa pravidelne konajú aj Dolnoliptovské folklórne slávnosti.

Cyklotrasy v okolí Choča

Pohľad na túto majestátnu horu si môžete vychutnať aj počas svojich cyklo výletov po okolí. K dispozícii máte tieto okruhy:

  • Lúčky – Ružomberok – Turík – Lúčky, trasa je dlhá približne 30 km, väčšina trasy je po pozemných komunikáciách, časť trasy je po lesných cestách
  • Obec Lúčky –  Lisková – Ružomberok –  Likavka –  Valaská Dubová –  Jasenová – Vyšný Kubín –  Leštiny –  Lúčky, dĺžka trasy cca 40 km, prevažne asfalt, malá časť lesná cesta
  • Lúčky – Osádka – Malatiná – Bukovina – Bobrovník – Vlašky – Bešeňová – Ružomberok – Liptovská Teplá – Lúčky, s dĺžkou 49 km, celá vedie po asfaltových cestách.
  • Lúčky – Osádka – Malatiná – Malé Borové – Kvačany – Liptovská Mara – Ružomberok – Liptovská Teplá – Lúčky. Tento okruh je najdlhší, má až 62 km, väčšina trasy vedie po asfaltových cestách, štvrtinový podiel majú poľné cesty.

Choč a jeho okolie z pohľadu histórie

Veľký Choč bol oddávna významným orientačným bodom na obchodnej ceste spájajúcej Podunajsko s Pobaltím. V jeho blízkosti sa nachádzajú bohaté archeologické náleziská – hradiská na Prednom Choči, Mníchu, Tupej a Ostrej skale.

Hradisko na Tupej skale, ktoré vidieť z vrcholu, malo rozlohu 200 x 400 m a opevnené bolo mohutným valom s výškou 8 až 12 m, s dĺžkou 380 m. Na Ostrej skale sa nachádzalo halštatské a laténske sídlisko, ktoré sa neskôr premenilo na sídlisko púchovskej kultúry. Neďaleká Liskovská jaskyňa je známa viacerými archeologickými nálezmi vrátane lebky paleolitického človeka.

Stredovek symbolizuje hrad Likava nachádzajúci sa na južnom úpätí masívu Veľkého Choča. Postavili ho na stráženie prechodu cez Váh a obchodnej cesty do Poľska.

Čo hovoria povesti o Veľkom Choči

Podľa jednej legendy Veľký Choč vznikol vďaka zlej grófke z Malatinského hradu. Na mieste dnešného Choča stretla starú ženu, ktorá jej zavadzala v ceste. Nahnevaná grófka chcela starkú vliecť za kočom, tá ju na oplátku zakliala. Grófkin hrad sa prepadol, koč skamenel a zmenil sa na majestátny vrch. Šľachtičnú premenila starká na hmlu, odsúdenú večne sa plaziť po svojom niekdajšom koči – Choči.

Podľa povesti Jána Hrabovštiaka, majestátny Veľký Choč navštívil aj sám Ježiš Kristus. Na oslici prišiel až na salaš k prameňu Žriela, kde mu miestny bača odporučil ten najúchvatnejší výhľad. Starý bača ľutoval, že sa tam už nepozrie, lebo už nevládze a trpí lámkou. Keď sa ráno po rozhovore s Ježišom prebudil, cítil sa ako znovuzrodený a vybehol na vrchol ako mládenec. Údajne tu ostali aj stopy po Ježišovej palici a jamky, ktoré zanechala oslica – tieto odtlačky môžete vidieť na skalnej cestičke k prameňu Žriela.

Mapa miesta

Parkovanie z východiskových turistických miest

  • Kúpele Lúčky – ak nepatríte medzi kúpeľných hostí, odporúčame využiť parkovisko neďaleko vodopádu;
  • Valaská Dubová – na námestí, pred Obecným úradom;
  • Likavka – na parkovisku pred informačným centrom;
  • Vyšný Kubín – pred kostolom. 

Všetky vyššie uvedené parkovacie miesta sú voľne prístupné, bez poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Z Valaskej Dubovej rovno hore, stúpanie parádne ale dá sa v pohode zvládnuť a výhľady z Veľkého Choča nič nenahradí 😍😎🌞
Vladimír J.

Krásna príroda, turistický chodník z Valaskej Dubovej je dosť náročný na stúpanie (zvládnu to aj deti,ale nie najmenšie)… výhľad z Choča ale stojí za to…..na kopec sa dá ísť z viacerých strán, my sme sa vracali smer Lúčky…. treba si spraviť dobré načasovanie, pretože je to dosť dlhá túra…
Andrea M.

Program/Akcie

Pre nadšencov zimnej turistiky sa stal tradíciou silvestrovský výstup na Choč. Nejde však o oficiálne organizovanú akciu.

Video

Kontakt

Národná prírodná rezervácia Choč spadá pod správu:

Správa TANAPu
Ul. Kapitána Nálepku č. 2
059 21 Svit

GPS súradnice: 49.15152727°, 19.3416247°

Mohlo by vás zaujímať

8-miestna kabínková lanovka, Malinô Brdo Malinô Brdo ski u0026amp; bike park

Športový areál Malinô Brdo je rajom zimných aj letných športov, rôznych adrenalínových atrakcií a turistiky. Na svoje si tu prídu aj rodiny s deťmi, ale i nadšenci vodných športov. Malinô Brdo je výborným miestom na trávenie dovolenky pre každého, kto miluje pohyb v lone prírody.

Zistiť viac
Rokokové báby Demänovská jaskyňa slobody

Hlboko v útrobách Demänovskej jaskyne slobody sa vám odhalí tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do jedného dňa roku 1921, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Máme šťastie, že tento ukrytý poklad, môžeme nazývať naším – slovenským.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore