Priehrada Liptovská Mara

Priehrada Liptovská Mara patrí k najznámejším a najnavštevovanejším vodným dielam na Slovensku. Vďaka širokým, nielen rekreačným, ale i turistickým či športovým možnostiam ročne priláka mnoho návštevníkov. Spoznajte s nami toto charakteristické miesto Liptova.

Veža kostolíka z 13.storočia patrí ku nezabudnuteľnému koloritu Liptovskej Mary

Liptovská Mara je druhou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku

Liptovská Mara patrí azda k najznámejším vodným dielam na Slovensku. Nachádza sa na strednom Liptove, medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Patrí do systému priehrad Vážskej kaskády – systém priehrad a vodných elektrární, ktoré chránia Liptov pred povodňami. Patrí jej prvenstvo čo sa týka celkového objemu vody, prvé miesto vo veľkosti si drží Oravská priehrada.

Dielo bolo vybudované v rokoch 1969 – 1975. Pri jej výstavbe bolo zaplavených až 13 stredoliptovských obcí. Dodnes nesie meno jednej zo zaniknutých – Liptovská Mara. Najhodnotnejšie architektonické a výtvarné diela, ktoré dokumentovali históriu zatopených obcí, boli prenesené do Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Na ostrove Ratkovie, ktorý je známou dendrologickou a ornitologickou lokalitou, sa nachádza arborétum s náučným chodníkom. Okrem toho nad priehradným múrom Liptovskej Mary, na východnom úpätí vrchu Úložisko, sa nachádza známa archeologická lokalita a múzeum v prírode – Havránok, ktorú spravuje Liptovské múzeum v Ružomberku

Tip na turistickú trasu v okolí Liptovskej Mary 

Liptovské Vlachy – Bobrovník, rázcestie – Bukovina, rázcestie – Sedlo pod Kráľovou – Liptovský hrad

Po červenej trase červená turistická značka  sa z Liptovských Vlachov (železničná stanica) dostanete k zachovanej veži Kostola Panny Márie a následne okolo Skanzenu Havránok budete pokračovať cez obec Bobrovník a Bukovinu až na Liptovský hrad. Trasa je náročná, vhodná len pre zdatných turistov. Celková dĺžka trasy je 13,5 km. 

Fotogaléria

Z kostola Panny Márie v Liptovskej Mare zostala len známa veža

Rímskokatolícky gotický Kostol Panny Márie z 13. storočia sa nachádza na brehu Liptovskej Mary. Toto miesto bolo v minulosti cirkevným centrom Liptova. Predchodcom gotického kostolíka bola ranorománska stavba z roku 1100. Medzi rokmi 1973 až 74 boli z neho sňaté všetky cenné stavebné i ozdobné prvky, časti zariadenia i fresky, ktoré mali byť použité pri výstavbe kópie chrámu. V roku 1975 bol kostol zbúraný pri výstavbe vodného diela. Z celého kostola sa zachovala len veža, ktorá dodnes patrí k nezabudnuteľnému koloritu Liptovskej Mary.

V súčasnosti predstavuje vodná nádrž Liptovská Mara jedno z najobľúbenejších rekreačných lokalít na Slovensku. Na základe mnohých turistických možností v okolí a rôznych atrakcií, možnostiam kúpania sa počas horúcich letných dní, či rybolovu a vodných športov, patrí teda vodné dielo Liptovská Mara k najnavštevovanejším vodným dielam Slovenska. Ročne privíta množstvo domácich, ale i zahraničných hostí.

Zaujímavosti

  • Na základe výstavby Liptovskej Mary bolo presídlených 940 rodín, čo predstavovalo viac ako 4 tisíc obyvateľov.
  • Pri Liptovskej Mare bolo zaplavených 13 obcí, z toho 12 úplne (Čemice, Demčín , Liptovská Mara, Liptovská Sielnica (pôvodná), Nižné Dechtáre, Paludza, Parížovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolče, Vrbie, Vyšné Dechtáre), Liptovský Trnovec Bukovina.
  • Rozbúrený Váh sa na Liptove pravidelne vylieval zo svojho koryta. Zvlášť ničivé povodne boli v rokoch 1683 a 1713. Najväčšiu a najničivejšiu však zažili obyvatelia Liptova na konci augusta v roku 1813, keď hladina vody kulminovala v Ružomberku šesť metrov nad stabilnou hladinou.
  • Parametre Liptovskej Mary sú: celkový objem je 361,9 mil. metrov kubických, rozloha 27 kilometrov štvorcových, vodné dielo pozostáva zo 43,5 m vysokej zemnej priehrady s hlinitým tesnením a vodnej elektrárne so 4 turbínami.
  • Polostrov Ratkovo, ktorý je súčasťou Liptovskej Mary, je aj s priľahlými vodami chráneným územím.

Na Slovensku je postavených viac ako 50 priehrad. Z nich najväčšie vodné plochy vytvárajú priehrady:

  1. Oravská priehrada 
  2. Zemplínska šírava
  3. Liptovská Mara
  4. Veľká Domaša
  5. Vodné dielo Gabčíkovo
  6. Vodné dielo Kráľová
  7. Sĺňava
  8. Vodná nádrž Malá Domaša
  9. Vodárenská nádrž Starina
  10. Čierny Váh
Liptovská Mara (priehrada)

Doprava

Liptovská Mara je vodným dielom, ktoré sa nachádza medzi mestami Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Južne od nej sa tiahne diaľnica D1, severne cesta číslo 584. K brehom Liptovskej Mary sa dostanete aj verejnou dopravou, ktorá premáva k okolitým obciam. 

Ako sa dostať k Liptovskej Mare z kúpeľov Lúčky?

Kúpele Lúčky sú od Liptovskej Mary vzdialené približne 20 minút jazdy autom. Ak sa chcete vydať k jej brehom, pokračujte na obec Liptovská Teplá, do Bešeňovej, okolo Aquaparku Bešeňová smerom na Bobrovník. 

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyhradených miestach okolo Liptovskej Mary. 

Vstupné/Cenník

Liptovská Mara je voľne prístupná bez obmedzení.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Video

GPS súradnice

Priehrada Liptovská Mara: 49.1089416°, 19.5192399°

Mohlo by vás zaujímať

Minerálny prameň Valentína Minerálne pramene v kúpeľoch Lúčky

Minerálne pramene v kúpeľoch Lúčky tvoria základ liečby. Voda z dvoch prameňov – Valentína a Hgl-3 sa využíva na liečebné procedúry, ale i na pitné kúry. Viac o histórii, klasifikácii a zložení minerálnych vôd v kúpeľoch Lúčky sa dozviete v nasledovnom článku.

Zistiť viac
Letecký záber na obec Lisková, na ľavo masív Mních a v pozadí v pravo Veľký Choč Prírodná rezervácia Mohylky a Liskovská jaskyňa

Liptovská obec Lisková je známa niekoľkými svojimi historickými i prírodnými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria Liskovská jaskyňa a Prírodná rezervácia Mohylky. Objavte s nami tajuplnú minulosť záhadnej Liskovskej jaskyne a unikátnu paleolontologickú lokalitu Mohylky.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore