Vodopád Lúčky a Lúčanské travertíny

Vodopád Lúčky patrí medzi 5 vodopádov Slovenska, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Tento vodopád je veľkou zaujímavosťou preto, že leží uprostred dediny. Je tiež označovaný mnohými za najkrajší slovenský vodopád.

Vodopád Lúčky

O lúčanskom vodopáde

Lúčanský vodopád je považovaný za raritný kvôli svojej polohe. Veď uznajte sami, na vodopád uprostred obce sa tak často nenarazí. 

Ako sme už naznačili, nachádza sa v malej kúpeľnej dedinke Lúčky, tesne pod Kostolom Povýšenia sv. Kríža. Jeho travertínové terasy pozvoľna prechádzajú od polmetrových kaskádových prepadov až nakoniec vyvrcholí do 13 metrov vysokého vodopádu s malým jazierkom.

Podložie je travertínové, preto je voda sfarbená do bledomodra. Pod vodopádom sa nachádza malé jazierko. V letných mesiacoch je v ňom povolené aj kúpanie na vlastnú zodpovednosť. Blízke okolie vodopádu pripomína park a nájdete tu dokonca aj lavičky. Vodopád je vyhľadávaný ako príjemný cieľ prechádzok hostí kúpeľov Lúčky.

Prístup k tejto atrakcií je možný celoročne, vďaka priesakom teplých prameňov z kúpeľov voda nezamŕza ani v zime. V blízkosti parku sa nachádza wellness centrum a v neposlednom rade samotné kúpele Lúčky. V roku 2022 prešiel vodopád faceliftom a vo večerných hodinách jeho krásu zvýrazňuje moderné osvetlenie. Svetlo sa v priebehu noci mení v 30-sekudnových oknách, postupne ho uvidíte až v 6 farbách.

Vodopád Lúčky je od roku 1974 vyhlásený Ministerstvom životného prostredia za Národnú prírodnú pamiatku.

Lúčanské travertíny

Travertíny v Lúčkach dosahujú hrúbku až do 50 cm. Vznikli z termálnych minerálnych prameňov s teplotou 17 až 33ºC. Vek lúčanských travertínov je datovaný do medziľadovej doby na 200 až 140 tisíc rokov. V roku 1975 boli s rozlohou 3,76 ha vyhlásené za prírodnú pamiatku.

V Lúčkach nájdete hneď 3 odkryvy starších travertínov:

  • Vyvýšenina Skálie vo výške 644 m n. m., narazíte na ňu pri ceste od vodopádov smerom ku kúpeľom.
  • Zápoly a Skaličky (na západnom a severnom okraji obce Lúčky).

Mladšie travertíny tvoria súčasné koryto potoka Lúčanka.

A čo je to ten travertín?

Je to sladkovodný vápenec, ktorý vznikal počas celých štvrtohôr až do súčasnosti. Ten lúčanský vznikol vďaka prosečnianskej zlomovej línii, pozdĺž ktorej vyvierajú minerálne pramene. Dažďová voda presakuje z povrchu zeme cez priepustné horniny, až do niekoľko kilometrovej hĺbky. Následne sa obohatí o minerály a postupne sa zohrieva. Na zlomových líniách vplyvom hydrostatického tlaku presakujú opäť na zemský povrch.

Pri vyvieraní nastane zmena teploty a tlaku minerálnych vôd. Dochádza k úniku plynov CO2 a postupnej kryštalizácii uhličitanu vápenatého (CaCO3). Živé organizmy (rastlinky, drobné živočíchy), ktoré uviazli v týchto vodách, sa postupne rozložia a v travertíne po nich zostanú odtlačky a dutinky. Práve tie sú charakteristické aj pre lúčanský travertín.

Fotogaléria

Zaujímavosť

V Lúčkach sa v minulosti nachádzali aj dva kameňolomy, kde sa ťažil travertín pre miestnu potrebu a aj na vývoz. V roku 1930 došlo k poklesu objednávok a ťažil sa už len na miestne účely. Od roku 1963 bola ťažba oficiálne ukončená z dôvodu prípadného narušenia režimu podzemných vôd v kúpeľoch Lúčky.

Kam ďalej z Lúčok?

Z obce Lúčky môžete podniknúť aj ďalšie nezabudnuteľné výlety do blízkeho i širšieho okolia. V prípade, že spojíte prieskum zaujímavostí a pamiatok s pobytom v Kúpeľoch Lúčky, tak tu ponúkame pár rýchlych tipov.

Priamo spred kúpeľov vedie červená turistická trasa na Veľký Choč (1611 m n. m.), s dĺžkou 7,2 km. Výstup vám zaberie cca 4 hodiny. Je to náročná trasa, vhodná len ak ste v dobrej fyzickej kondícii. Pre rodiny s deťmi je skvelým tipom prechádzka Včelárskym náučným chodníkom, kde budú mať možnosť aj ochutnať výsledok práce šikovných včelích rodín.

Na Liptovský hrad sa dostanete pohodlne náučným chodníkom Kalameny – Liptovský hrad. Chodník vás zavedie aj k termálnemu jazierku v Kalamenoch, s teplotou vody okolo 33 ºC. Vďaka teplej vode je možné sa v ňom okúpať aj počas zimných mesiacov. 

Celý chodník na Liptovský Starý hrad je dlhý 3,4 km, časová náročnosť sa odhaduje na 2 hod. V závislosti ako dlho sa zdržíte na jednotlivých zastaveniach. Trasa je stredne náročná, na samotný hrad sa dostanete 7 m vysokým kovovým rebríkom. Zvážte preto túto trasu v prípade, že máte so sebou malé deti, alebo sa niektorí z vás boja výšok.

Doprava a parkovanie pri vodopáde Lúčky

Obec Lúčky leží neďaleko okresného mesta Ružomberok na ceste III/2216, ktorá je spojnicou stredu Liptova a Oravy. 

Kúpele Lúčky sú od Lúčanského vodopádu vzdialené cca 600 metrov. Pešou chôdzou z kúpeľov vám to k nemu potrvá približne 10 minút. Autom, po ceste Slobody, ste v cieli za približne 2 minúty. 

Hneď vedľa vodopádu Lúčky nájdete aj menšie parkovisko, alebo môžete zaparkovať aj pri Obecnom úrade.

Určite vodopád navštívte, je voľne prístupný celoročne bez poplatkov. Je to príjemná prechádzka vhodná pre všetky vekové skupiny, od detí až po seniorov.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pekné miesto, kam se vydat na menší výlet. Samotný vodopad nie je nijak veľký, ale je perfektne dostupný, určite stojí za návštevu.
Ján K.

Krásny vodopád uprostred dedinky Lúčky. Dá sa v ňom aj kúpať, nakoľko nikdy nezamrzol, lebo sa jedna o termálnu vodu. Dookola lavičky na posedenie alebo oddych. Isto treba vidieť.
D.

Kontakt

Obec Lúčky

034 82 Lúčky

GPS súradnice: 49.1297°, 19.4031°

Mohlo by vás zaujímať

Rokokové báby Demänovská jaskyňa slobody

Hlboko v útrobách Demänovskej jaskyne slobody sa vám odhalí tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do jedného dňa roku 1921, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Máme obrovské šťastie, že tento vyše 300 tisíc rokov ukrytý poklad, môžeme nazývať naším – slovenským.

Zistiť viac
Drevená strážna veža Havránok – múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore