Včelársky náučný chodník v Lúčkach

Ak by ste mali záujem spoznať okolie kúpeľov Lúčky a dozvedieť sa niečo o význame včiel, vyskúšajte Včelársky náučný chodník v Lúčkach a vydajte sa po stopách včelieho spoločenstva.

Včelársky náučný chodník

Dôležitosť včelstva prezentuje návštevníkom Lúčok Včelársky náučný chodník

Kúpeľná obec Lúčky sa okrem svojej krásnej prírody a unikátnymi zdrojmi lúčanskej termálnej minerálnej vody môže pýšiť ďalšími zaujímavosťami. Medzi obľúbené nenáročné turistické trasy mnohých kúpeľných hostí, ktorí si užívajú liečebný pobyt v kúpeľoch Lúčky, patrí i návšteva Včelárskeho náučného chodníka. 

Včelársky náučný chodník v Lúčkach bol vybudovaný v roku 2016 ako súčasť projektu Medová záhrada. Zásluhu na jeho postavení má Občianske združenie SLNKOTVOR. Cieľom náučného chodníka bolo priblíženie významu a dôležitosti včelstva pre človeka a pre prírodu. 

Východisko trasy sa nachádza pri hoteli Kubo, vedie okolo Lúčanského vodopádu až k OCÚ Lúčky. Trasa je nenáročná, čas na prejdenie odhadujeme 30 minút. Chodník je líniový, obojsmerný, peší a celoročný, súbežný s červenou turistickou značkou. 

Na trase bolo vybudovaných 5 zastávok v podobe informačných tabúľ. Názvy informačných panelov sú:

  1. Včely – všeobecná charakteristika
  2. Stavba tela včely
  3. Včelie produkty
  4. Zaujímavosti o včelách
  5. Čmeliaky

Fotografie

Tipy na výlet v okolí kúpeľov Lúčky

Ak máte záujem spoznať okolie kúpeľov, odporúčame návštevu ďalšieho Náučného chodníka Plieška. Medzi obľúbené trasy patrí i turistika na neďaleký Liptovský hrad, ktorý sa nachádza nad obcou Kalameny. Ak patríte k zdatným turistom odporúčame turistiku na Veľký Choč. Na trase bol tiež vybudovaný zaujímavý náučný chodník s viacerými zastávkami.

Doprava

Prístup do obce Lúčky vedie po ceste III/2216, ktorá sa v Liptovskej Teplej pripája na cestu do Ružomberka. Okresné mesto je vzdialené 13 km západne, Liptovský Mikuláš 22 km východne, Dolný Kubín 18 km severozápadne. Najbližšia železničná zastávka sa nachádza v Liptovskej Teplej, na trati Žilina – Košice. Do obce pravidelne premáva autobusová doprava.

Parkovanie

Pre klientov kúpeľov Lúčky je k dispozícii vyhradené bezplatné parkovisko pred liečebným domom Choč. Návštevníci obce Lúčky majú k dispozícii bezplatné parkovisko oproti Lúčanskému vodopádu alebo pri Obecnom úrade. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V blízkosti školskej záhrady základnej a materskej školy v Lúčkach sa nachádza včelín – ekoučebňa v prírode. V priebehu letných mesiacov sa tu organizujú zážitkové včelie exkurzie pre širokú verejnosť pre školy. Zážitkové včelie exkurzie trvajú cca 2 hodiny a zahŕňajú návštevu včelieho náučného chodníka s odborným výkladom, ukážku stavby včelieho úľa a popis základného včelárskeho náradia, ukážku včiel v sklenenom úli, praktickú prácu so včelami vo včelnici s odborným výkladom, ochutnávku miestnych včelích medov.

Postrehy návštevníkov

Včelársky náučný chodník pri prehliadke ktorého sa dozviete o zaujímavostiach zo života včiel. Vo vybraných mesiacoch je možné absolvovať aj zážitkové exkurzie s odborným výkladom, možnosťou navštíviť neďaleké úle a vyskúšať lokálne produkty.
Peter M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Kontakt

Občianske združenie SLNKOTVOR
Americká 572
03482 Lúčky

GPS súradnice: 49.1319422°, 19.4018540°

Mohlo by vás zaujímať

Demänovská jaskyňa slobody Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody sa vám odhalí hlboko vo svojich útrobách tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do jedného dňa roku 1921, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Máme obrovské šťastie, že tento poklad, môžeme nazývať naším – slovenským.

Zistiť viac
Arborétum plní funkciu prírodného múzea so snahou zachrániť miznúce a vzácne dreviny Arborétum v Liptovskom Hrádku

Arborétum v Liptovskom Hrádku patrí k zaujímavým prírodným pamiatkam. Návštevník tu na pomerne malej ploche môže vidieť množstvo cudzokrajných listnatých a ihličnatých stromov. Ak vás zaujíma príroda, pri návšteve Liptovského Hrádku nevynechajte Hrádocké arborétum.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore