Arborétum v Liptovskom Hrádku

Arborétum v Liptovskom Hrádku patrí k zaujímavým prírodným pamiatkam. Návštevník tu na pomerne malej ploche môže vidieť množstvo cudzokrajných listnatých a ihličnatých stromov. Ak vás zaujíma príroda, pri návšteve Liptovského Hrádku nevynechajte Hrádocké arborétum.

Na jeseň

Arborétum v Liptovskom Hrádku zachraňuje miznúce a vzácne dreviny

Hrádocké arborétum bolo vybudované v 19. storočí na základoch anglického parku okolo sídla prvej lesníckej školy v Liptovskom Hrádku. Arborétum od svojho založenia vystriedalo niekoľkokrát majiteľa, v súčasnosti je v správe Lesníckej školy v Liptovskom Hrádku. 

Môžete ho nájsť priamo v meste Liptovský Hrádok, neďaleko polikliniky. Arborétum okrem toho, že slúži na vzdelávanie študentov, plní svoje poslanie aj ako prírodné múzeum so snahou zachrániť miznúce a vzácne dreviny. I keď je v súčasnosti stále príjemným miestom na oddych, zasluhuje si o to väčšiu pozornosť a starostlivosť, nakoľko ide o chránený areál a Národnú kultúrnu pamiatku.

Čo môžeme nájsť v Hrádockom arboréte?

V súčasnosti sa v arboréte nachádza 719 taxónov drevín, z toho je 157 ihličnatých a 562 listnatých. Výsadba v arboréte je rozdelená do viacerých zón: 

  • Severná Amerika,
  • Euroázia, 
  • zbierky rododendrónov,
  • zbierky vždyzelených drevín,
  • východná Ázia,
  • vresoviská,
  • zbierky vŕb,
  • popínavé dreviny.

Iste si kladiete otázku, čo je to ten taxonóm. Podľa slovníka cudzích slov je to klasifikácia organizmov a ich usporiadanie do hierarchického systému. Medzi hlavné taxonomické kategórie patria ríša, kmeň, trieda, rad, čeľaď, rod a druh. V prípade arboréta je najhlavnejšia kategória určite rod. Napríklad, ak by v arborétu rástli iba borovice, tak by sa nazývalo Pinetum, čo ale nie je prípad hrádockého arboréta.

Fotogaléria

Tip na výlet

Ak sa nachádzate v Liptovskom Hrádku, alebo plánujete jeho návštevu, nevynechajte príležitosť navštíviť hrádocký hrad a kaštieľ či neďalekú, turistami obľúbenú vyhliadku Skalka. Ak vás zaujíma história regiónu odporúčame návštevu hrádockého Národopisného múzea či Múzea baníctva a hutníctva v časti Maša.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Liptov? Spojte spoznávanie krás jeho okolia s pobytom v neďalekých Lúčkach

História Hrádockého arboréta

Základom pre budúce arborétum v Liptovskom Hrádku bola ulica tiahnúca sa od hradu smerom na juh. Lipové stromoradie, ktoré je typické pre túto ulicu, vysadili v roku 1777 za pomoci komorského úradníka Jána Xavera Girsíka a riaditeľa horárskej školy Jána Benkeho. Vysadených tu bolo približne 200 líp pri príležitosti prvého výročia založenia USA. Táto alej sa neskôr stala základom dekoratívneho anglického parku v okolí sídla prvej lesníckej školy.

Za oficiálny rok založenia arboréta je považovaný rok 1886. Založil ho Rudolf Benka, riaditeľ novozaloženej Lesníckej školy v Liptovskom Hrádku o pôvodnej výmere 27,17 ha. Prvé cudzokrajné dreviny tu boli dovezené z botanickej záhrady v Banskej Štiavnici.

V roku 1958 bola plocha arboréta vyňatá zo zástavby mesta Liptovský Hrádok, v nasledujúcom roku boli vyrovnané hranice arboréta a od roku 1960 je arborétum až do súčasnosti trvalo oplotené.

Zaujímavosti

  • Z pôvodnej výmery arboréta (27,17 ha) sa zachovalo 7,24 ha.
  • V roku 1962 postihla arborétum snehová a veterná kalamita, ktorej podľahlo 456 stromov.
  • Hrádocké arborétum je najvyššie položeným arborétom v Strednej Európe a napriek malej rozlohe obsahuje tretie najrozsiahlejšie dendrologické zbierky na Slovensku.
  • Arborétum je od roku 1982 vyhlásené za chránený areál a Národnú kultúrnu pamiatku.

Mapa miesta

Doprava

Mesto Liptovský Hrádok leží vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Mesto je považované za centrum horného Liptova. Je vzdialené 10 km východne od Liptovského Mikuláša, 44 km severne od Brezna a 45 km západne od Popradu. Mesto sa nachádza na križovatke ciest I/18 a II/537. Severne od mesta prechádza diaľnica D. Najbližší výjazd je za obcou Liptovský Peter na sever a za obcou Uhorská Ves na západ.

Liptovský Hrádok má železničnú stanicu na trati č. 180 Žilina – Poprad. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. K dispozícii sú aj taxislužby. Najbližším letiskom je letisko Poprad-Tatry.

Ako sa dostať k Hrádockému arborétu z kúpeľov Lúčky

Arborétum v Liptovskom Hrádku je od kúpeľov v Lúčkach vzdialené 34,4 km, cesta autom vám zaberie 29 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej, cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek), okolo Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Ján. Následne pokračujte cez Uhorskú Ves a Roveň do Liptovského Hrádku. Arborétum sa nachádza neďaleko železničnej stanice, pri budove lesníckej školy.

Do Liptovského Hrádku premáva aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá /Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Hrádku. Ideálne spojenie s prestupom trvá 50 minút. 

Ako sa dostať k Hrádockému arborétu z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od Hrádockého arboréta vzdialené približne 50 km. Máte možnosť cestovať dvoma trasami – po ceste číslo 537 smerom na Štrbské Pleso, cez Pribylinu a Liptovského Petra až do Liptovského Hrádku (cesta vám zaberie 47 minút) alebo smerom na Poprad po diaľnici – až po výjazd Liptovský Hrádok (cesta vám zaberie 36 minút). Vzhľadom na časovú náročnosť odporúčame cestovať autom, nie verejnou dopravou.

Parkovanie

V blízkosti Strednej odbornej školy lesníctva a drevárstva v Liptovskom Hrádku sa nachádza niekoľko miest na parkovanie.

Postrehy návštevníkov

Veľmi príjemný priestor na oddych. Avšak nutne potrebuje renováciu chodníkov, chýbajú popisy rastlín a taktiež lavičky.
Viola D.

Arborétum je príjemným prostredím na oddych v polotieni rôznych zaujímavých stromov z celého Sveta. Je to vhodné pre všetky vekove kategórie. V každom prípade odporúčam ho to navštíviť aj napriek tomu, že sme sklamaní jeho zanedbanosťou (kosenie a čiastočná obnova výsadby nestačí).
Peter H.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál arboréta je voľne otvorený pre návštevníkov počas celého roka.

Kontakt

Hrádocké arborétum, Stredná odborná škola lesnícka a drevárska
Hradná 534
033 14 Liptovský Hrádok

GPS súradnice: 49.0385562°, 19.7247977°

Mohlo by vás zaujímať

Zrekonštruovaná podoba dvorca z mladšej doby železnej (300-100 p.n.l.) Archeoskanzen Havránok

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Pri jeho návšteve máte príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zistiť viac
Vodopád Lúčky Lúčanský vodopád a travertíny

Lúčanský vodopád patrí medzi 5 vodopádov Slovenska, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Tento vodopád je veľkou zaujímavosťou preto, že leží uprostred dediny. Označuje sa aj ako najkrajší slovenský vodopád.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore