> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_6bc1ea02568ac06565fd73be61462f74"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Nový Smokovec leží v centrálnej časti Vysokých Tatier a je priamo prepojený so Starým Smokovcom. Patrí k vyhľadávaným turistickým osadám v Tatrách a plní aj funkciu kúpeľného centra.

Ak sa chystáte navštíviť Vysoké Tatry, Nový Smokovec je výbornou voľbou. Nájdete tu množstvo východiskových turistických trás najmä zo Starého Smokovca, s ktorým osada stavebne splynula. Zároveň sa tu nachádzajú najznámejšie klimatické kúpele na Slovensku – Kúpele Nový Smokovec. Okrajom Nového Smokovca cez Jakubkovu lúku, ktorá sa v zimných mesiacoch premieňa na lyžiarsky areál, vedie žlto značkovaný turistický chodník do Velickej doliny.

Turistické zaujímavosti v okolí Nového Smokovca

Nový Smokovec je známy predovšetkým kúpeľmi, blízky Starý Smokovec je známy ako východisko k mnohým najznámejším turistickým trasám. Priamo v Starom Smokovci nájdete nenáročnú trasu Krížová cesta na Peknú vyhliadku či k obľúbenej Smokoveckej kyselke. Medzi pekné a nenáročné trasy patrí aj Náučný chodník História Smokovcov. Zo Starého Smokovca sa dostanete pešo alebo zubačkou na známy Hrebienok, odkiaľ vedú jednoduchšie, ale i náročnejšie vysokotatranské túry, napríklad k známej Studenovodskej doline a vodopádom Studeného potoka a najznámejším tatranských chatám Rainerovej chate, Téryho chate či Zbojníckej chate.

Čo treba zažiť

Prejsť sa po Náučnom chodníku História Smokovcov

Náučný chodník História Smokovcov vás prevedie históriou ako aj okolím Starého Smokovca. Na trase dlhej 2 km nájdete 7 informačných panelov. Trasa je nenáročná vhodná pre rodiny s malými deťmi ako aj pre seniorov.

Prejsť sa kúpeľným parkom

Hoci menší, ale predsa krásne upravený kúpeľný park sa rozprestiera v okolí liečebných domov kúpeľov Nový Smokovec. Kvetinové záhony pred liečebným domom Palace, Palace Grand či Branisko, cestičky, lavičky a príjemný tatranský vzduch ocení každý návštevník. 

Ochutnať Smokoveckú kyselku

Smokovecká kyselka je jeden z viacerých prameňov v oblasti Vysokých Tatier. Nachádza sa na území osady Starý Smokovec, asi 240 m nad autobusovou stanicou v závere dolinky pod kalváriou. Smokovecká kyselka je prírodná, hydrouhličitanová, vápenato horečnatá a uhličitá studená hypotonická minerálna voda s farbou železitej vody a teplotou 6 °C. Zároveň je oficiálne uznaná ako prírodný minerálny zdroj a kontrolovaná. Pod prameňmi nad plničkou vznikol parčík, kde v altánku vyteká minerálka na pitné účely verejnosti.

Zalyžovať si na Jakubovej lúke

Jakubkova lúka v Novom Smokovci leží neďaleko kúpeľov. Nachádza sa tu lyžiarske stredisko s dvoma ľahkými zjazdovkami vo výške 1 028 – 1 135 m n. m. a dvoma vlekmi s dĺžkou 853 m a 70 m.

Zahrať sa s deťmi v Tatranskom drevenom kráľovstve

Tatranské drevené kráľovstvo je zábavný park a detské ihrisko pre menšie deti. Deti sa tu zabavia, spoznajú tatranské zvieratá v skutočne živej podobe aj v podobe vyrezávaných drevených sôch, 6 rozprávkových domčekov s rozprávkovými postavičkami, skákací hrad, trampolína či minizoo. Ako bonus je parkovanie zdarma.

Zabaviť sa v Tricklandii

TrickLandia je miesto, kde zažijete jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska. Kúpele Nový Smokovec sú od Tricklandie vzdialené 10 minút pešej chôdze.

Fotogaléria zaujímavostí z Nového Smokovca

Tipy na výlety z kúpeľov v Novom Smokovci

Poloha kúpeľov v Novom Smokovci priam nabáda na turistiku a spoznávanie okolitej prírody a histórie. Ak by sme mali začať tustictickými atrakciami, jednoznačne odporúčame vydať sa turistickou trasou na Sliezky dom. Obľúbená je i vysokohorská túra na známe Rysy, k Zelenému Plesu či Popradskému plesu, kde sa nachádza aj pietne miesto tatranských obetí – Symbolický cintorín. Pre odvážnych odporúčame vyskúšať lanovku na Lomnický štít a pre milovníkov chladnej ľadovej krásy návštevu Tatranského ľadového dómu.

Pre rodiny s deťmi alebo starších odporúčame v Tatrách aj návštevu známych osád Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, kde sa priamo v osade môžete pokochať krásnymi výhľadmi na Tatry alebo sa prejsť nenáročnými turistickými trasami. Najkrajší výhľad na najmenšie mesto Liptova vám sprostredkuje Vyhliadka Skalka.

Môžeme napríklad odporučiť návštevu múzea Ždiarsky dom, alebo Popradské múzeum v neďalekom Poprade. Pri návšteve Popradu nevynechajte napríklad i zaujímavý geopark a pamiatku Gánovské travertíny. Históriu podtatatranského regiónu môžete okrem múzea spoznať aj v krásnom loveckom zámočku Hohenlohe, ktorý sa nachádza v Tatranskej Javorine. Rovnako atraktívna, pre milovníkov histórie, bude aj pamiatková rezervácia Levoča, Pribylina a Podolínec. Veľmi zaujímavá interaktívna výstava, vhodná pre deti aj dospelých, je v Digitálnej galérii v Poliankove. Ak vám nevadí cestovať ďalej, za návštevu určite stojí Múzeum baníctva a hutníctva v Maši, alebo známe jaskyne – Važecká, Belianska a Dobšinská ľadová jaskyňa.

Odporúčané trasy

Viaceré turistické zaujímavosti môžete navštíviť aj v rámci jednodňového výletu, preto sme pre vás pripravili tipy na celodennú exkurziu:

  1. Nový Smokovec – Podtatranské múzeum – Gánovské travertíny
  2. Kúpele Nový SmokovecMúzeum TANAPulovecký zámoček Hohenlohe
  3. Nový Smokovec – Štrbské pleso – Važecká jaskyňa

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Nový Smokovec a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • V roku 1874 začali robotníci kopať základy prvej budovy Nového Smokovca. Veľkým prekvapením bol náhodný nález striebornej mince rímskeho cisára Marca Aurélia. Následne došlo k archeologickému prebádaniu lokality. Výsledkom bol objav metalurgického pracoviska, kde laténski hutníci tavili železnú rudu.
  • V minulosti v Novom Smokovci vítala návštevníkov drevená slavobrána, ktorá bola v tom čase typickou aj pre ostatné tatranské osady. Popod ňu prechádzala aj hlavná tatranská komunikácia, Klotildina cesta spájajúca Starý Smokovec so Štrbským Plesom. Časť tejto cesty bola v Novom Smokovci zároveň aj hlavnou kúpeľnou promenádou, a preto v rokoch 1913-1915 vozovku v osade odklonili južnejším smerom popod hotel Európa, aby nerušili kúpeľných hostí.

História kúpeľov v Novom Smokovci

Kúpele Nový Smokovec sú situované v centre Tatranského národného parku, pod Slavkovským štítom, v nadmorskej výške 1010 m.n.m. Základy kúpeľníctva v Novom Smokovci otvoril v roku 1876 MUDr. Mikuláš Szontagh, ktorý tu založil Sanatórium na liečbu tuberkulózy a Basedowovej choroby predovšetkým prostredníctvom klimatoterapie. 

Krátko po vzniku prvých Szontaghových kúpeľov si v osade začala stavať svoje letohrátky aj zámožná maďarská šľachta. V roku 1900 bolo v osade 58 budov, z toho 12 súkromných letovísk.

Po 2. svetovej vojne sa stalo sanatórium štátnymi kúpeľmi. V roku 1995 sa Kúpele Nový Smokovec stali akciovou spoločnosťou. Následne došlo k rekonštrukcii oboch hotelov, vybudovaniu bazéna a modernizácii liečebných procedúr.

Praktické informácie

Doprava

Nový Smokovec leží medzi Starým Smokovcom a Tatranskými Zrubmi. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Návrat hore