Štrbské Pleso – perla slovenských Tatier

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej scenérie jazera, hotela Patria a skokanského mostíka, ponúka Štrbské Pleso návštevníkom širokú škálu aktivít, rôznych atrakcií, ubytovania či služieb. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme azda najznámejšie slovenské pleso a osadu Štrbské Pleso.

Štrbské pleso, pleso so Soliskom v pozadí

Štrbské Pleso, miesto, kde sa nudiť rozhodne nebudete

Kto nenavštívil Štrbské Pleso azda ani Slovákom nie je. Štrbské Pleso patrí k najnavštevovanejším osadám vo Vysokých Tatrách. Rozkladá sa na južnom brehu jazera Štrbské pleso v nadmorskej výške 1346 m n. m. a je jednou z troch miestnych častí obce Šrtba.

Štrbské Pleso patrí k strediskám zimných športov, ale i letnej turistiky. Zároveň tu nájdete množstvo východiskových turistických trás a rôznych atrakcií. Spomenúť môžeme napríklad novú vyhliadkovú vežu Štrbské Pleso.

Rozvoj Štrbského Plesa nastal v druhej polovici 19. storočia. Za zakladateľa tatranskej osady je považovaný Jozef Szentiványi, ktorý započal čulú výstavbu rekreačných zariadení, ale aj kúpeľných budov klimatických kúpeľov na Štrbskom Plese. Štrbské Pleso sa postupne rozrastalo aj vďaka Majstrovstvám sveta, ktoré sa tu konali v roku 1970. Práve tie podmienili výstavbu dodnes známych rekreačných zariadení. V súčasnosti predstavuje Štrbské Pleso obľúbenú destináciu pre turistov, cyklistov, rekreantov aj pre rodiny s deťmi.

Štrbské pleso – najznámejšie tatranské pleso

Štrbské pleso leží v nadmorskej výške 1346,6 m.n.m. a je druhým najväčším plesom na slovenskej strane. Má rozlohu 19,8 ha a hĺbku 20 metrov. Je to morénové jazero, ktoré vytvoril ustupujúci ľadovec. Už Jozef Szentiványi využíval pleso na zábavu, prevažne na člnkovanie a rybolov. V zimných mesiacoch tu ťažili ľad. Atmosféru tohto plesa si môžete užiť aj z brehu prostredníctvom Náučného chodníka Štrbské pleso.

Náučný chodník Štrbské pleso

Náučný chodník je tematicky zameraný na históriu Štrbského Plesa, flóru, faunu, osobnosti, ktoré tu pôsobili, športové dianie či kúpeľnú históriu. Na náučnom chodníku natrafíte až na 40 zastávok, v podobe info panelov. Chodník je prístupný celoročne, jeho dĺžka predstavuje 6 km. Patrí k nenáročným trasám, vhodný je najmä pre rodiny s deťmi. Prejdete ho za necelé tri hodiny.

Člnkovanie na Štrbskom plese

Tradícia člnkovania na Štrbskom plese má viac ako 130-ročnú históriu. Hoci bolo člnkovanie a kúpanie z ochranárskych dôvodov zakázané v roku 1980, obnovilo sa v roku 2008. Pre návštevníkov je k dispozícii je niekoľko člnov na novovybudovanom móle.

Prevádzková doba je od 10:00 do 15:30 hodiny. Netreba však zabúdať, že jazero Štrbské pleso patrí do piateho stupňa ochrany, Prevádzkovanie člnkovania preto podlieha prísnym opatreniam, nakoľko vo vodách žije chránený rybí druh sih marena.

Veža snov na Štrbskom plese

Nová vyhliadková veža s názvom Tatras Tower leží pri Štrbskom plese. Patrí medzi najvyššie vyhliadky v Európe a zároveň najvyššie položené veže s nástupom v nadmorskej výške 1 367 m.n.m. Na Slovensku je najvyššia, meria až 53 m.

Jej naklonená konštrukcia zaujme už na prvý pohľad. Veža má tvar nakloneného hyperboloidu. Obvodový nosný plášť veže tvorí 24 oceľových stĺpov, ktoré sú vinuté v dvoch smeroch. Náklon veže je 15°. Z vyhliadkovej plošiny, na ktorú sa dostanete po stúpajúcom chodníku po obvode stavby, sa naskytá krásny výhľad na 7 tatranských vrcholov a celú panorámu tatranskej oblasti.

Štrbské Pleso je rajom zimných športov a letnej turistiky

Štrbské Pleso je využívané v zimnom období na lyžovanie, bežecké lyžovanie, skoky na lyžiach a letnú turistiku. Už roku 1900 sa na zmrznutej hladine plesa konali Majstrovstvá Európy v rýchlokorčuľovaní a roku 1925 šampionát starého kontinentu v ľadovom hokeji. 

Tradícia skokov na lyžiach započala na Novom Plese, na kopci zvanom Klát v roku 1918. V roku 1935 sa tu uskutočnili Preteky FIS, neskôr premenované na Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach. Snaha o získanie usporiadania ďalších Majstrovstiev sveta bola v roku 1966 impulzom na začiatok výstavby terajšieho skokanského areálu FIS, kde sa v roku 1970 uskutočnili Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach. Následne sa na Štrbskom Plese usporiadalo množstvo významných športových podujatí.

Lyžovanie a bežkovanie na Štrbskom Plese

Lyžiarske stredisko Štrbské Pleso ponúka skvelé podmienky pre lyžovanie. K dispozícii je tu 9 km ľahkých a stredne ťažkých tratí, konkrétne 13 zjazdoviek obsluhovaných 6 vlekmi a lanovkami. Vhodné sú pre rodiny s deťmi, ale aj pre pomerne náročnejších lyžiarov.

Všetky upravované terény v stredisku obsluhujú moderné lanovky. Okrem toho sú k dispozícii aj služby ako požičovňa a servis lyží, občerstvenie priamo na svahu a parkovanie pod zjazdovkami. Cena za skipasov závisí od sezón. Areál bežeckého lyžovania Snow, okrem iného ponúka pre bežkárov lyžiarsky bežecký štadión, ktorý je miestom štartu a cieľa výborne upravených bežeckých tratí.

História Štrbského Plesa

Do polovice 13. storočia boli celé Tatry kráľovským majetkom. Komes českého pôvodu Bohumír okrem iných území obdržal od panovníka Bela IV. územie Furkotskej, Važeckej a Mlynickej doliny spolu so Štrbským Plesom. Tento komplex si zachoval v majetku rodu celistvosť do konca 19. storočia.

O založenie Štrbského Plesa sa postaral Jozef Szentiványi

Neskorší potomok Jozef Szentiványi, si v roku 1872 postavil na brehu Štrbského plesa jednoduché zruby, ktoré o rok neskôr sprístupnil verejnosti. Neskôr daroval Uhorskému karpatskému spolku pozemok neďaleko chaty, kde v roku 1875 vyrástla nová budova kapacitou 40 lôžok pomenovaná po mecenášovi Jozefova chata. Práve tento počin započal dlhú históriu výstavby kúpeľníctva či rekreačných zariadení na Štrbskom Plese.

Jozef pokračoval naďalej vo výstavbe nových budov, začalo sa s výstavbou hotelov, ale aj kúpeľov. Administratívna budova kúpeľného riaditeľstva s bazárom a ďalšími ubytovacími miestnosťami dokončili roku 1896. Štrbské Pleso zveľaďoval až do roku 1901, kedy ho odpredal uhorskému štátu.

Štrbské Pleso počas oboch svetových vojen

Počas prvej svetovej vojny slúžili zariadenia a sanatória na Štrbskom Plese ako vojenské lazarety. Po skončení vojny správu klimatických kúpeľov prebrali Štátne kúpele. V roku 1932 štát prebral do vlastníctva súkromné letohrádky.

Po druhej svetovej vojne a po znárodnení v roku 1948 výhradnú správu nad kúpeľmi prevzal štát. Kúpeľný komplex klimatických kúpeľov postupne chátral. Neskôr bola historická časť Štrbského Plesa sprivatizovaná a vznikli Kúpele Štrbské Pleso, no ani to im nepomohlo a kúpele boli nadobro zatvorené.

Rozvoj Štrbského Plesa

Veľký rozmach zaznamenalo Štrbské Pleso v roku 1970, kedy sa tu konali Majstrovská sveta FIS v klasických lyžiarskych disciplínach. Konanie majstrovstiev podnietilo čulú výstavbu nových objektov. Po prvých jednoduchých ubytovniach začali postupne vyrastať luxusné rezorty a hotely ako Hotel FIS, Panoráma, Baník, Patria a mnohé ďalšie.

V roku 1976 bol dokončený nový liečebný komplex kúpeľov Helios, ktorý bol najvyššie položeným klimatickým liečebným domom na Slovensku, no v roku 2005 začal chátrať a spustol. Stratou týchto objektov zanikol kúpeľno liečebný charakter Štrbského Plesa a ostal už len jeho turistický potenciál, ktorý sa naplno využíva až do súčasnosti.

Míľniky

  • pol 13. storočia – Komes českého pôvodu Bohumír získava okrem iných území od panovníka Bela IV. územie Furkotskej, Važeckej a Mlynickej doliny spolu so Štrbským Plesom,
  • 8. decembra 1871 – otvorenie Košicko-bohumínskej železnice na úseku Žilina – Poprad,
  • 1872 – výstavba poľovníckych zrubov Sentivánim,
  • 1873 – prvá chata sprístupnená verejnosti,
  • 2. augusta 1875 – otvorenie Jozefovej chaty,
  • 1885 – Uhorské ministerstvo zdravotníctva priznáva Štrbskému Plesu štatút kúpeľov,
  • 1896 – dokončenie administratívnej budovy kúpeľov,
  • 1901 – Szentiványi predáva osadu uhorskému štátu,
  • 1906 – na Štrbskom Plese sprístupňujú prvú časť Veľkého hotela (neskoršie Kriváň), 
  • 1922 – sprístupnili liečebný dom Hviezdoslav, druhú časť hotela Kriváň,
  • 1924 – oba hotely sa spájajú veľkého komplexu,
  • 1932 – štát preberá do vlastníctva súkromné letohrádky,
  • 1948 – výhradnú správu nad kúpeľmi preberá štát,
  • 1989 – vznikajú Kúpele Štrbské Pleso,
  • 1970 – Majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach na Štrbskom Plese,
  • 1976 – dokončili nový liečebný komplex kúpeľov Helios,
  • 2003 – architekt Peter Černo dokončil novú štúdiu rekonštrukcie a stavby bývalého liečebného domu Hviezdoslav,
  • 2005 – liečebný komplex Helios zostáva opustený a chátra, zánik kúpeľného charakteru,
  • 2007 – vrátenie pôvodného historického katastrálneho územia Štrbského Plesa obci Štrba.

Známe osobnosti

Jozef Szentiványi, zakladateľ Štrbského Plesa na historickej fotografii Zdroj: wikimedia.org

Jozef Sentiváni 1817 – 1905

Jozef Sentiváni bol šľachtic, majiteľ rozsiahlych pozemkov a nehnuteľností na Liptove, zakladateľ osady Štrbské Pleso. Narodil sa v Budapešti, vyštudoval hospodárstvo a po vojenskej službe sa rozhodol venovať správe rodinných majetkov, ktoré riadil zo svojho kaštieľa v Liptovskom Jáne.

Jozef začal s výstavbou na Štrbskom Plese v roku 1872, kedy nechal postaviť poľovnícku chatu. Sentiváni okolie plesa zveľaďoval a zo Štrbského Plesa sa stala vyhľadávaná kúpeľná osada. Patril k zakladateľom Uhorského karpatského spolku.

Okem výstavby sa podieľal aj na hĺbkovom zmeraní Štrbského plesa a jeho zmapovaní. Okolo plesa bol na jeho príkaz vybudovaný chodník. Pričinil sa o sprístupnenie hrebeňa Solísk, podporil vybudovanie chodníka na Kriváň, výstavbu turistických chodníkov zo Štrbského Plesa na Podbanské a podporoval stavbu cesty medzi Štrbským Plesom a Smokovcom, ktorá sa neskôr premenila na Cestu Slobody.

Zaujímavosti

  • Pri plese sa pristavovali národovci štúrovského pokolenia, účastníci historických vychádzok na Kriváň.
  • Vznik Štrbského Plesa rozhodujúcou mierou ovplyvnila výstavba podtatranského úseku Košicko-bohumínskej železnice v roku 1871. V roku 1896 vybudovali medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom parnú ozubnicovú železnicu. Ozubnica tak prispela ešte k urýchleniu rozvoja cestovného ruchu. 
  • Jozef Szentiványi súhlasil, aby na jeho pozemkoch vyrástli rodinné vilky významných ľudí. V roku vznikol 1890 letohrádok brata cisára Františka Jozefa I. arcivojvodu Karola Ľudovíta a jeho manželky portugalskej princeznej Márie-Terézie, terajšie Solisko.
  • V roku 1906 na Štrbskom Plese sprístupnili prvú časť hotela Kriváň a v roku 1922 jeho druhú časť – liečebný dom Hviezdoslav. V roku 2003 pripravil architekt Peter Černo novú štúdiu rekonštrukcie a stavby bývalého liečebného domu Hviezdoslav. Po rozsiahlej prestavbe celý objekt prebudovali na dnešný luxusný päťhviezdičkový hotel, spoločnosti Kempinski.
  • V roku  1925 sa na Štrbskom plese odohrali majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. 
  • Po druhej svetovej vojne sa začali presadzovať snahy o násilné odčlenenie území podtatranských obcí a vytvorenie mesta Vysoké Tatry, čo sa aj podarilo v roku 1949. Obec Štrba sa od roku 1990 usilovala o nápravu a uplatnila si nárok na vrátenie pôvodného historického katastrálneho územia Štrbského Plesa. V roku 2007 úspešne spor vyhrala.

Doprava

Prístup do miestnej časti Štrby, Štrbského Plesa je od Liptovského Hrádku, kde sa nachádza zjazd z diaľnice. Napojíte sa na cestu číslo 537 smer Vavrišovo – Pribylina – Podbanské – Štrbské Pleso.  Z Popradu je potrebné ísť smerom na Smokovce a v Starom Smokovci odbočiť na cestu číslo 537 smer Tatranské Zruby – Tatranská Polianka – Vyšné Hágy – Štrbské Pleso.

V obci je zabezpečená aj autobusová doprava, najbližšia prestupná stanica autobusov je vo Štrbe. Vlakom je možné dostať sa priamo na Štrbské Pleso. Ako preprava slúži aj obľúbená zubačka zo Štrby, ktorá patrí k najznámejším a najobľúbenejším spôsobom dopravy.

Ako sa dostať na Štrbské Pleso z Kúpeľov v Novom Smokovci

Kúpele v Novom Smokovci sú od Štrbského Plesa vzdialené 15,6 km, autom vám cesta zaberie približne 20 minút. Najjednoduchší spôsob verejnou dopravou je vlak. Vlakom sa z kúpeľov na Štrbské Pleso dostanete za 38 minút, autobusom je to približne polhodina.

Parkovanie

Parkovať Štrbskom Plese môžete na viacerých miestach. Či už je to priamo na centrálnom parkovisku v centre, alebo vedľa turistickej ubytovne asi 300 m od centrálneho parkoviska smerom k zjazdovkám. Ceny za parkovanie sa líšia od vybraného parkoviska a obdobia v roku. V letných mesiacoch je parkovanie doplnené o dočasné parkovacie plochy.

Mapa miesta

GPS súradnice

Štrbské Pleso: 49.118889°, 20.063611°

Postrehy návštevníkov

Na Štrbské pleso chodím rada v zime aj v lete . Každé obdobie má svoje čaro. Teraz tam pribudla ďalšia atrakcia a to vyhliadková veža pri skokanských mostíkoch . Keď sa chcete dostať hore musíte si zakúpiť lístok. Je vhodná pre každého kto sa rád pozerá na okolitú prírodu zhora. Veža je bezbariérová, celkom hore je presklený trojuholník na foto. 2 ďalekohľady, tobogan funkčný v lete,sieť. Keď prídete dolu môžete sa občerstviť v reštaurácii pod vežou v režime OP. Určite odporúčam
Zdenka P.

Veľmi krásne prostredie v slovenských Tatrách. K dispozícii veľké množstvo hotelov, penziónov, chát na ubytovanie sa, ale taktiež veľký výber rôznych reštaurácii s rôznymi ponukami jedál, či už zo slovenskej kuchyne alebo zahraničnej. K dispozícii je aj stanica verejnej dopravy. Rôzne stánky s rýchlim občerstvením, turistické atrakcie, skokanske mostíky,pekny výhľad a veľa ďalších zaujímavosti ktoré sa dajú využiť v tomto zimnom rezorte, v rôznych cenových kategóriách.
Mrs. Suzan

Video

Mohlo by vás zaujímať

Horský hotel Sliezsky dom pod Gerlachovským štítom Sliezsky dom

Sliezsky dom je vďaka jeho polohe lákadlom pre turistov, ale i milovníkov dobrého jedla a oddychu. Vydajte sa po niektorej z turistických trás krásnou tatranskou prírodou na Sliezsky dom

Zistiť viac
Zelené pleso Turistika na Zelené pleso

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore