Múzeum liptovskej dediny – Skanzen Pribylina

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline predstavuje skanzen v prírode. Pre návštevníkov sú najväčším lákadlom ukážky dobového bývania obyvateľov Liptova, ktoré by inak zanikli výstavbou priehrady Liptovská Mara. Spoznajte s nami významné pamiatky Liptova, ktoré nájdete v Múzeu liptovskej dediny.

Liptovská dedina - skanzen Pribylina

Skanzen Pribylina ročne priláka mnohých návštevníkov

Múzeum liptovskej dediny sa nachádza za obcou Pribylina, v okrese Liptovský Mikuláš. Expozícia v múzeu predstavuje skanzen, v ktorom je prezentovaný návštevníkom obraz života na Liptove v minulosti. Nájdete tu kópie originálnych stavieb, ktoré zanikli výstavbou priehrady Liptovská Mara, s početnými pôvodnými prvkami. Nachádzajú sa tu rôzne expozície bývania ľudí na prelome 19. a 20. storočia, ale i dva vzácne objekty – kostol a kaštieľ.

Jednotlivé domy zachytávajú život rôznych spoločenských vrstiev – od chudobného roľníka až po život zemianstva. Do všetkých môžete nahliadnuť aj vy, kostol a kaštieľ je dostupný každú hodinu len so sprievodcom. Okrem toho sa v hornej časti areálu múzea nachádza expozícia historickej považskej lesnej železnice. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je súčasťou Liptovského múzea v Ružomberku.

Čo môžeme nájsť v Múzeu liptovskej dediny?

Okrem drevenej ľudovej architektúry v múzeu v Pribyline nájdete aj rekonštrukcie dvoch výnimočných stredovekých kamenných objektov a zemianskej kúrie. Súčasťou múzea sú rôzne oddychové zóny pre návštevníkov, ihrisko pre deti, bufet s občerstvením v humne, či oddychová zóna s rozhľadňou a náučným chodníkom či remeselné stánky.

Fotogaléria

V skanzene sa nachádzajú tieto objekty:

  • Roľnícke a remeselnícke domy a dielne,
  • Hospodárske budovy,
  • Dom richtára z Liptovského Trnovca,
  • Základná škola z Valaskej Dubovej,
  • Zemiansky dom z Paludze,
  • Goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec (na dobovej fotografii, zdroj: FB Slovensko na historických fotografiách)
  • Ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara.

Goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec

Kaštieľ z Parížoviec, ktoré bolo sidlo rodiny Parisa, je najstarším zachovaným zemianskym sídlom na Liptove zo 14. storočia.

Kaštieľ v Parížoviach

Kúria bola prestavaná a rozšírená v prvej tretine 15. storočia. Dnešnú podobu napokon kaštieľ získal po poslednej väčšej renesančnej prestavbe v druhej polovici 17. storočia.

Ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara

Kópia ranogotického kostola Panny Márie pochádza z obce Liptovská Mara. Nachádzajú sa tu pôvodné fragmenty nástenných malieb. Kostol je totiž jedným z najstarších a najvýznamnejších sakrálnych objektov Liptova. Pravdepodobne bol pôvodne postavený v roku 1260 – 1280 a to na mieste staršieho románskeho kostola. Prvá písomná zmienka o kostole pochádza z roku 1288.

Na začiatku 16. storočia získal kostol po postavení nového rozšíreného presbytéria s polygonálnym uzáverom, predĺžení južnej lode, úpravách interiéru a vybudovaní krýpt svoju definitívnu podobu. Posledným veľkým stavebným zásahom bola prístavba barokovej veže v strede priečelia južnej lode roku 1635.

Považská lesná železnica

Zaujímavou atrakciou v skanzene je jazda na historickom vláčiku. Vláčik premáva medzi dvoma zastávkami – Depo a Dedina. Zastávka Dedina sa nachádza neďaleko vstupu do múzea, Depo je vzdialená približne 20 minút chôdze od pokladne. Približne 5 minút dlhá jazda vláčikom končí v Expozícii Považskej lesnej železnice, ktorá približuje túto technickú pamiatku. 

História skanzenu v Pribyline

Skanzen Pribylina vznikol na základe rozhodnutia vybudovať priehradu Liptovská Mare, pretože jej výstavbou bola zatopená historicky významná oblasť Liptova. V roku 1974 sa začalo s jej napĺňaním. Zatopené tak zostali úplne, alebo sčasti, také významné obce ako Liptovská Mara, Parížovce, Ráztoky či Paludza a mnohé iné. Pod vodou tak zostali tisícročia histórie a vzácne pamiatky a prírodné lokality.

Na základe významu celej kotliny bolo rozhodnuté o záchrane významných historických pamiatok a ich premiestnení. Išlo najmä o gotický rímskokatolícky kostol Panny Márie v Liptovskej Mare, gotický kostol Panny Márie v Liptovskej Sielnici, drevený evanjelický artikulárny kostol v Paludzi, goticko-renesančný kaštieľ v Parížovciach, drevené zrubové roľnícke a remeselnícke domy, ale ešte aj ďalšie desiatky kostolov, kaštieľov a kúrií, pamiatok drevenej ľudovej architektúry.

Následne sa rozhodlo o vybudovaní Múzea liptovskej dediny za obcou Pribylina. O jeho vytvorení sa rozhodlo na rokovaní na Okresnom národnom výbore v Liptovskom Mikuláši v septembri 1971 a už o rok neskôr bol položený základný kameň budúceho múzea. Od roku 1973 sa napokon začali budovať prvé objekty. Na základe nedostatku financií sa výstavba v roku 1990 zastavila.

V roku 1991 rozostavaný budúci Skanzen Pribylina prebralo Liptovské múzeum v Ružomberku. Zásluhou aktivít a Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku boli v rekordne rýchlom čase sprístupnené prvé expozície.

Zaujímavosti

Doprava

Pribylina je obec na Slovensku v okrese Liptovský Mikuláš. Cez obec prechádza cesta číslo 537. Do Pribyliny premáva verejná autobusová doprava.

Ako sa dostať k Múzeu liptovskej dediny z Tatralandie?

Aquapark Tatralandia, ktorý mimochodom patrí k najväčším v Európe, delí od obce Pribylina necelých 24 km. V prípade, že ako dopravný prostriedok využijete osobný automobil, tak cesta vám zaberie približne 30 minút. Z aquaparku sa vydáte po ceste číslo 584 smerom na Liptovský Mikuláš. Následne z mikulášskeho kruhového objazdu sa napojíte výjazdom číslo 3, na nájazd D1/E50, smerom na Poprad. Z D1/E50 (spoplatnený úsek) následne použijete výjazd Lipt. Hrádok, ktorý vás nasmeruje na cestu 537 smerom na Podbanské, ktorá vás dovedie až do Pribylinej.

V prípade, že nevyužijete spoplatnený úsek, tak sa z 584, napojíte na cestu číslo 18, ktorá vás zavedie až do Liptovského Hrádku, kde následne odbočíte na cestu 537 smerom Podbanské až do Pribylinej.

Doprava k Múzeu liptovskej dediny z Bešeňovej

Bešeňovú od Skanzena v Pribyline delí približne 33 km (cca 25 minút autom). Z Bešeňovej sa vydáte po ceste 2221 smerom ku Ivachnovej, kde sa napojíte na D1/E50 – nájazd na Poprad. Na výjazde Liptovský Hrádok zídete z E50 a napojíte sa na 537 smerom na Podbanské. Cesta 537 vás dovedie až do obce Pribylina.

Ako sa dostať k Múzeu liptovskej dediny z kúpeľov Lúčky?

Skanzen Pribylina je od kúpeľov v Lúčkach vzdialený 39 km, cesta autom vám zaberie 31 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej, cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek), okolo Liptovského Mikuláša – z diaľnice treba použiť výjazd Liptovskom Hrádku. Možnosť dopravy autobusovými spojmi z Liptovského Hrádku, Liptovského Mikuláša či Tatier. Z kúpeľov Lúčky odporúčame cestovať autom, vzhľadom na množstvo prestupov.

Ako sa dostať k Múzeu liptovskej dediny z kúpeľov Nový Smokovec?

Kúpele Nový Smokovec sú od Múzea liptovskej dediny vzdialené približne 37,9 km. Cesta autom vám zaberie 38 minút. Z kúpeľov pokračujte po ceste číslo 537 smerom na Štrbské Pleso priamo do Pribyliny. Vzhľadom na časovú náročnosť odporúčame cestovať autom nie verejnou dopravou.

Parkovanie

Spoplatnené parkovanie je zabezpečené pred objektom Múzea liptovskej dediny.

Mapa miesta

Tip na výlet

Skanzen Pribylina je obľúbeným miestom návštev mnohých turistov, ale i domácich obyvateľov Liptova. Návšteva je vhodná pre kohokoľvek, koho zaujíma história. Lákadlom môže byť i pre rodiny s deťmi, vďaka krásnej prírode okolia či možnosti povoziť sa na vláčiku.

Z Pribyliny sa môžete vydať i na prieskum ďalších liptovských zaujímavostí a atrakcií. Rodiny s deťmi iste ocenia zábavný tip na návštevu ZOO Kontakt v Tatralandii a milovníci histórie by si nemali nechať ujsť možnosť navštíviť gotický hrad s renesančným kaštieľom v Liptovskom Hrádku. Navyše, ak spojíte návštevu múzea s pobytom v neďalekých kúpeľoch Lúčky, doprajete si tak dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka. 

Program/Akcie

V priestore Skanzenu Pribylina sa pravidelne v priebehu letnej sezóny konajú rôzne programy a podujatia. Ide o vystúpenia folklórnych skupín a súborov, rekonštrukcie ľudových zvykov a obradov. Každoročne sa konajú i veľké tematické akcie Ovčiarska nedeľa, Hasičská nedeľa, Včelárska nedeľa, Deň sv. Huberta a iné.

Nachádzajú sa tu aj remeselné stánky s ručne vyrábanými výrobkami, ktoré si tak môžete zakúpiť. V múzeu sa sa pracovníci venujú aj chovu domácich zvierat – oviec, kôz a koní.

Aktuálny program podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Jeden z menších skanzenov, ktoré sme navštívili, čo mu neuberá na krase. Domčeky sú dobovo zariadené, viete si predstaviť, ako vtedy ľudia žili a bývali. So sprievodcom si môžete prezrieť kaštieľ, kúriu a kostolík. Tiež sa tu dajú zakúpiť lístky na vláčik, čo ocenia najmä menšie deti. V bufete pri vstupe si môžete kúpiť miestnu dobrotu a uhasiť smäd.
Marta K.

Na Pribylinu si naplánujte dosť času, je čo vidieť. Pri vstupe sme si rovno rezervovali cestu vláčikom na určitý čas. Lístok je v cene vstupného, rovnako aj do kaštieľa so sprievodcom, len je treba si strážiť čas.
Dominika G.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Múzeum Liptovskej dediny – Skanzen Pribylina je otvorené od pondelka do nedele v doobedných a poobedných hodinách. Otváracie hodiny sa môžu meniť podľa sezóny. Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 3 eur – 6 eur.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke  Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Múzeum liptovskej dediny – Skanzen Pribylina spravuje Liptovské múzeum:

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline
Pribylina 537
032 42 Pribylina

GPS súradnice: 49.1057010°, 19.8062003°

Mohlo by vás zaujímať

Dolnoliptovské folklórne slávnosti-pranie Dolnoliptovské folklórne slávnosti pod Chočom v Lúčkach

Dolnoliptovské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú v kúpeľnej dedinke Lúčky, každoročne privítajú mnohých návštevníkov, ale i folklóristov a priaznivcov slovenských tradícií. Na svoje si prídu rozhodne všetci, ktorí tieto kúpele navštívia počas folklórnych slávností.

Zistiť viac
Bešeňovské travertíny Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny

Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny sa nachádza neďaleko známej rekreačnej obce Bešeňová. Ak budete cestovať okolím, alebo navštívite známy aquapark v Bešeňovej, nevynechajte príležitosť navštíviť aj túto zaujímavú prírodnú pamiatku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore