> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Nový Smokovec > Výlety Nový Smokovec a okolie

Výlety Nový Smokovec a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_2c8f7724e82c020c1121ea227d9b63e9"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Štrbské Pleso a Tatry v celej svojej kráse

Nový Smokovec sa nachádza v údolí Vysokých Tatier a ponúka nádherné výhľady na okolité štíty hôr. Tatranskú osadu obklopuje úchvatná príroda, ktorá každoročne priláka tisíce návštevníkov zo Slovenska a celého sveta. Jeho jedinečná poloha inšpirovala v minulosti aj doktora Mikuláša Szontagha, ktorý tu položil základy klimatickej balneológie.

Ak patríte k milovníkom horskej turistiky a prírody, tak Nový Smokovec je skvelým východiskovým bodom pre množstvo zaujímavých výletov. Jedným z najpopulárnejších tipov na výlet je výstup na Lomnický štít, druhý najvyšší vrch Vysokých Tatier. Na popularite mu iste pridal i fakt, že sa naň dostanete aj lanovkou.

Pre tých, ktorí preferujú menej náročné výlety, je tu možnosť navštíviť Hrebienok. Tento malebný vrchol sa nachádza v blízkosti Nového Smokovca a je výbornou voľbou pre rodiny s deťmi. Z Hrebienka sa môžete vydať na peknú prechádzku k vodopádom Studeného potoka alebo tí odvážnejší sa môžu po Tatranskej magistrále vydať cez Štrbské a Popradské pleso až Sliezskemu domu.

V blízkosti Nového Smokovca sa nachádza aj Tatranská Lomnica, ktorá je ideálnym miestom nielen na zimnú dovolenku. Keď už sme pri zime, nedá sa nespomenúť ani ďalšia atrakcia Tatier, a to Tatranský ľadový dóm, kde predvádzajú svoje umenie sochári a rezbári zo Slovenska, Česka, ale aj iných krajín sveta.

Nezabudnite, že výlety v okolí Nového Smokovca nie sú len o aktívnom pohybe. Tento región ponúka aj kultúrne zážitky, ako je návšteva múzea Tatranského národného parku alebo prehliadka historického centra liptovskej dediny Pribylina. Počas letných mesiacov si môžete naplánovať aj výpravu do útrob zeme v podobe Dobšinskej ľadovej či Belianskej jaskyne.

Nový Smokovec a jeho okolie ponúkajú širokú paletu zážitkov pre každého. Bez ohľadu na to, či ste nadšený turista, milovník adrenalínových zážitkov alebo jednoducho hľadáte oddych v prírode, určite tu nájdete niečo pre seba. Pre lepšiu prehľadnosť sme naše tipy na výlety zoradili do pár podkategórií aj s orientačnou vzdialenosťou od Nového Smokovca.

Tak viac už neváhajte, objavte v sebe dobrodruha a zažite nezabudnuteľné chvíle v tejto malebnej horskej osade a jej okolí.

Historické zaujímavosti

Levoča – mestská pamiatková rezervácia – 28,4 km

Levoča patrí k unikátne zachovaným stredovekým mestám s mnohými pamiatkami, ktoré v súčasnosti tvoria mestskú pamiatkovú rezerváciu. Levoču preslávil najmä Majster Pavol, ktorý tu vytvoril pre Chrám svätého Jakuba jedinečné dielo – najvyšší oltár na svete. Spoznajte s nami najkrajšie pamiatky mesta Levoča, ktoré bolo na základe svojho významu zapísané aj do zoznamu UNESCO.

Podolínec – mestská pamiatková rezervácia s historickým námestím – 34,8 km

Mesto Podolínec leží na severe Spiša v údolí rieky Poprad. Vďaka jeho bohatej minulosti a významu slobodného kráľovského mesta, hradom, silným hradbám a námestiu, ktoré sa nám dodnes zachovali, ho môže obdivovať každý návštevník v takmer nezmenej forme. Vydajte sa s nami za históriou a architektonickými pamiatkami, ktoré tvoria Mestskú pamiatkovú rezerváciu mesta Podolínec.

Lovecký zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine – 35 km

Lovecký zámoček Hohenlohe nájdete v Tatranskej Javorine. Patrí k národným kultúrnym pamiatkam.  Jeho majiteľom je Slovenská republika. Poľovnícky zámoček Hohenlohe je od roku 2015 otvorený aj pre verejnosť. Spoznajte s nami históriu Loveckého zámočka v Tatranskej Javorine.

Banícky dom Vyšná Boca – 62 km

Ak vás zaujíma banícka minulosť regiónu Liptov, zamierte do tradičného Baníckeho domu vo Vyšnej Boci. Banícky dom Vyšná Boca je v súčasnosti jednou z expozícií Liptovského múzea, ktoré prezentuje verejnosti banícku minulosť tejto obce.

Múzeá a skanzeny

Poliankovo – 3,5 km

Navštívte Poliankovo a vydajte sa do sveta tajov. Unikátna digitálna galéria Poliankovo vás vtiahne do virtuálnej reality, prostredníctvom ktorej spoznáte tajomstvá našej planéty.

Múzeum TANAPu – 7 km

Ak patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej, zaiste sa vám na potulkách nepodarilo vidieť všetky živočíchy, ktoré tam žijú. Máme pre vás tip, kde ich nájdete pokope a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať, a predsa neujdú. Bližšie spoznať faunu a flóru, ba aj ďaleko viac, môžete v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Podtatranské múzeum v Poprade – 14 km

Chceli by ste spoznať históriu podtatranského regiónu? Neváhajte a vyberte sa na návštevu Podtatranského múzea v Poprade, ktoré vás prevedie podtatranským životom od praveku až po súčasnosť.

Múzeum Ždiarsky dom – 23 km

Obec Ždiar je rázovitou podtatranskou obcou so svojimi typickými tradíciami, architektúrou či folklórom a kultúrou. Tradície obce prezentuje Múzeum Ždiarsky dom, kde sa môže návštevník zoznámiť s bohatou históriou regiónu alebo si na vlastnej koži skúsiť, aké je to nosiť tradičný ľudový goralský kroj. Spoznajte s nami históriu Ždiaru a tradičný život goralov. 

Múzeum liptovskej dediny – Skanzen Pribylina – 37,9 km

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline predstavuje skanzen v prírode. Pre návštevníkov sú najväčším lákadlom ukážky dobového bývania obyvateľov Liptova, ktoré by inak zanikli výstavbou priehrady Liptovská Mara. Spoznajte s nami významné pamiatky Liptova, ktoré nájdete v Múzeu liptovskej dediny.

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok – 50 km

Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku patrí k vysunutým pracoviskám Liptovského múzea. Hrádocké múzeum, ktoré sídli v historickej budove Soľného úradu, ponúka návštevníkom možnosť spoznať život obyvateľov Liptova v minulosti – od tradičných povolaní, medzi ktoré patrilo ovčiarstvo, cez čipkárstvo a modrotlač až po dejiny mesta Liptovský Hrádok.

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok – 50 km

Tradície baníckej činnosti v Maši neďaleko Liptovského Hrádku mapuje Múzeum baníctva a hutníctva. Zaujímavé expozície o minulosti baníctva sa nachádzajú v dvoch zachovaných banských stavbách – vážnice a klopačky. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte históriu baníctva na Liptove.

Prírodné zaujímavosti

Belianska jaskyňa – 16 km

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu. V hudobnej sieni sa kedysi organizovali hudobné koncerty klasickej hudby, pretože sieň má vynikajúcu akustiku.

Gánovské travertíny – 18,7 km

Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny patrí k najvýznamnejším paleontologickým a archeologickým lokalitám nielen na Slovensku, ale i vo svete. Prečítajte si históriu významného objavu, ktorý prepísal dejiny  –  výliatku mozgovne neandertálca, ktorý tu bol objavený.

Važecká jaskyňa – 34 km

Važecká jaskyňa patrí k pozoruhodným jaskyniam na Slovensku. Hoci krátka prehliadková trasa môže prekvapiť, istotne vás nadchne bohatá sintrová výzdoba jaskyne. Nenechajte si ujsť návštevu Važeckej jaskyne – perly medzi slovenskými jaskyňami.

Dobšinská ľadová jaskyňa – 43 km

Jedna z unikátnych jaskýň svetového významu sa nachádza aj u nás na Slovensku. Určite ste už počuli o Dobšinskej ľadovej jaskyni v národnom parku Slovenský raj. Obrovské masy ľadu pomerne v malej nadmorskej výške vás nielen prekvapia, ale v horúcom dni aj poriadne schladia. Ak ste ju ešte nenavštívili, istotne neváhajte, tak ako množstvo návštevníkov prichádzajúcich doslova z celého sveta.

Turistika a náučné chodníky

Túra na Slavkovský štít z Hrebienka0,5 km (k stanici lanovky na Hrebienok)

Slavkovský štít je turistami vyhľadávaný vyhliadkový štít, ktorý ponúka panoramatické výhľady na tatranskú prírodu. Turistická trasa na vrchol Slavkovského štítu začína v Starom Smokovci, alebo Hrebienku. Túra je určená pre skúsených turistov, výstup na Slavkovský štít vám zaberie celý deň.

Turistické trasy Malou a Veľkou Studenou dolinou – 0,5 km

Turistické trasy Malou a Veľkou Studenou dolinou vás prevedú najkrajšími zákutiami oboch najobľúbenejších tatranských dolín. Vydajte sa turistickým chodníkom z Hrebienka a spoznajte krásy studených dolín.

Na Hrebienok v zime či v lete – 2,8 km

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším lokalitám v Tatrách. Nachádza sa nad Starým Smokovcom, vo výške 1 285 m n. m, obklopený majestátnymi štítmi našich veľhôr. Vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, alebo zdolajte nenáročnú trasu pešo, prezrite si Tatranský ľadový dóm a zvezte sa horskými kárami alebo sánkami naspäť do Smokovca. V zime či v lete, na Hrebienku sa nudiť rozhodne nebudete.

Nenáročné turistické trasy v Tatrách pre rodiny s deťmi – 2,8 ~ 106 km

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Sliezsky dom – 3,5 km

Horský hotel Sliezsky dom je najvyššie položeným hotelom na Slovensku. Vďaka jeho polohe je lákadlom pre turistov ale i milovníkov dobrého jedla a wellness. Vydajte sa s nami po niektorej z turistických trás na Sliezsky dom. 

Rainerova chata – 3,6 km

Možno ste to vedeli a možno aj nie, ale najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách je Rainerova chata. Vďaka svojej polohe a dobrej prístupnosti naozaj pre všetkých, ju asi málokto obíde. Populárnou sa stala aj zásluhou jej oddaného chatára Petra Petrasa.

Tatranská Lomnica – 7,0 km

Najväčšia tatranská osada Tatranská Lomnica ponúka celoročne množstvo zábavy. Môžete sa lanovkou vyviesť na obľúbené Skalnaté pleso či dokonca na Lomnický štít, v zime si dosýta zalyžovať v lyžiarskom stredisku či spoznať tatranskú prírodu v obľúbenom múzeu TANAPu.

Turistické trasy z Tatranskej Lomnice – 7,1 km

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Turistika na Zelené pleso – 10,5 km

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách – Zelenému plesu.

Štrbské pleso – 15,6 km

Štrbské Pleso patrí k najvyhľadávanejším turistickým strediskám vo Vysokých Tatrách. Okrem krásnej prírody a známej scenérie jazera, hotela Patria a skokanského mostíka, ponúka Štrbské Pleso návštevníkom širokú škálu aktivít, rôznych atrakcií, ubytovania či služieb. 

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku – 50,0 km

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku patrí k najnavštevovanejším atrakciám tohto najmenšieho mesta na Liptove. Nenáročná vychádzka na vrchol ponúka nezabudnuteľný výhľad na celé mesto a okolité vrchy a symbol Slovenska – Tatry.

Ostatné

Tatranský ľadový dóm – 2,8 km

Tatranský Ľadový dóm je atrakcia, ktorú nestačí navštíviť len raz. Každý rok sa v zimnom období totiž predstaví v inom šate. Právom preto ide o jednu z najväčších atrakcií Vysokých Tatier.

Lanovka na Lomnický štít – 7,0 km

Túžite po neopakovateľnom zážitku? Výbornou voľbou pre vás môže byť napríklad výlet lanovkou priamo na druhý najvyšší štít Slovenska – Lomnický štít. Prečítajte si o tom, ako rezervovať lístky na lanovku, ale aj o histórii výstavby lanovky na Lomnický štít.

Symbolický cintorín pri Popradskom plese – 16 km

V mĺkvom prostredí limbového hája tíško stoja drevené kríže a vzdávajú hold obetiam Tatier na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese. Dnes je tu umiestnených vyše 370 pamätných tabúľ s viac ako 500 menami obetí Vysokých Tatier ako aj slovenských  horolezcov, ktorí zahynuli v horách vo svete.

Expozícia ovčiarstva – odev ovčiarov

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok

Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku patrí k vysunutým pracoviskám Liptovského múzea. Hrádocké múzeum, ktoré sídli v historickej budove Soľného úradu, ponúka návštevníkom možnosť spoznať život obyvateľov Liptova v minulosti – od tradičných povolaní, medzi ktoré patrilo ovčiarstvo, cez

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok Čítať viac

Návrat hore