Liptovské múzeum v Ružomberku

Liptovské múzeum v Ružomberku predstavuje jedno z najväčších regionálnych múzeí na Slovensku. Niekoľko zaujímavých expozícií má možnosť návštevník vzhliadnuť v sídle múzea v Ružomberku. Ďalšie vysunuté expozície Liptovského múzea prezentujú návštevníkom ucelený obraz o živote obyvateľov a histórii Liptova.

Budova Liptovského múzea v Ružomberku

Liptovské múzeum dokumentuje bohatú históriu a prírodu Liptova

Liptovské múzeum v Ružomberku patrí k najväčším regionálnym múzeám na Slovensku. Bohatý zbierkový fond múzea predstavuje až 180 000 zbierkových predmetov. Návštevníci múzea môžu okrem stálych expozícií v historickej budove z 30. rokoch 20. storočia, ktorá je hlavným sídlom múzea, spoznať aj ďalšie vysunuté pracoviská, ktoré sú v správe Liptovského múzea.

Jednotlivé expozície ponúkajú návštevníkovi komplexný obraz o histórii, významných archeologických nálezoch a lokalitách a o umeleckých pamiatkach Liptova. Zároveň dokumentuje živú i neživú prírodu Liptova.

Aké expozície môžeme vidieť v Liptovskom múzeu?

Liptovské múzeum prezentuje návštevníkom niekoľko nasledujúcich tematických stálych expozícií:

  • geológia,
  • paleontológia a botanika,
  • zoológia,
  • archeológia,
  • feudalizmus,
  • cechy a remeslá na Liptove,
  • národopisná expozícia,
  • galéria sakrálneho umenia Liptova,
  • život a dielo Andreja Hlinku,
  • história výroby papiera,
  • z dejín mesta Ružomberok a dejiny Liptova.
Expozícia dejín mesta Ružomberok a Liptova

Z histórie Liptovského múzea

Liptovské múzeum bolo založené v roku 1912 z iniciatívy bratov Arthura a Júliusa Kürtiovcov pod názvom Liptovská muzeálna spoločnosť. Prvé expozície boli umiestnené v budove starej fary. Koncom roku 1921 múzeum prešlo do správy mesta Ružomberok pod názvom Liptovské múzeum. Od roku 1937 múzeum sídli v budove, ktorá bola postavená v 30. rokoch 20. storočia podľa projektu významného ružomberského architekta Vojtecha Donnera. Od roku 1974 je súčasťou Liptovského múzea Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku.

V správe múzea sú taktiež ďalšie expozície, ktoré sa nachádzajú mimo mesta Ružomberok:

Túžite navštíviť aj niektorú z externých expozícií Liptovského múzea? Spojte spoznávanie zaujímavostí z histórie Liptova s pobytom v okolí Liptovského Mikuláša, alebo výlet rovno spojte s víkendovým pobytom v Kúpeľoch Lúčky.

Fotogaléria

Doprava

Ružomberok je okresné mesto ležiace v Žilinskom kraji. Ružomberok leží 27 km západne od Liptovského Mikuláša, 18 km južne od Dolného Kubína, 52 km severne od Banskej Bystrice a 62 km východne od Žiliny. Mestom vedie železničná trať Žilina – Košice a cesty I/18 a I/59. Do mesta premáva aj autobusová doprava, v rámci mesta premáva MHD a osobná preprava taxislužbami.

Ako sa dostať k Liptovskému múzeu z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú z Liptovského múzea vzdialené 13,8 km. Cesta autom vám bude trvať 17 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a následne po ceste číslo 2213 až do Ružomberka. Múzeum sa nachádza v blízkosti Galérie Ľudovíta Fullu, na námestí Štefana Nikolaja Hýroša.

Pokiaľ budete cestovať autobusovým spojom, ideálne spojenie vám zaberie 28 minút. Z autobusovej a železničnej stanice v Ružomberku trvá cesta k múzeu približne 12 minút pešo. Pri múzeu sa nachádza aj zastávka MHD „Galéria Ľ. Fullu“, z ktorej trvá cesta cca 2 min.

Parkovanie

Parkovanie v Ružomberku je možné na vyhradených parkovacích zónach. Bezplatné parkovanie je k dispozícii v blízkosti nákupného centra, neďaleko námestia. Pred samotnou budovou Liptovského múzea sa nachádza niekoľko parkovacích miest.

Mapa miesta

Program/Akcie

Liptovské múzeum pravidelne usporadúva dočasné výstavy, expozície, prednášky pre školy či rôzne tvorivé aktivity. Viac informácií ohľadom podujatí v múzeu nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná expozícia zaujímavosti z rôznych oblastí ako geológia príroda história historické fotografie posledných 100 rokov Naozaj pekné.
Jozef V.

Odporucam navstevu muzea s detmi, velmi zaujimave exponaty, zvieratka a popritom zabavne kutiky pre tie najmensie deti. Velmi mily a ochotny sprievodca 🙂
Zuzana S

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 0,50 €  až 3,00 €.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Liptovské múzeum
Námestie Štefana Nikolaja Hýroša 10
034 01 Ružomberok

GPS súradnice: 49.0821587°, 19.2980376°

Mohlo by vás zaujímať

Artikulárny kostol Drevený artikulárny kostol Leštiny

Drevený artikulárny kostol v obci Leštiny patrí medzi päť kostolov tohto druhu na Slovensku – mohol byť postavený len z dreva, bez klincov, základu, na odľahlom mieste, ale musel pritom vyzerať ako obytný dom… Stavba kostola preverila pevnú vieru a silu veriacich, ale stálo to zato. Veď posúďte sami.

Zistiť viac
Pohľad na Mauzóleum Andreja Hlinku v pozadi s kostolom sv. Ondreja Mauzóleum Hlinku v Ružomberku

Mauzóleum Andreja Hlinku je neodmysliteľnou súčasťou koloritu Ružomberka. Pôvodný projekt sa mal po smrti slovenského velikána premeniť na miesto jeho posledného odpočinku. Hoci sa v súčasnosti Hlinkovo telo v mauzóleu nenachádza, každoročne sem prichádzajú tisícky návštevníkov uctiť si toto pietne miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore