Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok

Tradície baníckej činnosti v Maši neďaleko Liptovského Hrádku mapuje Múzeum baníctva a hutníctva. Zaujímavé expozície o minulosti baníctva sa nachádzajú v dvoch zachovaných banských stavbách – vážnice a klopačky. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte históriu baníctva na Liptove.

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok
Klopačka a Vážnica

Liptov bol od nepamäti spojený s baníctvom

Okolie Liptova bolo od nepamäti spojené s baníctvom, banskou činnosťou a hutníctvom. Históriu ťažby zlata na Magurke, Kriváni a v Bocianskej doline, o využití nízkotatranských ložísk železa či antimónu Dúbravskej a Kľačianskej doline a iných dôležitých lokalitách Liptova mapuje Múzeum baníctva a hutníctva v Maši, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Liptovského Hrádku.

Expozícia je umiestnená v pôvodných historických budovách vážnice a klopačky, ktoré tvorili súčasť hrádockého železiarskeho podniku z konca 18. storočia. Obe budovy, ktoré sú v správe Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku, patria medzi Národné kultúrne pamiatky.

Vážnica a klopačka ukrývajú zaujímavé expozície baníctva

Liptovské múzeum v Maši vás prekvapí zaujímavými exponátmi a rozprávaním sprievodcu. V priestoroch Klopačky sa nachádza galéria vybraných reprodukcií starých banských drevorytov z diela Juraja Agricolu, ktoré ilustrujú vývoj baníctva po 16. storočie s technologickými prvkami a ťažobnými postupmi typickými aj pre liptovský región.

Vo Vážnici je umiestnená expozícia histórie baníctva a hutníctva na Liptove doplnená odevom baníka, zbierkou banských svietidiel a pracovných nástrojov. Formou panelov s textovou a obrazovou časťou približuje históriu ťažby a spracovania kovov v okolí Liptovského Hrádku, Kriváňa, Západných Tatier ako aj históriu dolnoliptovského baníctva a hutníctva. Expozície sú súčasťou poznávacieho a zážitkového produktu z portfólia Liptovského múzea v Ružomberku – Cesty baníctva.

Z histórie baníctva v Liptovskom Hrádku

Neodmysliteľnú súčasť historického vývoja Liptova tvorí baníctvo. Stredoslovenská oblasť bola už od nepamäti vyhľadávaná vďaka prítomnosti drahých kovov. V 13. storočí, v období nemeckej kolonizácie, vznikli banícke osady v údolí potoka Boca (históriu ťažby dokumentuje Banícky dom vo Vyšnej Boci, ktorý je tiež jednou z vysunutých expozícií Liptovského múzea) kde sa dolovalo zlato a striebro, meď a železo. Neskôr sa začalo s ťažbou antimónu, železa či medi. V priebehu 16. storočia sa táto oblasť stala jednou z najpokrokovejších v odvetví baníctva a hutníctva.

Maša bola založená v roku 1781 postavením vysokej pece. Vysoká pec merala 12,5 m a ročne vyprodukovala 5000 ton surového železa. Surové železo sa spracovávalo 15 až 18 hodín vo vysokej peci. Medzi rokmi 1806 – 1811 sa na Maši odlievali hlavne pištole a pušky. Ročne tu vyrobili asi 24 tisíc kusov kvalitných zbraní. Tieto zbrane boli použité v napoleonských vojnách.

Historická osobnosť

Georguius Agricola

Georgious Agricola

(1494 – 1555)

Georguius Agricola vlastným menom Georg Bauer,  sa narodil 24. 3. 1494 v Glauchau  a zomrel 21. 11. 1555 v Chemnitz. Bol nemecký humanistický lekár a prírodovedec. Zaoberal sa štúdiom baníctva, geológie, hutníctva a mineralógie. Je považovaný za jej zakladateľa. Napísal prvú príručku mineralógie O prirodzenosti minerálov (1546) a dielo Dvanásť kníh o baníctve (De re metallica libri XII, 1556) obsahujúce dôležité údaje aj o baníctve v stredoslovenskej banskej oblasti, ktoré mu poskytol J. Dernschwam.

Foto/Zdroj: Georgius Agricola, fotografická reprodukcia portrétu / Wikimedia, voľné dielo, Jklak

Doprava

Mesto Liptovský Hrádok leží vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Je považovaný za centrum horného Liptova. Je vzdialený 10 km východne od Liptovského Mikuláša, 44 km severne od Brezna a 45 km západne od Popradu. Mesto sa nachádza na križovatke ciest I/18 a II/537. Severne od mesta prechádza diaľnica D1. Najbližší výjazd je za obcou Liptovský Peter na sever a za obcou Uhorská Ves na západ. Liptovský Hrádok má železničnú stanicu na trati č. 180 Žilina – Poprad. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. K dispozícii sú aj taxislužby. Najbližším letiskom je letisko Poprad-Tatry.

Ako sa dostať k Múzeu baníctva a hutníctva v Liptovskom Hrádku z Tatralandie

Z Tatralandie, alebo neďalekého rezortu Maladinovo, sa k Múzeu baníctva a hutníctva dostanete približne za pol hodinu jazdy autom (18 ~ 22 km). K múzeu zamierite smerom na Liptovský Mikuláš, kde máte na výber z dvoch trás. Môžete využiť o niečo rýchlejšiu, ale spoplatnenú diaľnicu D1, alebo z Mikuláša budete ďalej pokračovať po ceste I/18, ktorá vás zavedie až k Múzeu Maša.

S využitím cesty I/18, ktorá je čo do kilometrov kratšia, sa pri optimálnej doprave k múzeu dostanete asi za 25 minút. Trasa s diaľnicou je o pár kilometrov dlhšia, ale rýchlejšia, takže k múzeu dorazíte približne za 20 minút.

Ako sa dostať k Múzeu baníctva a hutníctva v Liptovskom Hrádku z Bešeňovej

Aquapark Bešeňová sa od múzea nachádza približne 32 km. Najrýchlejšia trasa je s využitím diaľnice D1 – smer Ivachnová. Z D1-ky zídete asi po 15 minútach jazdy na výjazde Lip.Hrádok a pokračujete ďalej dľa popisu trasy z Kúpeľov Lúčky.

Ako sa dostať k Múzeu baníctva a hutníctva v Liptovskom Hrádku z Kúpeľov Lúčky

Múzeum baníctva a hutníctva Liptovskom Hrádku je od kúpeľov v Lúčkach vzdialené 37,3 km, cesta autom vám zaberie 30 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej, cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek), okolo Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Hrádok a pokračujte až do Liptovského Hrádku. Z Liptovského Hrádku sa po ceste číslo 18 dostanete priamo k Maši.

Do Liptovského Hrádku premáva aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá / Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Hrádku Ideálne spojenie s prestupom trvá 50 minút. Pri múzeu sa nachádza zastávka „Maša“.

Ako sa dostať k Múzeu baníctva a hutníctva v Liptovskom Hrádku z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú Múzea baníctva a hutníctva vzdialené približne 50 km. Máte možnosť cestovať dvoma trasami – po ceste číslo 537 smerom na Štrbské Pleso, cez Pribylinu a Liptovského Petra až do Liptovského Hrádku (cesta vám zaberie 57 minút) alebo smerom na Poprad po diaľnici – až po výjazd Hybe, po ceste číslo 18 až ku Maši (cesta vám zaberie 34 minút). Vzhľadom na časovú náročnosť odporúčame cestovať autom nie verejnou dopravou.

Parkovanie

Pred múzeom sa nachádza menšie parkovisko.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 0,50 € až 1,00 €. Otváracia doba sa vzhľadom na jednotlivé dni a sezónu môže líšiť.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Maša Liptovský Hrádok – Krásna expozícia vysokej pece pri Liptovskom Hrádku. Okrem historických faktov sa dozviete a uvidíte množstvo nerastov, ktoré sa v regióne Liptov nachádzali a ťažili. Ochotný pán správca sa nám venoval a so zanietením sa vtiahol do príbehu. Určite odporúčam pri návšteve Liptova zastaviť sa aj v tomto múzeu. Pred navštevou odporúčam sa telefonicky dohodnúť na prehliadke. Určite nebudete ľutovať.
PS: Neparkujte v križovatke, pred múzeom je vybudované aj parkovisko. V tieni, s lavičkou a bezplatné.
Tomash T.

Malo propagovane muzeum, ktore urcite stoji za to navstivit. Majitel, ktory Vas sprevadza, putavo opisuje historiu banictva, hutnictva a mineralov. Zanietenostou a odbornostou urcite zaujme kazdeho navstevnika. Je skoda ze nieje muzeum viac propagovane a navstevovane, lebo je to kus nasej historie podanej osobou ktora vidiet ze zije danou vecou.
Karol Ď.

Kontakt

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok spravuje Národopisné múzeum v Liptovskom hrádku.

Múzeum baníctva a hutníctva Maša - Liptovský Hrádok

033 01 Liptovský Hrádok

GPS súradnice: 49.0351839°, 19.7684700°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Letecký pohľad na Hrad a Kaštieľ v Liptovskom hrádku pre rekonštrukciou Hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku

Hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku patrí azda k najznámejším pamiatkam na Liptove. Vďaka jeho premene si aj vy môžete vychutnať život hradných pánov v stredoveku. Vydajte sa s nami za históriou hradu a spoznajte jeho tajomné zákutia či významné osobnosti. 

Zistiť viac
Pokusy o vybudovanie arboréta siahajú až do roku 1777, keď bolo vysadených 200 líp Arborétum v Liptovskom Hrádku

Arborétum v Liptovskom Hrádku patrí k zaujímavým prírodným pamiatkam. Návštevník tu na pomerne malej ploche môže vidieť množstvo cudzokrajných listnatých a ihličnatých stromov. Ak vás zaujíma príroda, pri návšteve Liptovského Hrádku nevynechajte Hrádocké arborétum.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore