Národopisné múzeum Liptovský Hrádok

Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku patrí k vysunutým pracoviskám Liptovského múzea. Hrádocké múzeum, ktoré sídli v historickej budove Soľného úradu, ponúka návštevníkom možnosť spoznať život obyvateľov Liptova v minulosti – od tradičných povolaní, medzi ktoré patrilo ovčiarstvo, cez čipkárstvo a modrotlač až po dejiny mesta Liptovský Hrádok.

Expozícia ovčiarstva – odev ovčiarov

Národopisné múzeum dokumentuje tradičný život obyvateľov Liptova v minulosti 

Národopisné múzeum sídli v historickej budove Soľného úradu v Liptovskom Hrádku. Bolo zriadené už v roku 1955, ako Okresné vlastivedné múzeum hornoliptovského ľudu. V roku 1960 bolo premenované na národopisné, od 1974 je organizačne pričlenené k Liptovskému múzeu v Ružomberku.

V súčasnosti sa v múzeu nachádza niekoľko zaujímavých expozícií, ktoré dokumentujú tradičný život obyvateľov Liptova, azda najznámejšie povolanie – ovčiarstvo a samotné dejiny mesta Liptovský Hrádok. Zaujímavá je tiež samostatná expozícia Múzea baníctva a hutníctva v Maši, ktorú taktiež spravuje Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku.

Zaujímavosti

  • V priebehu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov 20. storočia patrilo Národopisné múzeum medzi najnavštevovanejšie múzeá na Slovensku. 
  • Od presídlenia z hradu do nových priestorov neboli k dispozícii pre verejnosť expozičné a výstavné priestory dlhých 17 rokov.

Aké expozície sa nachádzajú v Národopisnom múzeu Liptovského múzea?

  • historická soľná cesta,
  • expozícia ovčiarstva a galéria ľudového výtvarného prejavu,
  • modrotlač v Liptove,
  • paličkovaná čipka,
  • komorský úrad likavsko-hrádockého panstva, 
  • dejiny mesta Liptovský Hrádok.

Foto/Zdroj: Budova Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku /Liptovské múzeum v Ružomberku

Historická soľná cesta

Táto expozícia približuje návštevníkom dejiny obchodu so soľou a cesty, ktorými táto vzácna surovina do Liptovského Hrádku prichádzala.

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok – sídlo múzea

Expozícia ovčiarstva

Expozícia ovčiarstva je špecializovaná expozícia zameraná na históriu pastierskej kultúry a tradičných foriem chovu oviec. Okrem drevených salašných stavieb a predmetov na spracovanie ovčieho mlieka si návštevník v expozícii môže pozrieť odevy a charakteristické odevné doplnky ovčiarov z viacerých regiónov Slovenska. Samostatnú časť expozície tvorí Galéria ľudového výtvarného prejavu.

Modrotlač na Liptove

Modrotlač na Liptove je expozícia, ktorá návštevníkom predstavuje dejiny modrotlačiarstva. Zároveň prezentuje odev a bytový textil z modrotlače. Súčasťou expozície sú samotné formy na modrotlač. Nachádza sa tu i rekonštrukcia dielne posledného majstra Daniela Žišku z Hýb.

Galéria paličkovanej čipky

Liptovská paličkovaná čipka, charakteristické vzory čepcových čipiek, čipka používaná v ľudovom odeve a bytovom textile, to všetko je zahrnuté v galérii paličkovanej čipky na Liptove. Súčasťou je i prezentácia projektu Čipkárska cesta

Komorský úrad likavsko-hrádockého panstva

Expozícia približuje návštevníkom obdobie od konca 18. do začiatku 19. storočia, kedy bola budova Soľného úradu sídlom prefekta likavsko – hrádockého komorského panstva. Expozíciu dopĺňa dobový nábytok s bohatou zbierkou poľovníckych trofejí.

Dejiny mesta Liptovský Hrádok

Expozícia mapuje históriu mesta Liptovský Hrádok od najstarších dôb. Nájdete v nej zaujímavé expoznáty, ktoré sa viažu k histórii mesta, ale i jeho širšieho okolia.

Fotografie

Z histórie Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok bolo zriadené rozhodnutím Okresného národného výboru uznesením č. 214 zo dňa 15. júna 1955 ešte ako Okresné vlastivedné múzeum hornoliptovského ľudu. Na Národopisné múzeum Liptova bolo premenované až v roku 1960, kedy bola rozšírená aj jeho zberná oblasť na územie celého Liptova. Od roku 1974 sa organizačne pričlenilo k Liptovskému múzeu v Ružomberku.

Do roku 1988 malo Národopisné múzeum sídlo v historickom objekte renesančného kaštieľa pri hrade (v súčasnosti Hrad a Kaštieľ v Liptovskom Hrádku). Následne získalo náhradné priestory vďaka prenájmu objektu na Hviezdoslavovej ulici od Mestského úradu v Liptovskom Hrádku, tieto však poskytovali len veľmi obmedzené podmienky. 

Aktuálnym sídlom Národopisného múzea je od roku 2004 historická budova Soľného úradu, ktorú pre múzeum zakúpil zriaďovateľ – Žilinský samosprávny kraj.

Doprava

Mesto Liptovský Hrádok leží vo východnej časti Liptovskej kotliny pri sútoku Váhu s Belou. Považuje sa za centrum horného Liptova. Leží 10 km východne od Liptovského Mikuláša, 44 km severne od Brezna a 45 km západne od Popradu

Mesto sa nachádza na križovatke ciest I/18 a II/537. Severne od mesta prechádza diaľnica D1. Najbližší výjazd je za obcou Liptovský Peter na sever a za obcou Uhorská Ves na západ. 

Liptovský Hrádok má železničnú stanicu na trati č. 180 Žilina – Poprad. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. K dispozícii sú aj taxislužby. Najbližším letiskom je letisko Poprad-Tatry.

Ako sa dostať k Národopisnému múzeu v Liptovskom Hrádku z:

Liptovský Mikuláš / Tatralandia – 15 km

Z Tatralandie sa k múzeu dostanete po 20 minútach jazdy autom. Najlepšia trasa je ak využijete cesty II/584 (smer Liptovský Mikuláš) a I/18, ktorá vás dovedie až do Liptovského Hrádku. Takže ak zatúžite po malom kultúrno-historickom osviežení, tak neváhajte a navštívte toto zaujímavé múzeum.

Bešeňová – 31 km

Aquapark Bešeňová delí od Národopisné múzeum Liptovský Hrádok približne 31 km. Najrýchlejšie do Liptovského Hrádku dostanete, v prípade, že máte zakúpenú diaľničnú známku, po európskej ceste E50/D1. Z diaľnice zídete, približne po 15 minútach jazdy, na výjazde Liptovský Hrádok, kde sa napojíte na cestu II/537. Cesta č. 537 vás zavedie až do Liptovského Hrádku.

Kúpele Lúčky – 36 km

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok je od kúpeľov v Lúčkach vzdialené 35,8 km, cesta autom vám zaberie 30 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek), okolo Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Hrádok a pokračujte až do Liptovského Hrádku.

Do Liptovského Hrádku premáva aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá / Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Hrádku. Ideálne spojenie s prestupom trvá 50 minút.

Kúpele Nový Smokovec – 50 km

Kúpele Nový Smokovec sú Národopisného múzea vzdialené približne 50 km. Máte možnosť cestovať dvoma trasami – po ceste číslo 537 smerom na Štrbské Pleso cez Pribylinu a Liptovský Peter až do Liptovského Hrádku (cesta vám zaberie približne 50 minút), alebo smerom na Poprad po diaľnici – až po výjazd Liptovský Hrádok (cesta vám zaberie 39 minút). 

Vzhľadom na časovú náročnosť odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Pred múzeom sa nachádza menšie parkovisko.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného do Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku sa pohybuje v rozmedzí 1,50 – 3,00 €. Otváracia doba Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku sa môže meniť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Liptovského múzea, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Postrehy návštevníkov

Pekná expozícia. Odporúčam každému, kto sa chce niečo naučiť o ovčiarstve.
Michal Š.

Veľmi zaujímavé múzeum v krásne zrekonštruovanom bývalom sklade soli. Zaujímavé a bohaté expozície
1) z ovčiarstva so všetkým, čo s tým súvisí,
2) z histórie Litovského Hrádku a okolitého regiónu a
3) z histórie modrotlače a paličkovania s ukážkami produktov.
ODPORÚČAM záujemcom o uvedené témy a hlavne rodičom s deťmi, žiakom a študentom.
Peter H.

Kontakt

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok
Ul. Partizánska 153
033 01 Liptovský Hrádok

GPS súradnice: 49.0346052°, 19.71868932°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Szentiványiovský - Gemerský Kúpele Liptovský Ján

Obec Liptovský Ján je vstupnou bránou do Jánskej doliny. Kúpele Liptovský Ján tu už dnes síce nenájdete, no liečivé účinky miestnych prameňov môžete vyskúšať aj dnes. Vydajte sa po stopách kedysi preslávených Svätojánskych kúpeľov v Liptovskom Jáne.

Zistiť viac
Veža kostolíka z 13.storočia patrí ku nezabudnuteľnému koloritu Liptovskej Mary Priehrada Liptovská Mara

Priehrada Liptovská Mara patrí k najznámejším a najnavštevovanejším vodným dielam na Slovensku. Vďaka širokým rekreačným, turistickým či športovým možnostiam ročne priláka mnoho návštevníkov. Spoznajte s nami toto charakteristické miesto Liptova.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore