Liskovská jaskyňa a prírodná rezervácia Mohylky v Liskovej

Liptovská obec Lisková je známa niekoľkými svojimi historickými i prírodnými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria Liskovská jaskyňa a Prírodná rezervácia Mohylky. Objavte s nami tajuplnú minulosť záhadnej Liskovskej jaskyne a unikátnu paleolontologickú lokalitu Mohylky.

Letecký pohľad na Liskovskú jaskyňu

Jaskyňa v Liskovej patrí k významným slovenským archeologickým náleziskám

Jaskynný systém Liskovskej jaskyne je vytvorený vo vrchu Mních, ktorý geomorfologicky výrazne vystupuje z okolitého terénu. Nachádza sa v nadmorskej výške 500 metrov a jej vstup je situovaný v skalnom portáli. Celková dĺžka jaskynných priestorov v súčasnosti dosahuje viac ako 4 km s vertikálnym rozpätím 74 m. Podzemné priestory sa nachádzajú na pomerne malom pôdoryse približne 100 x 120 m. Teplota v jaskyni je počas celého roka stabilná, dosahuje 7~8 °C. Jaskyňa je tiež dôležitým miestom pre život viacerých druhov netopierov.

Liskovská jaskyňa bola vyhlásená za chránený prírodný výtvor v roku 1976. Nakoľko jaskyňa leží v ochrannom pásme 4. stupňa pohyb v jej priestoroch nie je povolený. V roku 1996 bola jaskyňa vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku a zaradila s k zoznamu medzi naše najvýznamnejšie archeologické náleziská, medzi ktoré patrí aj:

Aj napriek malému pôdorysu sa chodby a dómy jaskyne nachádzajú hneď v niekoľkých úrovniach nad sebou (horizontálne aj vertikálne). Liskovská jaskyňa má momentálne preskúmanú dĺžku 4250 m.

Aké tajomné rituály sa odohrávali v Liskovskej jaskyni? 

Už spisovateľ a politológ Matej Bel spomína vo svojich Notíciách, že pri Liskovej je nepreskúmaná jaskyňa. Jaskyňa sa dostala do širokého povedomia až v priebehu 19. storočia. V roku 1871 tu uskutočnili prvý speleoarcheologický prieskum jaskyne, ktorý sa zdokumentoval ešte za čias bývalého Uhorska. Na základe významných a podivuhodných objavov ju v roku 1874 preskúmal geológ Lajos Lóczy.

Počas výskumov postupne objavili pozostatky 50 ľudí, zvieracie kosti a kamenné nástroje. Žiaľ, v snahe objaviť ďalšie skryté poklady sa priestory jaskyne v Liskovej značne poškodili neodborne vykonávanými výskumami a vylamovaním sintrovej výplne. 

Významné archeologické nálezy

Medzi najzaujímavejšie nálezy patrila ľudská lebka s pravdepodobne sečnou ranou od kamennej sekery, prestrelená čeľusť či stehenná kosť so stopami rituálneho a zámerného oddeľovania svaloviny od kosti. Na základe tohto objavu sa dlho uvažovalo, že v Liskovskej jaskyni sa praktikoval rituálny kanibalizmus. Detailné neskoršie výskumy však vyvrátili túto skutočnosť.

Najstaršie osídlenie jaskyne pochádza z neskoršej doby kamennej. Našli sa tu početné zvyšky ľudí, zvieracie kosti, kamenné nástroje či jantár. O nespornej unikátnosti Liskovskej jaskyne svedčia aj mnohé nálezy medených predmetov a keramiky, ktorá sa v jaskyni nachádza vo veľkom počte. Medzi najvýznamnejšie objavy sa považuje aj unikátny nález medeného tura, ktorý bol súčasťou dvojzáprahu.

Obrázok vpravo: Medený býčí tur, 4 tisícročia pred n. l., zdroj: Obec Lisková

Unikátny nález medeného býčieho dvojzáprahu, ktorý sa datuje do 4. tisícročia pred naším letopočtom

V roku 1997 sa v jednej z bočných chodieb v blízkosti Jánošíkovej siene podarilo odkryť a odborne zdokumentovať unikátny kultový objekt s ľudskými pozostatkami. Išlo o kolektívny hrob 20 ľudí rôzneho pohlavia a veku. Prvé osídlenie jaskyne bolo v paleolite, neolite, osídlená bola aj lužickou či púchovskou kultúrou. 

Komplexný obraz o histórii a kultúrnom vývoji okolia Liskovskej jaskyne dotvárajú zbierky Liptovského múzea v Ružomberku, v ktorom sa nachádzajú aj mnohé exponáty práve z tohto chráneného prírodného útvaru. 

Neďaleko Liskovskej jaskyne (necelých 16 km) sa nachádza aj ďalšia významná archeologická lokalita – Havránok. Ak vás zaujíma história a život našich predkov, tak môžete spojiť návštevu jaskyne s kúpeľným, či wellness pobytom v neďalekých Lúčkach a dopriať si tak dostatok času na preskúmanie viacerých pamiatok a zaujímavostí v okolí.

Prírodná rezervácia Mohylky patrí medzi významné paleontologické lokality

Prírodná rezervácia Mohylky sa nachádza v severovýchodnej časti obce Lisková, pod Chočskými vrchmi, v okrese Ružomberok. Ide  o prírodnú rezerváciu v správe štátnej ochrany prírody TANAP. Územie bolo vyhlásené v roku 1988 na rozlohe 0,7481 ha. 

Predmetom ochrany chráneného územia Mohylky sú predovšetkým významné náleziská hromadného nálezu paleontolgických skamenelých zvyškov živočíchov z obdobia eocénu. Na základe toho je rezervácia zaradená do 4. stupňa ochrany a akékoľvek poškodzovanie či odnášanie skamenelín je prísne zakázané.

Fotografie

Trasa

  1. K Liskovskej jaskyni sa dostanete z obce Lisková po Náučnom chodníku Lisková. Od jaskyne môžete pokračovať ďalej takzvanou Krížovou cestou ku Kaplnke s tromi krížmi. Ak ste zdatnejší turista, odporúčame pokračovať okolo Kostola sv. Martina v obci Martinček, ďalej okolo vyhliadkového bodu Martinček, k turistickej atrakcii Skalná päsť až vrch Mních. 
  2. Aj k prírodnej rezervácii Mohylky (PR Mohylky) vás navedie Náučný chodník Lisková. Lokalita sa nachádza priamo pri miestnej ceste. Posedieť si tu môžete na lavičke a viac informácií sa dočítate na neďalekej z informačnej tabuli.

Doprava

Lisková je obec na Slovensku v okrese Ružomberok. Okresné mesto leží 6 km západne, Liptovský Mikuláš je vzdialený 22 km východne. Prístup do obce zabezpečuje cesta III/2213 z centra mesta, z južného smeru vedie cesta III/2214, odbočujúca z cesty I/18 (Žilina – Poprad). Južným okrajom obce vedie železničná trať Žilina – Košice, ktorá tu má vybudovanú zastávku. Do obce premáva aj autobusová doprava.

Ako sa dostať do Liskovej z kúpeľov v Lúčkach

Kúpele Lúčky sú od Liskovej vzdialené 8,6 km, cesta autom vám zaberie 11 minút. Z Lúčok pokračujte do Liptovskej Teplej a následne po ceste číslo 2213 do Liskovej. Do Liskovej premáva aj verejná doprava. Ideálny spoj, s prestupom v Liptovskej Teplej trvá 19 minút. Priame autobusové spojenie zaberie pol hodinu.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo v obci na vyhradených miestach. Zaparkovať môžete aj pozdĺž cesty pri lokalite Mohylky. 

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné miesto. Od jaskyne začína kalvária, ktorá vedie krásnym chodníčkom na kopec. Tu sa nachádza kaplnka zasvätená Sedembolestnej Panne Márii. Od kaplnky je výhľad na Liskovú a okolie. V prechádzke môžeme pokračovať ku kostolu sv. Martina v Martinčeku alebo na vrch Mních, odkiaľ je panoramatický výhľad na okolie.
Juraj L.

Krásna jaskyňa a este krajsia cesta k nej, super turistika, hore sa da oddychnut, ked je dobra viditelnost aj pekny vyhlad, nemam co vytknut
Zuzana H.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál Mohylky je voľne prístupný pre návštevníkov bez obmedzení.

Liskovská jaskyňa nie je verejnosti prístupná a pohyb v jej vnútorných priestoroch je prísne zakázaný.

GPS súradnice

Liskovská jaskyňa: 49.0916864°, 19.3441476°
Prírodná rezervácia Mohylky: 49.098367°, 19.352023°

Mohlo by vás zaujímať

Okolie vodopádu poskytuje príjemný tieň hlavne v letných dňoch Lúčanský vodopád a travertíny

Lúčanský vodopád patrí medzi 5 vodopádov Slovenska, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Tento vodopád je veľkou zaujímavosťou preto, že leží uprostred dediny. Je tiež označovaný mnohými za najkrajší slovenský vodopád.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok – kvapľová výzdoba, jaskyňa 9 najkrajších jaskýň na Slovensku

Medzi jaskyne na Slovensku patrí niekoľko tisícok podzemných priestorov a jaskýň a až 6 z nich je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme 9 najkrajších jaskýň na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore