Drevený artikulárny kostol Leštiny a jeho zaujímavosti

Drevený artikulárny kostol v obci Leštiny patrí medzi päť kostolov tohto druhu na Slovensku – mohol byť postavený len z dreva, bez klincov, základu, na odľahlom mieste, ale musel pritom vyzerať ako obytný dom… Stavba kostola preverila pevnú vieru a silu veriacich, ale stálo to zato. Veď posúďte sami.

Artikulárny kostol

Čím je kostol v Leštinách unikátny?

Evanjelický artikulárny kostol je považovaný za dominantu obce Leštiny. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najvzácnejšie drevené sakrálne objekty na území Slovenska. Do súčasnosti sa zachovalo iba 5 artikulárnych kostolov a to Leštiny, Istebné, Kežmarok, Hronsek a Svätý Kríž.

Od roku 2008 je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zapísaný je pod spoločným názvom Drevené kostoly v slovenskej časti Karpát (identifikačné číslo 1273). Artikulárny kostol v Leštinách sa tak ocitol vo vybranej skupine spolu s ďalšími siedmimi kostolmi zo Slovenska.

Ak vám niečo hovoria pyramídy, Veľký čínsky múr či Socha Slobody, či naše slovenské skvosty ako Bardejov, Banská Štiavnica a Dobšinská ľadová jaskyňa, tak verte či neverte, aj tento kostol je na rovnakom zozname. Je to úžasné. Veď ide o stavbu, ktorá leží v dedinke s približne 300 obyvateľmi. A ruku na srdce, kto z nás o tom vôbec tušil. Ak plánujete v najbližšom období výlet za niečím svetovým, spomeňte si práve na Leštiny a ich drevený kostol.

Zaujímavosti artikulárneho kostola

  • Každú nedeľu sa tu konajú evanjelické Služby božie, ktoré prebiehajú v pôvodnom historickom štýle, čo znamená bez vykurovania. Sedenie sa tiež riadi pôvodnými pravidlami: ženy sedia dole a muži na pavlačiach.
  • Traduje sa, že kostol navštívil Ludwig van Beethoven, avšak písomná zmienka o tom nie je. Beethoven sa dlhodobo priatelil s Mikulášom Zmeškalom (potomok rodiny Jána Zmeškala, ktorý kostol postavil).
  • V kostolíku bol pokrstený aj Pavol Országh Hviezdoslav v roku 1849, ktorý patrí k našim najvýraznejším básnikom Slovenska. Vôbec prvý záznam o narodení dieťaťa z matriky evanjelickej farnosti v Leštinách pochádza už z marca 1786.
  • Určite si celý čas kladiete otázku, čo je to tá artikula. Na základe artikúl, teda článkov, sa stanovili podmienky, za akých bolo možné postaviť nový protestantský kostol v niektorých stoliciach a mestách Uhorska. Tieto podmienky prijali v roku 1681 na šopronskom sneme.
  • Stavbu kostola v Leštinách, vymedzili artikuly 25 a 26:musel byť postavený do roka;
  • mohol byť iba z dreva, bez jediného klinca, bez základu a bez použitia kameňa;
  • nesmel mať vežu ani zvon;
  • žiadne vykurovanie;
  • vzhľadom mal byť blízky k obytným domom, ale postavený na odľahlom mieste;
  • hlavný vchod nesmel byť situovaný k dedine.

Fotogaléria

Leštinský artikulárny kostol leží len pár kilometrov od kúpeľov Lúčky. Návštevu kostola preto môžete spojiť aj s relaxačným pobytom v Lúčkach.

Stručne o vzniku a histórii kostola

Artikulárny drevený kostol dal postaviť v rokoch 1688 – 1689 kapitán hradnej stráže na Oravskom zámku, Jób Zmeškal.

Na stavbu použili smrekové drevo z okolitých lesov. Dominantou kostola je veľká valbová strecha s dreveným šindľom.

Interiér kostola vás doslova očarí. Môžete tu vidieť barokový oltár s polychrómovou drevorezbou zo 14. storočia a zábradlie z roku 1821 s maľbou žlto-bielych kvetov na modrom základe. Zaujímavou je aj bohato zdobená kazateľnica zo začiatku 18. storočia a patrónové lavice, kde sedávali zámožní páni.

Kostol bol pôvodne stavbou bez veže a bez zvonov. V 70-tych rokoch 18. storočia prešiel kostol rekonštrukciou interiéru. Rustikálnu fasádu nahradilo doskovým debnenie. Zvonicu dobudovali veriaci v roku 1777 a prepojili ju s kostolom krytým schodiskom. V súčasnosti sú vo zvonici dva zvony. Jeden z roku 1764 a druhý z roku 1964.

Postrehy návštevníkov

Artikulárny kostolík v Leštinách je jeden zo zachovalých artikulárnych kostolov na Orave. Je jedinečný tým, že na jeho stavbu sa nepoužil ani jeden klinec, všetko je z dreva. Zapísaný je aj v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je evanjelicky a každú nedeľu sa v ňom odbavujú služby božie.
Jaroslava K.

Krásny drevený kostolík v srdci slovenskej prírody. Nepatrí k najväčším (ten je vo Sätom Kríži – okres Liptovský Mikuláš), ale určite stojí za návštevu. Bohatá výzdoba a drevený interiér s krásnym oltárom.
T. T.

Doprava

Artikulárny kostol sa nachádza v malej obci Leštiny vzdialenej 7 km od okresného mesta Dolný Kubín. Obcou Leštiny prechádza cesta III. triedy 2247.

Leštiny – Kúpele Lúčky, 10 km

  • Vlastnou dopravou sa dostanete do obce Leštiny z kúpeľov v Lúčkach za približne 14 minút po ceste číslo III/2216. V obci Osádka odbočíte doľava a napojíte sa na cestu III/2247, ktorá vás dovedie priamo ku kostolu.
  • V prípade autobusovej dopravy je možné využiť spojenie priamo zo zastávky pri kúpeľoch Lúčky. Počítajte s potrebnými prestupmi v Ružomberku a Vyšnom Kubíne. Časová náročnosť sa odhaduje okolo 2 hodín. Od Dolnej zastávky Leštiny je to ku kostolu necelých 150 m.

Parkovanie

Obec Leštiny má úzke cesty lemované súkromnými domami. Odporúčame auto odstaviť pred miestnymi potravinami, tesne pred Dolnou zastávkou. Prípadne vedľa hlavnej cesty oproti kostolu, ktorý budete mať na dohľad. Stačí prejsť cez cestu 150 m a ste v cieli.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Cena vstupného sa pohybuje maximálne do 2,00 €.

Aktuálne informácie o vstupnom pre deti, dospelých, seniorov a skupiny získate pri telefonickom objednaní prehliadky. Kontaktné údaje uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Na prehliadku je potrebné objednať sa telefonicky, minimálne 1 deň pred plánovanou návštevou. Telefónne číslo pre účely objednania prehliadky zistíte po navštívení oficiálnych stránok obce Leštiny, ktoré uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Obec Leštiny
Leštiny 22
027 01 Vyšný Kubín

GPS súradnice: 49.1887170°, 19.3496495°

Mohlo by Vás zaujímať

Zrekonštruovaná podoba dvorca z mladšej doby železnej (300-100 p.n.l.) Havránok – múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zistiť viac
Bočný pohľad na Kostol všetkých svätých v Ludrovej Kostol Všetkých svätých v Ludrovej

Gotický Kostol Všetkých svätých v Ludrovej leží osamotene uprostred polí, v časti Kút. Svojou pozoruhodnou freskovou výzdobou sa kostolík radí k slovenským unikátom. Ak ste milovníkom histórie a najmä gotiky, nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry a nástenného maliarstva.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore