Havránok – archeologické múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zrekonštruovaná podoba dvorca z mladšej doby železnej (300-100 p.n.l.)

Havránok – výnimočná archeologická lokalita

Havránok je významným archeologickým náleziskom z doby laténskej (púchovskej kultúry) a z vrcholného stredoveku. Bolo tu objavené keltské opevnenie osady Kotínov s druidskou svätyňou z 1. storočia pred Kristom. Keltov môžeme považovať za vôbec prvých (na základe doterajších poznatkov) obyvateľov Liptova. 

Rozsiahly archeologický výskum v lokalite začal v 60-tych rokoch 20. storočia v súvislosti s výstavbou vodného diela Liptovská Mara. Archeologické múzeum v prírode na Havránku vzniklo ako myšlienka zachovať a prezentovať širokej verejnosti výsledky dlhoročného bádania na tejto lokalite. 

Okrem zvyškov hradieb, kamenných ciest či obetnej šachty sa tu našla aj keramika, mince, šperky a rôzne predmety zo železa a bronzu.

Čo tam uvidíte?

V súčasnosti sa tu nachádza stála expozícia s náznakovými rekonštrukciami objektov z mladšej doby železnej. Prehliadková trasa začína pri hospodárskej budove, hrnčiarskej dielni, stajni a studni. Do objektov sa dá aj vojsť, takže zážitok môžu mať i menší návštevníci.

Najzaujímavejšie miesto sa nachádza pri drevenej strážnej veži, pri ktorej nájdete keltskú druidskú svätyňu s dreveným stĺporadím s lebkami zvierat a obetnou jamou. Pri vykopávkach sa našli aj keltské napodobeniny antických mincí. 

Na najvyššom bode Havránku objavíte základy a palisádové opevnenie stredovekého drevozemného hrádku. Jeho vek sa datuje do obdobia 12. – 15. storočia. V minulosti hrádok odolával husitským nájazdom, ale v časoch núdze slúžil aj ako útočisko pre miestnych obyvateľov slovanskej osady. 

Odmenou za výstup až sem vám bude krásny výhľad do širokého okolia.

V archeoskanzene nájdete i pôvodnú vežu stredovekého gotického kostola Panny Márie. Jeho história siaha až do 12. storočia. 

Múzeum bolo v roku 1967 vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku, je súčasťou vysunutej expozície Liptovského múzea Ružomberok.

Prehliadka areálu zaberie zhruba 30 minút, ideálne je ju spojiť s návštevou inej atrakcie v okolí. Spojte spoznávanie Liptova napríklad s prehliadkou lúčanského vodopádu, či rovno na seba nechajte pôsobiť účinky miestnej liečivej vody počas relaxačného pobytu v Kúpeľoch Lúčky.

Fotogaléria

Zaujímavosť

Podľa historických predpokladov v lokalite Havránok Kelti vykonávali rôzne náboženské obrady. Obetovali tu zvieratá ale aj ľudí. Nájdené pozostatky mali stopy po ubíjaní zaživa, štvrtení tiel a možno aj pálení ohňom. Ľudia vtedy verili, že čím viac krvi a sĺz obeť preleje, tým viac výdatného dažďa to prinesie. Jama, do ktorej časti obetí hádzali, symbolizovala vstup do podsvetia. Smrť pre nich neznamenala koniec života, bol to prechod do iného života vo svete, kde vládnu mŕtvi.

Doprava

Havránok sa nachádza v katastrálnom území obce Liptovská Sielnica, 2 km južne od obce Bobrovník v okrese Liptovský Mikuláš. Leží na východnom úpätí vrchu Úložisko (741,7 m n. m.). 

Ako sa dostať k Havránku z kúpeľov Lúčky 

  • Autom –  z kúpeľov Lúčky do skanzenu Havránok je to približne 16 km a cesta autom trvá asi 22 minút. 
  • Bicyklom – priamo z kúpeľov Lúčky po cyklotrase Vrchárska cyklomagistrála, ktorá križuje cyklotrasu Potok-Malatiná, na ktorej leží Havránok. Cyklotrasa vedie popri Bešeňovských travertínoch až na Liptovský hrad.
  • Autobusom – z Lúčok do Vlachova alebo obce Bobrovník, odtiaľ pokračujte pešo po červenej turistickej značke.
  • Pešo – z kúpeľov Lúčky až k Havránku vedie trasa Lúčky kúpele-Lúčky-Liptovská Teplá-Vlachy-Havránok. Trasa je dlhá asi 13 km a trvá približne 2 hodiny 40 minút. 

Mapa miesta

Parkovanie

Zaparkovať odporúčame pri veži kostola Panny Márie, neďaleko Liptovskej Mary. K Havránku vám to potrvá necelých 10 minút (mierny kopec). 

Prípadne na okraji cesty ak pôjdete zo smeru Ružomberok. Obe možnosti parkovania sú zdarma.

Program/Akcie archeoskanzenu

Počas turistickej sezóny sú pre návštevníkov pripravované rôzne programové podujatia, ktoré prezentujú bežný život dávnych obyvateľov Havránku. Medzi najobľúbenejšie patria ukážky starých remesiel, či stredoveké šermiarske umenie.

Postrehy návštevníkov

Zaujímavý skanzen na kopci nad hladinou Liptovskej Mary. Za symbolické vstupné dostanete kratučký výklad k histórii miesta a potom príjemnú prechádzku lesom s rekonštrukciami prvotné osídlenia daného územia. Z kopca je úžasný výhľad na Vysoké Tatry a samotnú Liptovskú Maru a široké okolie 🤗.
Marek D.

Skutočne pekný skanzen. Nie je toho veľa, prešli sme to za cca 30 minút, ale určite to stojí za to. Veľmi príjemná pani pri pokladni nám porozprávala históriu. Odporúčam parkovať pri kostolíku. Výstup je síce mierne stúpanie, ale do 10 minút sa v pohode od parkoviska dá zvládnuť.
Jozef Š.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál archeoskanzenu býva otvorený denne v hlavnej turistickej sezóne (máj – október). Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 1,00 – 2,00 €.

Pre aktuálne otváracie hodiny a cenník prosím navštívte oficiálnu webovú stránku Liptovského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Archeoskanzen Havránok, Liptovská Mara

Kontakt

Havránok – vysunutá expozícia Liptovského múzea Ružomberok

032 23 Liptovská Sielnica

GPS súradnice: 49.1050758°, 19.4819017°

Mohlo by vás zaujímať

Vodopád smutnej vŕby Demänovská jaskyňa slobody

Hlboko v útrobách Demänovskej jaskyne slobody sa vám odhalí tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do dňa, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Máme obrovské šťastie, že tento ukrytý poklad, môžeme nazývať naším – slovenským.

Zistiť viac
Vstup do Mauzólea Andreja Hlinku Mauzóleum Andreja Hlinku

Mauzóleum Andreja Hlinku je neodmysliteľnou súčasťou koloritu Ružomberka. Pôvodný projekt sa mal po smrti slovenského velikána premeniť na miesto jeho posledného odpočinku. Každoročne sem prichádzajú tisícky návštevníkov uctiť si toto pietne miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore