Múzeum Čierny orol v Liptovskom Mikuláši

Jedným z vysunutých pracovísk Liptovského múzea v Ružomberku je i zaujímavá expozícia o dejinách poľovníctva a rybárstva, ktorá sídli v historickej budove Čierny orol. Ak navštívite Liptovský Mikuláš s deťmi, nevynechajte príležitosť pozrieť si túto zaujímavú expozíciu.

Múzeum Čierny orol v Liptovskom Mikuláši

Múzeum sídli v historickej budove s názvom Čierny orol

Múzeum Čierny orol v Liptovskom Mikuláši sa nachádza v historickej budove, ktorá v súčasnosti patrí k Národným kultúrnym pamiatkam. Ide o vysunuté pracoviskám Liptovského múzea v Ružomberku.

Samotná budova bola kedysi sídlom zájazdného hostinca, spomínaného už v 17. storočí. Pôvodne sa nachádzala v samostatnej obci Vrbica, ktorá je od roku 1923 súčasťou Liptovského Mikuláša. Práve v tejto budove sa začala písať história slovenského ochotníckeho divadelníctva, keď tu v roku 1830 Gašpar Fejérpataky-Belopotocký uviedol veselohru Kocúrkovo. Neskôr tu sídlili aj viaceré spolky. Zároveň sa stala centrom kultúrneho života, ktoré svojím významom presiahlo hranice Liptovského Mikuláša.

Liptov ponúka aj množstvo ďalších zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s relaxačným pobytom v známych kúpeľoch v Lúčkach a doprajte si dostatok času na preskúmanie ďalších zaujímavých múzeí v okolí ako napríklad Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, Banícky dom vo Vyšnej Boce, či Múzeum liptovskej dediny v Pribyline.

Expozície v múzeu Čierny orol

V súčasnosti je v budove Čierny orol umiestnená unikátna expozícia Z dejín lovu, poľovníctva a rybárstva na Liptove. Súčasťou múzea je aj expozícia ľudovej liečiteľky Eleny Badovej. Zároveň sa tu konajú rôzne kultúrne podujatia a dočasné výstavy v samostatnom výstavnom priestore múzea.

Dejiny poľovníctva a rybárstva na Liptove od stredoveku až po súčasnosť

Expozícia múzea Čierny orol zameraná na históriu poľovníctva a rybárstva návštevníkom približuje vývoj organizačných foriem poľovníctva a rybárstva, ako aj významné osobnosti z tejto oblasti. Expozíciu dotvárajú rôzne stvárnenia lovu a rybolovu liptovskými umelcami. Súčasťou expozície sú aj ukážky lovnej zveri, rôzne lovecké potreby či poľovnícky salón zariadený dobovým nábytkom. Táto expozícia môže byť zaujímavá najmä pre rodiny s deťmi, vzhľadom na zaujímavé vystavené preparované druhy zvierat, ktoré nie je ľahké vzhliadnuť vo voľnej prírode.

Expozícia ľudovej liečiteľky Eleny Badovej

Prostredníctvom ďalšej expozície, venovanej ľudovej liečiteľke Elene Badovej, môžu návštevníci nahliadnuť do jej života, zasvätenému pomoci ľuďom prostredníctvom ľudového liečiteľstva.

Zaujímavosti

  • V 50. rokoch 19. storočia dostala súčasná budova múzea od vtedajšieho nájomcu názov Schwarzer Adler, čiže Čierny orol.
  • Počas prvomájovej demonštrácie v roku 1918 odznela na nádvorí Čierneho orla Mikulášska rezolúcia – prvý verejný dokument, ktorým sa slovenský národ otvorene prihlásil k právu na sebaurčenie a k myšlienke česko-slovenskej vzájomnosti.

Fotografie

Doprava

Liptovský Mikuláš je okresné mesto na severe Slovenska, pričom je považované za centrum stredného Liptova. Nachádza na križovatke ciest I/18 a II/584. Južnou časťou mesta prechádza diaľnica D1. Mesto leží na hlavnej železničnej trati č.180 Žilina – Košice. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava, prímestské linky a MHD. Autobusová stanica sa nachádza v tesnej blízkosti železničnej stanice na Štefánikovej ulici. V meste je k dispozícii aj niekoľko taxislužieb.

Ako sa dostať k Múzeu Čierny orol z Aquaparku Tatralandia

Holiday Village Tatralandia od Múzea Čierny orol delí iba 5 km, cesta autom vám zaberie približne 10 minút. Z Tatralandie, popri Maladinovu, zamierite východným smerom po ceste II/584. Z kruhového objazdu v Liptovskom Mikuláši sa napojíte na cestu cestu I/18, z ktorej po približne 120 metroch odbočíte doľava na ulicu 1. mája, kde sídli aj Múzeum Čierny orol.

Ako sa dostať k Múzeu Čierny orol z Aquaparku Bešeňová

Z Aquaparku Bešeňová sa k múzeu dostanete približne za 25 minút jazdy autom (cca 20 km). Najrýchlejšia avšak spoplatnená trasa je po diaľnici D1/E50, ktorá je popísaná v odseku nižšie (trasa z Lúčok).

Alternatívne trasy, bez využitia D1, sú ak využijete cestu I/18, ktorá vás prevedie spodnou trasou (smer Partizánska Ľupča), alebo po cestách II. a III. triedy okolo priehrady Liptovská Mara, popri Tatralandii.

Ako sa dostať k Múzeu Čierny orol z kúpeľov Lúčky

Múzeum Čierny orol je od kúpeľov Lúčky vzdialené 23 km, cesta autom vám zaberie 23 minút. Z Lúčok je potrebné pokračovať do Liptovskej Teplej, cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek) až do Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Mikuláš/ Dem. Dolina/ Jasná. Následne pokračujte ďalej do mesta až na Ulicu prvého mája.

Do Liptovského Mikuláša premáva z Lúčok aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá / Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Mikuláša. Ideálne spojenie s prestupom trvá 35 až 50 minút.

Železničná stanica je vzdialená od múzea 19 minút pešo, odporúčame využiť MHD – najbližšia zastávka je „Ul. 1. mája, Rachmaninovo nám.“, z ktorej trvá cesta k múzeu pešo cca 4 min. alebo taxislužbu.

Parkovanie

Parkovisko, či skôr parkovacie miesta, sa nachádzajú priamo pred budovou múzea.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného do Múzea Čierny orol sa pohybuje v rozmedzí 1,00 € až 2,00 €. Otváracie hodiny sa môžu líšiť v závislosti od jednotlivých dní a sezóny.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea Čierny orol, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Múzeum Čierny orol Liptovský Mikuláš
Ulica 1. mája 28/196
031 01 Liptovský Mikuláš

GPS súradnice: 49.0815654°, 19.6155726°

Postrehy návštevníkov

Pekné komorné malinké múzeum v 3-5 miestnostiach. Zaujimavé exponáty slovenských zvierat. Je ich tam množstvo. Vhodné pre neposedné deti na krátke zastavenie.
Vladimír O.

Bolo super a veľmi sa nám páčilo. ODPORÚČAM KAŽDÉMU, hlavne rodinám s deťmi, školákom a študentom.
Peter H.

Mohlo by vás zaujímať

Lavička vďaky a prianí v kúpeľoch Lúčky Kúpeľný park v Lúčkach s Lavičkou vďaky a prianí

Kúpele Lúčky sa nachádzajú v krásnej prírode obklopené hustými lesmi. Vďaka ich priaznivej polohe a významným liečivým zdrojom kúpele každoročne privítajú množstvo kúpeľných hostí. Pri návšteve kúpeľov nevynechajte príležitosť a uložte svoje želanie do Lavičky vďaky a prianí, ktorú ukrýva kúpeľný park v Lúčkach.

Zistiť viac
Archeoskanzen Havránok Havránok – archeologické múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore