Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prezentuje svojim návštevníkom dejiny mesta Liptovský Mikuláš či rôzne osobnosti, ktoré s ním boli v minulosti spojené. Nahliadnite s nami do jednotlivých expozícií mestského múzea v Liptovskom Mikuláši.

Lúčky kúpele múzeum jk budova dnes

Múzeum Janka Kráľa je mestským múzeom Liptovského Mikuláša

Zbierkový fond Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prezentuje návštevníkom v prvom rade dejiny mesta Liptovský Mikuláš. Múzeum bolo otvorené v roku 1961, no jeho reprofilácia na mestské múzeum prebehla až v roku 1992. V súčasnosti sa jeho hlavné expozície nachádzajú v historických priestoroch prvého stoličného domu a priľahlého straussovského domu na Námestí osloboditeľov.

Prostredníctvom rôznych zbierkových predmetov ako sú historické predmety, fotografie a archívne dokumenty, múzeum približuje významné medzníky v dejinách Liptovského Mikuláša.

Aké expozície sa nachádzajú v Múzeu Janka Kráľa?

Múzeum Janka Kráľa prezentuje históriu mesta Liptovský Mikuláš prostredníctvom nasledovných expozícií:

  • Kapitoly z histórie mesta Liptovský Mikuláš,
  • Jánošíkova mučiareň,
  • Tatrín,
  • Rodný dom súrodencov Rázusovcov,
  • Synagóga,
  • Expozícia poštového holubárstva na Slovensku.

Spojte prehliadku jednotlivých expozícií Múzea Janka Kráľa s pobytom v neďalekých lúčanských kúpeľoch. Kúpele Lúčky ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Fotografie z expozícií Múzea J. Kráľa

Kapitoly z histórie mesta Liptovský Mikuláš

Expozícia sa nachádza v hlavnej budove múzea na Námestí osloboditeľov. Návštevník múzea sa zoznámi v štrnástich kapitolách s históriou Liptovského Mikuláša – prvej zmienky o Svätom Mikuláši až po koniec druhej svetovej vojny, osudy najznámejšieho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka a krutý spôsob jeho popravy či izba romantického básnika Janka Kráľa.

Ďalej sa tu nachádza garbiarska dielnička či jedáleň mikulášskych mešťanov. Záver expozície prezentuje návštevníkom obdobie druhej svetovej vojny, židovských transportov a ťažkých bojov o oslobodenie mesta.

Jánošíkova mučiareň

Expozícia „Mikulášska mučiareň“ bola verejnosti sprístupnená v decembri 1999 v pivničnom priestore v hlavnej budove múzea na Námestí osloboditeľov, v časti Straussovského domu. Ako názov expozície napovedá, návštevníkom je tu prezentovaný súdny proces s známym slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom, ktorý sa odohral v Liptovskom Mikuláši 16. a 17. marca 1713. Expozícia navodzuje atmosféru doby, keď súčasťou súdnych procesov bolo mučenie.

Tatrín 

Expozícia sa nachádza na Námestí Žiadostí slovenského národa v komplexe budov napojených na mikulášsky evanjelický kostol. Expozícia bola otvorená v júni 1987. Približuje búrlivé 40. roky 19. storočia, ale aj vznik a priekopnícku činnosť spolku Tatrín, prípravu a vyhlásenie prvého národno-politického programu Slovákov – Žiadostí slovenského národa.

Autentické priestory, dobový nábytok, vzácne knihy, faksimile dobových dokumentov i obrazový materiál dokumentujú dôležité postavenie Liptovského Svätého Mikuláša ako jedného zo stredísk národného a politického života na Slovensku v polovici 19. storočia.

Rodný dom súrodencov Rázusovcov

Rodný dom najznámejšieho spisovateľa, ale aj kňaza, politika a rodáka z Vrbíc, Martina Rázusa, stojí v blízkosti Sídliska Aurela Stodolu, ktoré sa rozkladá na území bývalej obce Vrbice. Od roku 1993 je dom múzejnou expozíciou. Zariadenie, ktoré predstavuje ľudový nábytok prevažne zo začiatku storočia, je doplnené aj fotografiami z rôznych období života rodiny Rázusovcov.

Synagóga

Synagóga sa nachádza na Hollého ulici. Múzeum v nej prezentuje históriu kedysi početnej mikulášskej židovskej komunity, ale aj rôzne umelecké projekty, no verejnosti je prístupná len počas letnej sezóny v júli a auguste. Aj pamätná tabuľa na priečelí pripomína vyše 800 obetí holokaustu.

Expozícia poštového holubárstva na Slovensku

V priestoroch Pongrácovskej kúrie bola 20. októbra 2018 otvorená skutočne unikátna Expozícia poštového holubárstva na Slovensku. Práve v Liptovskom Mikuláši bol totiž založený prvý spolok chovateľov poštových holubov na Slovensku: Spolok chovateľov a priateľov chovu poštových holubov Liptovský Mikuláš – Vrbica. Cieľom tejto expozície je zmapovať bohatú históriu a predstaviť chov poštových holubov verejnosti.

Z histórie Múzea Janka Kráľa

Múzeum Janka Kráľa vzniklo rozhodnutím Rady Okresného národného výboru v Liptovskom Mikuláši z 3. júna 1955 ako Okresné vlastivedné múzeum, pomenované po mikulášskom rodákovi, romantickom básnikovi Jankovi Kráľovi. Sídlom múzea sa stala Illešházyovská kúria, prvý stoličný dom, od začiatku 20. storočia známy aj ako Seligovský dom.

Po prestavbe budovy v rokoch 1958 – 1961, ktorú zabezpečoval prvý riaditeľ múzea JUDr. Martin Martinček, sa múzeum nakoniec podarilo v roku 1961 otvoriť.

Foto/Zdroj: Historická fotografia budovy Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši z povojnového obdobia / Múzeum Janka Kráľa Liptovský Mikuláš

Historická fotografia budovy Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

Doprava

Liptovský Mikuláš je okresné mesto na severe Slovenska, pričom je považované za centrum stredného Liptova. Nachádza na križovatke ciest I/18 a II/584. Južnou časťou mesta prechádza diaľnica D1. Mesto leží na hlavnej železničnej trati č. 180 Žilina – Košice. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava, prímestské linky a MHD. Autobusová stanica sa nachádza v tesnej blízkosti železničnej stanice na Štefánikovej ulici. V meste je k dispozícii aj niekoľko taxislužieb. Múzeum Janka Kráľa sa nachádza v centre mesta na Námestí osloboditeľov, pričom patrí k najvýraznejším domom námestia.

Ako sa dostať k Múzeu Janka Kráľa z Kúpeľov Lúčky

Múzeum Janka Kráľa je od Kúpeľov Lúčky vzdialené 22,5 km, cesta autom vám zaberie 21 minút. Z Lúčok pokračujte do Liptovskej Teplej, cez Ivachnovú až k výjazdu na diaľnicu – Poprad. Ďalej pokračujte po D1 (spoplatnený úsek) až do Liptovského Mikuláša – použite výjazd Liptovský Mikuláš/ Dem. Dolina/ Jasná. Následne pokračujte do mesta až na Námestie osloboditeľov.

Do Liptovského Mikuláša premáva aj verejná doprava. Môžete využiť autobusové spojenie Lúčky – Liptovská Teplá / Lisková / Ružomberok a následne vlakom do Liptovského Mikuláša. Ideálne spojenie s prestupom trvá 35 až 50 minút.

Železničná stanica je od Námestia osloboditeľov vzdialená 18 minút pešo, odporúčame využiť MHD (najbližšia zastávka je „Centrum“, z ktorej trvá cesta cca 2 min) alebo taxislužbu.

Ako sa dostať k Múzeu Janka Kráľa z Aquaparku Bešeňová

Aquapark Bešeňová je vzdialený od Múzea J. Kráľa približne 18 km. Dostanete sa tam podobe ako z Kúpeľov Lúčky najrýchlejšie po D1, alebo môžete využiť cestu I. triedy číslo 18. Na cestu prvej triedy sa napojíte v Liptovskom Michale, táto trasa je o niečo dlhšia (21,2 km).

Ako sa dostať k Múzeu Janka Kráľa z Aquaparku Tatralandia

Z Tatralandie sa k Múzeu Janka Kráľa dostanete, v prípade ideálnej dopravnej situácie, za ani nie 10 minút jazdy autom (4,4 km). Z Tatralandie sa vydáte smerom doľava popri Liptovskej Mare, po ceste 584, k Liptovskému Mikulášu.

Parkovanie

Najbližšie parkovisko sa nachádza na ulici Moyzesova, cca 110 m od múzea.

Mapa miesta

Program/Akcie

Múzeum Janka Kráľa pravidelne ponúka okrem stálych expozícií a výstav, aj kultúrno-výchovné podujatia, rôzne prednášky a dočasné výstavy. Viac informácií ohľadom podujatí v múzeu nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea Janka Kráľa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cenník vstupného na jednotlivé expozície sa pohybuje v rozmedzí od 0,50 € do 4 €. Otváracia doba expozícií sa môže líšiť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea Janka Kráľa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

S rodinou navštívili Múzeum Janka Kráľa. Bol to fantastický zážitok – náš sprievodca Michal nás previedol, porozprával nám o všetkom – také náučné to bolo aj dcérke sa to páčilo má 9 rokov. Odporúčam Múzeum Janka Kráľa navštíviť
Anna H.

Veľmi pekné a tematicky pestré múzeum, nájdu si v ňom svoje všetky vekové kategórie. Mohli sme si vybrať, ktoré okruhy chceme prejsť s deťmi. Zaujala aj Jánošíkova mučiareň a historická knižnica. Veľmi milý, mladý personál a super sprievodca. O dva domy ďalej je najstarší dom v LM a oproti múzeu je rodný dom Janka Kráľa a kopa skvelých kaviarničiek a fontána so zmrzlinárňami. 🙂
Lenka

Kontakt

Múzeum Janka Kráľa Liptovský Mikuláš
Námestie osloboditeľov 1120/31
040 01 Liptovský Mikuláš-Staré Mesto

GPS súradnice: 49.0837748°, 19.6126723°


Tatrín a Žiadosti slovenského národa
Tranovského 8
040 01  Liptovský Mikuláš

Rodný dom súrodencov Rázusovcov
Vrbická ulica 312
040 01 Liptovský Mikuláš

Synagóga
Hollého ulica 4 
040 01 Liptovský Mikuláš

Expozícia poštového holubárstva na Slovensku
Námestie osloboditeľov 31
040 01  Liptovský Mikuláš

Mohlo by vás zaujímať

Budova Liptovského múzea v Ružomberku Liptovské múzeum v Ružomberku

Liptovské múzeum v Ružomberku predstavuje jedno z najväčších regionálnych múzeí na Slovensku. Niekoľko zaujímavých expozícií môžete vzhliadnuť v sídle múzea v Ružomberku. Ďalšie vysunuté expozície múzea prezentujú ucelený obraz o živote obyvateľov a histórii Liptova.

Zistiť viac
Liptovský hrad Hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku

Hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku patrí azda k najznámejším pamiatkam na Liptove. Vďaka jeho premene na luxusný hotel si aj vy môžete v srdci Slovenska vychutnať život hradných pánov v stredoveku. Vydajte sa s nami za históriou hradu a spoznajte jeho tajomné zákutia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore