Historické mesto Ružomberok

Mesto Ružomberok patrí v súčasnosti k turistami vyhľadávaným mestám na Slovensku. Vďaka množstvu historických, ale i kultúrnych a prírodných pamiatok v meste a v jeho okolí si tu mnohí návštevníci prídu na svoje. Spoznajte s nami jednotlivé historické pamiatky Ružomberka.

Historická fotografia Radnice Ružomberok

Ak by ste chceli vidieť všetky pamiatky Ružomberka a jeho okolia budete potrebovať viac dní

Okresné mesto Ružomberok leží v Žilinskom kraji, v západnej časti Liptovskej kotliny na sútoku Váhu a Revúcej, obklopené pohoriami Veľká Fatra, Nízke Tatry a Chočské vrchy. Je tiež centrom dolného Liptova. Vďaka bohatej minulosti, ktorá mesto Ružomberok sprevádzala, môžeme v súčasnosti obdivovať mnoho historických pamiatok priamo v meste alebo v jeho blízkom okolí.

Každá stavba v centre Ružomberka dýcha históriou a spomína na výrazné osobnosti alebo udalosti. Na spoznanie všetkých historických skvostov Ružomberka budete potrebovať niekoľko dní. Spoznávanie Liptova a Ružomberku, preto odporúčame spojiť s pobytom v kúpeľoch Lúčky či v Liptovskom Jáne.

Historické pamiatky Ružomberok

Medzi najznámejšie pamiatky mesta Ružomberok patria:

  • Rímskokatolícky kostol sv. Ondreja,
  • Ružomberské schody,
  • Mestská radnica,
  • Mariánsky stĺp,
  • Kostol povýšenia sv. Kríža,
  • Synagóga,
  • Budova piaristického gymnázia,
  • Kaštieľ svätej Žofie,
  • Budova železničnej stanice,
  • Mestský cintorín a kalvária.
Ružomberské schody

Historické námestie Andreja Hlinku v Ružomberku

Najcharakteristickejším pre Ružomberok je jeho historické námestie. Spočiatku bolo obrastené ružovými krami, podľa povesti práve toto miesto dalo vzniknúť názov mesta – Vrch ruží. Dnes je námestie obľúbeným miestom oddychu a relaxu miestnych, ako aj návštevníkov mesta.

Dominantu mesta tvorí Kostol sv. Ondreja a Hlinkovo mauzóleum. Pozoruhodná je tiež budova radnice, oproti ktorej stojí Mariánsky stĺp. Na druhej strane námestia, za alejou starých stromov, sa nachádzajú staré meštiacke domy rozličných slohov. Medzi nimi je aj rodný dom hudobného skladateľa Jozefa Chládeka. Turistov upúta aj budova povestného ružomberského gymnázia, na ktorom študovali najvýznamnejšie slovenské osobnosti. Vedľajšia budova je bývalý piaristický kláštor, ktorý slúžil aj pre ubytovanie študentov.

Námestím sa tiahne Park Andreja Hlinku. Vysadili tu pagaštany konské a lipy malolisté, ktoré dosahujú aj stovky rokov. Na konci Námestia Andreja Hlinku sa nachádza Kostol povýšenia sv. Kríža. 

Rímskokatolícky Kostol sv. Ondreja

Najstaršou pamiatkou na námestí v Ružomberku je starobylý katolícky parochiálny chrám sv. Ondreja. Vznikol prestavbou z pôvodného gotického Kostola sv. Ladislava zo 14. stor. V 18. storočí kostol barokovo upravili. Radikálnou prestavbou v duchu neorománskeho štýlu prešiel kostol v rokoch 1902 – 1903, kedy stratil podstatnú časť svojho stredovekého charakteru. Interériu kostola dominujú umelecké diela majstra Hanulu, vitráže majstra Ľudovíta Fullu či rezby Alexandra Belopotockého. Na juh od kostola sa nachádza Mauzóleum Andreja Hlinku.

Pohľad na západnú fasádu Kostola sv. Ondreja v Ružomberku

Ružomberské schody

Ďalšou dominantou mesta Ružomberok, ktorá spája Námestie A. Hlinku so zvyšnými časťami centra mesta, sú Ružomberské schody. Schodísk je celkovo až šesť a patria medzi slovenské rarity. Celkovo pozostávajú z 579 schodov, pomocou ktorých sa môžete dostať na Námestie Andreaja Hlinku. Dôvodom tejto rarity je to, že hlavné námestie je postavené na miernom kopci nad centrom mesta. Schody vás dovedú k farskému Kostolu sv. Ondreja aj k hlinkovmu mauzóleu.

Radnica – Mestský dom

Hneď vedľa kostola stojí ďalšia dominanta námestia, historizujúca radnica z roku 1898, posledná z mestských domov, kde zasadal magistrát mesta. V južnej časti budovy bola dosť dlhú dobu aj rímskokatolícka fara, v ktorej pôsobil aj významný slovenský národovec, politik a kňaz Andrej Hlinka. Budova je štvorkrídlová, má pôdorys v tvare pravidelného štvoruholníka. Na jej rohu môžete obdivovať pamätník obhajcovi Slovákov na európskom aj svetovom fóre Scotusovi Viatorovi, Setonovi Watsonovi. Jednou z najmodernejších škôl svojho času na Slovensku bola bývalá ľudová škola z roku 1933, ktorá sa nachádza vedľa radnice, kde sa nad arkádami skvie súsošie majstra V. Mydlu.

Mariánsky stĺp – stĺp Immaculaty

Mariánsky stĺp stojí pred radnicou. Bol postavený v roku 1858. Sochárske dielo vyhotovil majster Alexander Belopotocký. Stĺpu na jeho vrchole dominuje kamenná pozlátená socha Nepoškvrnenej Panny Márie, ktorá stojí na zemeguli, ktorá je ovinutá pozláteným hadom. Okolo hlavy má svätožiaru lemovanú dvanástimi hviezdičkami. Socha stojí na trojbokom kamennom pilieri, ktorý je oplotený železným tyčovým kovaným plotom.

Kostol povýšenia sv. Kríža

Rímskokatolícky Kostol povýšenia sv. Kríža je jednoloďová klasicistická stavba s polkruhovo ukončeným presbytériom a vežou. Postavili ho v roku 1806. Vznikol ako súčasť piaristického kláštora. V interiéri sa nachádza výmaľba od Jozefa Hanulu.

Fotogaléria

Ďalšie kultúrne pamiatky mesta Ružomberok

V meste Ružomberok nájdete ešte množstvo ďalších pamiatok ako meštianske domčeky, kostoly, pamätníky či zaujímavá historická budova železničnej stanice. Všetky písomné a iné hnuteľné pamiatky mesta ukrýva budova Liptovského múzea. Vedľa neho stojí Galéria Ľudovíta Fullu, umelca, ktorý preslávil slovenskú kultúru na svetovej úrovni.

Mestské časti Ružomberka taktiež ponúkajú historické zaujímavosti, medzi ktoré patria rodný dom Andreja Hlinku či Pamätník černovských martýrov v Černovej alebo historické sýpky v Hrboltovej

V blízkom okolí sa nachádzajú zrúcaniny hradov Likava a Liptovského-Sielnického hradu, archeologický skanzen Havránok, kostol Všetkých Svätých v Ludrovej, jedinečne dochovaný komplex ľudovej architektúry vo Vlkolínci, či skanzen Liptovskej dediny v Pribyline a mnoho iných.

Synagóga

Synagóga sa nachádza neďaleko ružomberských schodov. Patrí k najkrajším a najzaujímavejším kultúrnym pamiatkam v Ružomberku. Je to trojloďová neorománska stavba z roku 1880. Staviteľom synagógy bol Juraj Lukáč. Počas druhej svetovej vojny došlo k zániku židovskej náboženskej obce a synagóga prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Od roku 1945 ju využívali ako sklad bavlnárskych závodov.

Budova piaristického gymnázia

Piaristický kláštor je dvojpodlažná trojtraktová stavba na pôdoryse obdĺžnika z rokov 1888 – 1889. Stojí na mieste starej piaristickej školy z roku 1735. Stavbe dominuje stredný rizalit členený lizénami a ukončený trojuholníkovým štítom s tympanónom. V tympanóne sa nachádza vročenie a erb Ružomberka.

Kaštieľ sv. Žofie

Kaštieľ sv. Žofie bol kedysi veľmi významnou budovou. Do dnešných dní sa však z neho zachovalo len málo. Žiaľ je v súkromnom vlastníctve a jeho časť sa premenila na obchodné centrum. Nachádza sa v centre mesta, na Nábreží M. R. Štefánika, hneď vedľa hlavnej cesty.

Prvá zmienka o ňom siaha do roku 1397. Bolo tu sídlo krajinského súdu, tu sa uskutočnil Ružomberský a Černovský proces, ktorý mal ohlas v celej Európe a odkryl svetu útlak Slovákov. Po roku 1968 využívala jeho priestory aj sovietska armáda. Koncom 20. storočia bol už kaštieľ v dezolátnom stave. V roku 2002 tri štvrtiny kaštieľa zbúrali, zachovala sa len malá časť, kde vznikol neskôr obchodný dom.

Budova železničnej stanice

Zaujímavá je aj budova železničnej stanice v Ružomberku z roku 1870. Pred ňou stojí historický rušeň zrušenej železničnej trate Ružomberok-Korytnica, ktorý symbolizuje lesníctvo a udalosti SNP.

Mestský cintorín a kalvária

Obnovená topoľová aleja vedie na mestský cintorín, kde našli večný oddych známe osobnosti slovenského života – rodiny Makovickovcov, Krčméryovcov, ďalej tu leží aj Ľudovít Fulla a mnohí iní. Nad cintorínom nájdeme aj jedinú liptovskú kalváriu z roku 1873, zakončenú kostolom. Z kalvárie je krásny výhľad na okolie, okrem iného je to ideálne miesto pre oddych.

História mesta Ružomberok

Územie mesta Ružomberka a jeho okolia bolo osídlené púchovskou kultúrou. Mesto sa vyvinulo zo slovanskej hradištnej osady, o ktorej prvá písomná zmienka pochádza z roku 1233. V 13. storočí vznikla medzi riekou Revúca a potokom Štiavnica slovanská osada.

Názov mesta pochádza od pôvodného nemeckého pomenovania Rosenberg, čo v preklade znamená „ružový vrch“. Podľa povesti bolo toto územie zarastené krami šípových ruží. Nemeckí prisťahovalci podľa tejto rarity pomenovali miesto, na ktorom sa usídlili.

Mestské výsady boli udelené mestu v roku 1318 z poverenia magistra Donča, zvolenského župana. Rozvoj mesta sa zastavil v roku 1390, kedy kráľ Žigmund Luxemburský dal Ružomberok likavskému panstvu. Vďaka významnej križovatke soľných ciest sa tu vyvíjalo v prirodzené obchodno-trhovo-remeselnícke centrum. V poslednej tretine 19. a v prvej polovici 20. storočia sa Ružomberok stal významným finančným a priemyselným centrom Slovenska.

Neskôr v priebehu 20. storočia sa Ružomberok neslávne preslávil tragickými udalosťami v Černovej. V meste pôsobil aj známy kňaz a národovec Andrej Hlinka. Po nástupe komunistického režimu mesto postupne strácalo svoj význam a v porovnaní s viacerými okolitými mestami stagnoval jeho rozvoj. V súčasnosti patrí Ružomberok k obľúbeným východiskovým bodom množstva turistických trás, ale i výletov do okolia.

Historické fotografie mesta Ružomberok

Doprava

Černová je mestskou časťou Ružomberka. Ružomberok leží 27 km západne od Liptovského Mikuláša, 18 km južne od Dolného Kubína, 52 km severne od Banskej Bystrice a 62 km východne od Žiliny. Mestom vedie železničná trať Žilina – Košice a cesty I/18 a I/59. Do mesta premáva aj autobusová doprava, v rámci mesta premáva MHD a osobná preprava taxislužbami.

Ako sa dostať k ružomberskému námestiu z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú od centra mesta Ružomberok vzdialené približne 15 km. Cesta autom vám bude trvať 20 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a Liskovú, následne po ceste číslo 2213 až do Ružomberka. Môžete využiť i hlavný ťah, cesta číslo 18. Na neho sa napojíte, ak v Liptovskej Teplej budete pokračovať na Ivachnovú. Pokračujte až do mestskej časti Černová. Pokiaľ budete cestovať autobusovým spojom, ideálne spojenie vám zaberie 30 minút.

Parkovanie

Parkovanie v Ružomberku je možné na vyhradených parkovacích zónach. Bezplatné parkovanie je k dispozícii v blízkosti nákupného centra, neďaleko námestia. 

Kam v okolí Ružomberku?

Ružomberok je známy krásnym okolím, ktoré je často vyhľadávané aj náročnejšími turistami. Vďaka blízkosti Nízkych Tatier, Veľkej Fatry a Chočských vrchov, ktoré umožňujú ľahké a stredne ťažké túry, sa mesto Ružomberok stalo vyhľadávané ako východiskový bod pre viaceré jednodňové, ale i viacdňové túry.

Iba pár kilometrov od Ružomberka sa nachádza obľúbené stredisko zimných a letných športov – Malinô Brdo. V okolí sa nachádza niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré sú každoročne navštevované mnohými domácimi, ale i cezpoľnými lyžiarmi.

Mesto Ružomberok – pohľad

Neďaleko Ružomberka sa nachádza známa kúpeľná obec Lúčky. Ďalšie vyhľadávané miesto v okolí Ružomberka je termálne kúpalisko Bešeňová. Obe centrá patria v rámci Liptova medzi najnavštevovanejšie na Slovensku.

Mapa miesta

Program/Akcie

Mesto Ružomberok každoročne organizuje mnoho podujatí, či už sú to rôzne športové alebo kultúrno-spoločenské podujatia. Tradičnými podujatiami sú Ružomberský jarmok, Dni mesta Ružomberok, či tradičné Ondrejské trhy. Pre viac informácií ohľadom podujatí navštívte webovú stránku mesta Ružomberok, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Múzeum vás naladí … a históriu môžete začať objavovať vonku v prírode … 15 minút od centra mesta začína kalvária … Jedno z najkrajších miest … výhľad na celé mesto, na hrad Likavka a hneď aj na Kriváň.
Zuzana K.

Jedno z najkrajších miest v Ružomberku je Námestie Jana Pavla II. a Námestie A. Hlinku s historickým centrom, alejou a peknými výhľadmi na okolie.
Mária Č.

Kontakt

Informačné centrum Ružomberok
Kultúrny dom Andreja Hlinku, A. Bernoláka 1
034 01 Ružomberok

GPS súradnice: 49.0827688°, 19.30238351°


Mestský úrad Ružomberok
Nám. A. Hlinku 1098/1
03401 Ružomberok

Mohlo by vás zaujímať

Lúčky kúpele múzeum jk budova dnes Múzeum Janka Kráľa

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prezentuje svojim návštevníkom dejiny mesta Liptovský Mikuláš či rôzne osobnosti, ktoré s ním boli v minulosti spojené. Nahliadnite s nami do jednotlivých expozícií mestského múzea v Liptovskom Mikuláši.

Zistiť viac
Vodopád Lúčky je osvetlený fialovými svetlami. Lúčanský vodopád a travertíny

Lúčanský vodopád patrí medzi 5 vodopádov Slovenska, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Tento vodopád je veľkou zaujímavosťou preto, že leží uprostred dediny. Je tiež označovaný mnohými za najkrajší slovenský vodopád.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore