Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku

Kto z nás by nepoznal Dobšinského ľudové rozprávky. Práve tieto najznámejšie slovenské diela boli doplnené o krásne ilustrácie od významného slovenského umelca Ľudovíta Fullu. Kto bol Ľudovít Fulla a kde si môžete pozrieť jeho celoživotné dielo sa dozviete v článku.

Slávne Benátky očami majstra Fullu

Galéria Ľudovíta Fullu je súčasťou Slovenskej národnej galérie

Galéria Ľudovíta Fullu, ktorá sa nachádza v historickom Ružomberku, je súčasťou Slovenskej národnej galérie. Budova, v ktorej je umiestnené celoživotné dielo tohto významného slovenského umelca 20. storočia, bola navrhnutá a postavená tak, aby ho uchovávala a sprístupnila verejnosti. Okrem stálej expozície maliarovho diela sa v galérii konajú rôzne dočasné expozície, výstavy a vzdelávacie programy pre verejnosť. Okrem toho je tu sprístupnený aj umelcov ateliér a obývacie priestory.

Aj samotná budova Slovenskej národnej galérie patrí k umeleckým dielam

Galéria Ľudovíta Fullu bola prvou galériou postavenou na Slovensku po roku 1945. Galéria vznikla ako výsledok darovacej zmluvy medzi Ľudovítom Fullom a štátom, zastupovaným SNG. Štát sa zaviazal postaviť pre umelcovu zbierku galériu s ateliérom a bytom.

Martin Kusý vypracoval štúdiu v roku 1964, projektantom bol inžinier Š. Hatala. Stavba sa začala realizovať v roku 1965, ukončili ju v roku 1969. Maliar v galérii žil takmer až do svojej smrti v roku 1980.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Galérie Ľudovíta Fullu obľúbeným výletom klientov užívajúcich si liečebný pobyt v Lúčkach, či wellness pobyt v neďalekej Bešeňovej.

Galéria Ľudovíta Fullu uchováva umelcovo celoživotné dielo

Výstavné priestory galérie sa delia na niekoľko častí. Stálu expozíciu tvorí dielo Ľudovíta Fullu. Nachádza sa tu mnoho známych a kľúčových diel z celého majetku SNG umeleckých diel, medzi inými i obraz Pieseň a práca, ktorý vytvoril Fulla medzi rokmi 1934 – 1935. Za tento obraz dostal v roku 1937 ocenenie Grand Prix v Paríži.

Návštevníka isto zaujmú rôzne diela, okrem známych ilustrácií Dobšinského rozprávok sa tu nachádza mnoho ďalších obrazov rôznych námetov či techník. Nachádzajú sa tu i pomerne neznáme obrazy, ktoré vytvoril Fulla v štýle realizmu či málo známe diela z poslednej fázy umelcovho pôsobenia.

Galéria má dve podlažia. V spodnej časti galérie nájdete vstup, administratívu a dva byty. Vrchné poschodie tvorí výstava Fullových diel. Celkový dojem dopĺňajú rôzne príležitostné výstavy, či umelecké happeningy.

Zaujímavosti

  • V roku 1937 udelili Ľudovítovi Fullovi na Svetovej výstave v Paríži cenu Grand Prix za obraz Pieseň a práca. Fullove medzinárodné úspechy sa neobmedzujú len na maľbu.
  • Za avantgardné scénické návrhy pre Slovenské národné divadlo získal Fulla v roku 1936 bronzovú medailu na Trienále v Miláne a v roku 1937 striebornú medailu v Paríži.
  • V 50. rokoch 20. storočiach, keď slovenské umenie „celoplošne“ zasiahla metóda socialistického realizmu importovaná zo Sovietskeho zväzu, umelca obvinili z „formalizmu nacionalistického charakteru“.
  • Koncom 50. rokov Fullove diela zahrnuli do koncepcie výzdoby československého pavilónu na EXPO 58 v Bruseli, ktorý sa stal symbolom zlomu, modernizácie a europeizácie Československa. Fulla získal zlatú medailu za tapisériu vytkanú podľa staršieho obrazu Pieseň a práca.
  • Koncom 60. rokov podľa jeho návrhov realizovali mozaiky pre československý pavilón na EXPO 67 v Montreale aj pre reprezentačné priestory Bratislavského hradu.

Ako vyzerá Fullova galéria?

Fullova galéria v Ružomberku je výrazná stavba, o čom svedčí aj pohľad zvonku. Koncept galérie je koncipovaný na dve na seba postavené hmoty – výstavný priestor, byt a ateliér, ktoré tvoria jeden objekt. Horná časť objektu je umiestnená kolmo na dolný a jeho výrazný 15 metrový presah tvorí signifikantný charakter budovy.

V hornej časti sú výstavné priestory, v dolnej je vstup, administratíva a dva byty. Jeden bol byt umelca, ktorý má tvar átriového bývania. Druhý byt správcu je s náväznosťou na prevádzku galérie. Srdcom stavby je veľkopriestorová výstavná miestnosť.

Pôvodné súkromné priestory Fullovho bytu sa adaptovali na menšiu výstavnú sálu pre krátkodobé výstavy. V pôvodnom stave zostala zachovaná len Fullova pracovňa, spoločenská izba a čiastočne ateliér, ktoré tvoria súčasť expozície maliarovho diela.

Budova Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku

Priečelie budovy zdobí úzky horizontálny páso okien. Čelnú stenu zdobia umelecké mozaiky. Na fasádach je kombinovaný povrch z tmavého mramoru, brizolitom a bielymi hliníkovými lamelami.

Kto bol Ľudovít Fulla?

Fotogaléria

Život Ľudovíta Fullu

Narodil sa v roku 1902 v Ružomberku a zomrel v roku 1980 v Bratislave. Štúdiá absolvoval najskôr na súkromnej škole Gustáva Mallého v Bratislave, neskôr v Prahe na Umelecko-priemyselnej škole. Počas štúdií sa zoznámil s o sedem rokov starším rodákom z Turčianskych Teplíc – Mikulášom Galandom. Štúdium ukončil v roku 1927 a vrátil sa na Slovensko. Hneď po návrate začal pracovať ako učiteľ kreslenia.

Ľudovít Fulla pôsobil na bratislavskej Škole umeleckých remesiel v rokoch 1929 – 1939 takmer počas celej jej existencie. Do tohto obdobia patrí aj výtvarne najradikálnejšia časť jeho tvorby, spolupráca s Mikulášom Galandom, s ktorým spoločne vydali Súkromné listy Fullu a Galandu. Bol to prvý a vlastne jediný manifest moderného maliarstva na Slovensku, v ktorom sa pokúsili teoreticky formulovať svoju rýdzo modernistickú umeleckú koncepciu.

V roku 1938 Mikuláš Galanda predčasne zomrel a následne počas slovenského štátu došlo v roku 1939 k zrušeniu kozmopolitnej ŠUR. V roku 1943 sa Fulla presťahoval do Martina. Po druhej svetovej vojne bola založená Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave a v rokoch 1949 – 1952 viedol Ľudovít Fulla Oddelenie monumentálno-dekoratívneho maliarstva. Z tejto pozície musel žiaľ odísť z politických dôvodov.

V roku 1956 Fulla definitívne opustil Bratislavu a druhýkrát sa stiahol do ústrania, tentoraz do Žiliny. V Žiline si maliar vo svojom dome zriadil malú súkromnú galériu. Od roku 1962 žil a tvoril v Ružomberku. V rokoch 1966 a 1977 daroval štátu rozsiahlu časť svojho diela. Býval v galérii, ktorá mu bola venovaná, a ktorá vznikla na základe jeho daru.

Národný umelec v tejto budove býval aj tvoril celých desať rokov. Ľudovít Fulla zomrel 21. apríla 1980 v Bratislave, ale pochovali ho v rodnom Ružomberku.

Hrobka Ľudovíta Fullu

Súčasťou Slovenskej národnej galérie je aj Národná kultúrna pamiatka – Hrobka Ľudovíta Fullu, ktorá sa nachádza na mestskom cintoríne v Ružomberku. Okrem budovy galérie patrí tiež do správy SNG (bola tiež súčasťou darovacej zmluvy). Autorom architektonického návrhu bol Martin Kusý. Návrhy na mozaiky v interiéri previedol Fulla osobne, autorom mozaiky na podlahe je Ernest Zmeták.

Doprava

Ružomberok je okresné mesto ležiace v Žilinskom kraji. Ružomberok leží 27 km západne od Liptovského Mikuláša, 18 km južne od Dolného Kubína, 52 km severne od Banskej Bystrice a 62 km východne od Žiliny. Mestom vedie železničná trať Žilina – Košice a cesty I/18 a I/59. Do mesta premáva aj autobusová doprava, v rámci mesta premáva MHD a osobn preprava taxislužbami.

Ako sa dostať ku Galérii Ľudovíta Fullu z aquaparku Bešeňová

Vodný park Bešeňová je od galérie vzdialený necelých 13 km. Z Bešeňovej sa vydajte smerom na Ivachnovú, kde sa napojíte na cestu I. triedy číslo 18, ktorá vás zavedie až do Ružomberka. Za ideálnych podmienok vám cesta zaberie ani nie za 15 minút.

Ako sa dostať ku Galérii Ľudovíta Fullu z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú od Galérie Ľudovíta Fullu vzdialené 13,7 km, cesta autom vám bude trvať 17 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a následne po ceste číslo 2213 až do Ružomberka. Galéria Ľudovíta Fullu sa nachádza v blízkosti Liptovského múzea na ulici Dušana Makovického.

Pokiaľ budete cestovať autobusovým spojom, ideálne spojenie vám zaberie 28 minút. Z autobusovej a železničnej stanice v Ružomberku trvá cesta k múzeu približne 12 minút pešo. Odporúčame využiť MHD a vystúpiť na zastávke „Galéria Ľ. Fullu.“

Ako sa dostať ku Galérii Ľudovíta Fullu z Tatralandie

Z Tatralandie do Ružomberka, v prípade využitia osobnej dopravy, prídete za necelú pol hodinu (cca 29 km). Z vodného parku Tatralandia sa popri priehrade Liptovská Mara vydajte smerom na Liptovský Trnovec po cest II/584, III/2213 až do Bešeňovej. Následne pokračujte do Ivachnovej, kde sa napojíte na cestu I/18 do Ružomberka.

Parkovanie

Parkovať v Ružomberku môžete vo vyhradených parkovacích zónach. Bezplatne zaparkovať môžete v blízkosti nákupného centra, neďaleko námestia. Pred samotnou budovou galérie sa nachádza parkovisko a supermarket.

Program/Akcie

V galérii sa konajú pravidelne rôzne výstavy. Od roku 2013 sa tu koná aj cyklus komorných koncertov Hudba u Fullu. Viac informácií ohľadom aktuálnych podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Galérie Ľudovíta Fullu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Nie príliš veľké múzeum, ale o to krajšie s množstvom nádherných obrazov a súčasťou múzea je aj pracovňa, obývacia izba atď. Kde sa umelec zdržiaval, žil a tvoril svoje krásne diela. Poteší aj veľmi milý a erudovaný personál. Môžem iba vrelo Odporučiť.
Juraj K.

Galériu som navštívila včera a celá ma neskutočne ohromila. Pani pracujúca v galérii bola neuveriteľne priateľská a milá. Všetky diela boli úplne neskutočné. Atmosféra bola veľmi uvoľnená a príjemná. Všetky priestory sú udržiavané v čistote a aj hygienické opatrienia boli dodržané na jednotku! Určite sa vrátim! Vrele odporúčam každému!
Eva L.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného do Galérie Ľudovíta Fullu sa pohybuje v rozmedzí od 0,70 € – 3 €.

Galéria Ľudovíta Fullu býva otvorená v priebehu týždňa aj víkendov, okrem pondelka.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Galérie Ľudovíta Fullu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

Kontakt

Galéria Ľudovíta Fullu
Makovického 1
034 01 Ružomberok

GPS súradnice: 49.0814624°, 19.2971813°

Mohlo by vás zaujímať

Budova Liptovského múzea v Ružomberku Liptovské múzeum v Ružomberku

Liptovské múzeum predstavuje jedno z najväčších regionálnych múzeí na Slovensku. Niekoľko zaujímavých expozícií má možnosť návštevník vzhliadnuť v sídle múzea v Ružomberku. Ďalšie vysunuté expozície múzea prezentujú ucelený obraz o živote obyvateľov Liptova.

Zistiť viac
Vstup do Mauzólea Andreja Hlinku Mauzóleum Andreja Hlinku

Mauzóleum Andreja Hlinku je neodmysliteľnou súčasťou koloritu Ružomberka. Pôvodný projekt sa mal po smrti slovenského velikána premeniť na miesto jeho posledného odpočinku. Každoročne sem prichádzajú tisícky návštevníkov uctiť si toto pietne miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore