Rodný dom Andreja Hlinku v Černovej

Mesto Ružomberok a jeho mestská časť Černová boli a aj budú neodmysliteľne spojené s osobou Andreja Hlinku. Ak chcete vedieť viac o živote a diele tohto slovenského velikána odporúčame návštevu spomínanej mestskej časti Černová, kde dodnes stojí Hlinkov rodný dom.

Lúčky kúpele rodný dom Hlinka Černová

Expozícia o živote a diele Andreja Hlinku v jeho rodnom dome

Rodný dom Andreja Hlinku sa nachádza v ružomberskej mestskej časti Černová, asi 4 km od centra mesta Ružomberok. V dome, v ktorom sa 27. septembra 1864 narodil významný slovenský národovec, politik a kňaz Andrej Hlinka, je v súčasnosti pre návštevníkov k dispozícii expozícia venovaná životu a dielu A. Hlinku.

Čo môžeme nájsť v expozícii Hlinkovho rodného domu?

Expozícia v rodnom dome Andreja Hlinku zachytáva jeho osobný život. Nachádza sa tu miestnosť s dobovým nábytkom, jeho osobné veci a rukopisy, ale i veci každodennej potreby ako posteľ, breviár, či kňazské rúcho. V ďalšej miestnosti sa nachádzajú informačné panely, ktoré zachytávajú najmä Hlinkovo detstvo, ale aj dospelosť a jeho vosková figurína.

V prípade záujmu o návštevu rodného domu alebo o sprevádzanie po expozícii je potrebné nahlásiť sa vopred telefonicky.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v Liptovskom regióne? Spojte spoznávanie historických odkazov Černova s pobytom v Lúčkach.

Fotografie

Tip na výlet: Po stopách Andreja Hlinku

Pri návšteve Černovej nevynechajte ďalšie pamiatky spojené s osobou Andreja Hlinku. Neďaleko rodného domu A. Hlinku sa nachádza miesto, na ktorom došlo v roku 1907 k udalostiam, ktoré sa do dejín zapísali ako Černovská tragédia. Tieto udalosti nám pripomína aj Pamätník venovaný obetiam Černovskej masakry na miestnom cintoríne.

Mesto Ružomberok sa môže pýšiť mnohými historickými pamiatkami. S osobou Andreja Hlinku je spojený napríklad Kostol sv Ondreja, kde bol Hlinka zvolený v roku 1905 za ružomberského farára. Práve tu vysluhoval až do svojej smrti bohoslužby. V budove Mestského úradu sa nachádzala fara, kde Andrej Hlinka žil od roku 1905 až do svojej smrti v roku 1938.

Miestom jeho posledného odpočinku sa malo stať Mauzóleum Andreja Hlinku, ktoré sa nachádza vedľa Kostola sv. Ondreja. Hoci sa jeho telo v súčasnosti v mauzóleu nenachádza, mauzóleum patrí k charakteristickým a často navštevovaným pamiatkam mesta Ružomberok. Stála expozícia, ktorá je venovaná životu Andreja Hlinku, sa nachádza v Liptovskom múzeu v Ružomberku.

Doprava

Ružomberok je okresné mesto ležiace v Žilinskom kraji. Ružomberok leží 27 km západne od Liptovského Mikuláša, 18 km južne od Dolného Kubína, 52 km severne od Banskej Bystrice a 62 km východne od Žiliny.

Mestom vedie železničná trať Žilina – Košice a cesty I/18 a I/59. Do mesta premáva aj autobusová doprava, v rámci mesta premáva MHD a osobná preprava taxislužbami. Do mestskej časti Černová premáva pravidelne autobusová doprava.

Ako sa dostať do Černovej z kúpeľov Lúčky

Černová je od kúpeľov v Lúčkach vzdialená 17,2 km, cesta autom vám zaberie 22 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a Liskovú, následne po ceste číslo 2213 až do Ružomberka. Môžete využiť i hlavný ťah, cesta číslo 18. Naň sa napojíte, ak v Liptovskej Teplej budete pokračovať na Ivachnovú.

Pokiaľ budete cestovať autobusovým spojom, ideálne spojenie do Ružomberka vám zaberie 28 minút. Do Černovej trvá následne ďalšie spojenie (linka č. 3) približne 15 až 20 minút.

Parkovanie

Zaparkovať môžete v blízkosti kostola a cintorína alebo na to vyhradených miestach v mestskej časti Černová.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Rodný dom Andreja Hlinku je prístupný bezplatne, po telefonickej dohode. Otváracie hodiny počas letnej sezóny sú zverejnené pri vstupe do objektu.

Viac informácií nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Ružomberok, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Kontakt

Rodný dom Andreja Hlinku
Andreja Hlinku 312
034 06 Ružomberok-Černová

GPS súradnice: 49.0921937°, 19.2567707°

Mohlo by vás zaujímať

Historická fotografia hradu Likava Hrad Likava

Likavský hrad sa vypína nad obcou Likavka. Patrí medzi obľúbené výletné miesta mnohých obyvateľov neďalekého Ružomberka, ale i turistov. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte najväčší hrad na Liptove.

Zistiť viac
Historická fotografia Kúpele Lúčky Kúpele Lúčky a ich história

Lúčky patria k vyhľadávaným kúpeľom na Slovensku. História kúpeľov v Lúčkach sa začala písať už v 18. storočí, spoznajte s nami minulosť týchto obľúbených liptovských kúpeľov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore