Historické sýpky v Hubovej a Hrboltovej

Ojedinelou súčasťou slovenských dediniek sú aj jedinečné sýpky či sypance. V súčasnosti sa v prevažnej väčšine nachádzajú iba v skanzenoch. Ak však chcete vidieť tieto jedinečné diela ľudovej architektúry na svojom pôvodnom mieste, vyberte sa na na návštevu Hubovej a Hrboltovej.

Historické zrubové sýpky v Hubovej

Sýpáreň – v minulosti nevyhnutnosť v každej dedine, dnes historická vzácnosť

Súčasťou slovenských dedín v minulosti boli neodmysliteľné sypance/sypárne, sýpky či komory. Išlo o hospodárske stavby na uskladnenie vymláteného obilia, odevu a drobného pracovného a hospodárskeho náradia. Stavali v rôznych formách, mohli byť jedno a viac priestorové a v rôznych stavebných konštrukciách, staršie boli zrubové, mladšie murované z kameňa.

V súčasnosti tieto ukážky tradičnej ľudovej architektúry nájdete v skanzenoch. Vo výnimočných prípadoch ich môžete objaviť aj na miestach, kde stáli pôvodne. V tomto článku vám predstavíme zachované sýpky z dvoch slovenských liptovských obcí – Hubová a Hrboltová. Každá zo spomínaných obcí ukrýva jedinečnú stavbu, ktorú je potrebné chrániť. V budúcnosti sa pravdepodobne dočkáme ich otvorenia a sprístupnenia pre verejnosť aj spolu s expozíciou.

Sýpky v Hubovej

V obci Hubová, ktorá sa nachádza od Ružomberka približne 12 km, objavíte hneď dve vzácne ľudové sýpky. Obe sýpky stoja na západnom okraji obce v blízkosti hlavnej cesty a sú ukážkou pôvodnej liptovskej ľudovej kultúry. Zároveň sú aj poslednými stavbami ľudovej architektúry v tejto obci. Kedysi na tomto mieste stáli až štyri sýpky. V minulosti patrili sýpky k typickým hubovským štvordomom, kde žili pokope až 4 rodiny. Žiaľ, ani tieto sa už nezachovali. 

Sýpky sú zrubové, jednoduché, pravouhlé, pokryté šindľovou strechou, ktorá má ostrý sklon (kvôli snehu v zime), dvere sú zo širokých dosiek, vo vnútri je hlinená podlaha. Sýpky sú podpivničené, vchod vedie cez osobitné dvere na prednej stene.

Nad sýpkami sa v súčasnosti vypína kríž, ktorý pripomína už zabudnutý cintorín.

Sýpky v Hrboltovej

Murované, kamenné sypárne v Hrboltovej stoja na Potočnej ulici v historickom jadre obce. Jedna pochádza pravdepodobne z roku 1850, susedná sýpka, stojaca vedľa požiarnej zbrojnice, je ešte staršia. Informácia z dreveného trámu hovorí o roku 1799.

Sypárne patria medzi najstaršie stavby v Hrboltovej. V minulosti sa nachádzali pozdĺž celej ulice Potočná medzi dvoma radmi dreveníc. Sypárne v Hrboltovej prešli rekonštrukciou, vo vynovených priestoroch historickej sypárne na vás čaká expozícia zameraná na hospodárstvo, dozviete sa viac o historickom význame sýpok, ale aj čo to o miestnom hrboltovskom požiarnom zbore.

Zaujímavosť

V nížinných oblastiach západného Slovenska funkciu sýpok plnili aj podstrešné priestory domu teda povala. Vývojovo najstaršiu formu zásobníc obilia predstavujú obilné jamy, ktoré v niektorých lokalitách Záhoria a stredného Slovenska pretrvávali až do 20. storočia.

Fotografie

Turistický náučný chodník Hubovský okruh 

Hubovské sypárne, ktoré paria medzi naše národné kultúrne pamiatky, môžete spoznávať aj počas prechádzky po Turistickom náučnom chodníku Hubovský okruh.

Švošov – Hubová – Kútny (733 m n.m.) – Muštová (968 m n.m.) – Hubová – Švošov

Východiskový bod náučného chodníka nájdete na železničnej zastávke Švošov.

Dĺžka náučného chodníka je 11 km.
Časová náročnosť 4 až 4,5 hod.
Chodník je obojsmerný, okružný, peší a celoročný. Patrí k stredne náročným trasám.

Názvy informačných tabúľ sú:

  1. Hubovský okruh – náučný chodník
  2. Preprava cez Váh
  3. Pltníctvo, biotopy Váhu
  4. História Hubovej
  5. Živočíšstvo Veľkej Fatry
  6. Rastlinstvo Veľkej Fatry
  7. Geomorfológia
  8. Prales, pasienky, hospodársky les
  9. Veľká Fatra, biotopy Veľkej Fatry
  10. Salašníctvo, senníky
  11. Sypárne – národná kultúrna pamiatka
  12. Kováčňa, mlyn, turňa
Turistický náučný chodník Hubovský okruh

Ak by ste chceli vidieť viac pamiatok Liptova naraz, odporúčame si po prehliadke historických sýpok dopriať wellness pobyt v kúpeľoch Lúčky alebo neďalekom Aquaparku Bešeňová.

Na čo slúžila a ako vyzerala sýpka či sypáreň?

Sýpka bývala umiestnená samostatne na ulici pred domom, vo dvore oproti domu v uličnej línii, ale aj v zadnej časti dvora, neraz pod spoločnou strechou s domom, alebo s inou hospodárskou stavbou. Často sa vyskytovali aj početnejšie zhluky sýpok na okraji dediny či pozdĺž potokov.

Zrubové sýpky

Sýpky bývali prízemné, poschodové podpivničené, kombinované so senníkmi, jedno a viac priestorové a v rôznych stavebných konštrukciách. Staršie sýpky boli zrubové. Steny aj klenba sýpok bývali z obidvoch strán omazané hrubou vrstvou blata kvôli izolácii. Na klenbe bola voľne položená konštrukcia šindľovej alebo slamenej strechy, ktorá sa dala v prípade požiaru rýchlo zhodiť. Takto riešené sýpky sa vyskytovali hlavne na východnom Slovensku a v severných častiach stredného Slovenska.

Kamenné sýpky

V dôsledku častých požiarov sa približne od prelomu 18. a 19. storočia začali na celom území Slovenska postupne stavať sýpky z nehorľavých materiálov, najmä z kameňa a tehál. Sýpky stavali na vzdušný základ, ktorý tvorili štyri uhlové kamene alebo osem kameňov, ak podložili základový veniec v strede kameňom. Drevené stropné hrady boli na múroch uložené tak, aby konce neprečnievali na vonkajšiu stranu. Nad dreveným stropom sa v niektorých oblastiach murovala klenba, pod ktorou sa nachádzalo druhé podlažie.

Vstup do sýpky bol vo forme výstupku a uzatváral sa kovovými dverami zavesenými na kamenných zárubniach. Ďalšími otvormi boli vetracie okienka, väčšinou v strechou zatienenej časti klenutia alebo v protiľahlých stenách.

Obilie sa v sýpkach nasýpalo do viacdielnych prieprav z dosák alebo do rozmernejších kadlubov a súsekov. Ak sa sýpka nachádzala vo dvore, okrem obilia v nej bývali uložené aj krosná a náradie na spracovanie textílií, natkané plátno, prázdne vrecia, truhly s odloženým zimným, resp. letným odevom a iné predmety.

Výtvarné prvky sa sústreďovali na stredný trám pôjda, kde býval solárny motív a rok, a na dvere, ktoré mali ozdobne umiestnené  kováčske klince do tvaru solárneho motívu, kríža alebo len symetricky rozmiestnené do radov. Aj držadlo dverí bývalo ozdobnou kováčskou prácou. Vetracie otvory a okienka sa tiež zabezpečovali ozdobnou mrežou.

Tipy na výlet

Spojte návštevu historických sýpok na Liptove s ďalšími zaujímavosťami okolia. Ak chcete vidieť ďalšie zachované súbory tradičnej ľudovej architektúry, odporúčame návštevu neďalekého Vlkolínca. Aj samotné historické mesto Ružomberok ponúka mnoho – či už je to jeho Mauzóleom Andreja Hlinku, Liptovské múzeum či známa Galéria Ľudovíta Fullu. V mestskej časti Černová môžete navštíviť rodný dom Andreja Hlinku či Pamätník Černovskej tragédie

Doprava

Hrboltová, ktorá je jednou z mestských častí Ružomberka, sa nachádza približne 6 km od centra mesta. Do mestskej časti pravidelne premáva vlaková a autobusová doprava. 

Hubová je obec na Slovensku v okrese Ružomberok. Obec leží na ľavom brehu Váhu pri ceste I/18 z Ružomberka do Žiliny a železničnej trati Žilina – Košice. Do obce premáva autobusová aj vlaková doprava.

Ako sa dostať do Hubovej a Hrboltovej z kúpeľov v Lúčkach

Hrboltová je vzdialená od kúpeľov v Lúčkach 18,6 km, cesta autom vám zaberie 24 minút. Z Lúčok pokračujte smerom na Liptovskú Teplú a následne po ceste číslo 2213 až do Ružomberka. Ďalej po ceste číslo 18 smerom na Kraľovany, pri Černovej odbočte doprava do Hrboltovej a po ulici Potočnej (uprostred obce, kde sa križujú viaceré ulice sa nachádzajú sýpky). 

Ideálne spojenie autobusom do Liskovej a následne vlakom do Hrboltovej zaberie 38 minút.

Hubová je od kúpeľov v Lúčkach vzdialená 24,5 km, cesta autom vám zaberie 28 minút. Postupujte smerom do Hrboltovej, z Hrboltovej ďalej po ceste číslo 18 do Hubovej. 

Do Hubovej premáva aj autobusové spojenie, ideálne s prestupom v Ružomberku vám zaberie hodinu.

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyhradených miestach v jednotlivých obciach. 

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Nádherná príroda,prekrásny výhľad s úžasní ľudia.
Jaroslava K.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný pre verejnosť.

GPS súradnice

Sýpky v Hrboltovej: 49.1033758°, 19.2474203°
Sýpky v Hubovej: 49.1175734°, 19.1788106°

Mohlo by vás zaujímať

Vodopád Lúčky Lúčanský vodopád a travertíny

Lúčanský vodopád patrí medzi 5 vodopádov Slovenska, ktoré boli vyhlásené za Národnú prírodnú pamiatku. Tento vodopád je veľkou zaujímavosťou preto, že leží uprostred dediny. Je tiež označovaný mnohými za najkrajší slovenský vodopád.

Zistiť viac
Artikulárny kostol Drevený artikulárny kostol Leštiny

Drevený artikulárny kostol v obci Leštiny patrí medzi päť kostolov tohto druhu na Slovensku – mohol byť postavený len z dreva, bez klincov, základu, na odľahlom mieste, ale musel pritom vyzerať ako obytný dom… Kostol preveril pevnú vieru a silu veriacich, ale stálo to zato.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore