Kúpeľný park v Lúčkach s Lavičkou vďaky a prianí

Kúpele Lúčky sa nachádzajú v krásnej prírode obklopené hustými lesmi. Vďaka ich priaznivej polohe a významným liečivým zdrojom kúpele každoročne privítajú množstvo kúpeľných hostí. Pri návšteve kúpeľov nevynechajte príležitosť a uložte svoje želanie do Lavičky vďaky a prianí, ktorú ukrýva kúpeľný park v Lúčkach.

Plastika “1+1” od Petra Machatu v kúpeľnom parku Lúčky

Kúpele v Lúčkach patria medzi obľúbené kúpele na Slovensku

Kúpele Lúčky, tak ako ich poznáme dnes, prešli mnohými premenami. Liečivé minerálne pramene v kúpeľoch Lúčky boli známe od nepamäti, k výstavbe prvej kúpeľnej budovy došlo až v roku 1761. Obľuba kúpeľov narastala v priebehu 19. storočia. S rozvojom kúpeľníctva na Slovensku bol v 60. tych rokoch 20. storočia vybudovaný liečebný dom Choč

Kúpele Lúčky v súčasnosti tvorí niekoľko samostatne stojacich ubytovacích zariadení, ktoré obklopujú tento liečebný dom. Patria k vyhľadávaným a pomerne navštevovaným kúpeľným strediskám. Vďaka liečivým minerálnym zdrojom, ktoré liečia množstvo ochorení, a panenskej prírode v okolí, sa kúpele v Lúčkach tešia čoraz väčšej obľube medzi domácimi, ale i zahraničnými kúpeľnými hosťami. 

Kúpeľný park v Lúčkach

Menší kúpeľný park bol vybudovaný pred liečebným domom Choč. Tvorí ho niekoľko vysadených solitérnych ihličnatých a listnatých stromov, menšie miesta s výsadbami rôznych kríkov a trvaliek či letničkové záhony. 

Centrálnym bodom parku je prameň Barbora, okolo ktorého bola vybudovaná oddychová zóna. Voda v súčasnosti, žiaľ, nie je pitná, vzhľadom na jej znečistenie. Pred prameňom sa nachádza symbolická brána, ktorá vedie k prameňu. Ďalší menší parčík bol vybudovaný pred Aqua-Vital Parkom a balneocentrom.

Kúpeľný park, ale i samotný liečebný dom Choč alebo spojovacia chodba medzi Chočom a ubytovacím domom Depandance Liptov, sú doplnené o niekoľko zaujímavých plastík. Pri každej plastike sa nachádza informačná tabuľka o názve diela a meno umelca, ktorý ju vytvoril.

Medzi najznámejšie patrí dielo od maďarského umelca Petra Lengyela – Lietajúce kamene a Michala Novotného – Škriatok. Môžeme tu nájsť napríklad aj štylizované ženské telo, ktoré predstavuje symbol jednej z indikácií, ktoré sa v kúpeľoch Lúčky liečia, a to ženských ochorení. Všetky plastiky pochádzajú z prelomu tisícročia. 

Lavička vďaky a prianí

Kúpele Lúčky majú pre návštevníkov k dispozícii i nevšedné umelecké dielo. Je ním takzvaná Lavička vďaky a prianí. Okrídlená lavička vznikla ako kontemplatívne miesto a miesto rozjímania pre klientov kúpeľov. Dielo tak dáva možnosť každému návštevníkovi zdôveriť sa, vysloviť želanie, ale i poďakovať sa. Svoje prianie môžete vo forme lístočka vsunúť do otvoru v krídle.

Lavička Mateja Belu

Najnovším prírastkom v kúpeľnom parku je i lavička venovaná Matejovi Belovi. Využite možnosť si posedieť vedľa jedného z našich najvýznamnejších historikov, ktorý sám v minulosti navštívil Kúpele Lúčky.

Ďalšie zaujímavé lavičky nájdete ak sa vydáte po Chodníku umelcov, ktorý začína za Hotelom Choč. Na jeho konci na vás čaká krásna vyhliadka z altánku, ktorý bol venovaný architektovi Depandance Liptov, pánovi Milanovi M. Harmincovi.

Z histórie kúpeľného parku v Lúčkach

Na konci 19. storočia vlastnil kúpele Ján Tolt, ktorý prestaval kúpeľný dom, vybudoval Vilu Štefániu a Irenu, nechal vybudovať kúpeľný park v Lúčkach s fontánou a zrenovoval neďalekú kaplnku. V roku 1916 sa v kúpeľnom parku nachádzalo 12 budov a veľký kúpeľný dom s bazénom. Jednotlivé liečebné domy, ale i vilky a penzióny, boli doplnené o rôznorodú zelenú výsadbu. Samozrejme, nesmeli chýbať ani oddychové miesta, lavičky, ale i fontánky. 

Fotografie

Turistické trasy v okolí kúpeľov Lúčky

Najdôležitejším aspektom okolia kúpeľov je samotná príroda Chočských vrchov. Kúpele sú obklopené ihličnatými lesmi, ktoré sú pretkané množstvom turistických chodníkov, ale i náučných chodníkov.

Priamo z kúpeľov Lúčky vás červená turistická trasa dovedie na vrchol Veľkého Choča. Neďaleko sa nachádza azda najznámejší prírodný výtvor v Lúčkach – Lúčanský vodopád a travertínové terasy. Včelársky náučný chodník Lúčky či Náučný chodník Plieška, ktoré boli vybudované priamo v Lúčkach, vám spestria voľnočasové aktivity v kúpeľoch. Ak by ste mali záujem z neďalekých Kalamenov sa ďalším náučným chodníkom dostanete na Liptovský hrad.

Doprava

Prístup do obce Lúčky vedie po ceste III/2216, ktorá sa v Liptovskej Teplej pripája na cestu do Ružomberka. Okresné mesto je vzdialené 13 km západne, Liptovský Mikuláš 22 km východne, Dolný Kubín 18 km severozápadne. Najbližšia železničná zastávka sa nachádza v Liptovskej Teplej, na trati Žilina – Košice. Do obce pravidelne premáva autobusová doprava.

Parkovanie

Pre klientov kúpeľov Lúčky je k dispozícii vyhradené bezplatné parkovisko pred LD Choč. Návštevníci obce Lúčky majú k dispozícii bezplatné parkovisko oprosti Lúčanskému vodopádu alebo pri Obecnom úrade. 

Mapa miesta

Kontakt

Kúpele Lúčky a.s.
Lúčky 530
034 82 Lúčky

GPS súradnice: 49.132432°, 19.399128°

Mohlo by vás zaujímať

Arborétum - botanický park otvorený pre širokú verejnosť Arborétum v Liptovskom Hrádku

Arborétum v Liptovskom Hrádku patrí k zaujímavým prírodným pamiatkam. Návštevník tu na pomerne malej ploche môže vidieť množstvo cudzokrajných listnatých a ihličnatých stromov. Ak vás zaujíma príroda, pri návšteve Liptovského Hrádku nevynechajte Hrádocké arborétum.

Zistiť viac
Demänovská jaskyňa slobody Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody sa vám odhalí hlboko vo svojich útrobách tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do jedného dňa roku 1921, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Spoznajte s nami tento vyše 300 tisíc rokov ukrytý poklad.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore