Náučný chodník Plieška v Lúčkach

Ak by ste mali záujem o nenáročnú turistiku okolím kúpeľov Lúčky, odporúčame vydať sa na Náučný chodník Plieška. Turistický chodník vás prevedie z Lúčok do neďalekej obce Kalameny a zoznámi s históriou Veľkej Moravy.

Ilustračný obrázok - turistika

Náučný chodník Plieška je tiež známy ako chodník sv. Cyrila a Metoda

Náučný chodník Plieška, ktorý sa nachádza v obci Lúčky, vybudovalo, podobne ako Včelársky náučný chodník, Občianske združenie SLNKOTVOR. Jednotlivé zastávky vás prevedú okolím kúpeľov Lúčky. Informačné tabule vás zase zavedú do minulosti. Prostredníctvom nich spoznáte hlbšie dejiny Veľkej Moravy, aj vierozvestcov sv. Konštantína a Metoda. Vďaka zameraniu náučného chodníka je známy aj ako Náučný chodník sv. Cyrila a Metoda.

Náučný chodník Plieška vznikol medzi rokmi 2012 a 2013. Išlo o revitalizáciu 2 km dlhého kúpeľného chodníka z obce Lúčky do obce Kalameny, ktorý viedol cez vrch Plieška. Informačné tabule boli venované sv. Cyrilovi a Metodovi kvôli tomu, že práve v roku 2013 sa slávilo 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda do našej vlasti.

Východiskom náučného chodníka sú Kúpele Lúčky – Kúpeľná dvorana. Trasa náučného chodníka pokračuje úpätím vrchu Plieška až k termálnemu jazierku Medokýš v Kalamenoch. Jeho prejdenie vám zaberie 45 minút. Trasa je nenáročná, hravo ju zvládnu starší turisti i rodiny s deťmi. Súčasťou chodníka sú i oddychové miesta v podobe lavičiek.

Na trase nájdete 3 informačné panely:

  1. Veľká Morava
  2. Svätý Cyril – Konštantín
  3. Svätý Metod

V okolí Lúčok nájdete hneď niekoľko náučných chodníkov a turistických trás. Nudiť sa tu rozhodne nebudete ani v prípade, že tu pobudnete dlhšie a absolvujete liečebný pobyt v Kúpeľoch Lúčky.

Fotografie

Tipy na výlet v okolí kúpeľov Lúčky

Ak máte záujem spoznať okolie kúpeľov v Lúčkach, odporúčame návštevu neďalekého Liptovského hradu. Náučný chodník na hrad pokračuje od termálneho jazierka v Kalamenoch. Ak patríte k zdatným turistom odporúčame turistiku na Veľký Choč. Na trase bol tiež vybudovaný zaujímavý náučný chodník s viacerými zastávkami.

Doprava

Prístup do obce Lúčky vedie po ceste III/2216, ktorá sa v Liptovskej Teplej pripája na cestu do Ružomberka. Okresné mesto je vzdialené 13 km západne, Liptovský Mikuláš 22 km východne, Dolný Kubín 18 km severozápadne. Najbližšia železničná zastávka sa nachádza v Liptovskej Teplej, na trati Žilina – Košice. Do obce pravidelne premáva autobusová doprava.

Parkovanie

Klienti Kúpeľov Lúčky majú k dispozícii vyhradené bezplatné parkovisko pred LD Choč. Návštevníci obce Lúčky majú k dispozícii bezplatné parkovisko oproti lúčanskému vodopádu alebo pri Obecnom úrade. 

Mapa miesta

Vstupné/Otváracie hodiny

Chodník je voľne prístupný bez obmedzení.

Kontakt

Občianske združenie SLNKOTVOR
Americká 572
034 82 Lúčky

GPS súradnice: 49.1341494°, 19.3990139°

Mohlo by vás zaujímať

Bočný pohľad na Kostol všetkých svätých v Ludrovej Kostol Všetkých svätých v Ludrovej

Gotický Kostol Všetkých svätých v Ludrovej leží osamotene uprostred polí, v časti Kút. Svojou pozoruhodnou freskovou výzdobou sa kostolík radí k slovenským unikátom. Nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry a nástenného maliarstva.

Zistiť viac
Dolnoliptovské folklórne slávnosti Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Dolnoliptovské folklórne slávnosti, ktoré sa každoročne konajú v kúpeľnej dedinke Lúčky, každoročne privítajú mnohých návštevníkov, ale i folklóristov a priaznivcov slovenských tradícií. Na svoje si prídu rozhodne všetci, ktorí túto kúpeľnú dedinku navštívia počas folklórnych slávností.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore