Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny

Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny sa nachádza neďaleko známej rekreačnej obce Bešeňová. Ak budete cestovať okolím, alebo navštívite známy aquapark v Bešeňovej, nevynechajte príležitosť navštíviť aj túto zaujímavú prírodnú pamiatku.

Panoramatický pohľad na Bešeňovské travertíny

Bešeňovské travertíny sú v rámci Európy najzaujímavejšou a najvzácnejšou oblasťou svojho druhu

Bešeňovské travertíny sú unikátny prírodný výtvor, ktorý sa nachádza pri obci Bešeňová. Vďaka vhodným prírodným podmienkam tu vzniklo takzvané travertínové pole. Na základe svojho významu bol celý objekt v roku 1984 vyhlásený za chránenú prírodnú pamiatku. Prírodná pamiatka sa rozprestiera na rozlohe 3,18 ha.

Bešeňovské travertíny tvoria štyri samostatné celky:

  • Červená terasa – dostala pomenovanie podľa prevládajúcej farby, ktorú odovzdalo železo obsiahnuté v minerálnych prameňoch. Môžeme tu nájsť mnohé variácie farieb – od bielej cez žltú, pomarančovú až po rumelkovo červenú, prípadne hnedú;
  • Kaplnka – travertínová skala;
  • Bazén – pramenný travertínový kráter nad nivou Váhu;
  • Biela terasa – s odumretým travertínom;
  • niekoľko solitérnych minerálnych prameňov. 

Ako vznikli travertíny v Bešeňovej?

Bešeňovské travertíny sú typom vápenca, ktorý vznikol vyzrážaním minerálnych či termálnych prameňov bohatých na uhličitan vápenatý. Okrem toho sú pramene bohaté aj na iné minerály, ktoré sfarbujú vodu čím im dodávajú pozoruhodné sfarbenie.

Pri výveroch týchto prameňov sa vytvorili unikátne travertínové kopy, bochníky, kaskády a iné zaujímavé útvary sfarbené nevšednými farbami.

Zaujímavosti

  • Najsýtejšie tóny červenej na Červenej terase sa nachádzajú v blízkosti výveru minerálneho prameňa, vo väčšej vzdialenosti od neho blednú. 
  • V zime je obsah železa vyšší a povrchové vrstvy travertínu sú červenšie, v suchom lete je kaskáda najsvetlejšia.
  • V 70. rokoch 20. storočia život Bielych terás ukončil hydrogeologický vrt. Na základe tohto zásahu zanikli minerálne pramene a tvorba bieleho travertínu sa zastavila. V roku 2018 bolo zaznamenané aj vyschnutie Bazénu vďaka vrtom pre aquapark.
  • V minulosti sa tu ťažil žltohnedý travertinizovaný pramenit, tzv. zlatý bešeňovský travertín. Jeho vyleštené zlaté dosky zdobia budovu Univerzity Komenského v Bratislave. Používali ho aj na stavbách v iných štátoch Európy.

Minerálna voda Bešeňovských travertínov

Bešeňovské travertíny ohúria každého návštevníka svojím kaskádovitým vzhľadom, ktorí pripomína akoby mohutný vodopád premenený na skalu. Po travertínoch ešte stále aktívne steká minerálna voda, ktorá je pitná. Má mierne železitú, ale príjemnú chuť. Prameň sa nachádza neďaleko vodného parku Bešeňová, vyviera v blízkosti červenkastej kamennej kopy nad železničnou traťou.

Ďalšie travertínové oblasti na Slovensku, ktoré sa oplatí vidieť

Bešeňovské travertíny patria k najznámejším travertínovým lokalitám na Slovensku. Medzi ďalšie podobné úkazy spojené s geologickou činnosťou a vytváraním travertínov patrí napríklad kráter v areáli kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch, ktorý predstavuje prírodné jazierko a najväčší travertínový kráter na Slovensku, naplnený termálnou minerálnou vodou. Známe sú i Mičinské travertíny a Sliačske travertíny neďaleko kúpeľov v Sliači, Dudinské travertínové kopy v kúpeľnom mestečku Dudince, či známe Gánovecké travertíny. Unikátnym prírodným výtvorom je aj vodopád v Lúčkach a lúčanské travertíny a Tajovská kopa.

Fotografie

Doprava

Bešeňová je obec na Slovensku v okrese Ružomberok. Nachádza sa západne od vodnej nádrže Bešeňová, asi 8 km východne od Ružomberka. Zo severu a východu Bešeňovú obchádza železničná trať. Juhozápadne od obce sa možno napojiť na blízku diaľnicu D1. Do obce pravidelne premáva autobusová doprava.

Liptovský región ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu Liptova s relaxačný pobytom a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Ako sa dostať do Bešeňovej z kúpeľov Lúčky?

Kúpele Lúčky sú od Bešeňovských travertínov vzdialené 7,2 km, cesta autom vám zaberie 10 minút. Z Lúčok pokračujte do Liptovskej Teplej a následne cez Bešeňovú smerom na obec Potok (po ceste číslo 2213). Ideálne spojenie z Lúčok s prestupom v Liptovskej Teplej trvá 44 minút, preto odporúčame cestovať autom.

Trasa

Bešeňovské travertíny sa nachádzajú severne od obce Bešeňová. Travertínové polia sa nachádzajú po oboch stranách cesty číslo 2213. Skalné bralo Kaplnka sa nachádza na okraji kameňolomu a je z neho možnosť pozrieť si celý bešeňovský travertín, krásne okolie, spolu s neďalekou Liptovskou Marou.

Cesta nie je od obce značená, odporúčame postupovať podľa GPS navigácie. Ak chcete vidieť všetky terasy musíte prejsť cez železničné priecestie alebo postupovať po hlavnej ceste, ktorá je bez krajnice. Bezpečnejšie je, ak cestujete autom, za Bešeňovou sa nachádza menšia odstavná plocha pri vedľajšej ceste smerujúcej k farme. Odtiaľ stačí zísť po vyšliapanej ceste za zvodidlami k Červenej terase, nad cestou sa nachádza travertínové bralo.

Okolie nie je udržiavané, nenachádzajú sa tu žiadne informačné tabule ani náučný chodník. Ide o prírodnú pamiatku s vysokým významom, preto pri skúmaní okolia myslite na to, že je tento priestor ponechaný prírode bez alebo len s minimálnym ľudským zásahom.

Mapa miesta

GPS súradnice

Čierna hora: 49.1065370°, 19.4375911°

Postrehy návštevníkov

Skalný útvar Kaplnka je krásna lokalita s úžasným výhľadom na dolný Liptov. Zároveň tiež výborná lezecká mini-lokalita kde sa dá určite stráviť pekné popoludnie hlavne na jar a na jeseň.
Július S.

Pri návšteve aquaparku neobíďte travertínové bralo a terasy s minerálnym prameňom za dedinkou Bešeňová 😉
Ivka A.

Mohlo by vás zaujímať

Zrekonštruovaná podoba dvorca z mladšej doby železnej (300-100 p.n.l.) Havránok – archeologické múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Zistiť viac
Dom UNESCO obec Vlkolínec Vlkolínec – obec, v ktorej sa zastavil čas

Vlkolínec nemusíme snáď ani predstavovať. Nie však každý mal tú česť ju navštíviť alebo spoznať jej minulosť a zaujímavú ľudovú architektúru. Vydajte sa s nami na prehliadku Vlkolínca a zistite, prečo je táto osada známa takmer každému Slovákovi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore