Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Múzeum ukrajinskej kultúry sa nachádza v meste Svidník. Tvoria ho tri zaujímavé expozície, ktoré približujú návštevníkom život a tradície ukrajinského obyvateľstva od minulosti až do súčasnosti.

Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Múzeum ukrajinskej kultúry

Múzeum ukrajinskej kultúry je špecializované múzeum s celoštátnou pôsobnosťou vo Svidníku, ktoré sa zaoberá životom a kultúrou Ukrajincov na Slovensku. Spadá pod správu Slovenského národného múzea v Bratislave. V súčasnosti ho tvoria tri expozície, a to kultúrno-historická expozícia, Galéria Dezidera Millyho a skanzen. 

Kultúrno-historická expozícia 

Kultúrno-historická expozícia sa nachádza v rekonštruovanej pamiatkovo chránenej budove z druhej polovice 19. storočia a jej prístavbe. Zameriava sa prevažne na oblasť severovýchodného Slovenska. Návštevníkom je zaujímavou formou v podobe zbierkového fondu a sprievodných textov prezentovaná história a vývoj človeka od od neolitu až po 80. roky 20. storočia. 

Národopisná expozícia v prírode (skanzen) 

Národopisná expozícia skanzena vo Svidníku približuje návštevníkom ľudové tradície a tiež život obyvateľov ukrajinského obyvateľstva. Na 11 hektárovom areáli je sústredených približne 50 objektov. Exponáty múzea predstavujú rôzne zrubové obydlia, hospodárske budovy a technické stavby. Medzi tie najkrajšie patrí drevená cerkva (kostol) svätej Paraskevy z Nižnej Polianky. 

Umelecko-historická expozícia – Galéria Dezidera Millyho 

Expozícia Galérie Dezidera Millyho sa nachádza v barokovom kaštieli z polovice 18. storočia. Návštevníkom je tu v 9 miestnostiach prezentovaný vývoj ľudového a tiež profesionálneho výtvarného umenia Ukrajincov na Slovensku. Najstaršie exponáty prezentujú vývoj ikonopisného umenia v priebehu 16. – 18. storočia. 

V súčasnosti sa v priestoroch expozície nachádza vzácny súbor ikon. Prezentované sú tu tiež diela rôznych významných slovenských umelcov. Ústredným prvkom expozície sú umelecké diela národného umelca Dezidera Millyho, ktorý bol predstaviteľom moderného výtvarného umenia a tiež jeden z jeho zakladateľov. 

Dezider Milly – autoportrét

Dezider Milly (1906 – 1971)

Dezider Milly sa narodil 7. augusta 1906 v Kyjove a zomrel 1. septembra 1971 v Bratislave.

Bol slovenským maliarom, grafikom, pedagógom, profesorom a neskôr rektorom VŠVU. Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov moderného umenia na Slovensku.

Vo svojom rozsiahlom diele zachytával prevažne prírodu, zátišia, ľudové motívy či výjavy zo života ukrajinsko-rusínskeho obyvateľstva. Jeho diela sa nachádzajú v Galérii Dezidera Millyho vo Svidníku.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Šariša? Spojte spoznávanie krás tohto kúta Slovenska s relaxačným pobytom v Bardejove a doprajte si čas napríklad na preskúmanie účinkov liečivých prameňov v Bardejovských kúpeľoch, či návštevu bardejovskej Kalvárie.

História

Múzeum vzniklo v roku 1956 v Prešove. Pôvodne bolo súčasťou Krajského múzea ako jeho ukrajinské oddelenie. Na základe rozhodnutia bolo neskôr oddelené a zriadené nové Východoslovenské ukrajinské múzeum v Krásnom Brode. Nakoniec od roku 1964 múzeum pôsobí vo Svidníku. 

Míľniky

  • 1956 – vznik múzea v Prešove,
  • 1958 – súčasť Krajského múzea v Prešove ako jeho ukrajinské oddelenie,
  • 1960 – zriadenie nového múzea – Východoslovenské ukrajinské múzeum v Krásnom Brode,
  • 1964 – múzeum sa presúva do Svidníka,
  • 1982 – sprístupnenie národopisnej expozície v prírode,
  • 1983 – sprístupnenie umelecko-historickej expozície.

Fotogaléria

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčila tak cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú sieť. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Doprava do Múzea ukrajinskej kultúry z Bardejovských Kúpeľov

Mesto Svidník je vzdialené od Bardejovských Kúpeľov približne 32 km. Do Svidníka sa dostanete po hlavnej ceste I./77. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodiny. 

Do Svidníka premáva pravidelne autobusová doprava. Celkový čas cesty je približne 1 hodina, podľa zvoleného spojenia. 

Parkovanie

Hlavná expozícia múzea sa nachádza na pešej zóne. Parkovanie môžete mimo pešej zóny, na vyhradených miestach. Zaparkovať však môžete aj za budovou múzea a v jeho okolí. V prípade ďalších dvoch expozícií je parkovanie zabezpečené pred múzeom.

Kde sa nachádza Múzeum ukrajinskej kultúry?

Hlavná kultúrno-historická expozícia Múzea ukrajinskej kultúry sa nachádza na pešej zóne v centre mesta na Centrálnej ulici, oproti nákupnému centru a kostolu.

Galéria Dezidera Millyho SNM sa nachádza na ul. Partizánskej 45. Od múzea je galéria vzdialená približne 850 m. 

Národopisná expozícia v prírode sa nachádza približne 1 km od centra mesta Svidník nad svidníckym amfiteátrom. 

Program/Akcie

Múzeum ukrajinskej kultúry pravidelne usporadúva rôzne kultúrno-spoločenské podujatia, tvorivé dielne pre deti či rôzne výstavy. Aktuálne informácie ohľadom podujatí nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea ukrajinskej kultúry, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi zaujímavé múzeum. Je tam hádam všetko, čo sa týka rusínskej kultúry a života. 👍Text recenzie
Ena R.

Múzeum sa venuje nie len rusínskej a ukrajinskej kultúre ale aj životu ľudí pod Duklou. Veľké množstvo zaujímavých exponátov z rôznych období dokresľuje drsný život miestnych ľudí v tomto rázovitom regióne. Prekvapením je prírodná expozícia kde jej súčasťou je miestny nález mamutieho kla.
Tomáš K.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje medzi 1,00 – 6,00 €. Otváracia doba jednotlivých expozícií Múzea ukrajinskej kultúry sa môže líšiť v závislosti od sezóny alebo jednotlivých dní.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea ukrajinskej kultúry, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry
Centrálna ul. 258
089 01 Svidník

GPS súradnice: 49.3057757°, 21.5708581°


SNM – MUK – Umelecko-historická expozícia Galéria Dezidera Millyho
Partizánska 45
089 01 Svidník

GPS Súradnice: 49.3042408°, 21.5792276°

SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry – Národopisná expozícia v prírode (skanzen)
Nad svidníckym amfiteátrom
089 01 Svidník

GPS Súradnice: 49.3046095°, 21.5567529°

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Vojenské historické múzeum vo Svidníku Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku

Mesto Svidník je známe predovšetkým históriou, ktorá sa viaže k vojenstvu. V okolí mesta môžeme nájsť mnohé pamiatky, ktoré sú spojené s obdobím 1. a 2. svetovej vojny. Vojenské historické múzeum vo Svidníku návštevníkom prezentuje vojenskú históriu Slovenska.

Zistiť viac
Ukážka bojov na rázcestí do Údolia smrti Údolie smrti a Duklianske bojisko – vojenské pamiatky v okolí Svidníka

V okolí mesta Svidník sa nachádza množstvo pamiatok spojených s vojenskou históriou a predovšetkým druhou svetovou vojnou. Vojenskí nadšenci by určite nemali vynechať návštevu Údolia smrti, okolia Duklianskeho priesmyku či vojnového cintorínu v Hunkovciach.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore