Sliezsky dom – tatranská túra aj pre deti

Sliezsky dom je vďaka jeho polohe lákadlom pre turistov, ale i milovníkov dobrého jedla a oddychu. Vydajte sa po niektorej z turistických trás krásnou tatranskou prírodou na Sliezsky dom.

Horský hotel Sliezsky dom pod Gerlachovským štítom

Túra aj s deťmi k Sliezskemu domu

Sliezsky dom leží v nadmorskej výške 1670 m n. m. vo Velickej doline na brehoch Velického plesa vo Vysokých Tatrách. K najväčším lákadlám Sliezskeho domu patrí krásne okolie Velickej doliny s Velickým plesom, ale najmä masív Gerlachovského štítu, pod ktorým leží. 

Jeho história siaha až do roku roku 1871, kedy tu stála prvá kamenná chatka, no o tri roky neskôr ju zmietla snehová lavína. Následne v roku 1878 postavili drevenú útulňu a nocľaháreň pre horských vodcov a nosičov. V roku 1895, na mieste kamennej chatky, Uhorský karpatský spolok vybudoval chatu, ktorú pomenoval Sliezsky dom. V roku 1962 táto chata nešťastne vyhorela. Na jej mieste bol o šesť rokov postavený súčasný Sliezsky dom.

Hoci Sliezsky dom leží v pomerne vysokej nadmorskej výške, je dobre dostupný aj po asfaltovej ceste. Vydať sa sem na túru je preto možné aj s deťmi.

Historické fotografie

Zaujímavosť

Velické pleso sa vytvorilo po ústupe ľadovca. Nad nim je neveľká moréna. Na jeho brehu v špeciálne vybudovanom altánku sa 3. júla 1995, počas návštevy Slovenska, modlil pápež Ján Pavol II.

Turistické trasy k Sliezkemu domu

K Sliezskemu domu po zelenej značke z Tatranskej Polianky 

  • Trasa: Tatranská Polianka – Sliezsky dom – Tatranská Polianka
  • Časová náročnosť: ↕ 4 hodiny 30 minút 
  • Obtiažnosť: stredná

Obľúbená, technicky nenáročná túra po zelenej značke z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. Trasa patrí k stredne náročným, miestami s prudšími výstupmi, ide o približne poldennú vysokohorskú túru. Orientácia je na dobre značkovaných turistických chodníkoch jednoduchá aj nad hornou hranicou lesa. Ak si vyberiete túto trasu odporúčame aj návštevu zaujímavej galérie Poliankovo.

Z Hrebienka na Sliezsky dom po červenej značke

  • Trasa: Hrebienok – Sliezsky dom
  • Časová náročnosť: ↕ 3 hodiny 20 minút 
  • Obtiažnosť: ľahká 

Obľúbená trasa Tatranskej magistrály, pomerne krátka a nenáročná. Býva na nej celkom rušno, takže nebuďte prekvapení, ak miestami to bude skôr pripomínať pešiu zónu kúpeľov. Niektoré úseky sú exponovanejšie a namáhavejšie, ale všeobecne túto trasu zaraďujeme medzi ľahké tatranské túry vhodné pre rodiny s deťmi.

K Sliezskemu domu zo Starého Smokovca

  • Trasa: Starý Smokovec (pozemná lanovka) –  Nový Smokovec – Nad zrubami – Velická Poľana – Sliezsky dom
  • Časová náročnosť: ↕ 5 hodiny 20 minút
  • Obtiažnosť: mierne náročná

Po žltej a zelenej značke zo Starého Smokovca, cez rázcestie Nad Zrubami, cez Velickú Poľanu.

Na Sliezsky dom z Tatranských Zrubov

  • Trasa: Tatranské zruby – Nad zrubami – Velická Poľana – Sliezsky dom
  • Časová náročnosť: ↕ 4 hodiny 40 minút
  • Obtiažnosť: náročná (neodporúčame pre rodiny deťmi)

Po modrej a žltej značke z Tatranských Zrubov a cez rázcestie Velická poľana.

Na Sliezsky dom s deťmi

Turistická trasa z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom je obľúbená najmä pre prístup po asfaltovej ceste. Okrem cyklistov je vhodná aj pre rodiny s menšími deťmi, ktoré môžu využiť na výstup kočík prípadne cyklovozík. V zimnom období si cestu naspäť môžete skrátiť využitím saní či bobov. Je však potrebné mať na zreteli, že túra je naozaj dlhá (časová náročnosť je 4-5 hodín) a či to vaše ratolesti do cieľa zvládnu.

Doprava

Tatranská Polianka sa rozkladá na oboch stranách Cesty slobody medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom. Z osady smerom na juh odbočuje vedľajšia cesta do Svitu. V Tatranskej Polianke sa nachádza autobusová aj železničná zastávka.

Ako sa dostať z kúpeľov Nový Smokovec Tatranskej Polianky

Kúpele Nový Smokovec sú od Tatranskej Polianky vzdialené 3,5 km, cesta autom vám zaberie 5 minút. Môžete využiť aj dobré autobusové spojenie.

Ako sa dostať z Aquacity Poprad do Tatranskej Polianky

Aquacity Poprad je od Tatranskej Polianky vzdialené 19,4 km, cesta autom vám zaberie 20 minút. Z Popradu pokračujte cestou 534 cez Starý Smokovec a Tatranskú Polianku. Ideálne dopravné spojenie vám zaberie 30 minút.

Ako sa dostať z kúpeľov Vyšné Ružbachy do Tatranskej Polianky

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od Tatranskej Polianky vzdialené približne 45 km, cesta autom vám zaberie 47 minút. Vzhľadom na viac prestupov neodporúčame cestovať verejnou dopravou.

Parkovanie

V Tatranskej Polianke sú dostupné viaceré platené parkoviská.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Tentokrát sme si vyšli na sliezsky hotel na bicykloch s vlastným pohonom a poviem vám riadna fuška! No zvládli sme a hore bolo krásne. Bufet pre turistov super, milá obsluha, jedlo veľmi chutné. Odporúčam!
Erika V.

Chodím tam veľmi rád…nenáročná túra po ceste. Chodia tu,aj cyklisti… Prekrásna Tatranská príroda,teraz hlavne v jesennom období…fascinujúce pestrofarebné okolie…možnosť stravovania…personál milí,ústretový…
Jozef M.

GPS súradnice

Sliezsky dom: 49.1562400°, 20.1565478°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Zelené pleso Turistika na Zelené pleso

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách – Zelenému plesu.

Zistiť viac
Otvorený priestor výstavnej časti múzea Múzeum TANAPu

Nepodarilo sa vám zazrieť tatranské živočíchy v ich prirodzenom prostredí? Máme pre vás tip, kde ich nájdete všetky pekne pohromade. Spoznajte faunu a flóru Tatier v Múzeu Tatranského národného parku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore