Navštívte Tatry s deťmi – 7 nenáročných turistických trás v Tatrách pre rodiny s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Tatry patria k symbolom Slovenska

Tatry patria azda k najnavštevovanejším miestam celého Slovenska, nielen domácimi, ale i zahraničnými turistami. Nachádzajú sa v severnej časti Slovenska na hranici s Poľskom. Sú najvyšším slovenským pohorím, obklopené zo severu Podtatranskou brázdou, západne nájdete Chočské vrchy,  južným smerom leží rozsiahla Podtatranská kotlina a východným smerom nadväzuje hornatá Spišská Magura.

V Západných Tatrách je 29 štítov s nadmorskou výškou viac ako 2 000 m.n.m., najvyššie štíty vo Vysokých Tatrách dosahujú výšku 2500 m.n.m.. Práve Vysoké Tatry patria k najatraktívnejšej časti celého horstva Tatier. Na území Tatier ležia dva národné parky, a to Tatranský národný park na území Slovenska a Tatrzański Park Narodowy na území Poľska.

Pre zvedavých návštevníkov, ktorí sa radi dozvedia niečo nové alebo sa radi zabávajú, odporúčame návštevu Podtatranského múzea v Poprade, Múzea TANAPu v Tatranskej Lomnici alebo nevšednej atrakcie Tricklandia v Starom Smokovci.

Turistika vo Vysokých Tatrách

Na území TANAPu sa nachádza približne 600 km značených chodníkov – sú, samozrejme, rôznej obtiažnosti – od jednoduchých, až po tie najťažšie, ktoré smerujú na tatranské vrcholy ako aj prechody cez tatranské sedlá. Ťažké úseky sú zaistené reťazami. Je teda len na vás, či si vyberiete turistickú trasu pre rodiny s deťmi alebo náročnejšiu výzvu v podobe vysokohorskej turistiky. Tatranské turistické trasy však podliehajú sezónnym uzáverám. Viac informácií ohľadom TANAPu sa dočítate v Návštevnom poriadku Tatranského národného parku.

Pokiaľ plánujete turistiku do Tatier s deťmi, odporúčame vopred si stanoviť turistický plán, odhadnúť počasie a najmä svoju kondíciu, mať správnu výstroj, nič nevynechať a nenechať na náhodu. Ide o hory a hory vedia byť k človeku kruté.

Turistické trasy v Tatrách pre najmenších – ľahko dostupné aj s kočíkom

Preskúmať Tatry s kočíkom? Nemožné? Ale nie. Turistika nemusí nutne znamenať len niekoľko hodinové výstupy na štíty. Tatry sú prispôsobené pre každého, teda aj pre rodiny s malými deťmi, dokonca s deťmi v kočíkoch. Ak plánujete stráviť s rodinou dovolenku napríklad v kúpeľoch Vyšné Ružbachy, Lúčky alebo Nový Smokovec alebo v tatranských hoteloch spoločnosti TMR, máte na výber niekoľko zaujímavých nenáročných turistických trás, ktoré sú vhodné pre rodiny s maličkými deťmi v kočíkoch alebo kombináciou kočíka a nosiča. Nech už sa vyberiete do ktorejkoľvek časti našich veľhôr, čaká na vás viacero turistických trás ako stvorených pre rodiny.

Vysoké Tatry s deťmi – turistické trasy

Najviac nenáročných tatranských turistických trás nájdete vo Vysokých Tatrách. Nie je sa čomu diviť, keďže ide o najnavštevovanejšiu časť Tatier s deťmi.

Ružbachy kúpele Skalnaté pleso Svištia krajinka

Foto/Zdroj: Svištia krajinka na Skalnatom Plese / Združenie cestovného ruchu Starý Smokovec

Náučný chodník Štrbské Pleso

Náučný chodník je tematicky zameraný na históriu Štrbského Plesa, flóru, faunu a mnoho iného. Na celej dĺžke 6 km natrafíte až na 40 náučných tabúľ. Trasa začína pri železničnej stanici smerom na lyžiarske stredisko pod mostíkmi pri hoteli FIS ďalej okolo Štrbského plesa a komplexu hotelov na južnom brehu Štrbského plesa, okolo Nového Štrbského plesa a Jazierka lásky. Je to nenáročná turistická trasa vhodná aj pre najmenších. Hravo ju zvládnete aj s dieťaťom v kočíku za 2,5 hodiny.

Svišita krajinka na Skalnatom Plese

Pri stanici lanovky na Skalnatom plese sa nachádza čarovná svištia dedinka pre najmenších. Ide o ihrisko spojené aj so vzdelávaním detí. Okrem preliezok sa tu nachádzajú drevené sochy tatranských zvierat a rôzne logické hry. Najpohodlnejší prístup je z Tatranskej Lomnice kabínkovou lanovkou až na Skalnaté pleso. Okrem toho si na Skalnatom plese môžete dať nenáročnú prechádzku okolo plesa, pokochať sa okolitými štítmi a majestátnym Lomnickým štítom, prejsť sa k hvezdárni alebo sa vydať turistickým chodníkom pár metrov nad Skalnaté pleso a kochať sa pohľadom naň z výšky.

Popradské pleso

Modro značený turistický chodník s asfaltovým povrchom začína pri zastávke električky Popradské Pleso. Trasa je nenáročná, bez väčšieho stúpania, v dĺžke 4,5 km. Cesta k plesu vám zaberie maximálne dve hodiny. V blízkosti sa nachádza aj Symbolický cintorín pri Popradskom plese. Chodník od Popradského plesa k cintorínu však nie je upravený pre kočíky, čiže ak sa sem vyberiete s malými deťmi a budete mať v pláne návštevu cintorína, počítajte s nosičom.

Hrebienok

Na Hrebienok vedie nenáročná turistická trasa ideálna pre rodiny s deťmi. Ide o asfaltovú cestu, ktorá vedie zo Starého Smokovca až po Hrebienok v dĺžke približne troch kilometrov. Ak máte záujem, môžete sa sem vyviesť pozemnou lanovkou. Cestou na Hrebienok sa máme možnosť pokochať pohľadmi na Slavkovský a Lomnický štít. Na Hrebienku na vás v zimnej sezóne môžu čakať tradičné ľadové sochy a známy Ľadový dóm, celoročne tu naďabíte na medveďa. Nemusíte mať strach. Je z dreva a je to maskot Hrebienku. Volá sa Kubo, váži až 350 kilogramov a neexistuje návštevník Hrebienka, ktorý by sa s ním nevyfotil.

Ak máte dostatok síl môžete od Hrebienku pokračovať po červeno značenej trase so štrkovým povrchom až po Rainerovu chatu a ďalej k vodopádom Studeného potoka, ktoré sa nachádzajú niekoľko minút od Rainerovej chaty. Ak pôjdete pešo z údolnej stanice až po vodopády, istotne vám trasa zaberie aj pár hodín. Stále môžete využiť pozemnú lanovku, či už pri príchode alebo návrate naspäť.

Bielovodská dolina

Bielovodská dolina, dlhá vyše 10 km, je najväčšou dolinou Vysokých Tatier. Popri riečke Biela voda stúpa dolina lesným prostredím na Poľanu pod Vysokou. Návštevníkom sa ponúkajú výhľady do troch bočných visutých dolín – Svišťovej, Kačacej a Českej.

Túto turistickú trasu tvorí modro značený asfaltový chodník v dĺžke 4 km. Vychádza z hraničného prechodu Lysá Poľana a končí pri horárni Biela voda. Nástup na túru je vzdialený asi 200 metrov od parkoviska.

Západné Tatry s deťmi – turistické trasy

Zaujímavé turistické trasy pre deti ponúkajú aj Západné Tatry.

Bobrovecká dolina

Najdlhšou dolinou v Oraviciach je Bobrovecká s rozlohou deväť štvorcových kilometrov. Nachádza sa v severnej časti Západných Tatier. Do doliny sa vstupuje na rázcestí v Oraviciach. Celou dolinou až po odbočku na sedlo Umirná vedie asfaltová cesta, ktorá pokračuje štrkovou cestou až po hornú časť doliny. Trasa vedie po modro značenom turistickom chodníku v dĺžke 3,2 km. Najkrajšou časťou Boroveckej doliny je tiesňava Skalná brána. Okrem toho tu môžete vidieť zachované pozostatky vápenných pecí, v ktorých sa v minulosti pálilo vápno. V blízkosti sa nachádzajú termálne kúpele a Sarková voda. Ide teda o zaujímavú turistickú trasu pre rodiny s deťmi. Počas prechodu sa rozhodne nudiť nebudete.

Roháčska dolina

Roháčska dolina je ľadovcom vytvorená dolina v Tatrách. Je mimoriadne bohatá na výskyt chránených rastlinných a živočíšnych druhov, na základe čoho sú Roháčske plesá v jej závere vyhlásené za prírodnú rezerváciu s vyšším stupňom ochrany. Červeno značený asfaltový chodník vás prevedie Roháčskou dolinou.

Nástup na túru je ideálny od parkoviska rekreačného strediska Zverovka, kde sa nachádza aj najnižšie položené pleso v Tatrách – pleso pod Zverovkou. Turistický chodník lemuje 8 náučných tabúľ od rampy pri parkovisku na Zverovke až po tretie Roháčske pleso.

Návštevníkovi sa už počas prechádzky po ceste vedúcej k bývalej Ťatliakovej chate naskytnú krásne výhľady na hlavný hrebeň Roháčov – skupinu Baníkova, Troch kôp, Plačlivého, Ostrého Roháča a Volovca. Počas výletu môžete navštíviť aj Múzeum oravskej dediny v Zuberci – Brestovej.

Mapa miesta

GPS súradnice

Vysoké Tatry
Náučný chodník Štrbské Pleso / želez. stanica: 49.1184375°, 20.0630396°
Svištia krajinka pri Skalnatom plese: 49.1878730°, 20.2318734°
Náučný chodník Popradské Pleso / zastávka električky: 49.1260753°, 20.0746419°
Náučný chodník Hrebienok: 49.1588693°, 20.2249460°
Turistický chodník Bielovodská dolina / Lysá Poľana: 49.2632678°, 20.1148511°

Západné Tatry
Bobrovecká dolina / Rázcestie Oravice: 49.2973711°, 19.7466481°
Roháčska dolina / Rázcestie Zverovka: 49.2445683°, 19.7109947°

Postrehy návštevníkov

Ak hľadáte miesto s krásnou panorámou a stredne ťažkú turistiku mali by ste navštíviť Roháčsku dolinu alebo vodopád. Je to jednoducho krásne miesto s čerstvým horským vzduchom a počas leta tam dokonca nie je až tak horúco, turistický chodník je viditeľne označený a ako turistický výlet je podľa mňa vhodný pre všetky vekové kategórie a každý by to mal zvládnuť. Rozhodne odporúčam navštíviť.
Martin S.

Pekná prechádzka. Hore na Hrebienok sme šli peši a ešte sme aj ťahali deti na sánkach 🙂. Šli sme asi hodinu, cesta dole bola na saniach super trvala asi 9 min.
89K

Mohlo by vás zaujímať

Zasnežený Chopok Turistika na Chopok a Ďumbier aj s deťmi

Turistické trasy smerom na Chopok a Ďumbier patria medzi najkrajšie a najvyhľadávanejšie trasy Nízkych Tatier. V okolí sa nachádza množstvo značených turistických trás. My sme pre vás vybrali jednoduchší variant, ktorý zvládnu aj rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Vodopády Studeného potoka Turistické trasy z Tatranskej Lomnice

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore