Brestovská jaskyňa

Brestovská jaskyňa patrí k výnimočným slovenským jaskyniam. Pravé čaro jaskyne spoznáte pri jej prehliadke v svetle baterky. Počet osôb je však obmedzený, preto neváhajte a objednajte sa na prehliadku čím skôr.

Výzdoba Brestovskej jaskyne

Brestovská jaskyňa – najvýznamnejšia jaskyne na Orave a v Západných Tatrách

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier. Vznikla eróznou činnosťou Studeného potoka a presakovaním atmosférických vôd. Jej význam spočíva najmä aktívnym podzemným tokom a zastúpením 9 druhov netopierov. Zo sintrovej výzdoby sú tu najviac zastúpené brká a mrkvovité stalaktity. Vo vyšších a suchších častiach jaskyne sa nachádzajú sintrové náteky a povlaky, miestami aj menšie sintrové jazierka.­ Dokonca tu boli zistené krehké excentrické mikrokryštalické formy aragonitu.

Región Liptova ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu s pobytom v Kúpeľoch Lúčky a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Prehliadka Brestovskej jaskyne s prilbou a čelovou lampou

Návšteva Brestovskej jaskyne môže byť unikátnym zážitkom najmä pre tých, ktorý milujú tmu, zúžené priestory a tajomno. V Brestovskej jaskyni, podobne ako v Krásnohorskej jaskyni, totižto nenájdete umelé osvetlenie. Pred vstupom dostanete prilbu s čelovou lampou, ktorá vám bude na cestu svietiť.

Zároveň sa tu nenachádzajú betónové prechody a schody, ale provizórne úzke mostíky, strmé nášlapy a chodníčky. Skutočným adrenalínom je prechádzka po mostíku ponad Studený potok, ktorý preteká útrobami jaskyne.

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 217 m, keďže sa však celá trasa prechádza dva razy, teda tam a späť, dĺžka prehliadkovej trasy je 434 m a má 240 schodov. Doba trvania prehliadky je asi 50 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 4,9 °C až 5,4°C preto nezabúdajte na teplé oblečenie a kvalitnú obuv.

Foto/Zdroj: Brestovská jaskyňa s aktívnym riečiskom / wikimedia.org / CC Huhulenik

Brestovská jaskyňa

Prehliadka jaskyne nie je rovnaká ako u ostatných slovenských jaskýň. V prípade Brestovskej jaskyne sa treba na prehliadku vopred objednať. Vstup si môžete rezervovať telefonicky alebo emailom.

Deťom je vstup umožnený len v prípade ak majú nad 6 rokov, pre deti do 10 rokov len v sprievode dospelej osoby, najmä kvôli fyzickej náročnosti pohybu v jaskyni a väčšieho nebezpečenstva úrazu.

Z histórie Brestovskej jaskyne

Brestovskú jaskyňu po prvýkrát spomína poľský botanik a tatranský bádateľ T. Chalubinsky v roku 1866. V polovici osemdesiatych rokov 19. storočia sa o jaskyňu zaujímal priekopník tatranského jaskyniarstva J. G. Pawlikowski. V rokoch 1923 – 1925 jaskyňu skúmal kpt. Kopečný z dolnokubínskej vojenskej posádky so skupinou vojakov. Prvý speleopotápačský pokus v Brestovskej jaskyni sa uskutočnil v roku 1968. V roku 1979 potápači J. Kucharovič a V. Sláčik prekonali prítokový sifón a objavili nové časti jaskyne.

Zaujímavosti

  • Národnou prírodnou pamiatkou bola vyhlásená v roku 1979.
  • Do zadných častí jaskyne za sifónmi sa dostali iba potápači.

Doprava

Obec Zuberec leží na ceste II/584 z Podbiela do Liptovského Mikuláša a je vzdialená 20 km južne od Tvrdošína, 33 km severne od Liptovského Mikuláša a 26 km juhozápadne od poľsko-slovenského hraničného priechodu Chochołów – Suchá Hora. 

Do obce premáva autobusová doprava. Najbližšia zastávka autobusovej dopravy v obci sa nachádza približne 400 m od vchodu do jaskyne (Zuberec – Brestová), najbližšia železničná zastávka je v obci Podbiel, ktorá je od jaskyne vzdialenej 16,7 km.

Ako sa dostať k Brestovskej jaskyni z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú od Brestovskej jaskyne vzdialené 44,2 km, jazda autom vám zaberie 49 minút. Z kúpeľov pokračujte okolo Bešeňovej, po ceste č 2213 okolo Liptovskej Mary, kde sa napojíte na cestu 584 až do Zuberca. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnú dopravu neodporúčame. 

V okolí Lúčok môžete navštíviť aj ďalšie zaujímavé jaskyne, ako napríklad:

Ako sa dostať k Brestovskej jaskyni z kúpeľov z Bešeňovej

Z Bešeňovej to máte do Brestovskej jaskyne o niečo bližšie (38,3 km), túto trasu prejdete za 41 minút.

Parkovanie

Parkovisko sa nachádza neďaleko jaskyne pri drevenom amfiteátri.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje okolo 4,50 € – 9,00 €.

Pravidelné vstupy do Brestovskej jaskyne sú obmedzené na 15 osôb na jeden vstup z dôvodu bezpečnosti prevádzky. Odporúčame vám informovať sa, či je na váš predpokladaný čas príchodu ešte voľné miesto.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Správa slovenských jaskýň, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Mapa miesta

GPS súradnice

Brestovská jaskyňa: 49.2588997°, 19.6609001°

Postrehy návštevníkov

Jaskyňa je skvelá, úplne iná ako všetky ostatné. Pán sprievodca veľký pohoďák, sympaťák a navyše vtipný..celkom iný zážitok, táto jaskyňa sa mi s inými jaskyňami v spomienkach určite nepopletie.
Nada C.

V jaskyni sa ide s prilbami a čelovkami.uplne som sa cítil ako jaskyniar🙂 Úplne super zážitok.asi naj na slovensku.
Radoslav V.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Vyhliadka Kobyliny v Kvačianskej doline Kvačianska a Prosiecka dolina

Obe doliny sú pokladané za najkrajšie slovenské prírodné rezervácie. Ročne ich navštívi množstvo domácich, ale i zahraničných turistov. Plánujete výlet do Kvačianskej či Prosieckej doliny? V článku sa dočítate o náročných trasách, ktoré prepájajú obe doliny, alebo nenáročných, ktoré sú vhodné pre najmenších.

Zistiť viac
Lavička vďaky a prianí v kúpeľoch Lúčky Kúpeľný park v Lúčkach

Kúpele Lúčky sa nachádzajú v krásnej prírode obklopené hustými lesmi. Vďaka ich priaznivej polohe a významným liečivým zdrojom kúpele každoročne privítajú množstvo kúpeľných hostí. Pri návšteve kúpeľov nevynechajte príležitosť a uložte svoje želanie do Lavičky vďaky a prianí, ktorú ukrýva kúpeľný park v Lúčkach.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore