Kvačianska a Prosiecka dolina

Minimálne každý z vás už počul o Kvačianskej či Prosieckej doline. Obe sú pokladané za najkrajšie slovenské prírodné rezervácie. Ročne ich navštívi množstvo domácich, ale i zahraničných turistov. Plánujete výlet do Kvačianskej či Prosieckej doliny? V článku sa dočítate o náročných trasách, ktoré prepájajú obe doliny, alebo nenáročných, ktoré sú vhodné pre najmenších.

Vyhliadka Kobyliny v Kvačianskej doline

Kvačianska a Prosiecka dolina sú súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie

Prosiek a Kvačany. Obe tieto malebné liptovské dediny sú východiskovým bodom do azda najkrajších a najnavštevovanejších slovenských dolín – Prosieckej doliny a Kvačianskej doliny. Ďalšou možnosťou ako navštíviť obe doliny je presne z opačnej strany a to z dediny Huty alebo Veľkého Borového.

Kvačianska dolina

Mnohí z nás isto počuli o známych vodných mlynoch v Kvačianskej doline a malebnej prírode v jej okolí. Kľukatá cesta, ktorá viedla Kvačianskou dolinou, bola v minulosti spojnicou Oravy a Liptova.

Kvačianska dolina – Horný mlyn - Oblazy

Kvačianska dolina predstavuje krasovú dolinu, ktorá sa nachádza vo východnej časti Chočských vrchov. Celé územie medzi obcami Kvačany a Huty bolo vyhlásené v roku 1967 za chránené územie. Predmetom ochrany sa stala samotná dolina, flóra a fauna. Dolinou preteká rieka Kvačianka, do ktorej ústi v lokalite Oblazy riečka Borovnianka. Rezervácia je súčasťou územia európskeho významu Prosečné a chráneného vtáčieho územia Chočské vrchy.

Do Kvačianskej doliny sa dostanete pohodlne autom, ktoré odparkujete na parkovisku  pred východiskovým bodom do doliny. Na parkovisku pri bufete sú informačné tabule a mapa. Tu sa môžete rozhodnúť akou trasou sa poberiete. Následne sa môžete vydať v ústrety krás Kvačianskej doliny. Celou Kvačianskou dolinou až k Hute vedie červená turistická značka červeno značený turistický chodník.

Prosiecka dolina

Prosiecka dolina je krasovitá kaňonovitá dolina dlhá takmer 4 km, hlboko zarezaná medzi masívy Lomna a Prosečného. Erózna činnosť Prosiečanky vymodelovala typický krasový vzhľad doliny, ktorý sa prejavuje početnými skalnými bralami a vežami tvorenými z odolnejších vápencov. Zároveň je súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie. Celou dolinou prechádza náučný chodník, ktorý začína v obci Prosiek a vedie po modrá turistická značka modrom značenom turistickom chodníku naprieč celou dolinou.

Pri vstupe do doliny sa nachádza skalný priesek zvaný Vráta, nad ktorým vyviera na povrch v mohutnom prameni Prosiečanka. V strednej časti sa dolina rozširuje do poľany Polhora, po stranách ktorej sa nachádzajú bralné skupiny, vodopády a jaskyne. Na začiatku hornej časti sa dolina vetví na dolinu Červené piesky s impozantným 15 m vysokým vodopádom a na kaňonovitú časť Nižný a Vyšný Straz, najatraktívnejšie úseky doliny. Zážitok z doliny v jej závere umocňujú exponované časti a výstupy po rebríkoch.

Turistické trasy v Prosieckej a Kvačianskej doline

V rámci Prosieckej a Kvačianskej doliny môžete absolvovať niekoľko zaujímavých náročných a zdĺhavých, ale i nenáročných trás, vhodných pre rodiny s deťmi. Je len na vás, akou sa vyberiete a na akú si trúfate.

Kvačianska dolina s deťmi

Kvačiansku dolinu môžete zdolať aj s deťmi. Nachádza sa tu niekoľko nenáročných trás, ktoré prejdete za maximálne dve hodiny. Ak si chcete užiť krásy Kvačianskej doliny, odporúčame vybrať sa trasou Kvačianska dolina, ústie na Oblazy.

Kvačianska dolina, ústie – Mlyny Oblazy

Táto trasa je pomerne obľúbená vzhľadom na jej nenáročnosť. Je možné, že cestou v letných mesiacoch tu stretnete viacerých turistov. Časová náročnosť trasy s deťmi od východiska pri parkovisku až ku mlynom na oblazoch sa pohybuje v rozmedzí 1 až 2 hodiny.

Chodník vedie počas celej trasy k mlynom mierne do kopca, ale nie je to nič náročné. V prípade, ak máte ratolesti ešte menšie, odporúčame mať so sebou nosič, trasa nie je vhodná pre kočíky.

Cestou narafíte na pár oddychových miest a nádherných a dychberúcich vyhliadok. Nevynechajte príležitosť prezrieť si skalný útvar Jánošíkova hlava, vyhliadku Kobyliny a vyhliadku na Malom Roháči. Konečný bodo trasy je malebné miesto Oblazy.

Vyhliadka Kobyliny

Vyhliadka Kobiliny patrí okrem vodných mlynov azda k najfotografovanejším miestam celej Kvačianskej doliny spolu s vyhliadkou na Malom Roháči. Kovová konštrukcia vyhliadky sa nachádza nad kaňonom rieky Kvačianky, ktorý je hlboký až 80 metrov. Vyhliadka sa nachádza asi 20 minút chôdze od ústia Kvačianskej doliny po červenej značke.

Vyhliadka na Malom Roháči

Koncom roka 2013 pribudla v Kvačianskej doline vyhliadka a to na Malom Roháči. Ide o plošinu umiestnenú medzi stromami priamo na skalnom brale s autentickým výhľadom na hornú časť doliny a veľkú skalnú ihlu. Vyhliadka sa nachádza asi hodinu nenáročnej chôdze od ústia Kvačianskej doliny po červenej červená turistická značka značke a vzdialená je len niekoľko minút od Oblazov. Je z nej vidieť hornú časť doliny i veľkú skalnú ihlu. 

Križovatka chodníka Oblazy

Oblazy potešia každého návštevníka svojím malebným okolím. Nachádzajú sa medzi dvoma kopcami so skalnými bralami a potôčikom uprostred. Zároveň sa tu nachádzajú aj vodné mlyny. Keďže Oblazy sú významnou križovatkou, dá sa odtiaľto pokračovať rôznymi smermi. Možno sa vrátiť do Kvačian, prípadne pokračovať po červenej červená turistická značka značke do Huty alebo po modrej modrá turistická značka značke na Veľké Borové či pokračovať po náučnom chodníku Prosiecka-Kvačianska dolina po modrej modrá turistická značka turistickej značke. 

Vodné mlyny v Kvačianskej doline 

V hornej časti doliny sa v lokalite Oblazy, na sútoku Kvačianky, Borovianky a Ráztockého potoka, nachádzajú dva drevené vodné kolesové mlyny. Z pôvodných troch drevených vodných mlynov  z 19. storočia sa zachovali len dva – v súčasnosti sú kultúrnymi pamiatkami. Nachádza sa tu Horný mlyn takzvaný Gejdošovský a Dolný mlyn takzvaný Brunčiakovský, ktorý je aj s technickým vybavením. Tretí mlyn bol furmanskou krčmou, ktorú zničili v roku 1944 ustupujúci nacisti. K záchrane schátralých mlynov prispelo úsilie dobrovoľných ochrancov prírody v 80. rokoch 20. storočia. 

Dolný mlyn s pílou je v súčasnosti v prevádzke, nájdete v ňom tiež expozíciu mlynárskej techniky. Nové mlynské koleso sa krúti a poháňa gátrovú pílu na drevo a hoblík. O mlyny sa stará OZ Oblazy.

Ráztocký vodopád

Osem metrový Ráztocký vodopád sa nachádza neďaleko vodných mlynov na lokalite Oblazy. Nájdete ho v dolnej časti Ráztockej doliny približne 60 m od miesta, kde ústi Ráztocká dolina do Kvačianskej doliny. Nad vodopád môžete vyjsť po drevenom rebríku, musíte byť ale opatrný. K vodopádu sa môžete dostať aj z Veľkého Borového či od Oblazov po modrá turistická značka  modrej turistickej značke. 

Fotogaléria

Ďalšie nenáročné trasy v okolí Kvačianskej a Prosieckej doliny

Uvedené trasy sú vhodné pre všetky typy turistov, najmä však pre tých nenáročných, rovnako pre deti, či seniorov. Trasy sú nasledovné:

  • Huty – Mlyny Oblazy, časová náročnosť cca 20 minút;
  • Veľké Borové – Mlyny Oblazy, časová náročnosť cca 20 minút;
  • Kvačianska dolina, ústie – parkovisko – Mlyny Oblazy, časová náročnosť cca 1 hodina;
  • Kvačianska dolina, ústie – parkovisko – Veľké Borové, časová náročnosť cca 2 hodiny.

Náučný turistický okruh Prosiecka – Kvačianska dolina

Prosiek, severný koniec obce – ústie Prosieckej doliny – Vráta – Prosiecka dolina – planina Svorad – Veľké Borové – Oblazy – Kvačianska dolina – Kvačany – ústie Prosieckej doliny

Náučný chodník Prosieckou a Kvačianskou dolinou vás prevedie všetkými krásami oboch národných prírodných rezervácií. Ide o náročnú trasu vhodnú pre skúsených a zdatných turistov. Trasa vedie po modrá turistická značka modro a následne po  červená turistická značka červeno značenom turistickom chodníku, cez exponované úseky zabezpečené reťazami a rebríkmi.

Východisko trasy je Prosiek – severný koniec obce pri parkovisku. Trasa sa radí medzi stredne náročné trasy vzhľadom na časovú náročnosť 6/7 hodín a exponovaným prechodom Prosieckej doliny. Dĺžka chodníka je 17 km.

Chodník je samoobslužný, okružný, obojsmerný, tu je však potrebné byť opatrný, pretože opačným smerom na technických pomôckach je príliš nepohodlný. Je otvorený celoročne pre peších turistov. V zime za prítomnosti ľadu a snehu je nebezpečný až neschodný!

Názvy informačných panelov:

Tiesňava vrát v Prosieckej doline
  1. Náučný chodník Prosieckou a Kvačianskou dolinou
  2. Vráta a vyvieračky
  3. Pôda a rastlinstvo
  4. Polhora – lesy a živočíšstvo
  5. Červené piesky a Sokol
  6. Národná prírodná rezervácia Prosiecka dolina
  7. Svorad, ponory a ukážka sukcesie
  8. Kvačianska dolina
  9. Oblazy
  10. Flóra
  11. Cesta Kvačianskou dolinou
  12. Kvačianska dolina
  13. Dolinka Kamenná

Oddych po túre

V ústí Kvačianskej doliny, na parkovisku, si môžete posedieť vo veľmi príjemnom prostredí na miestnej lúke. Nachádza sa tu niekoľko drevených posedení, altánok na opekanie s ohniskom. Nájdete tu i drevený vláčik pre deti, takže sa vaše ratolesti zabavia ak im po túre ostala ešte nejaká energia. Hneď vedľa sa nachádza bufet, ktorý je otvorený v letných mesiacoch. Na parkovisku sú tiež osadené informačné tabule o výskyte medveďa, taktiež 2 veľmi zaujímavé s historickými fotkami z doliny a mapa turistických trás.

Ak máte dostatok času a plánujete stráviť na Liptove viac dní, spojte návštevu Kvačianskej a Prosieckej doliny s relaxačným pobytom v Kúpeľoch Lúčky a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Zaujímavosť

Prosiecka dolina bola označená čitateľmi časopisu Krásy Slovenska za najkrajšiu dolinu Slovenska.

Doprava

Obce Prosiek a Kvačany sa nachádzajú v okrese Liptovský Mikuláš. Obcou Prosiek prechádza cesta 2351, obcou Kvačany cesta číslo 2350. Do oboch obcí premáva pravidelne autobusová doprava.

Ako sa dostať ku Kvačianskej a Prosieckej doline z kúpeľov Lúčky

Východiskový bod Prosieckej doliny je vzdialený od kúpeľov v Lúčkach 17,8 km, cesta autom vám zaberie 20 minút. Z Lúčok pokračujte do Bešeňovej, okolo Aquaparku Bešeňová, okolo Liptovskej Mary, v obci Zádiel odbočíte doľava a cestou 2351 budete pokračovať do Prosieku a ďalej na parkovisko pod Prosieckou dolinou.

Ak pôjdete do Kvačianskej doliny, pokračujte po ceste 2213, za obcou Brnice odbočte doľava do Dlhej Lúky a Kvačian. Východiskový bod Kvačianskej doliny je vzdialený od kúpeľov Lúčky 22,6 km, cesta autom vám zaberie 26 minút.

Vzhľadom na množstvo prestupov do oboch obcí odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Pri ústí Kvačianskej doliny sa nachádza spoplatnené parkovisko, hneď vedľa je bufet. Parkovisko sa nachádza rovnako aj pri ústí Prosieckej doliny, taktiež je spoplatnené.

Súhrn turistických trás dolinami

Kvačianskou dolinou vedie:

  • červená turistická značka červeno značený chodník z Kvačian do Hút
  • modrá turistická značka modro značený chodník z rázcestia nad Oblazmi do Prosieku;
  • žltá turistická značka žlto značený chodník Ústie Kvačianskej doliny do Prosieku.

 Prosieckou dolinou vedie:

  • modrá turistická značka modro značený chodník z Prosieku na Veľké Borové a popri potoku Borovianka do Oblazov a do Kvačianskej doliny, kde sa napája na červená turistická značka červený chodník vedúci do obce Kvačany;
  • zelená turistická značka zeleno značený chodník zo Svoradu, cez Prosečné do doliny Borovianky;
  • zelená turistická značka zeleno značený chodník zo Svoradu, cez sedlo Rovné na Heliaš (Heliašská priepasť), cez sedlo Pravnáč až do obce Liptovská Anna.

Zelený chodník možno použiť ako alternatívnu cestu z Liptovskej kotliny (Liptovskej Anny) cez Svorad do Kvačianskej doliny.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pekný krasový kaňon vytvorený Prosiečankou Je potrebná vhodná turistická obuv. Po ceste pár technických pomôcok – reťaze, rebríky. Určite sa ju oplatí navštíviť. My sme spravili okruh cez Oblazy, Kvačiansku dolinu a späť. Pekná celodenná prechádzka.
Václav S.

Kvačianska dolina nás prijemne prekvapila všetkým čo ponúka. Nádherná prechádzka ľahko dostupná aj s deťmi. Nebol problém aj po výdatných dažďoch. Po ceste vyhliadky s úžasným výhľadom na lesy zo skalami a divoký potok. Naozaj nádhera a v cieli oblazy, mlyn ktorý je zakomponovaný v prekrásnom prostredí ponúka vyžitie pre ľudí s technickými záujmami a zvieratká potešia snáď všetkých. Vrele odporúčam A za mňa určite ešte zopakujem aj ako okruh s Prosieckou dolinou… ❤
Katka D.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný celoročne bez obmedzení.

GPS súradnice

Kvačianska dolina: 49.1784904°, 19.54221672°
Prosiecka dolina: 49.1535834°, 19.4993497°

Mohlo by vás zaujímať

Včelársky rámik Včelársky náučný chodník v Lúčkach

Ak by ste mali záujem spoznať okolie kúpeľov Lúčky a dozvedieť sa niečo o význame včiel, vyskúšajte Včelársky náučný chodník v Lúčkach a vydajte sa po stopách včelieho spoločenstva.

Zistiť viac
Podujatie na Havránku Havránok – archeologické múzeum v prírode

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore