Symbolický cintorín pri Popradskom plese

V mĺkvom prostredí limbového hája tíško stoja drevené kríže a vzdávajú hold obetiam Tatier. Hory vedia byť zradné, čo dokazuje aj Symbolický cintorín pri Popradskom plese s množstvom pietnych tabúľ.

Tabule pripomínajúce tragické udalosti v horách

Na pamiatku obetiam Vysokých Tatier

S myšlienkou založiť centrálne pamätné miesto tatranských obetí prišiel pražský rodák akademický maliar Otakar Štáfl. Dovtedy sa tabule pripomínajúce nešťastné úmrtia turistov umiestňovali na miestach nehody a boli tak roztrúsené po celých Tatrách. Spolu s vtedajším šéfom Klubu československých turistov Alojzom Lutonským vybrali vhodné miesto na vznik symbolického cintorína a to pod vrcholom Ostrvy, neďaleko Popradského plesa. Tak vznikli aj prvé ručne vyrezávané kríže od rezbára z Detvy a postavila sa aj malá kaplnka. 

Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese dnes nájdete 370 pamätných tabúľ s viac ako 500 menami obetí Vysokých Tatier ako aj slovenských  horolezcov, ktorí zahynuli v horách vo svete. Jednou z najstarších je tabuľka z roku 1905 horolezca zo začiatkov športového lezectva v Tatrách. Typickým prvkom charakteristickým pre cintorín je 77 symbolických drevených krížov. Celú lokalitu majú v správe Štátne lesy TANAPu, ktoré sa starajú o údržbu chodníkov, schodísk, krížov aj samotných pamätných tabúľ a vyhotovenie nových.

Príznačným mottom tohto miesta je nápis vyrytý do dverí kaplnky:

“Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu.”

Vysoké Tatry ponúkajú množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu Symbolického cintorína s pobytom v Tatrách alebo liečebným pobytom v Novom Smokovci a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Fotografie

Čo ste možno o Symbolickom cintoríne nevedeli

  • Oficiálne bol otvorený v roku 1940, kedy aj zároveň vysvätili kaplnku.
  • V roku 1970 bol zapísaný do zoznamu kultúrnych pamiatok.
  • Svoju pamätnú tabuľu tam má aj samotný zakladateľ Symbolického cintorína Otakar Štáfl, ktorý zahynul so svojou manželkou pri bombardovaní Prahy v roku 1945.

Doprava

Štrbské pleso je prístupné z viacerých smerov – z Popradu (19 km), z Kežmarku (41 km), z Liptovského Mikuláša (49 km). Premáva sem aj pravidelná autobusová doprava, len pri niektorých spojoch je potrebný prestup a následne smer Štrbské pleso. Ak chcete cestovať tatranskou železnicou, môžete nastúpiť kdekoľvek na zastávke v Tatrách.

Doprava z kúpeľov Nový Smokovec

Z Nového Smokovca, kde môžete navštíviť i netypickú galériu Tricklandia, je Štrbské pleso vzdialené približne 16 km. Jednoducho sa tam dopravíte aj tatranskou električkou, odtiaľ už pokračujete modrou modrá turistická značka a  červenou červená turistická značka turistickou značkou smerom k Popradskému plesu. Od parkoviska tam vedie nová asfaltová cesta až k odbočke na Symbolický cintorín.

Parkovanie

Na začiatku turistickej trasy na Popradské pleso môžete parkovať na platenom parkovisku. Poplatok sa pohybuje od 10,- €.

Turistická trasa

Štrbské pleso Popradské pleso Symbolický cintorín Štrbské pleso
  • Začiatok a koniec trasy – Štrbské pleso
  • Dĺžka trasy – 10 km, značená červenou červená turistická značka a žltou žltá turistická značka , čas cca 3,5 hodiny

Mapa miesta

Pietna spomienka

Každoročne v októbri sa tu koná pietna spomienka a čítajú sa nahlas mená obetí Tatier na slovenskej a poľskej strane za posledný rok. Tradične sa na záver koná omša. 

Postrehy návštevníkov

Pekne upravené pietne miesto ktoré pripomína obete našich veľhôr. Len kúsok od trasy Popradské pleso TEŽ – Popradské pleso. Cestu k plesu si predĺžite možno tak o pätnásť minút. Určite sa to oplatí vidieť, aby si človek uvedomil že aj naše hory vedia byť kruté.
Tomáš Č.

Pekné, tiché a pietne miesto. Oplatí sa vidieť obzvlášť pred absolvovaním náročnejšej turistickej trasy 😉
Juraj V.

Vstupné/Cenník a Otváracie hodiny

Symbolický cintorín pri Popradskom plese je voľne prístupný, môžete však prispieť dobrovoľnou sumou na jeho údržbu.

Aj preň však platí sezónna uzávera od 1. novembra do 15. júna.

Kontakt

Štátne lesy TANAPu
Tatranská Lomnica 66
059 60 Vysoké Tatry

GPS súradnice: 49.1497900°, 20.0787908°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Pôvodná útulňa s už neexistujúcou chatou Kamzík Rainerova chata

Možno ste to vedeli a možno aj nie, ale najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách je Rainerova chata. Vďaka svojej polohe a dobrej prístupnosti, ju asi málokto obíde. Populárnou sa stala aj zásluhou jej oddaného chatára Petra Petrasa.

Zistiť viac
Plesnivec-ilustračné foto Múzeum TANAPu

Ak patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej, máme pre vás tip, kde ich nájdete pokope a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať, a predsa neujdú. Bližšie spoznať faunu a flóru, ba aj ďaleko viac, môžete v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore