Rainerova chata

Možno ste to vedeli a možno aj nie, ale najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách je Rainerova chata. Vďaka svojej polohe a dobrej prístupnosti naozaj pre všetkých, ju asi málokto obíde. Populárnou sa stala aj zásluhou jej oddaného chatára Petra Petrasa.

Chata po rekonštrukcii

Malá, ale chýrna Rainerka

Rainerova chata je síce najmenšou, ale jednou z najnavštevovanejších tatranských chát. Vďačí za to miestu, kde bola postavená, v nadmorskej výške 1 301 m. Z Hrebienka sa k nej dostanete pohodlnou cestou, ktorej sa nemusia báť ani rodiny s malými deťmi v kočíkoch. 

Napriek veľkosti vás v chate čaká bufet s občerstvením, stoly s lavicami, kde si môžete posedieť a piecka. Tá zahreje najmä v zime umrznutých turistov. Vždy dobrá nálada, ktorá tu vládne, sa vám postará o atmosféru domácej pohody. Ak chcete odísť s nejakými vedomosťami navyše, nájdete tu aj infocentrum TANAPu. Obzrieť si tiež môžete malú expozíciu lezeckého a nosičského náčinia.

Historické fotografie

Stručná história Rainerovej chaty

  • 1863 – Ján Juraj Rainer sa rozhodol postaviť na Starolesnianskej poľane malú útulňu pre turistov smerujúcich do Malej a Veľkej studenej doliny a Lomnického štítu.
  • 1884 – postavili neďaleko novú, väčšiu chatu Kamzík. Rainerova chata slúžila už len ako nocľaháreň pre nosičov, neskôr z nej bol sklad paliva, garáž, dokonca aj chlievik.
  • 1983 – až v tomto roku sa dočkala Rainerka obnovy. Správa TANAPu ju opravila a zakonzervovala, keďže išlo o historickú pamiatku. Neslúžila však turistom, bola zavretá.
  • 1997 – správa TANAPu súhlasila s prenájmom terajšiemu chatárovi Petrovi Petrasovi.
  • 1998 –  Rainerovu chatu zrekonštruoval, vdýchol jej nový život a otvoril pre všetkých turistov.

Turistické trasy

Rainerova chata sa nachádza v blízkosti Tatranskej magistrály. Ide o najdlhší súvislý turistický chodník Tatranského národného parku. Od chaty sa môžete vybrať k nasledujúcim turistickým cieľom:

  • Smer Zamkovského chata – po červenej značke, čas – 30 min.
  • Smer Vodopády Studeného potoka – po červenej značke, čas – 20 min.
  • Na Skalnaté pleso – po červenej značke, čas – 1 hod.
  • Smer Zbojnícka chata – po modrej značke, čas – 1,30 hod.
  • Do Tatranskej Lomnice – po červenej a potom po modrej značke, čas – 1,50 hod.

Samozrejme, turistiku si môžete naplánovať podľa vašich možností, či už časových alebo fyzických. Na výber máte veľké množstvo turistických trás a cieľov, ktoré sú dobre značené.

Program/Akcie

Počas celého roka sa na Rainerovej chate organizujú rôzne podujatia. Každoročne opakujúcim sa je Sviatok kľaňania sa Troch kráľov. Toto podujatie preslávil najmä chatár svojim betlehemom postaveným zo snehu. 

Pôvodná útulňa s už neexistujúcou chatou Kamzík

Tradičnou akciou je aj súťaž Nosičská próba, kde si každý odvážlivec môže vyskúšať odniesť krosná s nákladom 70 kg alebo 100 kg na trase 300 m.

Doprava

Starý Smokovec je dobre prístupný z viacerých smerov – z Popradu (13 km), z Kežmarku (19 km), z Liptovského Mikuláša (60 km). Premáva sem aj pravidelná autobusová doprava, no pri niektorých spojoch je potrebný prestup a následne smer Starý Smokovec. Pri ceste vlakom z Kežmarku a Liptovského Mikuláša sa dostanete len do Popradu. Odtiaľ prestúpite na autobus do Smokovca.

Zo Starého Smokovca sa môžete vybrať pešo po zelenej zelená turistickej značke na Hrebienok (čas – 30 min.), alebo využite pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok (čas – 7 min.).  Odtiaľ po červenej červená turistickej značke k Rainerovej chate (čas – 20 min.).

Doprava z kúpeľov Nový Smokovec

Kúpele Nový Smokovec sú od východiskového bodu – pozemná lanovka na Hrebienok, vzdialené len 5 min. pešo. Následne si už môžete vybrať, či budete pokračovať po značenej turistickej trase pešo na Hrebienok alebo sa zveziete lanovkou. Ďalej už pokračujete ako uvádzame v odseku vyššie.

Parkovanie

Parkovať môžete na záchytnom parkovisku v Novom Smokovci alebo v Starom Smokovci. Poplatok sa pohybuje od 10€.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Ak už ste na Hrebienku, stojí za to prejsť sa aj na toto miesto 😉 Ponad Bilíkovu chatu vedie nenáročný široký chodník, a od Rainerky by som zvolil spodnú cestu cez Studenovodské vodopády a vyjdete pri Bilikovej chate – i keď táto trasa je už fyzicky náročnejšia fakt to odporúčam. Hlavne pre výdatnosť vodopádov, ktoré sú vidieť hneď popri chodníku.
Milan Š.

Teraz novozrekonštruovaná. Nový nábytok, vybavenie. Je to aj vnútri krásne. Priam škoda nezájsť od Hrebienka len kúsok vyššie na návštevu.
Igor B.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Rainerova chata je v prevádzke celoročne. Počas letnej a zimnej sezóny je otvorená každý deň. V mimosezóne je otvorená len cez víkendy a sviatky.

Pre overenie, či je chata otvorená, kontaktujte priamo chatára. Bližšie informácie nájdete v sekcii kontakt.

Kontakt

Rainerova chata je v správe TANAPu. Aktuálne ju má v prenájme:

Peter Petras
Jezersko 42
05904 Jezersko

GPS súradnice: 49.167058°, 20.218819 °

Video

Peter Petras – vysokohorský nosič, ktorý sa podujal na záchranu Rainerovej chaty

Mohlo by vás zaujímať

Sintrová výzdoba v jaskyni Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu. V hudobnej sieni sa kedysi organizovali hudobné koncerty klasickej hudby, pretože sieň má vynikajúcu akustiku.

Zistiť viac
Z čias, keď sa v jaskyni ešte korčuľovalo Dobšinská ľadová jaskyňa

Jedna z unikátnych jaskýň svetového významu sa nachádza aj u nás na Slovensku. Obrovské masy ľadu pomerne v malej nadmorskej výške vás nielen prekvapia, ale v horúcom dni aj poriadne schladia. Ak ste ju ešte nenavštívili, istotne neváhajte, tak ako množstvo návštevníkov prichádzajúcich doslova z celého sveta.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore