Múzeum TANAPu

Ak patríte k milovníkom prírody a obzvlášť tej tatranskej, zaiste sa vám na potulkách nepodarilo vidieť všetky živočíchy, ktoré tam žijú. Máme pre vás tip, kde ich nájdete pokope a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať, a predsa neujdú. Bližšie spoznať faunu a flóru, ba aj ďaleko viac, môžete v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Budova múzea v Tatranskej Lomnici

Tatranská príroda ako na dlani

Už samotná budova bola účelovo navrhnutá pre potreby múzea. Postavili ju tak, aby svojím vzhľadom zapadala do okolitého prostredia a tatranských štítov v pozadí. Preto nečakajte, že v interiéri budete prezerať exponáty v stiesnených priestoroch. Hneď pri vchode vás privíta naša najväčšia šelma, aby ste si nemysleli, že idete obzerať len nejaké malé chrobáčiky. A potom sa vám už otvorí rozľahlý priestor a pomyselne vojdete do tatranskej prírody.

Hlavná budova je rozdelená na štyri tematické celky:

  • prírodovedný;
  • prírodoochranársky;
  • historický a
  • etnografický.

Prírodovedná časť Múzea TANAP

Pravdepodobne najobdivovanejšia a najzaujímavejšia časť expozície. Nájdete tu pestré zastúpenie zvierat od malých mláďat až po dospelé jedince. Najmä deti sa nevedia vynadívať, či už na malé kamzíča, medvieďa, vĺča, jazvieča alebo rysíča. Nechýbajú majestátne tatranské jelene aj statné diviaky. Takto by sme mohli vymenovať ešte plno ďalších. Jednoducho povedané, vystavené tu nájdete všetky živočíchy od plazov, rýb, vtákov až po cicavcov. 

Nezabudlo sa ani na rastlinnú ríšu typickú pre tento horský ekosystém. Vystavených je tu okolo 150 druhov rastlín z rôznych vegetačných stupňov Západných, Vysokých a Belianskych Tatier. Niektoré z nich uvidíte aj vo vysunutej expozícii tatranskej prírody – Botanickej záhrade.

Prírodoochranárska časť Múzea TANAP

Dozviete sa tu o počiatkoch a histórii ochrany prírody v Tatrách a o výskume v národnom parku. Neodmysliteľnou súčasťou je tiež Horská služba. Prostredníctvom vystavených predmetov si môžete urobiť predstavu o jej činnosti, či už pri prevencii alebo záchrane zranených turistov.

Historická časť Múzea TANAP

Mapuje osídľovanie územia oblasti Tatier, jeho vplyv na životné prostredie, historické nálezy a objavy. 

Etnografická časť Múzea TANAP

Túto časť múzea nájdete na prvom poschodí. Už názov napovedá, že exponáty priblížia život a tradície obyvateľov tatranských a podtatranských obcí. Vystavené sú tu kroje z regiónu a predmety každodennej potreby jednoduchých ľudí.

Botanická záhrada – expozícia tatranskej prírody

Nachádza sa asi 5 minút od hlavnej budovy Múzea TANAPu a rozprestiera sa na takmer 3 hektároch. Iste už tušíte, že sú tu vysadení zástupcovia tatranskej flóry. Samotná záhrada je rozdelená na žulovú a vápencovú skalku a rašelinisko. Nájdete tu až okolo 300 druhov rastlín, ktoré kvitnú od jari do jesene, vrátane chránených druhov a endemitov, ako napr. iskerník vysokotatranský, plesnivec alpínsky, mak tatranský a ďalšie. 

Okrem prezentácie tatranskej vegetácie, slúži botanická záhrada na zachovanie a ochranu vzácnych rastlín. Ak vás očarili, máme pre vás dobrú správu, niektoré z nich si môžete kúpiť ako sadeničky alebo semiačka.

Fotogaléria

Historické míľniky Múzea Tatranského národného parku

  • V roku 1959 sa datuje vznik Múzea TANAPu.
  • V terajšom objekte múzeum sídli od roku 1969. Impulzom k výstavbe vlastnej budovy bola kandidatúra Tatier na MS 1970 v klasickom lyžovaní. Samotný architekt získal za jej návrh Cenu Dušana Jurkoviča.
  • V roku 2009 značnú časť exponátov vymenili za novšie s modernejším spracovaním preparátov.

Aké zvláštnosti nájdete v múzeu TANAPu?

  • Rybu, ktorá už nežije nikde inde na svete, len v Štrbskom plese a možno už ani tam – sih maréna.
  • Maličkého vodného kôrovca – endemit, ktorý sa vyskytuje len v jednom z tatranských plies – žiabronôžka arktická.
  • Vzácny herbár liečivých rastlín z 18. storočia od chýrneho mnícha Cypriána, ktorý žil v neďalekom Červenom Kláštore.
  • Určite nemajte obavy, že vystavené zvieratá boli zabité kvôli ich preparovaniu a následnému vystaveniu v múzeu. Ide o uhynuté jedince, ktoré sa našli vo voľnej prírode.

Program/Akcie

Parkovať môžete na parkovisku blízkej autobusovej stanice, odtiaľ je to pešo k múzeu 5 minút. Poplatok za parkovanie sa pohybuje od 10,- €.

Múzeum TANAPu má aj vlastnú premietaciu sálu s kapacitou 72 miest, kde sa konajú rôzne prednášky. Organizované skupiny a školské výlety majú možnosť si tu vopred objednať premietanie filmu.

Doprava

Tatranská Lomnica je dobre prístupná z viacerých smerov – z Popradu (28 km), z Kežmarku (15 km), z Liptovského Mikuláša (70 km). Premáva sem aj pravidelná autobusová doprava, len pri niektorých spojoch je potrebný prestup a následne smer Tatranská Lomnica. Ak chcete cestovať vlakom, z Kežmarku aj Liptovského Mikuláša sa dostanete len do Popradu. Odtiaľ prestúpite na autobus do Tatranskej Lomnice.

Doprava z kúpeľov Nový Smokovec

Ak máte počas relaxačného pobytu v kúpeľoch Nový Smokovec voľný čas, odporúčame vám návštevu Múzea TANAPu. Vzdialenosť je len 7 km a najrýchlejšie sa sem dostanete tatranskou električkou, ktorá premáva naprieč celými Tatrami. Počítajte s prestupom v Starom Smokovci.

Parkovanie

Parkovať môžete na parkovisku blízkej autobusovej stanice, odtiaľ je to pešo k múzeu 5 minút. Poplatok za parkovanie sa pohybuje od 10,- €.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Zaujímavé, poučné. O histórii Tatier všetko najlepšie a úžasné sú expozície zvierat a vtákov. Veľmi sa mi páčila časť zo Ždiaru. Kroje sú nádherné, je čo obdivovať.
Magdaléna F.

Boli sme tu s deťmi a naozaj je vo vnútri čo obdivovať. Na vcelku malom priestore je umiestnená expozícia zachytávajúce tatranskú faunu a aj ľudovú kultúru. Veľmi sa nám tu páčilo. Určite odporúčame navštíviť toto múzeum. Za primerané vstupné môžte deťom ukázať zvieratá, ktoré vo voľnej prírode neuvidia.
Igor K.

Vstupné/Cenník

Máte možnosť si zakúpiť vstupenku len do hlavnej budovy múzea, alebo ju skombinovať aj s návštevou botanickej záhrady. Seniori, deti, školské skupiny a rodiny majú zľavnené vstupné.

Aktuálny cenník vstupného nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea TANAPu, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Múzeum je otvorené celoročne. Počas hlavnej sezóny od mája do septembra v čase od 9,00 do 17,00 hod. V mimosezóne od 8:30 do 12:00 hod. a po obednej prestávke od 13:00 do 16:00 hod.

Organizovaným skupinám sa odporúčame objednať vopred.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu prosím navštívte oficiálnu webovú stránku Múzea TANAPu, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Múzeum TANAPu
Tatranská Lomnica
05960 Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica

GPS súradnice: 49.16627°, 20.28454°

Mohlo by vás zaujímať

Kultúrny dom Dušana Jurkoviča v Skalici Záhorské múzeum v Skalici

Záhorské múzeum v Skalici bolo ako prvé národne orientované múzeum na Slovensku založené súkromnou osobou – nadšeným zberateľom ľudových výrobkov, dr. Pavlom Blahom. Ak sa chcete dozvedieť viac o malebnom záhorskom regióne, neváhajte a navštívte Záhorské múzeum, ktoré vám priblíži jeho históriu. Pôvodnú časť múzea projektoval významný slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Zistiť viac
Z čias, keď sa v jaskyni ešte korčuľovalo Dobšinská ľadová jaskyňa

Jedna z unikátnych jaskýň svetového významu sa nachádza aj u nás na Slovensku. Určite ste už počuli o Dobšinskej ľadovej jaskyni v národnom parku Slovenský raj. Obrovské masy ľadu pomerne v malej nadmorskej výške vás nielen prekvapia, ale v horúcom dni aj poriadne schladia. Ak ste ju ešte nenavštívili, istotne neváhajte, tak ako množstvo návštevníkov prichádzajúcich doslova z celého sveta.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore