Túra na Slavkovský štít z Hrebienka

Slavkovský štít je turistami vyhľadávaný vyhliadkový štít, ktorý ponúka panoramatické výhľady na tatranskú prírodu. Turistická trasa na vrchol Slavkovského štítu začína v Starom Smokovci, alebo Hrebienku. Túra je určená pre skúsených turistov, výstup na Slavkovský štít vám zaberie celý deň.

Severná strana Slavkovského štítu je posiata strmými kamennými rebrami a roklinami

Turistika na Slavkovský štít je len pre skúsených turistov

Slavkovský štít je rozložitý štít vysoký 2 452 m n. m.. Nachádza sa vo Vysokých Tatrách nad Starým Smokovcom. Slavkovský štít patrí k najvyšším zo zdolateľných vrchov bez použitia horského vodcu alebo horolezeckej techniky. 

Na vrch Slavkovského štítu sa dá vystúpiť zo Starého Smokovca alebo si trasu môžete skrátiť vyvezením sa lanovkou na Hrebienok. Na vrchol štítu vedie modrá turistická značka. 

Výstup na Slavkovský štít je určený len pre skúsených turistov, na vrchol vám cesta zaberie vyše piatich hodín. Túra je celodenná, preto treba začať v skorých ranných hodinách. 

Zaujímavosti

  • Podľa niektorých predpokladov mohol byť Slavkovský štít najvyšším vrcholom Vysokých Tatier.
  • Prvý zaznamenaný výstup na vrchol Slavkovského štítu uskutočnil 11. júna 1664 Juraj Buchholtz starší.
  • Oficiálne prvý turistický chodník z Hrebienka na Slavkovský štít vybudovali v roku 1881.
  • Na počesť Maximiliána Weisza, ktorý sa zaslúžil o vybudovanie chodníka, stál na Slavkovskej vyhliadke kamenný obelisk. Neskôr, v období 2. svetovej vojny, sa reliéfny obelisk rozpadol.

Výstup na Slavkovský štít z Hrebienku

Hrebienok – Slavkovská vyhliadka Slavkovský štít

  • Obtiažnosť: Stredne náročná celodenná vysokohorská túra. Technicky je pomerne jednoduchá, namáhavosť výstupu je daná najmä prevýšením.
  • Dĺžka trasy / Prevýšenie: ↑ 6,1 km / 1157 m.
  • Časová náročnosť: okolo 8 hodín.

Ďalej budete pokračovať lesným chodníkom, odkiaľ sa pozvoľným stúpaním dostaneme stále lesným chodníkom na Slavkovskú vyhliadku. Odtiaľ začína zdĺhavé a náročné stúpanie k vrcholu Slavkovského štítu. Odmenou náročného výstupu budú neopakovateľné výhľady na Veľkú Studenú dolinu so Zbojníckou chatou i všetkými jej plesami. Zo Slavkovského štítu budete zostupovať po trase výstupu späť do Starého Smokovca. V zimnom období platí na časť chodníka, od Slavkovskej vyhliadky, zimná uzávera.

Výstup na Slavkovský štít zo Starého Smokovca

Starý Smokovec Slavkovská vyhliadka Slavkovský štít

  • Obtiažnosť: Celodenná vysokohorská túra strednej obtiažnosti. Výstup je monotónny a zdĺhavý. Miestami vďaka prevýšeniu jednotlivých úsekov dosť namáhavý.
  • Dĺžka trasy / Prevýšenie: ↑ 7,1 km / 1399 m.
  • Časová náročnosť: okolo 10 hodín.

Východiskový bod zo Starého Smokovca je od stanice pozemnej lanovky, odkiaľ sa dostanete na Hrebienok. Z tohto bodu už budete pokračovať rovnakou trasou, aká je popísaná pri vyššie pri výstupe z Hrebienka.

Fotografie

Doprava

Cez osadu Starý Smokovec vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky. 

Ako sa dostať na Hrebienok z kúpeľov Nový Smokovec

Z kúpeľov v Novom Smokovci to máte na Hrebienok naozaj kúsok. Vybrať sa sem môžete viacerými spôsobmi:

  • pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca, 
  • turistickým chodníkom po zelenej alebo modrej turisticky značenej trase zo Starého Smokovca, 
  • asfaltovou cestou zo Starého Smokovca. 

Ako sa dostať na Hrebienok z Aquacity Poprad

Aquapark Poprad je od údolnej stanice lanovky v Starom Smokovci vzdialené 15,8 km, autom vám jazda zaberie 15 minút. Z Popradu pokračujte po ceste číslo 534 až do Starého Smokovca. Verejnou dopravou sa pri ideálnom spojení dostanete do Starého Smokovca za 17 minút.

Ako sa dostať na Hrebienok z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od údolnej stanice lanovky v Starom Smokovci vzdialené 42 km, jazda autom vám zaberie 42 minút. Z Vyšných Ružbách postupujte cez Nižné Ružbachy a Spišskú Belú, Tatranskú Lomnicu až do Starého Smokovca. Verejnú dopravu vzhľadom na počet prestupov neodporúčame.

Parkovanie

V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Mapa miesta

GPS súradnice

Slavkovský štít: 49.1667274°, 20.1844871°

Postrehy návštevníkov

Veľmi krásna a záživná turistika….. 😍 keďže bola ráno hmla tak sa zdalo že to nikdy nekončí 😂😂ale výhľad perfektný na celé okolie Tatier…..Je to na celý deň, ale stojí to za to, aj keď na vrchole je dobré byť max hodinu ak chcete byť za dobrého večerného času dole.😄😄 určite odporúčam tomu kto tam nebol, nech sa na to dá. Ale asi raz a stačí 😂😂
Erik M.

Túra je pomerne náročná a je potrebné mať fyzickú pripravenosť, avšak tie výhľady za to určite stoja
Mikuláš Š.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Zelené pleso, Vysoké Tatry Turistika na Zelené pleso

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách – Zelenému plesu.

Zistiť viac
Splavovanie Dunajca Turistika a cyklistika Pieniny

Ak ste milovníkom prírody, cyklistiky, histórie či rôznych zážitkových atrakcií, rozhodne si v Pieninách prídete na svoje. V článku sme pre vás pripravili najkrajšie a najobľúbenejšie turistické trasy a cyklotrasy v Pieninách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore