Na Hrebienok v zime či v lete

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším lokalitám v Tatrách. Nachádza sa nad Starým Smokovcom, vo výške 1 285 m n. m, obklopený majestátnymi štítmi našich veľhôr. Vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, alebo zdolajte nenáročnú trasu pešo, prezrite si Tatranský ľadový dóm a zvezte sa horskými kárami alebo sánkami naspäť do Smokovca. V zime či v lete, na Hrebienku sa nudiť rozhodne nebudete.

Turistický rázcestník na Hrebienku

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším centrám Vysokých Tatier

Hrebienok je lokalita na hornom okraji Tatranského podhoria v jeho východnej časti na krátkom ostrom hrebeni vo výške 1 285 m n. m.  Leží na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu nad Starým Smokovcom. O tom, že Hrebienok patrí k obľúbeným, svedčí aj fakt, že ho začali navštevovať turisti už v polovici 19. storočia.

Hrebienok patrí k celoročne ľahko dostupným turistickým cieľom a zároveň je štartovacím bodom viacerých turistických trás. V lokalite sa nachádza slalomová lyžiarska zjazdovka, ktorá pokračuje ako klasická zjazdovka do Starého Smokovca. Južne od hotela sa nachádzajú štyri menšie lyžiarske vleky.

Prečo je vlastne tak Hrebienok obľúbený?

Na Hrebienku sa nebudete nudiť ani v zime ani v lete. To svoje si tu nájdu skúsení turisti, ktorí využijú Hrebienok ako počiatočný bod k vzdialenejším turistickým cieľom, ale i rodiny s deťmi. Na Hrebienku sa nachádza Kvantárium, Ľadový dóm, hlavný maskot Hrebienka – medveď Kubo a ďalšie vyrezávané sochy, výstava Miniatúry tatranských chát. Deti poteší jazda na gumenom kolese alebo sánkovačka z Hrebienka až do Starého Smokovca. V letných mesiacoch je možné túto trasu zdolať na kolobežke či horskej káre.

Kvantárium

Kvantárium nájdete v zrekonštruovanom prízemnom krídle hotela Hrebienok. Nachádza sa tu osem miestností, v ktorých uvidíte rôzne audiovizuálne multimediálne show, vyskúšate si aj niekoľko interaktívnych exponátov a spolu s nami objavíte fyzikálne javy. Prehliadka je nielen vizuálne atraktívna a pekná, ale aj náučná. Každý si nájde to svoje. Mladších zväčša očarí rozprávková tematika a dospelých špeciálne efekty.

Tatranský ľadový dóm

Prežite krásny zimný čas v Tatrách a navštívte na Hrebienku azda najznámejšiu turistickú atrakciu – Tatranský ľadový dóm, ktorý je každý rok v inej tematike. Zima 2022/2023 sa nesie v znamení 10 ročníka. Jubilejný ročník nesie podobu unikátnej sakrálnej stavby – Baziliky Božieho hrobu v Jeruzaleme.

Podujatie Tatry Ice Master

Foto/Zdroj: Podujatie Tatry Ice Master každoročne priláka do Tatier davy návštevníkov / Flickr

Náučný chodník Hrebienok

Náučný chodník Hrebienok je otvorený celoročne. Jeho najväčšou výhodou oproti ostatným tatranským náučným chodníkom je azda to, že je čiastočne bezbariérový a vhodný pre rodiny s malými deťmi v kočíkoch – trasa po Rainerovu chatu (panely 1 až 5 a 7). 

Trasa náučného chodníka vedie súbežne postupne s červenou, modrou a zelenou turistickou značkou. Na trase na každom paneli sú v drevených schránkach k dispozícii informačné texty v anglickom a nemeckom jazyku. Dozviete sa napríklad o tom, ako tatranské doliny nadobudli svoj súčasný stav, o tatranskej žule, o horských lesoch a mnohé iné zaujímavosti z okolia.

  • Trasa: Vysoké Tatry, Starý Smokovec, Hrebienok – rázcestie Č × M nad Rainerovou chatou – Rainerova chata – Vodopády Studeného potoka – Bilíkova chata – Hrebienok
  • Dĺžka / Prevýšenie: 4 km / 80 m
  • Počet zastávok: 9
  • Náročnosť: nenáročná trasa, čiastočne bezbariérová

Pozemná lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok

Pozemná lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok spája osadu Starý Smokovec a vrch Hrebienok. Je jedinou pozemnou lanovkou na Slovensku. Jej prevádzka sa začala 17. decembra 1908. Prevádzkovateľom dráhy je spoločnosť Tatry mountain resorts. Ak by ste chceli zistiť o histórii pozemnej lanovky viac, zájdite si pozrieť historické fotografie o prevádzke lanovky do Grandhotela v Starom Smokovci.

Technické parametre lanovky Hrebienok:

  • Dĺžka lanovkovej dráhy: 1937 m
  • Prevýšenie: 255 m
  • Prevádzková rýchlosť jazdy: 10 m/s
  • Čas jazdy: 5 min

Fotografie

Zaujímavosti

  • Hrebienok vznikol aj vďaka (nedokončenému) projektu Studenopotockých kúpeľov (oficiálny názov Tarpatak-Füred), ktorých začiatok realizácie sa datuje okolo roku 1883.
  • Na začiatku bezbariérového chodníka vedúceho z Hrebienka na Rainerovu chatu nájdete tabuľu, ktorá v rámci svojej návštevy Slovenska v októbri 2008 odhalila britská kráľovná Alžbeta II. ako pripomienku svojej návštevy Vysokých Tatier.

Trasa

Z Hrebienka vedie viacero turistických trás. Môžete sa odtiaľto vydať do Veľkej a Malej studenej doliny. Zároveň sa odtiaľto dostanete k známym tatranským chatám – Rainerová chata, Zamkovského chata, Téryho chata či Zbojnícka chata. Z Hrebienka vedú aj obľúbené náročnejšie trasy k Sliezkemu domu či na Slavkovský štít.

Turistické trasy z Hrebienka:

Vodopády Studeného potoka zo Starého Smokovca

  • Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Vodopády Studeného potoka – Tatranská Lesná
  • Časová náročnosť: 3 hodiny 15 minút
  • Náročnosť: Nenáročná túra prechádzkového typu vedúca po pohodlných chodníkoch s malým prevýšením

K Sliezskemu domu zo Starého Smokovca

  • Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Sliezsky dom – Starý Smokovec
  • Časová náročnosť: 5 hodín
  • Náročnosť: Nenáročná poldenná vysokohorská túra s pohodlným profilom. Možnosti občerstvenia ponúka rekreačné stredisko Hrebienok a horský hotel Sliezsky dom.

K Skalnatému plesu zo Starého Smokovca

  • Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Skalnaté pleso – Tatranská Lomnica
  • Časová náročnosť: 5 hodín
  • Náročnosť: Stredne náročná poldenná vysokohorská túra vedúca po pohodlných turistických chodníkoch, ktoré sú súčasťou náučného chodníka Skalnaté pleso – Hrebienok. Možnosť občerstvenia a krátkeho oddychu poskytuje rekreačné stredisko Hrebienok, Rainerova chata, Zamkovského chata a zariadenia pri Skalnatom plese.

Na Slavkovský štít

  • Trasa: Starý Smokovec – Slavkovský štít a späť
  • Časová náročnosť: 9 hodín
  • Náročnosť: Stredne náročná celodenná vysokohorská túra. Technicky je pomerne jednoduchá, namáhavosť výstupu je daná najmä prevýšením.

Malou a Veľkou Studenou dolinou

  • Trasa: Skalnaté pleso – Malá Studená dolina – Priečne sedlo – Veľká Studená dolina – Hrebienok – Starý Smokovec
  • Časová náročnosť: 9 hodín
  • Náročnosť: Náročná celodenná vysokohorská túra. Najnamáhavejší úsek túry sa začína na skalnom prahu pod Téryho chatou a končí na podobnom mieste pod Zbojníckou chatou. Zvýšenú opatrnosť si vyžaduje namáhavý a technicky náročný výstup do Priečneho sedla od Téryho chaty. Jeho najexponovanejšie miesta sú zabezpečené istiacimi reťazami. Na trase sa môžu aj uprostred leta vyskytovať nebezpečné snehové polia.

Bielovodskou a Veľkou Studenou dolinou

  • Trasa: Lysá Poľana – Bielovodská dolina – Prielom – Veľká Studená dolina – Hrebienok – Starý Smokovec
  • Časová náročnosť: 9 hodín a 45 minút
  • Náročnosť: Náročná celodenná vysokohorská túra, ktorá je namáhavá pre svoju dĺžku a extrémne prevýšenie. Najťažší úsek je medzi skalným prahom Litvorovej doliny a terénnym stupňom pod Zbojníckou chatou. Exponované úseky pod sedlom Prielom sú zo strany Litvorovej doliny zabezpečené fixnými lanami. Aj v letných mesiacoch sa na trase môžu vyskytovať nebezpečné snehové polia.

Doprava

Starý Smokovec ježí v tesnej blízkosti Nového Smokovca a Horným Smokovcom. Cez osadu vedie cesta II. triedy 537 (II/537). Na svojej dĺžke 62,111 km spája mestá Liptovský Hrádok a osady mesta Vysoké Tatry. Spolu s časťou cesty I/67 od Tatranskej Kotliny po Tatranskú Javorinu nesie názov Cesta slobody.

V centre Nového a Starého Smokovca sa nachádza železničná stanica, prostredníctvom ktorej sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska. Nachádzajú sa tu aj autobusové zastávky.

Parkovanie

Kúpele Nový Smokovec majú k dispozícii vlastné parkovisko, ktoré je spoplatnené. V Starom a Novom Smokovci môžete zaparkovať na niekoľkých vyhradených parkoviskách, taktiež za poplatok.

Ako sa dostať na Hrebienok z Kúpeľov Nový Smokovec

Z kúpeľov v Novom Smokovci to máte na Hrebienok naozaj kúsok. Vybrať sa sem môžete viacerými spôsobmi:

  • pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca (cca 550 m / 10 minút chôdze k Lanovke na Hrebienok);
  • turistickým chodníkom po zelenej alebo modrej turisticky značenej trase zo Starého Smokovca (2,8 km / 1,5 hodiny chôdze od kúpeľného hotela Palce);
  • asfaltovou cestou zo Starého Smokovca (3,8 km).

Ako sa dostať na Hrebienok z Aquacity Poprad

Aquacity Poprad je od údolnej stanici lanovky v Starom Smokovci vzdialený 15,8 km, autom vám jazda zaberie 15 minút. Z Popradu pokračujte po ceste číslo 534 až do Starého Smokovca. Verejnou dopravou sa pri ideálnom spojení dostanete do Starého Smokovca za 17 minút.

Ako sa dostať na Hrebienok z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od údolnej stanice lanovky v Starom Smokovci vzdialené 42 km, jazda autom vám zaberie 42 minút. Z Vyšných Ružbách postupujte cez Nižné Ružbachy a Spišskú Belú, Tatranskú Lomnicu až do Starého Smokovca. Verejnú dopravu vzhľadom na počet prestupov neodporúčame.

Mapa miesta

Program/Akcie

Hrebienok je každoročne aj miestom konania už tradičných podujatí, akými sú Medvedie dni, Tatry Ice Master či bežecký pretek do vrchu Memoriál Jána Stilla.

GPS súradnice

Hrebienok: 49.1586619°, 20.2246506°

Postrehy návštevníkov

Nádherná scenéria, ktorá je dostupná prakticky pre kohokoľvek. Boli sme v piatok po 16tej a vrelo odporúčam, na zubačku sme nečakali vôbec a pred vstupom do Tatranského dómu nebol žiaden rad. K tomu sme videli aj nádherný západ slnka. Z Hrebienku sme išli pešo, cesta bola dosť vyšmýkaná od sánkarov a nakonci mali problém sa udržať na snehu aj ľudia s mačkami na nohách, inak to bola pekná prechádzka.
L.

Perfektné miesto na prechádzku aj sánkovanie s deťmi v zime. Hore sa dá vyviesť podzemnou lanovkou a dole spustiť na saniach. Sane sa daju požičať za cca 10 eur, keď je mokrý sneh tak odporúčam požičať lebo sú to profisane a idú ozaj rýchlo. My sme mali aj svoje, ale vôbec s nimi nešlo. Hore sa dá najesť v reštaurácii, je tam Ľadový Dom, Bilikova chata a ďalej sa dá ísť pozrieť aj k vodopádom a ďalším chatam (napr. Rainerova)
Helena

Video

Mohlo by vás zaujímať

Lanovka na Lomnický štít Lanovka na Lomnický štít

Túžite po neopakovateľnom zážitku? Výbornou voľbou pre vás môže byť napríklad výlet lanovkou priamo na druhý najvyšší štít Slovenska – Lomnický štít. Prečítajte si o tom, ako rezervovať lístky na lanovku, ale aj o histórii výstavby lanovky na Lomnický štít.

Zistiť viac
Vodopády Studeného potoka Trasy z Tatranskej Lomnice

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore