Tatranská Lomnica

Najväčšia tatranská osada, Tatranská Lomnica, ponúka celoročne množstvo zábavy. Môžete sa lanovkou vyviesť na obľúbené Skalnaté pleso či dokonca na Lomnický štít, v zime si dosýta zalyžovať v lyžiarskom stredisku alebo spoznať tatranskú prírodu v obľúbenom múzeu TANAPu.

Horská chata na Skalnatom plese

Tatranská Lomnica – centrum letnej turistiky a zimnej lyžovačky vo Vysokých Tatrách

Tatranská Lomnica je jednou z najväčších osád na území Vysokých Tatier. Nachádza sa 6 km východne od Starého Smokovca na úpätí Lomnického štítu. Patrí k obľúbeným turistickým centrám. Ponúka možnosti lyžovania či turistiky. Taktiež tu návštevníci nájdu rôzne ubytovacie možnosti od kempingov, rodinné hotely ako Slovan či hotel Sorea Titris, až po luxusné hotely ako napríklad Grandhotel Praha či hotel Lomnica

Nachádza sa tu sídlo vedenia Tatranského národného parku a Múzeum Tatranského národného parku.

Lanovkou na Skalnaté pleso alebo až na Lomnický štít

Ak chcete navštíviť Skalnaté pleso, ktoré leží vo výške 1 751 metrov, využite lanovku, ktorá začína z údolnej stanice v Tatranskej Lomnici. Vyvezie vás oranžová 6-miestna sedačková lanovka na medzistanicu Štart, odkiaľ vás na Skalnaté pleso zoberie nová moderná 15-miestna gondola. Pre odvážnych zo Skalnatého plesa pokračuje lanovka priamo až na Lomnický štít. Pre aktuálne informácie ohľadom premávajúcich lanoviek navštívte webové stránky Vysokých Tatier. Odkaz na stránky Vysokých Tatier nájdete nižšie v texte v Súvisiacich odkazoch.

Okolie Skalnatého plesa je ako stvorené na nenáročné vychádzky, preto je výlet lanovkou na Skalnaté pleso výbornou voľbou pre rodiny s deťmi alebo seniorov. Pre detičky tu bol vybudovaný eko-mini-park Švištia krajinka s drevenými sochami, Svišťou chalúpkou s preliezkami a veľa ďalšími prekvapeniami.

V blízkosti Skalnatého plesa vo výške 1 786 metrov sa nachádza astronomické a meteorologické observatórium, ktoré okrem samotného plesa a Lomnického štítu patrí k ikonám Skalnatého plesa. Panoramatické výhľady si môžete vychutnať z reštaurácie Skalnaté pleso.

Lanovka na Lomnický štít

Lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica

Tatranská Lomnica je najvyššie položené lyžiarske stredisko na Slovensku. Na úpätí Lomnického štítu v Lomnickom sedle, si na svoje prídu najmä skúsení lyžiari, pretože tu nájdu upravované lyžiarske svahy v nadmorskej výške až 2196 m.

Stredisko ponúka najväčšie prevýšenie na Slovensku a tiež najdlhšiu zjazdovku na Slovensku. Celkovo sa v lyžiarskom stredisku nachádza 12 km zjazdoviek, ktoré obsluhujú najmodernejšie kabínové lanovky. Začiatočníci a menej zdatní lyžiari nájdu najlepšie terény blízko záchytného parkoviska v strednej časti strediska.

Lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici ponúka okrem poriadnej lyžovačky i ďalšie atrakcie pre rodiny s deťmi ako napríklad zábavu v detskom parku či FUNparku a možnosť naučiť sa lyžovať v škole lyžovania. Samozrejmosťou je ski servis s požičovňou lyží a snowbordov, úschovňa, predajňa športových potrieb, lyžiarska a snowboardová škola, bufety s rýchlym občerstvením či reštaurácia. Po lyžovačke si napríklad môžete oddýchnuť na pobyte v neďalekom aquaparku AquaCity Poprad.

Turistické trasy z Tatranskej Lomnice 

Tatranská Lomnica je východiskovým bodom pre množstvo turistických trás:

K Skalnatému plesu

  • zo Starého Smokovca (trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Skalnaté pleso – Tatranská Lomnica)
  • z Tatranskej Lomnice (trasa: Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso – pod Malou Svišťovkou – Tatranská Lomnica)

K vodopádom Studeného potoka

  • Trasa: Tatranská Lomnica – Vodopády Studeného potoka – Tatranská Lesná

Malou a Veľkou Studenou dolinou 

  • Trasa: Skalnaté pleso – Malá Studená dolina – Priečne sedlo – Veľká Studená dolina – Hrebienok – Starý Smokovec

K Zelenému plesu

  • Trasa: Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso – Sedlo pod Svištovkou – Zelené pleso – Tatranská Lomnica

Zo Ždiaru do Tatranskej Lomnice

  • Trasa: Ždiar – Monkova dolina – Kopské sedlo – Chata pri Zelenom plese – Skalnaté pleso – Tatranská Lomnica

Podrobnejšie informácie o turistike z Tatranskej Lomnice nájdete v článku: Turistické trasy z Tatranskej Lomnice.

História Tatranskej Lomnice

Územie východného predhoria Vysokých Tatier od Veľkej studenej doliny až po Huncovskú kotlinu s priľahlými hrebeňmi bolo predmetom prvej kráľovskej donácie Ondreja II. z roku 1209, ktorou celé územie prešlo do vlastníctva spišského prepošta Adolfa a jeho sestry, manželky grófa Rutkera. Rodinný veľkostatok sa rôznymi dedičnými vzťahmi, predajmi a kúpami rozdrobil na niekoľko častí.

V roku 1892 ho odkúpil Uhorský štát od posledného súkromného majiteľa Ondreja Spónera. Tento rok je považovaný za rok založenia Tatranskej Lomnice. V roku 1893 bol postavený Hotel Lomnica, v tom čase najväčší na území Vysokých Tatier, neskôr pozoruhodný Kúpeľný dom s bazénom a vodoliečbou. V roku 1905 postavili reprezentačný Grandhotel, ktorý bol v roku 1919 premenovaný na Grandhotel Praha. Rozvoj Tatranskej Lomnice pribrzdili nové nájomné podmienky, ktoré štát začal uplatňovať od roku 1908.

Foto/Zdroj: Historická fotografia hotela Lomnica, 1915 / FB Slovensko na historických fotografiách

Historická fotografia hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici

V medzivojnovom období vyrástlo v Tatranskej Lomnici množstvo rodinných penziónov a súkromných rezidencií. Výstavbou unikátnej visutej lanovky na Skalnaté Pleso a Lomnický štít medzi rokmi 1937 – 1940, získala osada svoju hlavnú turistickú atrakciu. Po 2. svetovej vojne sa z Tatranskej Lomnice vyvinulo významné stredisko medzinárodného cestovného ruchu a rekreácie. Okrem nových hotelov a ubytovacích zariadení tu vyrástli dobre vybavené obchody a služby, administratívne budovy, zdravotné stredisko, lyžiarsky areál a veľké obytné sídlisko.

Doprava

Tatranská Lomnica sa nachádza 6 km východne od Smokovca. Prechádza ňou Cesta slobody. Vedie tu železnica, železničná stanica na tratiach 185 Tatranská Lomnica–Studený potok a 184 Tatranská Lomnica–Starý Smokovec a stanica lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít.

Ako sa dostať do Tatranskej Lomnice z kúpeľov Nový Smokovec

Tatranská Lomnica je od kúpeľov v Novom Smokovci vzdialená približne 7 km, autom vám cesta zaberie 10 minút. Ak máte záujem využiť môžete autobusové alebo železničné spojenie.

Ako sa dostať do Tatranskej Lomnice z Aquacity Poprad

Tatranská Lomnica je od Aquacity Poprad vzdialená 16,6 km, jazda autom vám zaberie 20 minút. Z Popradu pokračujte do Veľkej Lomnice a následne do Tatranskej Lomnice. Jazda autobusom vám zaberie 25 minút. 

Ako sa dostať do Tatranskej Lomnice z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sú od Tatranskej Lomnice vzdialené 35,8 km, jazda autom vám zaberie 37 minút. Z Vyšných Ružbách pokračujte po ceste číslo 77 až do Spišskej Belej, následne odbočte na cestu 537 a pokračujte do Tatranskej Lomnice. Cestovať verejnou dopravou neodporúčame vzhľadom na množstvo prestupov.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené vedľa horského strediska na terasovitom parkovisku za poplatok. Okrem tohto parkoviska nájdete v Tatranskej Lomnici niekoľko ďalších menších spoplatnených parkovísk.

Mapa miesta

GPS súradnice

Tatranská Lomnica: 49.1648051°, 20.2811397°

Postrehy návštevníkov

Lyžiarske stredisko je vybavené kombináciou moderných sedačkových, kabínkových lanoviek, ale aj dvoch lanoviek staršieho dáta. Svahy sú vhodné od najmenších detičiek, neskúsených lyžiarov až po vynikajúcich lyžiarov, ktorí sa vyšantia v Lomnickom Sedle. Odporúčam všetkým navštíviť mimo víkend, kedy je hlava na hlave a aj čakanie v rade na lanovku. Ak vystihnete slnečné počasie, odmenou budú nádherné výhľady do ďaleka.
Milan V.

Krásne zážitky sme prežili počas pekných dní na rôznych miestach vo Vysokých Tatrách. Výborne ubytovanie v hoteli Slovan, prekrásny výlet na Lomnický štít, Hrebienok, Popradské pleso ako i Skalnaté pleso. Doporučujeme každému. Najkrajší zážitok na celý život.
Peter B.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Chata po rekonštrukcii Rainerova chata

Možno ste to vedeli a možno aj nie, ale najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách je Rainerova chata. Vďaka svojej polohe a dobrej prístupnosti naozaj pre všetkých, ju asi málokto obíde.

Zistiť viac
Sliezsky dom na historickej pohľadnici z roku 1949 Sliezsky dom

Sliezsky dom je vďaka jeho polohe lákadlom pre turistov, ale i milovníkov dobrého jedla a oddychu. Vydajte sa po niektorej z turistických trás krásnou tatranskou prírodou na Sliezsky dom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore