Lanovka na Lomnický štít

Túžite po neopakovateľnom zážitku? Výbornou voľbou pre vás môže byť napríklad výlet lanovkou priamo na druhý najvyšší štít Slovenska – Lomnický štít. Prečítajte si o tom, ako rezervovať lístky na lanovku, ale aj o histórii výstavby lanovky na Lomnický štít.

Lanovka na Lomnický štít

Na Lomnický štít lanovkou alebo s horským vodcom

Lomnický štít (2634 m n. m.) je druhým najvyšším vrcholom Tatier a celých Karpát. Ak aj vy túžite po neopakovateľnom zážitku a na pohľad doslova z nebies, určite ho navštívte. Ak sa vám podarí výlet za dobrého počasia, naskytnú sa vám neopakovateľné výhľady na okolité štíty najmenších veľhôr sveta.

Vydať sa na Lomnický štít môžete lanovkou, tí viac zdatní si môžu vyskúšať aj výstup s horským vodcom. Dĺžka výstupu je odhadovaná na 5 – 6 hodín, turistický terén je pomerne dobre schodný, s krátkymi náročnými pasážami. Potrebujeme mať určite skúsenosti s vysokohorskou turistikou.

Lanovka na Lomnický štít vás vyvezie z Tatranskej Lomnice až na vrchol

Pre bežných turistov sa brány Lomnického štítu pomyselne otvorili v roku 1941, odkedy sa je možné vyviezť visutou lanovkou zo Skalnatého plesa, ktorá je súčasťou lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít.

Z dolnej stanice v Tatranskej Lomnici vedie oranžová 6-miestna sedačková lanovka na medzistanicu Štart, odkiaľ vás vyvezie nová moderná 15-miestna gondola na Skalnaté pleso, ktoré je vrcholovou stanicou a zároveň prestupnou stanicou na Lomnický štít.

Na Lomnický štít vás vyvezie unikátna visutá červená lanovka. Unikátna je najmä tým, že 855 metrové prevýšenie prekoná za 8,5 minúty. Kabína je pomerne malá, počet osôb je obmedzený, preto treba zvážiť, či ste na takýto výlet riadne uspôsobený.

Tatry patria k najmenším veľhorám sveta, ale zato sú jedinečné čo do turistických možností. Veď uznajte sami, v ktorých veľhorách môžete v jeden deň vystúpať na niekoľko vrcholov, objaviť chladnú krásu plies, či po ceste pozdraviť silného horského nosiča? Spojte výlet lanovkou na Lomnický štít s pobytom v Novom Smokovci a naplánujte si ďalší výlet po jednej z turistických trás z Tatranskej Lomnice, alebo navštívte najznámejšieho chatára z Rainerovej chaty, pána Petrasa. Určite toho nebudete ľutovať.

Na vrchole Lomnického štítu

Keď vystúpite v konečnej stanici lanovky na Lomnickom štíte, buďte pripravený na neočakávané poveternostné podmienky. Preto v každom ročnom období pripomíname, aby ste so sebou mali teplé oblečenie.

Ak by boli podmienky naozaj zlé, nemusíte sa obávať, aj vo výške 2634 m n. m. si môžete dopriať oddych v kaviarni Dedo, ktorá je vzhľadom na jej polohu najvyššie položená na Slovensku. Vrchol Lomnického štítu je prístupný chodníčkami s ochranným zábradlím, schodami a vysutou terasou, ktorá vám poskytne neopakovateľné výhľady. Doba pobytu na vrchole je 50 minút.

Noc na Lomnickom štíte

Chcete k neopakovateľnému zážitku pridať ešte jeden? Na Lomnickom štíte máte možnosť stráviť noc v najvyššie položenom ubytovacom zariadení v strednej Európe.

Fotografie

Ako si zakúpiť lístok na Lomnický štít?

Ak si chcete rezervovať lanovku na Lomnický štít, odporúčame vám to urobiť v predstihu. Navštívte stránky Vysokých Tatier, zvoľte si výber lanovky na Lomnický štít a prihláste sa cez GOPASS.

Podmienkou je práve registrácia. Deti zaregistrujte vo vašom konte. Následne už len stačí vybrať termín, v akom si želáte vyviesť sa lanovkou na Lomnický štít a zvoliť počet osôb. Tiež si zvoľte nástupné miesto. Môžete nastupovať priamo v Tatranskej Lomnici alebo až na Skalnatom plese, kam si môžete urobiť turistický výlet.

Vyberte si čas odchodu lanovky a dokončite rezerváciu lístka platbou online kartou. Cena lístku na lanovku na Lomnický štít je flexibilná a mení sa v závislosti od dostupnej kapacity, počasia a iných faktorov.

Trasa

Štít nie je prístupný po turistickom značkovanom chodníku. Na vrchol sa môžete dostať len so skúseným vysokohorským vodcom rôznymi trasami. Najľahšia trasa vedie z Lomnického sedla, cez Emericiho nárek. Zdolať štít môžete aj prostredníctvom ďalších ciest, napríklad Medené Lávky, Gypsyho ferrata, cez Cmiter popod Vidlové veže či Jordánova cesta.

Zaujímavosti

  • Observatórium Lomnický štít, ktoré sa nachádza sa na vrchu štítu, je najvyššie položené na Slovensku.
  • Ako prvý dosiahol vrchol Lomnického štítu kežmarský obuvník a amatérsky baník Jakub Fábry, v období rokov 1760 – 1790.
  • V roku 1793 vystúpil na Lomnický štít Robert Townson, ktorý zmeral jeho výšku – 2 644 m n. m..
  • V roku 1945 nemecké vojská poškodili dolnú stanicu visutej lanovky. V tom istom roku vyschlo Skalnaté pleso.
  • Kežmarčania patrili k prvým ľuďom, ktorí podnikali objaviteľské expedície na Lomnický štít. Preto sa mu dlho hovorilo aj Najvyšší Kežmarský štít. Názov Lomnický štít sa ustálil v prvej polovici 19. storočia.
  • Lanovka Tatranská Lomnica – Lomnický štít bola v čase výstavby najmodernejšou lanovkou v Európe, čo tomuto štítu zabezpečilo prvenstvo v návštevnosti medzi tatranskými štítmi.

Niečo z histórie lanovky na Lomnický štít

V roku 1934 bol zadaný projekt lanovky na Lomnický štít. V roku 1937 sa začalo s výstavou lanovky. Počas stavby visutej lanovky na Lomnický štít zahynuli robotníci Ján Nahálka z Kežmarku a František Bednarčík zo Spišskej Belej.

Materiál na výstavbu lanovky sa na Skalnaté pleso dovážal koňmi. Na Lomnický štít ľuďmi, ktorí na vrchol vyviezli takmer 300 ton materiálu do výšky 2 634 m. Lanovku stavalo približne 70 ľudí z Lendaku, Spišskej Belej a Kežmarku. Jedno montážne lano nieslo vo svojich rukách na štít 36 nosičov. Budovy lanoviek boli vytesané z kameňa použitého z neďalekého kameňolomu.

V roku 1941 začala premávať lanovka na Lomnický štít a do prevádzky sa uviedlo aj meteorologické observatórium na vrchole hory s trojčlennou posádkou. Počas druhej svetovej vojny nemecké vojská poškodili dolnú časť visutej lanovky, no už rok na to ju opätovne spustili do prevádzky.

V roku 1956 sa začalo s výstavbou Observatória na Lomnickom štíte, ktoré v súčasnosti patrí Astronomickému ústavu SAV.

Roky 2010 a 2013 priniesli demontáž starých lanoviek a ich výmenu za nové.

Doprava

Tatranská Lomnica leží na hlavnom ťahu cesty 537. V obci sa nachádza autobusová zastávka a železničná stanica.

Ako sa dostať k lanovke na Lomnický štít z kúpeľov v Novom Smokovci?

Kúpele Nový Smokovec od Tatranskej Lomnice delí 7 km. Z kúpeľov pokračujte po ceste číslo 537, priamo na Tatranskú Lomnicu. Cesta autom vám zaberie 7 minút.

Parkovanie

Verejné parkovisko v Tatranskej Lomnici, pri dolnej stanici kabínkovej lanovky.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Lístok na lanovku na Lomnický štít má flexibilnú cenu, ktorá sa mení v závislosti od dostupnej kapacity, počasia a iných faktorov.

Lanovka premáva z Tatranskej Lomnice celoročne od 9:00 do 17:30 hod. Jazdu na Lomnický štít si rezervuje s dostatočným predstihom. Časy prevádzky sa môžu meniť podľa sezóny a počasia.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Mapa miesta

GPS súradnice

Lomnický štít: 49.1958653°, 20.2131240°

Postrehy návštevníkov

Keď sa počasie vydarí, tak výhľady sú neopakovateľné. Môžete sa vydať len s horským vodcom, alebo lanovkou. Treba rátať, že budete v lanovke za nemalé peniaze natlačený ako sardinky. Ale nezdatným turistom, nič iné neostáva. Výhľady stoja za to.
Danka T.

Neopakovateľný zážitok, no je nutné kúpiť si lístky dopredu cez gopass. Cena je prijateľná (55€), no času (50min.) je naozaj málo na vychutnanie si výhľadov, pivka a popritom to ešte zdokumentovať. Počasie sa tu mení neustále, chvíľu sa opalujete na horskom slnku, za pár minút sa nachádzate v bielom oblaku. Každý by mal aspoň raz navštíviť tento štít, je to nezabudnuteľný zážitok, odporúčam.
Šimon K.

Video

Lanovkou na Lomnícký štít
Historický dokumentárny film o výstavbe lanovky na Lomnický štít

Mohlo by vás zaujímať

Triky z Tricklandie Tricklandia Starý Smokovec

Triky, kúzla, čáry – máry. Nie, nebojte, ide len o to prvé. Triky vytvára optická ilúzia a vy sa ocitnete v nevídanom svete, kde mozog neuverí tomu, čo oči vidia, alebo naopak? Vitajte v Tricklandii v Starom Smokovci.

Zistiť viac
Budova múzea v Tatranskej Lomnici Múzeum TANAPu

Máme pre vás tip, kde nájdete pokope všetky tatranské zvieratká a ešte ich aj môžete v pokoji pozorovať. Spoznajte bližšie faunu a flóru Tatier v Múzeu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore