Turistické trasy z Tatranskej Lomnice

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Veľké Biele Pleso

Tatranská Lomnica je jedným z najobľúbenejších rekreačných centier vo Vysokých Tatrách

Tatranská Lomnica je súčasťou katastrálneho územia mesta Vysoké Tatry a zároveň patrí k najväčším osadám. Na základe svojej výbornej polohy v súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším východiskovým bodom pre rôzne turistické trasy. V zimnom období je zas k dispozícii známe lyžiarske stredisko pod majestatnym vrcholom Lomnického štítu.

Samozrejmosťou sú služby a zábava či rôzne atraktivity cestovného ruchu. Nachádza sa tu aj sídlo vedenia Tatranského národného parku a Múzeum Tatranského národného parku. Relaxačný, alebo rodinný pobyt v Tatranskej Lomnici bude výbornou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú dokonalé spojenie prírody, relaxu a zábavy.

Aké túry vedú z Tatranskej Lomnice?

Z Tatranskej Lomnice vedú rôzne turistické trasy, od tých jednoduchých a nenáročných po vysokohorskú turistiku a horolezectvo. Vybrali sme pre vás niekoľko turistických trás s rôznym stupňom obtiažnosti.

Nenáročná turistická trasa z Tatranskej Lomnice

  • Tatranská Lomnica – Tatranské Matliare a späť

Stredne náročné turistické trasy z Tatranskej Lomnice

  • Tatranská Lomnica – rázcestie pri vodopádoch Studeného potoka
  • Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso
  • Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka

Náročné turistické trasy z Tatranskej Lomnice

  • Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka – Zelené pleso
  • Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Folvarská poľana – Šalviový prameň – Veľké Biele pleso
  • Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka – Zelené pleso – Jahňací štít

Zaujímavosť

Zjazdovka z Lomnického Sedla, ktorá sa nachádza vo výške až 2 190 m n. m. lyžiarskeho strediska Tatranská Lomnica je najvyššie a najstrmšie položená zjazdovka v Tatrách vhodná len pre skúsených lyžiarov.

Nenáročná trasa z Tatranskej Lomnice

Nenáročné túry z Tatranskej Lomnice sú určené pre príležitostných turistov či rodiny s deťmi, ktoré majú už majú za sebou prvé zoznámenie s turistikou. 

Do Tatranských Matliarov a späť

Tatranská Lomnica –Tatranská Lomnica, Grand – Pri Tenise – Tatranské Matliare, 2,9 km

Nenáročná trasa, ktorá vedie Tatranských podhorím. Z Tatranskej Lomnice pokračujte po zelená turistická značka zelenej turistickej značke k hotelu Grand a bobovej dráhe, následne po  žltá turistická značka žltej turistickej trase do bodu Pri tenise a potom po modrá turistická značka modrej turistickej značke do Tatranských Matliarov. 

Trasa je nenáročná, zaberie vám 1,5 až 2 hodiny.

Stredne náročné trasy z Tatranskej Lomnice

Stredne náročné turistické trasy z Tatranskej Lomnice ocenia príležitostní turisti, či turisti vo vyššom veku. 

K vodopádom Studeného potoka

Tatranská Lomnica – rázc. pri vodopádoch Studeného potoka, 6 km

Trasa začína od zastávky elektrickej železnice a vedie priamo hore, cez Cestu Slobody chodníkom na veľkú lúku pod hotelom Morava. Následne vedie turistická trasa miernym stúpaním a niekoľkokrát pretína lyžiarsku trať. V závere trasy budete musieť zdolať strmé kamenné schody na most cez Studený potok a nad ním k rázcestiu. 

Celá trasa je značená modrá turistická značka modrou turistickou značkou. Naspäť sa budete vracať rovnakou cestou do Tatranskej Lomnice.

Pravdepodobná dĺžka výstupu k vodopádom Studeného potoka a späť do Tatranskej Lomnice  je niečo vyše 4 hodín.

Skalnaté pleso

Tatranská Lomnica – Štart – Rázcestie pri skalnatej chate – Skalnaté pleso, 6 km

Trasa ku Skalnatému plesu vedie od zastávky elektrickej železnice v Tatranskej Lomnici smerom na Grandhotel Praha, k údolnej stanici visutej lanovky na Skalnaté Pleso až ku Chate pod Skalnatým plesom. Označuje ju zelená turistická značka zelená turistická značka. 

Od budovy medzistanice visutej lanovky je výstup podstatne strmší a namáhavejší. K Skalnatému plesu od bodu Rázcestie pri Skalnatej chate vedie červená turistická značka po Tatranskej magistrále (zo Skalnatého plesa ku Chate pri Zelenom plese) až k Skalnatému plesu. Naspäť sa budete vracať rovnakou cestou do Tatranskej Lomnice.

Tento výlet je možné absolvovať aj pohodlne – máte možnosť vyviesť sa z Tatranskej Lomnice na Hrebienok lanovkou. Výlet je tiež vhodný aj pre deti. Ďalšie zaujímavé turistické trasy v Tatrách vhodné pre deti nájdete v tomto článku.

Pravdepodobná dĺžka výstupu na Skalnaté pleso a späť do Tatranskej Lomnice je 6,2 hodín.

Veľká Svišťovka zo Skalnatého plesa

Tatranská Lomnica – Štart – Rázcestie pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka, 17,3 km

Pre trochu menej zdatných turistov odporúčame vyviesť sa lanovkou z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso. Zo Skalnatého plesa na napojíte na červená turistická značka  červenú trasu k Veľkej Svišťovke (cca 2,9 km).

Pravdepodobná dĺžka výstupu zo Skalnatého plesa a späť na Skalnaté pleso je 2,5 hodín. V prípade, že si trúfate prejsť celú trasu po vlastných, tak na túre strávite necelých 8 hodín.

Fotogaléria

Náročné trasy z Tatranskej Lomnice

Náročné turistické trasy z Tatranskej Lomnice ulahodia zdatným turistom, ktorí sa cítia v horách ako doma. 

Zelené pleso

Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka – Zelené pleso, 12 km

Postupujte ako v prípade výstupu na Veľkú Svišťovku, odkiaľ pokračujte ďalej Tatranskou magistrálou až k Zelenému plesu po  červená turistická značka  červenej turistickej značke. 

Pravdepodobná dĺžka výstupu zo Skalnatého plesa a späť Skalnaté pleso zaberie okolo 4,5 hodiny.

Veľké Biele pleso

Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Folvarská Poľana – Šalviový prameň – Veľké Biele pleso, 15,7 km

Aj v tomto prípade odporúčame vyviesť sa lanovkou až na Skalnaté pleso. Zo Skalnatého plesa sa napojte sa na modrá turistická značka modrú turistickú trasu Skalnatou dolinou. Cez Malú Svišťovku sa dostanete do Folvarskej Poľany. Následne zelená turistická značka  zelenou trasou s napojením nažltá turistická značka  žltú turistickú trasu smerom k Šalviovému prameňu. Ďalej pokračujte opäť modrá turistická značka  modrou trasou ku Veľkému Bielemu plesu.

Pravdepodobná dĺžka výstupu zo Skalnatého plesa a späť na Skalnaté pleso potrvá približne 5 hodín.

Jahňací štít

Tatranská Lomnica – Štart – Pri skalnatej chate – Skalnaté pleso – Veľká Svišťovka – Zelené pleso – Jahňací štít, 26,6 km

Z Skalnatého plesa postupujte trasou k Zelenému plesu. Pri Chate pri Zelenom plese sa napojte na žltá turistická značka žltú turistickú trasu, ktorá vedie k Jahňaciemu štítu.

Dĺžka výstupu zo Skalnatého plesa a späť na Skalnaté pleso odhadom potrvá približne 8 až 10 hodín.

Chodník na Veľlkú Svišťovku, červená turistická značka  červená turistická značka, je sezónne od 1.11 až do 15.6 uzatvorený. Je potrebné sledovať možnú uzáveru chodníkov v priebehu zimných mesiacov. Viac informácií nájdete na oficiálnej webovej stránke TANAPu v sekcii návštevníci, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

V prípade nerešpektovania uzávery chodníka vám hrozí bloková pokuta, ak pri tom dôjde aj k poškodeniu prírody, tak to už bude posudzované ako trestný čin.

Z histórie turistiky v Tatranskej Lomnici

Koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia začal rozmach Tatranskej Lomnice, ktorý súvisel predovšetkým s výstavbou prvých štátnych kúpeľov vo Vysokých Tatrách, výstavbou Hotela Lomnica či s výstavbou Grandhotela, ktorý bol 1919 premenovaný na Grandhotel Praha. V tomo čase tu vyrástli aj viaceré športoviská a lyžiarska dráha. V medzivojnovom období nastala výstavba rodinných penziónov a súkromných rezidencií. 

Svoju hlavnú turistickú atrakciu získala osada v rokoch 1937 – 1940, keď bola vystavaná visutá lanovka na Lomnický štít a Skalnaté pleso.

V priebehu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch sa Tatranská Lomnica stala hlavným centrom  rekreácie na Slovensku. Pribudli rôzne hotely či ozdravovne. Vystavaná bola aj nová kabínková lanovka na Skalnaté pleso. 

Doprava

Tatranská Lomnica je najväčšia tatranská osada. Je súčasťou mesta Vysoké Tatry. Nachádza sa tu železničná stanica na tratiach 185 Tatranská Lomnica – Studený potok a 184 Tatranská Lomnica – Starý Smokovec a dve stanice lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít (stará za Grandhotelom Praha a nová neďaleko Cesty slobody). 

Tatranskou Lomnicou prechádza Cesta slobody. Ide o cestný okruh okolo Vysokých Tatier tvorený cestami II/537 a I/66. 

Ako sa dostať k Tatranskej Lomnici z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Tatranská Lomnica je od Vyšných Ružbach vzdialená 36,5 km, cesta autom vám zaberie cca 35 minút. Z Vyšných Ružbách pokračujte cez Nižné Ružbachy po ceste číslo 77, cez Podolínec do Spišskej Belej. Tu odbočte na cestu číslo 66, následne použite odbočku do ľava na cestu 537 a pokračujte do Tatranskej Lomnice. 

Vzhľadom na väčšie množstvo prestupov odporúčame cestovať autom. 

Parkovanie

Parkovať môžete na vysoko-kapacitnom parkovisku pri stanici lanovky na Skalnaté pleso. 

Kontakt

Správa Tatranského národného parku
Ul. Kapitána Nálepku č. 2
059 21 Svit

GPS súradnice: 49.1659469°, 20.2806004°

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekné horské prostredie aj keď samozrejme s väčším zásahom človeka a komercie. Odporúčam bufet aj reštauráciu-veľký výber a aj chutný. Treba sa pripraviť na vyššie ceny. Lyžovačku od Skalnatej doliny odporúčam pre dobrých lyžiarov a ak z vrchu chcete zlyžovať s deťmi, tak musia byť dobrými lyžiarmi. S deťmi môžete veľmi pekne a bezpečne lyžovať od spodnej lanovky. Odporúčam aj počas letnej-turistickej sezóny. Sú tu bezpečné chodníky, ktoré ponúkajú cestou úžasné výhľady a pokoj na duši. Lanovka na Lomnický štít je stále plná a vykúpená už niekoľko dní dopredu, tak odporúčam kúpiť skôr a dúfať, že počasie bude krásne pretože je to úžasný výhľad a ak nebude lanovka, môžete si to vyšplhať aj po svojich 😉
Hedviga M
.

.

K Zelenému plesu iba toľko že to za to stojí.. je to dlhšia cesta kým sa tam dostanete pešo od parkoviska, ale keď tam prídete zistíte že ste spravili dobre že ste tam šli .. samozrejme je tam počas slnečných dní viac ľudí a chvíľu aj potrvá kým sa dostanete k jedlu, ale aj to je špičkové a ja ako zákazník som s tým nemal žiadny problém. Už počas celej cesty vás sprevádza burčiaci potok, nádherná príroda, pohoria a niekoľko miest na oddych. Ako vravím pokiaľ sa vám nechce sedieť doma a našli ste na mapách toto miesto, tak vrelo odporúčam
Majkolsss
.

Mohlo by vás zaujímať

Vyhliadková veža Bachledka Bachledova dolina – Chodník korunami stromov

Chodník korunami stromov je azda najznámejšou atrakciou Bachledovej doliny. Z vyhliadkovej veže sa vám naskytne úchvatný pohľad do okolia. Návšteva Bachledky je i dobrý tip na výlet pre rodinný výlet.

Zistiť viac
Lyžiarske stredisko SKI PARK Vyšné Ružbachy Lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách

Plánujete pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy počas zimného obdobia a túžite si užiť rodinnú dovolenku na lyžiach? V nasledujúcom článku vám predstavíme obľúbené lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore