Turistika na Zelené pleso

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách – Zelenému plesu.

Zelené pleso, Vysoké Tatry

Zelené pleso – najkrajšie pleso v Tatrách

Zelené pleso je morénové pleso, ktoré sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier, v doline Zeleného plesa. Na rozdiel od Štrbského plesa leží v nadmorskej výške až 1 545 m n. m. Má rozlohu 1,78 ha a je hlboké 4,5 m. Zelené pleso obopínajú mohutné vrchy – Malý Kežmarský štít a Jastrabia veža.

 Ak sa sem vydáte na turistiku, už prvý pohľad vám napovie, prečo dostalo názov zelené. Podľa povesti vraj jeho farbu spôsobuje zelený drahokam karbunkul, ktorý do vody spadol z Jastrabej veže. Každého, kto chcel drahokam získať, uhranuli oči víly zo Zeleného plesa. Nikomu sa ho nepodarilo získať, pretože na mieste zahynul. V skutočnosti však nápadne zelenkastú farbu plesa spôsobuje voda z prameňov, ktoré vyvierajú z dna plesa.

Trasa k Zelenému plesu

  • Kežmarská Biela voda (medzi Tatranskými Matliarmi a Kežmarskými Žľabmi) po značke, cez Šalviový prameň, až k Zelenému plesu. Táto trasa patrí medzi ľahké a obľúbené trasy na Zelené pleso, prejdete ju za 6 až 7 hodín. Väčšina trasy prechádza cez zalesnené územie, čiže výhľady na kopce si užijete až v cieli.
  • Z Tatranskej Lomnice po značke cez Štart až ku Skalnatej chate. Odtiaľto cez Skalnaté pleso, cez Veľkú Svišťovku až k Zelenému plesu. Túra je celodenná, patrí k náročnejším, istá časť sa však dá skrátiť vyvezením sa lanovkou na Skalnaté Pleso. Terén na Veľkú Svišťovku je pomerne náročný, časovo je trasa odhadovaná na 8 hodín a 45 minút, ak nevyužijete skrátenie trasy lanovkou.
  • Z Tatranskej Kotliny najprv po TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg  turistickej značke až po Šumivý prameň, následne po okolo chaty Plesnivec k Veľkému Bielemu plesu. Odtiaľto budete pokračovať po značke k Chate pri Zelenom plese. Trasa patrí k stredne náročným trasám, celkový čas je 7 hodín.

Chata pri Zelenom plese

Chatu pri Zelenom plese obkolesuje krásna príroda Tatier. Leží neďaleko brehu jazera, pre turistov je otvorená celoročne. Chata slúži aj na ubytovanie a zároveň na reštauračné účely, čiže po turistike si tu môžete dobre odpočinúť, výdatne sa najesť a pri rezervácii izby, stráviť noc.

Chatu navštevujú najmä turisti, horolezci a v zime i lyžiari. Vyhľadávaná je pre mimoriadne vhodné okolité terénne podmienky pre tieto športy.

Fotografie

Zaujímavosti

  • V tlači sa prvý raz objavuje meno plesa v roku 1644 u Davida Frölicha v podobe Grünsee. Prvá mapa, ktorá ho zachytáva, je Plán Spiša z roku 1760, kde má označenie Grine S. Pleso je v tomto pláne nesprávne zakreslené na sever od Belianskych Tatier.
  • Uhorský karpatský spolok sa v roku 1880 zaoberal plánom prinavrátiť plesu pôvodnú rozlohu, ale nakoniec z toho zišlo, lebo nemal na realizáciu projektu potrebné finančné prostriedky.

Ako sa dostať k Zelenému plesu z kúpeľov v Novom Smokovci

Ak si vyberiete obľúbenú trasu na Zelené pleso z Tatranských Matliarov, cesta autom vám zaberie z Kúpeľov Nový Smokovec 11 minút. Využiť môžete aj vlakovú alebo autobusovú dopravu.

Ako sa dostať k Zelenému plesu z kúpeľov Vyšné Ružbachy

Ak sa rozhodnete pre turistiku a trávite svoj čas v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy, cesta autom do Tatranských Matliarov vám zaberie len 30 minút. Vzhľadom na množstvo prestupov neodporúčame cestovať verejnou dopravou. 

Ako sa dostať k Zelenému plesu z Aquaparku Poprad

Aquapark Poprad je od Tatranských Matliarov vzdialené 16,2 km, jazda autom vám zaberie 20 minút. Z Popradu pokračujte cestou číslo 66, následne odbočte na cestu číslo 540 a pokračujte do Tatranských Matliarov. Jazda autobusom vám zaberie 32 minút. 

Parkovanie

Verejné parkovisko v Tatranskej Lomnici, pod lanovkou na Skalnaté pleso, alebo parkovisko pred železničnou stanicou v Tatranskej Lomnici. V Tatranských Matliaroch, Biela voda môžete odstaviť auto na parkovisku pri hlavnej ceste.

Mapa miesta

GPS súradnice

Zelené pleso: 49.2095319°, 20.2203308°

Postrehy návštevníkov

Krasny ukaz! Doporucujem vsetkym! Da sa k nemu dostat cez Velku Svistovku (pozor je otvorena len v urcitych mesiacoch) alebo z Tatranskych Matliarov.
Jaroslav M.

Nádherné pleso. Musíte sem ísť!!! Pohľad na okolité Tatry vám vyrazí dych. Je to nenáročná tura. Z parkoviska Biela voda je to cca 8km, ktoré sa dajú voľným tempom zvládnuť za 2 a pol hodiny. Odporúčam všetkým ľuďom čo majú rad prírodu a Tatry.
Michal M.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Plesnivec-ilustračné foto Múzeum Tatranského národného parku (TANAP)

Zaiste sa vám na potulkách nepodarilo vidieť všetky živočíchy, ktoré žijú v Tatrách. Navštívte preto Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici a nerušene spoznávajte tatranskú faunu a flóru.

Zistiť viac
Tabule pripomínajúce tragické udalosti v horách Symbolický cintorín pri Popradskom plese

V mĺkvom prostredí limbového hája tíško stoja drevené kríže a vzdávajú hold obetiam Tatier. Hory vedia byť zradné, čo dokazuje aj Symbolický cintorín pri Popradskom plese s množstvom pietnych tabúľ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore