> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Vyšné Ružbachy > Výlety Vyšné Ružbachy

Výlety Vyšné Ružbachy

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_3811ae829b95b0ed85c658be1b097385"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Areál stredovekého vojenského tábora Stará Ľubovňa

Pieninský a Tatranský národný park, Spišská Magura či Ľubovnianska vrchovina v okolí Vyšných Ružbách oplývajú pestrými turistickými zaujímavosťami. Núdzu o možnosti, kam na výlet z Vyšných Ružbách. preto mať rozhodne nebudete. Okolie kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch je známe nielen krásnou prírodou, najčistejším ovzduším, ale aj množstvom minerálnych prameňov s mnohými liečivými účinkami. Vyberte sa na výlet do okolia a spoznajte 12 najznámejších prameňov na turistickej ceste minerálnych prameňov.

Chcete spoznať tipy aj na ďalšie zaujímavé miesta a výlety v okolí Vyšných Ružbách? Ak patríte k milovníkom histórie, nevynechajte návštevu mestskej pamiatkovej rezervácie Levoča a Podolínec, či návštevu mesta, ktoré kedysi vládlo Spišu – Stará Ľubovňa. V Starej Ľubovni sa nachádza množstvo atrakcií. Po prehliadke mesta navštívte Ľubovniansky hrad s múzeom. V podhradí sa okrem múzea ľudovej architektúry – skanzenu nachádza aj stredoveký vojenský tábor. Na svoje si prídu malí i veľkí.

A to stále nie je všetko. Tipov na výlet v okolí Vyšných Ružbách je nespočetne veľa. Stačí si len vybrať. Za názvom zaujímavosti uvádzame vzdialenosť od kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch, aby ste si mohli výlet ľahšie naplánovať.

Hrady, zámky a kaštiele

Ľubovniansky hrad a skanzen – 15 km

Rozprávkový Ľubovniansky hrad z 13. storočia spolu s múzeom a skanzenom láka domácich aj zahraničných turistov. V letnej sezóne ponúka bohatý program podujatí. Vedeli ste, že tu bol väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský? Okrem toho tu istý čas ukrývali aj poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky si môžete pozrieť v rámci prehliadky. Skanzen pod hradom vám priblíži život na dedine v minulosti a je tu pripravených množstvo atrakcií pre deti.

Kaštieľ Strážky – 21 km

Kaštieľ Strážky je skvostom renesančnej architektúry na Slovensku. Obklopuje ho nádherný anglický park. Zaujme nielen exteriérom, ale aj jeho interiér stojí za návštevu. Kaštieľ bol domovom významného uhorského maliara Ladislava Mednyanského. Jeho diela, ale aj mnohé iné, môžete obdivovať v stálej expozícii kaštieľa. 

Hrad Plaveč – 31 km

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad rovnomennou obcou. Je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014, napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu. 

Historické zaujímavosti

Podolínec – mestská pamiatková rezervácia – 8 km

Starobylé spiššské mestečko, bolo v roku 1991 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu. A určite právom. Historické podolínske Mariánske námestie je obohnané mestskými hradbami a lemované starými meštiackymi domami. Nájdete tu gotický Kostol Nanebovzatia Panny Márie, či mestský dom na mieste stredovekého hradu. V prípade, že ste milovníkmi histórie, tak vedzte, že toto mestečko si zamilujete.

Stará Ľubovňa – mesto odkiaľ vládli Spišu – 15 km

Kedysi bývala Stará Ľubovňa len malou podhradskou osadou pod rovnomenným hradom, až ho v roku 1364 ho kráľ Ľudovít I. povýšil na kráľovské mesto. Za vlády poľského starostu mesto rozkvitalo. Dnes je mesto vyhľadávané najmä pre svoju históriu.

Stredoveký vojenský tábor – 15 km

Chcete zažiť stredovek na vlastnej koži? Stredoveký vojenský tábor v Starej Ľubovni je obrazom vojenského života v 16. storočí. Ideálne miesto nielen pre výlety s celou rodinou, ale aj tábory a školy v prírode. Vyskúšajte si historické vojenské disciplíny, akými je streľba z luku a kuše, ale aj streľba z najväčšieho funkčného katapultu na Slovensku.

Kežmarok – historické mesto pod Tatrami – 25 km

Bývalé slobodné kráľovské mesto s množstvom pamiatok. Kedysi viedol Kežmarok neustále vojny s ďalším spišským mestom a to Levočou. Neustála rivalita a nepriateľstvo týchto dvoch miest sa v historických knihách uvádza dokonca ako "storočná vojna". Možno aj preto je jeho mestský hrad po obvode obohnaný hradbami a baštami. Dnes je Kežmarok a i krásny Kežmarský hrad našťastie otvorený pre každého a stojí za to ho navštíviť. Mimo množstva zaujímavostí z histórie, je toto najvhodnejšie miesto na oboznámenie sa aj s osudom, Beaty Laskej, historicky prvej urodzenej turistky z Tatier.

Tatranská Lomnica – 36 km

Najväčšia tatranská osada, Tatranská Lomnica, ponúka celoročne množstvo zábavy. Môžete sa lanovkou vyviesť na obľúbené Skalnaté pleso či dokonca na Lomnický štít, v zime si dosýta zalyžovať v lyžiarskom stredisku alebo spoznať tatranskú prírodu v obľúbenom múzeu TANAPu.

Levoča – mestská pamiatková rezervácia – 53 km

V minulosti patrilo mesto Levoča k najhonosnejším mestám na Spiši. Aj dnes o tom vydávajú svoje svedectvá monumentálne pamiatky, ktoré nájdete doslova na každom kroku. Veď kto by nepoznal preslávené miesto na pranier – levočskú klietku hanby, či oltár majstra Pavla z Levoče, ktorý sa nachádza v kostole sv. Jakuba. Nachádza sa tu aj najkrajšia slovenská historická radnica na Slovensku a to nie sme s vymenovávaním naj z Levoče ani nezačali. Nie je teda prekvapením, že je táto mestská pamiatková rezervácia, zapísaná aj do zoznamu UNESCO.

Krása ľudového umenia v zamagurských dedinách – 20 – 50 km

Zamagurie. Mnohí z nás možno o tomto malebnom regióne Slovenska ani nepočuli alebo ho nikdy nenavštívili. Rázovité mestá, ale i obce v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa ukrývajú nespočetné množstvo historických pamiatok. Vydajte sa s nami po stopách histórie a nahliadnite do tradičného ľudového umenia obyvateľov Zamaguria v minulosti.

Prírodné zaujímavosti

Belianska jaskyňa – 29 km

Belianska jaskyňa je jediná sprístupnená vysokohorská jaskyňa v Tatranskom národnom parku. Ako prvá jaskyňa na svete bola vybavená elektrickým osvetlením, len 12 rokov po vynájdení žiarovky. Jaskyňa láka svojou výzdobou, vodopádmi a jazierkami. Využíva sa aj na klimatoterapiu. V hudobnej sieni sa kedysi organizovali hudobné koncerty klasickej hudby, pretože sieň oplýva vynikajúcou akustikou.

Cesta minerálnych prameňov – 1 ~ 40 km

Oblasť severného Spiša a Pienin sa pýši nielen krásnou prírodou a najčistejším ovzduším v rámci Slovenska, ale aj množstvom liečivých prameňov. Veľa z nich poznali len miestni obyvatelia, a preto vznikla cesta minerálnych prameňov. Každý prameň je vhodný na iný zdravotný problém. Nájdite si ten svoj. Pri dlhodobom užívaní sa prejavia aj ich priaznivé účinky na zdravie.

Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny – 44 km

Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny patrí k najvýznamnejším paleontologickým a archeologickým lokalitám nielen na Slovensku, ale i vo svete. Prečítajte si históriu významného objavu, ktorý prepísal dejiny  –  výliatku mozgovne neandertálca, ktorý tu bol objavený.

Turistické atrakcie

Turistika a cyklistika Pieniny – 29 km

Pieniny patria k obľúbeným rekreačným oblastiam na Slovensku s mnohými možnosťami. Ak ste milovníkom prírody, cyklistiky, histórie či rôznych zážitkových atrakcií, rozhodne si v Pieninách prídete na svoje. Ak plánujete rodinnú dovolenku alebo návštevu Pienin vo dvojici či s priateľmi, v článku sme pre vás pripravili najkrajšie a najobľúbenejšie turistické trasy a cyklotrasy v Pieninách.

Lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách – 30 km

Plánujete pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy počas zimného obdobia a túžite si užiť rodinnú dovolenku na lyžiach? Predstavíme vám obľúbené lyžiarske strediská v okolí Vyšných Ružbách.

Plavba plťou po Dunajci – 32 km

Plavba plťou po Dunajci má bohatú tradíciu. Keď spomeniete Pieniny, každému príde na um táto jedinečná atrakcia. Počas plavby sa môžete kochať nádhernou prírodou Pienin. Skalné previsy a steny vysoké desiatky metrov, sú opradené mnohými legendami. Akými? To sa dozviete od pltníka počas plavby aj spolu s ďalšími zaujímavými informáciami o tomto krásnom kúte Slovenska.

Bachledova dolina – chodník korunami stromov – 34 km

Chodník korunami stromov je azda najznámejšou atrakciou Bachledovej doliny, obľúbenej rekreačnej oblasti zimných a letných športov. Z vrcholu vyhliadkovej veže sa vám naskytne úchvatný pohľad na okolité hory. Návšteva Bachledky a Chodníka korunami stromov môže byť dobrým tipom na výlet aj pre rodiny s malými deťmi.

Navštívte Tatry s deťmi – 36 ~ 50 km

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Turistické trasy z Tatranskej Lomnice – 36 km

Plánujete turistiku vo Vysokých Tatrách? V článku sme pre vás pripravili niekoľko obľúbených turistických trás z Tatranskej Lomnice, ktoré sú zoradené od tých nenáročných až po náročné turistické trasy na tatranské štíty.

Turistika na Zelené pleso – 41 km

Hovorí sa, že Zelené pleso má svoju krásnu farbu vďaka drahokamu ukrytému v jeho hlbinách. Presvedčte sa na vlastné oči o jeho kráse a vydajte sa turistickou trasou k jednému z najkrajších plies v Tatrách – Zelenému plesu.

Na Hrebienok v zime či v lete – 42 km

Hrebienok patrí k najnavštevovanejším lokalitám v Tatrách. Nachádza sa nad Starým Smokovcom, vo výške 1 285 m n. m, obklopený majestátnymi štítmi našich veľhôr. Vyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, alebo zdolajte nenáročnú trasu pešo, prezrite si Tatranský ľadový dóm a zvezte sa horskými kárami alebo sánkami naspäť do Smokovca. V zime či v lete, na Hrebienku sa nudiť rozhodne nebudete.

Túra na Slavkovský štít z Hrebienka – 42 km

Slavkovský štít je turistami vyhľadávaný vyhliadkový štít, ktorý ponúka panoramatické výhľady na tatranskú prírodu. Turistická trasa na vrchol Slavkovského štítu začína v Starom Smokovci, alebo Hrebienku. Túra je určená pre skúsených turistov, výstup na Slavkovský štít vám zaberie celý deň.

Sliezsky dom – tatranská túra aj pre deti – 45 km

Sliezsky dom je vďaka jeho polohe lákadlom pre turistov, ale i milovníkov dobrého jedla a oddychu. Vydajte sa po niektorej z turistických trás krásnou tatranskou prírodou na Sliezsky dom.

Múzeá

Nestville park v Hniezdnom – 10 km

Patríte k milovníkom tradičných remesiel? Nestville Park s celým areálom vám ponúka mnohé. Či už je to história liehovarníctva a s ním spojených remesiel, ochutnávka tradičných výrobkov alebo príjemné posedenie v reštaurácii či čokoládovni. Ak navštívite neďalekú Starú Ľubovňu, neobíďte aj Nestville Park v Hniezdnom.

Múzeum Červený Kláštor – 32 km

Múzeum Červený kláštor láka návštevníkov svojou atmosférou, bohatou históriou a krásnym prostredím Pieninského národného parku. Ide o gotický kartuziánsky kláštor, avšak jeho história je spätá aj s rádom kamaldulov. V 18. storočí tu pôsobil fráter Cyprián, liečiteľ a bylinkár, správca tunajšej lekárne, jednej z najstarších v Európe. Zanechal nám svoje celoživotné dielo – Herbár. 

Múzeum Ždiarsky dom – 37 km

Obec Ždiar je rázovitou podtatranskou obcou so svojimi typickými tradíciami, architektúrou či folklórom a kultúrou. Tradície obce prezentuje Múzeum Ždiarsky dom, kde sa môže návštevník zoznámiť s bohatou históriou regiónu alebo si na vlastnej koži skúsiť, aké je to nosiť tradičný ľudový goralský kroj. Spoznajte s nami históriu Ždiaru a tradičný život goralov. 

Tatranský ľadový dóm – 42 km

Tatranský Ľadový dóm je atrakcia, ktorú nestačí navštíviť len raz. Každý rok sa v zimnom období totiž predstaví v inom šate. Právom preto ide o jednu z najväčších atrakcií Vysokých Tatier.

Poliankovo – 45 km

Unikátna digitálna galéria Poliankovo vás vtiahne do virtuálnej reality, prostredníctvom ktorej spoznáte tajomstvá našej planéty.

Podtatranské múzeum v Poprade – 40 km

Chceli by ste spoznať históriu podtatranského regiónu? Neváhajte a vyberte sa na návštevu Podtatranského múzea v Poprade, ktoré vás prevedie podtatranským životom od praveku až po súčasnosť.

Návrat hore