Cesta minerálnych prameňov – spoznajte minerálne pramene na Spiši

Pre severný Spiš a Pieniny je typická krásna príroda, čisté ovzdušie a množstvo liečivých prameňov. Veľa z nich poznali len miestni obyvatelia, a preto vznikla turistická cesta minerálnych prameňov. Každý prameň priaznivo pôsobí na iný zdravotný problém. Nájdite si ten svoj a načerpajte si z neho.

Prameň lásky a Prameň zabudnutia Vyšné Ružbachy

Minerálne pramene na Spiši sú európskym unikátom

V regióne severného Spiša a Pienin sa nachádza viac ako 80 minerálnych prameňov. Koncentrácia takého množstva prameňov s priaznivými účinkami na rôzne zdravotné problémy na tak malom území je európskym unikátom. 

Každý jeden prameň pôsobí pri dlhodobom užívaní na iné potiaže. Majú rôznu výdatnosť a rôzne minerálne zloženie. Najnavštevovanejšie a aj najznámejšie sú tie, ktoré sa nachádzajú v kúpeľoch vo Vyšných Ružbachoch, v Červenom Kláštore, či v Starej Ľubovni

Cesta minerálnych prameňov

Trasa s celkovou dĺžkou do 100 km spája 12 najvýznamnejších minerálnych prameňov v 11 obciach:

  • prameň Voňačka v Bajerovciach;
  • prameň Andrej v ľubovnianskych kúpeľoch;
  • prameň Švabľovka v Hniezdnom;
  • prameň Ščava – Forbasy;
  • prameň pod Kalváriou v Lackovej;
  • prameň lásky a Prameň zabudnutia v kúpeľoch Vyšné Ružbachy;
  • prameň Smerdžonka v Červenom Kláštore;
  • prameň sv. Jána Krstiteľa v Litmanovej;
  • prameň Ščava v Hraničnom;
  • prameň Sulínka v Sulíne;
  • prameň Ščava v Legnave.

Trasa je vhodná pre milovníkov nedotknutej prírody a turistiky. Pramene boli vďaka finančnej podpore upravené. Nachádzajú sa pod prístreškami, môžete si tu aj posedieť. Pri niektorých nájdete aj informačné tabule.

Trasa

Cesta minerálnych prameňov, je nenáročná a vhodná aj pre menej zdatných turistov. K jednotlivým prameňom vás navedú turistické značky. 

  • Z ružbašských kúpeľov vás do Červeného Kláštora povedie červená turistická značka. Trasa trvá asi 6 hodín.
  • Najbližšie od kúpeľov Vyšné Ružbachy sa nachádza Prameň pod Kalváriou v Lackovej, asi hodinu pešo od kúpeľov po zelenej turistickej značke.
  • Najdlhší úsek medzi Litmanovou a Červeným Kláštorom má 28 kilometrov a vedie cez hrebeň. Najkratšia trasa vedie od prameňa v Hniezdnom do Forbas a má 2,5 kilometra.

Fotogaléria máp

Účinky liečivých minerálnych prameňov na Spiši

Minerálne pramene na Spiši majú liečivé účinky, ktoré závisia od ich zloženia. Sú vhodné na pitné kúry a niektoré aj na vaňové kúpele.

Prameň Voňačka
Bajerovce 

Prameň Voňačka v Bajerovciach

Priaznivo ovplyvňuje trávenie a teplé kúpele pôsobia proti reumatizmu. Prameň Voňačka obsahuje uhlík, vápnik a síru.

Prameň sa nachádza v Prírodnej rezervácii Valalská voda.

Prameň Andrej
Ľubovnianske kúpele

Prameň Andrej Ľubovnianske Kúpele

Je vhodný pri chorobách žalúdka, obličiek, čriev, dýchacích a močových ciest. Voda z prameňa Andrej pôsobí tiež proti vyčerpanosti a aj preto je vhodný pre športovcov. Obsahuje magnézium, vápnik a sodík a kremík.

Prameň Švabľovka
Hniezdne

Prameň Švabľovka v Hniezdnom

Prameň v Hniezdnom je vhodný na vaňové kúpele pri reumatických chorobách. Využíval sa už v minulosti, avšak kúpele s 15 vaňami počas 2. svetovej vojny zanikli. Voda z prameňa Švabľovka obsahuje síru, uhlík a vápnik.

Prameň Ščava
Forbasy

Prameň Ščava Forbasy

Pitné kúry priaznivo pôsobia pri ochoreniach pečene, pankreasu, žalúdočných problémoch, zápaloch obličiek a pomáhajú predchádzať nedostatku vápnika. Prameň Ščava obsahuje sodík, vápnik, magnézium, železo a mangán.

Prameň pod Kalváriou Lacková

Prameň pod Kalváriou v Lackovej

Prameň v Lackovej obsahuje hlavne vápnik a uhlík. Voda z prameňa je vhodná na pitné kúry kvôli nedostatku vápnika, na liečbu nechutenstva, pri chronických zápaloch dýchacích ciest, obličiek a močovodov.

Prameň sv. Jána Krstiteľa, Litmanová

Prameň Sv. Jána Krstiteľa v Litmanovej

Hovorí sa, že tento prameň je vhodný na očistu duševnej stránky, čo súvisí určite so zjaveniami Panny Márie na hore Zvir v Litmanovej.

Litmanová je známe pútnické miesto.

Prameň Ščava
Hraničné 

Prameň Ščava Hraničné

Prameň Ščava v Hraničnom obsahuje sodík, vápnik, magnézium, uhlík a dusík. Pitné kúry pomáhajú pri ochoreniach tráviaceho traktu, obličiek, pečene a pankreasu. Zmierňujú tiež bolesti kĺbov a chrbta.

Prameň Ščava
Legnava

Prameň Ščava Legnava

Prameň s obsahom sodíka, vápnika, horčíka, mangánu a železa vhodný na pitné kúry pri žalúdočných problémoch, chronických zápaloch obličiek, nechutenstve.

Prameň Sulínka
Sulín

Prameň Sulínka, Sulín

Prírodná minerálna voda s obsahom sodíka, horčíka, vápnika, lítia a prírodného oxidu uhličitého. Voda z prameňa Sulínka sa yužíva pri málokrvnosti, žalúdočných problémoch, pri liečení cukrovky a dny.

Prameň lásky
Kúpele Vyšné Ružbachy

Ak navštívite kúpele Vyšné Ružbachy, určite nezabudnite na prechádzku po krásnom ružbašskom kúpeľnom parku, kde natrafíte aj na liečivý prameň lásky. Pri napití sa z rúk milovanej osoby, vám lásky vraj vydrží naveky.

Voda obsahuje uhlík, vápnik a magnézium. 

Prameň zabudnutia
Kúpele Vyšné Ružbachy

Prameň lásky a Prameň zabudnutia Vyšné Ružbachy

Naopak ak chcete zabudnúť na bývalú lásku, či iné starosti, tak vyhľadajte minerálny prameň zabudnutia.

Oba ružbašské pramene pomáhajú pri črevných problémoch, pri bolestiach mandlí a hlavy, ale aj pri reumatických, kožných a srdcovo-cievnych chorobách.

Prameň Smerdžonka
Kúpele Červený Kláštor

Stredne mineralizovaná liečivá voda s obsahom síry, sodíka, horčíka a vápnika o teplote 8°C priaznivo pôsobí pri nechutenstve a tráviacich problémoch. Voda z prameňa Smerdžonka sa využíva aj na liečbu kožných ochorení, pohybového ústrojenstva, dýchacích a duševných ochorení. Jej účinky sú známe už od 14. storočia.

Zaujímavosti

  • Z prameňa Sulinka sa pred prvou svetovou vojnou vyvážalo viac ako 800 tisíc fliaš do rôznych krajín a to do Dalmácie, Sedmohradska, USA a Kanady. Vodu si nechala dovážať aj cisárovná Sisi. Jej podobizeň je dodnes na etiketách fliaš. Meno cisárovnej Sisi je spojené aj s Bardejovskými Kúpeľmi, kde sa nachádza tiež niekoľko prírodných liečivých prameňov. Cisárovná Sisi tu strávila niekoľko týždňov.
  • Zaujímavou atrakciou na trase minerálnych prameňov je Kneippov šliapací kúpeľ, ktorý si môžete vyskúšať pri prameňoch vo Vyšných Ružbachoch, v kúpeľoch Červený Kláštor Smerdžonka a v Lackovej.

Minerálne pramene na Slovensku s liečivými účinkami 

Slovensko je obzvlášť bohaté na prítomnosť minerálnych prameňov s rôznymi pozitívnymi účinkami na zdravie. Najviac prameňov sa vyskytuje v severnej oblasti od Bardejova cez Popradskú kotlinu, Liptov, Turiec, až po Trenčín. Ďalší hojný výskyt prameňov je v údolí Hrona. 

Najviac sa vyskytujú minerálne studené vody. Z nich najpočetnejšie sú uhličité vody, nazývané kyselky. Unikátom je dudinská minerálna voda. Mnohé z nich sa používajú na liečbu v kúpeľoch, na vaňové aj na pitné kúry. Rozšírené sú tiež sírovodíkové minerálne vody. Najväčší obsah síry má prameň v kúpeľoch Smrdáky

Prírodné minerálne vody patria medzi najvzácnejšie vody na Slovensku. Nie všetky sú pitné, ale množstvo z nich poznáme ako stolové minerálne vody. Kto by nepoznal Baldovskú, Budiš, Gemerku, či Lucku. Môžete si ich nabrať priamo z prameňa alebo kúpiť balené v obchode. 

Viac o liečivých prameňoch na Slovensku si môžete prečítať v článku: Unikátna liečivá voda – vzácny poklad termálnych kúpeľov a dar pre naše zdravie.

Ako sa dostanete k minerálnym prameňom na Spiši z kúpeľov Vyšné Ružbachy

K jednotlivým minerálnym prameňom sa z kúpeľov Vyšné Ružbachy dostanete pešo po turistických značkách, autom alebo verejnou autobusovou dopravou z autobusovej stanice Vyšné Ružbachy. Minerálne pramene sa nachádzajú prevažne v intraviláne obcí.

Liečivú silu minerálnej vody si môžete vyskúšať aj na vlastnej koži v rámci liečebných procedúr počas pobytu v ružbašských kúpeľoch. Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Parkovanie

Parkovanie je možné v jednotlivých obciach, aj neďaleko prameňov.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cesta minerálnych prameňov je voľne prístupná bez obmedzení a poplatkov.

Video

Kontakt

OOCR Severný Spiš Pieniny
Popradská 6
064 01 Stará Ľubovňa

GPS súradnice: 49.3066059°, 20.5592691°

Mohlo by vás zaujímať

Travertínové jazierko “Kráter” s termálnou vodou Vyšné Ružbachy Kráter vo Vyšných Ružbachoch

Kráter v areáli kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch je prírodné jazierko a najväčší travertínový kráter na Slovensku, naplnený termálnou minerálnou vodou. Kúpanie v ňom je oficiálne zakázané, no môže sa stať, že napriek zákazu narazíte na odvážlivcov, ktorí neodolajú a jazierko skúšajú na vlastnej koži. Zvážte však sami, či je to vhodné, nakoľko ide o chránenú prírodnú pamiatku európskeho významu.

Zistiť viac
Zasnežený Ľubovniansky hrad Ľubovniansky hrad

Rozprávkový Ľubovniansky hrad z 13. storočia spolu s múzeom a skanzenom láka domácich aj zahraničných turistov. Vedeli ste, že tu bol väznený kráľ Madagaskaru Móric Beňovský? Okrem toho tu istý čas ukrývali aj poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky si môžete pozrieť v rámci prehliadky. Skanzen pod hradom vám priblíži život na dedine a je tu pripravených množstvo atrakcií pre deti.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore