Kneippov kúpeľ: Wellness pre nohy, ktorý zlepší krvný obeh

Kneippova terapia je holistický prístup k zdraviu, ktorý sa uplatňuje v Európe a zahŕňa liečbu tela, mysle a duše. V rámci Kneippovho kúpeľa kráčate po kameňoch, či inom povrchu, pričom sa strieda studená a teplá voda.

Striedanie teplej a studenej vody zlepšuje krvný obeh

Čo je to Kneippov kúpeľ

Kneippova terapia je holistická metóda a zahŕňa päť základných pilierov: Cvičenie, Výživa, Voda, Rastliny a Rovnováha. Klasické Kneippove terapie pozostávajú z viacerých afinít vody, ako aj z ďalších terapií vrátane chôdze naboso, chôdze po kamienkoch, kúpeľov, výplachov a zábalov.

Kneippov chodník je druh vodoliečebnej procedúry typický pre alternatívnu medicínu. Zahŕňa chôdzu naboso po rôznych povrchoch, ako sú skaly, kamene a okruhliaky, ktoré sú usporiadané v špecifickom vzore, aby stimulovali nervové zakončenia v chodidlách. Súčasťou tejto cesty je aj liečba studenou vodou, napríklad brodenie sa v potoku alebo státie v bazéne so studenou vodou.

Kneippov chodník je pomenovaný po Sebastianovi Kneippovi, bavorskom kňazovi a priekopníkovi vodoliečby, ktorý ju vyvinul v 19. storočí. Sebastian Kneipp po tom, čo sa sám vyliečil z tuberkulózy prostredníctvom ponorných kúpeľov v Dunaji, objavil pozitívne účinky opakovaných teplotných stimulov prostredníctvom vonkajších aplikácií vody na imunitný systém.

Voda ako teplotný stimul nielen mobilizuje vlastné sily organizmu, ale stimuluje aj vegetatívny nervový systém a hormonálny systém. Päťdielna koncepcia, ktorú Kneipp pre svoju terapiu vypracoval, spája poznatky z vodoliečby a akupresúry s poznatkami o bylinkách, zdravej výžive, cvičení a dôležitosti emocionálnej pohody. Táto starostlivo premyslená koncepcia zdravia sa praktizuje, šíri a zdokonaľuje už viac ako sto rokov.

Kneippov kúpeľ sa určite oplatí vyskúšať. Navštívte napríklad kúpele Dudince a povzbuďte vašu imunitu a krvný obeh.

Ako správne používať Kneippov kúpeľ

Kneippov kúpeľ alebo Kneippov chodník pozostáva zo studených a teplých bazénikov. Teplý bazén má teplotu od 40 do 50 °C a studený len okolo 10-16 °C. Dno bazénikov má špecifický povrch, niekde nájdete napríklad kamienky, ktoré pozitívne vplývajú na reflexné body na nohách. Na začiatku procedúry vstúpte do teplého bazénika, potom postupne do studeného. Opakujte aspoň 6 až 10 krát. Kneippov kúpeľ ukončite studenou vodou a následne si nohy poriadne vysušte.

Kneippov kúpeľ doma

Kneippovú terapiu môžete vyskúšať aj doma. Nejde o nič náročné. Potrebujete len dve nádoby s teplou a studenou vodou. Na dno môžete poukladať kamienky, alebo vysypať trochu soli. Procedúru doma aplikujte rovnako ako vo wellness centrách či kúpeľoch. Na záver nohy poriadne vysušte a zabaľte do uteráka.

Kneippov šliapací kúpeľ – ako funguje

Na chodníku sa zvyčajne striedajú bazény s teplou a studenou vodou, ktoré stimulujú obehový systém, čo má priaznivé účinky na mnohé aspekty zdravia. Okrem vodných bazénov môže Kneippov chodník obsahovať aj prírodné materiály, ako sú kamene alebo štrk, ktoré stimulujú chodidlá a zvyšujú krvný obeh. Pri chôdzi po chodníku sa zvyšuje prietok krvi a stimuluje sa nervový systém, čo pomáha podporovať uzdravenie a uvoľnenie.

Kneippov kúpeľ – účinky

V štúdií A prospective ”Study by Correspondance” on the effects of Kneipp hydrotherapy in patients with complaints due to peripheral neuropathy hovoria autori o pozitívnom účinku tejto terapie na krvný obeh, ako aj na imunitný systém (odkaz na štúdiu nájdete nižšie v článku v sekcii Súvisiace odkazy). Celkovo môže byť Kneippova terapia a používanie Kneippovho chodníka prospešným doplnkom zdravého životného štýlu, ktorý podporuje relaxáciu, znižuje stres a zlepšuje celkové zdravie a pohodu. Medzi hlavné účinky Kneippovej terapie patria: 

Zlepšenie krvného obehu

Striedanie studenej a teplej vody na chodidlách zvyšuje prietok krvi a pomáha stimulovať krvný obeh v tele.

Posilnený imunitný systém

Kneippova terapia vrátane používania Kneippovho chodníka preukázateľne posilňuje imunitný systém organizmu, čím pomáha predchádzať chorobám a ochoreniam.

Zníženie stresu

Chôdza po Kneippovom chodníku znižuje stres tým, že podporuje relaxáciu, čo vedie k lepšej nálade a zníženiu úzkosti.

Úľava od bolesti

Kneippov chodník podporuje imunitný systém

Ľudia, ktorí trpia chronickou bolesťou alebo artritídou, môžu nájsť úľavu vďaka Kneippovej terapii a chôdzi po Kneippovom chodníku. Taktiež účinne pomáha pri bolestiach končatín, ale pôsobí aj pri bolestiach hlavy.

Znižuje krvný tlak

Chôdza po Kneippovom chodníku znižuje krvný tlak a zlepšuje zdravie srdca.

Kontraindikácie Kneippovej cesty

Šľapací kúpeľ sa neodporúča pre osoby, ktoré trpia rozsiahlymi kŕčovými žilami.

Aká je cena

Kneippove chodníky sú väčšinou súčasťou kúpeľov a wellness centier. Vstup do wellnesu sa v priemere pohybuje od 8 do 12 € za hodinu.

Kde ponúkajú službu

Kneippove chodníky nájdete vo wellness centrách, kúpeľoch a na ďalších miestach po celom svete. Vyskúšajte túto a ďalšie typy vodoliečby v rámci kúpeľného pobytu. Procedúru založenú na rovnakom princípe ako Kneippov kúpeľ nájdete aj v ponuke liečebných procedúr väčšiny našich kúpeľov. Ukrýva sa pod názvom Striedavý šľapací kúpeľ. Či už si vyberiete liečebný alebo relaxačný pobyt, vaše telo si oddýchne a načerpá pozitívne účinky vodoliečby.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Medzi príznaky lymfatického opuchu patrí i ťaživý pocit nôh Pozor na lymfatický opuch!

Viete, že rovnako ako stromy majú svoju miazgu, aj my v našom tele máme svoju vlastnú? Zdurené lymfatické uzliny spôsobia opuchy, čo spôsobuje bolesť, najmä pri chorobe. Okrem tých krčných, ktoré vám lekár prehmatáva napríklad pri angíne, poznáme aj pazuchové, slabinové či zákolenné uzliny.

Zistiť viac
Kryoterapia zmenšuje opuchy a zápaly kĺbov Kryoterapia – liečba mrazom

Kryoterapia je extrémne povzbudzujúca procedúra, ktorá zmierňuje príznaky mnohých bežných chorôb. Rovnako pôsobí aj na duševné zdravie, pretože mráz doslova zdvihne náladu. Následkom vystavenia sa extrémnemu chladu sa v tele aktivujú hormóny a uvoľňujú sa prítomné endorfíny, čiže hormóny šťastia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore